POLİTİKA - 10 Eylül 2024 Salı 08:58

Siyasi hayatında 5 cumhurbaşkanı gören rakipsiz muhtar, 8’inci döneminde vatandaşlara hizmet ediyor

A
A
A
Siyasi hayatında 5 cumhurbaşkanı gören rakipsiz muhtar, 8’inci döneminde vatandaşlara hizmet ediyor

Hatay’ın Erzin ilçesinde 1989 yılından bu yana girdiği tüm muhtarlık seçimlerinden galip çıkan muhtar Oktay Aldanmaz, 23 yaşında aldığı mazbatayı 35 yıldır taşıyor.


Erzin ilçesi İstiklal Mahallesi’nin muhtarı 8 dönemdir değişmiyor. 58 yaşındaki muhtar Oktay Aldanmaz girdiği 8 seçimden de galip çıktı. 1989 yılında 23 yaşındayken mazbatayı alan rakipsiz muhtar, 35 yıldır görevini başarıyla sürdürüyor. İlk mazbatayı aldığı 1989 yılında dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’den genç muhtar olarak plaket alan Aldanmaz, siyasi hayatında 5 cumhurbaşkanı görmeyi başardı.


İstiklal Mahallesi Muhtarı Oktay Aldanmaz, 1989 yılından beridir muhtar olduğunu belirterek, “Kesintisiz muhtarlığa devam ediyorum. 8 dönemdir muhtarlık yapıyorum. 1958 yılında kurulmuş bir mahalle ben dördüncü muhtarım birinci dönem Hacı Türk, ikinci dönem İsmail Alper, üçüncü dönem Hüseyin Görür ve dördüncü de benim. 40’ıncı sene diyelim” dedi.



“1989’da Süleyman Demirel Başbakandı, Türkiye’nin en genç muhtarı olarak beni yanına çağırdı, plaket verdi”


1989 yılında dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’den genç muhtar olarak plaket aldığını dile getiren Aldanmaz, “Ben ilk muhtar olduğumda başımdan bir olay geçti, ilk muhtar olduğumda burası daha yeni ilçe olmuştu. Dörtyol’dan aldım mazbatayı hakim beyin odasının kapısını çaldım girdim, ’buyur evladım’ dedi. ’Ben mazbatayı almaya geldim’ dedim, ’baban neden gelmedi’ dedi. Daha önce görmemiş hiç genç muhtar. Daha sonra 1989’da Süleyman Demirel Başbakandı, Türkiye’nin en genç muhtarı olarak beni yanına çağırdı, yanına gittim, plaket verdi. ’Bu yaşta siyasetle ne işin var’ dedi. Siyasi hayatımda beş tane cumhurbaşkanı gördüm. Tabii mutlu oluyorum biz de genç yaşta muhtar olmanın gururuyla. Kimse de mahallede karşımıza çıkmıyor, ben 23 yaşında muhtar oldum” ifadelerini kullandı.



Siyasi hayatında 5 cumhurbaşkanı gören rakipsiz muhtar, 8’inci döneminde vatandaşlara hizmet ediyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul 8. Sultanbeyli Kitap Fuarı başlıyor 8. Sultanbeyli Kitap Fuarı 21 Eylül’de başlıyor. Onur konuğu olarak Prof. Dr. Sadettin Ökten’in katılacağını açıklayan Sultanbeyli Belediye Başkanı Ali Tombaş, “Türkiye’nin önde gelen 80 yayınevi, 150 yazar fuarımıza katılacak. Söyleşi, imza etkinlikleri ve sürpriz hediyelerle dolu dolu geçecek fuarımıza tüm kitapseverleri bekliyoruz” dedi. Gelenekselleşen Sultanbeyli Kitap Fuarı 8’inci kez kapılarını açıyor. 21 Eylül ila 29 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek kitap fuarı, Türkiye’nin önde gelen yayınevlerine ve yazarlarına ev sahipliği yapacak. 80 yayınevi, 150 yazar katılacak Sultanbeyli Kent Meydanı’nda düzenlenecek kitap fuarının onur konuğu Prof. Dr. Sadettin Ökten oldu. Toplamda 150 yayınevinin yer alacağı fuara; Nurullah Genç, Kemal Sayar, İhsan Süreyya Sırma, İbrahim Tenekeci, Saliha Erdim, Hulki Cevizoğlu, Nedim Şener, Ayçin Kantoğlu, Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Osman Eğin, Sibel Eraslan, Saadettin Acar, Altay Cem Meriç gibi önemli isimler katılacak. Ayrıca bu yazarlar söyleşi ve imza etkinliği de düzenleyecek. “Sürpriz hediyelerimiz olacak” Sultanbeyli Kitap Fuarının artık bir gelenek hüviyeti kazandığını vurgulayan Başkan Ali Tombaş, “Bu sene 8’incisi düzenlenecek kitap fuarımızı, çıtayı daha da yükselterek devam ettiriyoruz. Hepsi birbirinden değerli yazarlara ev sahipliği yapacağız. Sürpriz hediyelerimiz de olacak. İlçemize yakışan bir kültür iklimini hep birlikte yaşayacağız. Oku emrine sımsıkı sarılan bir medeniyetin mirasçıları olarak, inanıyorum ki fuarımıza büyük bir katılım olacak. Her yaştan vatandaşlarımızı 21-29 Eylül tarihleri arasında Sultanbeyli Kitap Fuarımıza bekliyorum” dedi.
Denizli Sağlıklı beslenme öğrencilerin okul başarısını olumlu etkiliyor DENİZLİ (İHA) – Denizli Özel Egekent Hastanesi Diyetisyeni Cemile Gül, okula giden çocukları için beslenme çantası hazırlayan annelere önemli tavsiyelerde bulundu. Diyetisyen Gül, “Sağlıklı beslenme öğrencilerin okul başarısını olumlu etkiler” dedi. 2024-2025 eğitim öğretim yılı için ilk ders zilinin çalmasının ardından annelerin de beslenme çantası hazırlama dönemi başladı. Özel Egekent Hastanesi Diyetisyeni Cemile Gül, okula giden çocukları için beslenme çantası hazırlayan annelere önemli tavsiyelerde bulundu. Çocukluk çağının; hızlı büyüme-gelişme ve öğrenme süreçlerini kapsayan, bu nedenle de sağlıklı beslenmenin büyük önem taşıdığı bir dönem olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Cemile Gül “Çocuklarda sağlıklı beslenme ile bedensel, duygusal, sosyal gelişim ve okul başarısı olumlu yönde etkileniyor. Aynı zamanda yetişkinlik dönemine temel oluşturan doğru beslenme alışkanlıklarının kazanılması sağlanıyor” dedi. “Protein dengesine dikkat edin” Okul öncesi ve okul çağı çocuklarda beslenme çantası hazırlığıyla ilgili bilgiler veren Diyetisyen Cemile Gül, “Okul öncesi ve okul çağı çocuklarda beslenme çantasında taşıması kolay yiyecekler tercih edilmelidir. Beslenme çantalarında günlük protein içeren gıdalar, sebze ve meyve bulunmalıdır. Ve her gün su konularak, su içmeleri takip edilmelidir. Yaşlarıyla orantılı olarak porsiyonları da arttırılarak beslenme çantaları hazırlanmalıdır” dedi. Seçenekler sundu Öğrencilerin sınıflarında kahvaltı öğünü veya öğle yemeği yiyeceklerse beslenme çantasında olması gerekenleri de seçenekler halinde açıklayan Diyetisyen Cemile Gül, şu tavsiyelerde bulundu: “Okulda kahvaltı öğünü yapılacaksa birinci seçenek tam tahıllı ekmekle peynirli tost, haşlanmış yumurta, zeytin, domates, salatalık, ayran. Ara öğün olarak meyve ya da ceviz ve badem gibi kuruyemiş. İkinci seçenek pankek, peynir, haşlanmış yumurta, fıstık ezmesi, muz, süt. Ara öğün ayran, galeta. Okulda öğle öğünü yapılacaksa birinci seçenek fırınlanmış sebze mücver, makarna, yoğurt. Ara öğün olarak meyve, kuruyemiş. İkinci seçenek mercimek köfte, fırın patates, yeşillik, ayran. Ara öğün süt, kuru meyve olabilir. 12-18 yaş grubunda okul saatleri daha uzun olduğu için kesinlikle öğünleri atıştırmalık olarak geçirmemelidirler. Yemekhaneden yiyemiyorlarsa, susuz sebze veya baklagil yemekleri, yoğurt, ayran, meyve gibi gıdalarla öğünlerini yeterli ve dengeli hale getirmeliler. Okula yemek hazırlığı olmadan geldikleri durumda kantinden ekmek arası, dürüm almak yerine tabakta köfte, tavuk alarak yanına domates, salatalık, ayran şeklinde öğünlerini pratik hale getirebilirler”
Afyon Afyonkarahisar’da gönüllülerin son gün macerası Afyonkarahisar, 183.’ncü Dönem Damla Projesi gönüllülerini ağırladı. "Zaferin Kenti Afyonkarahisar" sloganıyla, 9 günlük programın son gününde gönüllüler, kentin eşsiz güzellikleriyle hem kendilerini hem de çevrelerini zenginleştirme fırsatı buldu. Damla Projesi’nin Afyonkarahisar’daki dokuzuncu gününe enerjik bir şekilde başlayan gönüllüler, sabah sporuyla güne zinde başlama fırsatı buldular. Fiziksel aktivite, gruptaki herkesin hem bedensel hem de zihinsel olarak güne daha hazır hissetmesine yardımcı oldu. Ardından yapılan kahvaltı ile gönüllüler, günü dolu dolu geçirecekleri gezilere hazırlanarak Afyonkarahisar’ın tarihi yerlerini keşfetmek üzere yola koyuldular. Gönüllüler, ilk durak olarak Afyonkarahisar Kalesi’nin eteklerinde dolaşarak tarihi evleri ziyaret ettiler. Karahisar Kalesi, şehrin simgelerinden biri olup, geçmişteki zaferlerin ve şehrin direniş ruhunun bir sembolüdür. Kalenin eteklerindeki tarihi evler ise, Osmanlı dönemine ait mimarisiyle gönüllüleri büyüledi. Gönüllüler, bu evlerin geçmişteki yaşamı yansıtan detaylarını keşfederek tarihin içinde bir yolculuğa çıktılar. Tarihi evlerin ardından, gönüllüler Afyonkarahisar’ın önemli ibadet merkezlerinden olan Ulu Camii ve Mevlevi Camii’yi ziyaret ettiler. Gönüllüler, caminin iç mekânında vakit geçirerek hem ibadet edenlerin huzurlu atmosferine şahit oldular hem de bu muhteşem yapının tarihsel önemini öğrendiler. Ardından, Mevlevi Camii’yi ziyaret eden gönüllüler, buradaki manevi atmosferi hissederek Mevlevilik kültürünü yakından tanıma fırsatı buldular.