GÜNDEM - 15 Eylül 2024 Pazar 09:08

Oto tamirhanesinin 13 yaşındaki Nehir ustası, yılların ustalarına taş çıkarıyor

A
A
A

Hatay’ın Antakya ilçesinde 5 yıl önce oto tamircisi babasının yanına meslek öğrenmek için başlayan 13 yaşındaki Nehir Habiboğlu, mesleğinde olan yeteneğiyle yılların ustalarına taş çıkarıyor. Araçların; şanzımanlarını, motorlarını ve daha birçok bölümü söküp tamir edebilen Nehir usta, yaşıtlarınaysa “Diğer çocuklar oyunlar oynasın, ben işimdeyim ve işimi seviyorum” diyerek seslendi.

Antakya ilçesi Günyazı Mahallesi’nde yaşayan 13 yaşındaki Nehir Habiboğlu, 5 yıldır oto tamircisi olan babası Güven Habiboğlu’nun yanında meslek öğreniyor. Babasın ait olan oto bakım servisinde bıkmadan usanmadan mesai yapan Nehir usta, babasından öğrendiği mesleğinde kendini geliştirdi. İş yerine gelenlerin gözleriyle aradığı Nehir usta, tek başına araçların bakımını yapıp, şanzıman ve motor arızalarını giderebiliyor. Sabahtan öğlene kadar okula giden Habiboğlu, okul sonrasındaki çoğu zamanını babasının yanında çalışarak geçiriyor. Büyünce mekanik mühendisi olmak isteyen Nehir Habiboğlu, müşteriler tarafından da ’Nehir usta’ olarak biliniyor. İlk kez görenlerin şaşkınlığını gizleyemediği oto tamirhanesinin prenses Nehir ustası, mesleğinde olan yeteneğiyle yılların ustalarına taş çıkarıyor.

Oto tamirhanesinin 13 yaşındaki Nehir ustası, yılların ustalarına taş çıkarıyor

“Hedefim mekanik mühendisi olup babamdan ayrı dükkan açmak istiyorum”

Mekanik mühendisi olup babasından ayrı işyeri açmak istediğini dile getiren Nehir Habiboğlu, “Küçüklüğümden beri burada çalışıyorum. Bakım yapabiliyorum, şanzıman beynini sökebiliyorum. Babamın yardımıyla hidrolik beyni ve motoru sökebiliyorum. Günüm burada çok iyi geçiyor. İşimi severek yaptığım için zor değil. Küçüklüğümden beri babam beni hep dükkana getirir. O zamanlar hep yardım ediyordum. Araçları arıza tespit cihazına bağlayabiliyorum. Hidrolik beyni, şanzıman, bakım onarım, balata işlerini yapıyorum. Hedefim mekanik mühendisi olup babamdan ayrı dükkan açmak istiyorum. Burayı seviyorum. Diğer çocuklar oyunlar oynasın, ben işimdeyim ve işimi seviyorum. Müşteriler bana ’nasılsın usta, neler yapıyorsun usta’ diyorlar. Ben de onların araçlarındaki sorunlarını çözüyorum. Müşteriler beni ilk gördüklerinde şaşırıyorlardı, şimdi ise bana alıştılar ve babamı bırakıp benim yanıma geliyorlar” dedi.

Oto tamirhanesinin 13 yaşındaki Nehir ustası, yılların ustalarına taş çıkarıyor

“Müşteriler her geldiğinde ’Nehir usta nerede’ diye soruyorlar”

5 yıldır kızı Nehir Habiboğlu’nun yanında meslek öğrendiğini ifade eden baba Güven Habiboğlu, “Kızım 5 yıldır benim yanımda çalışıyor. Ben çocuklarımı küçüklüğünden beri yanıma almayı severim. Kızımda bir bağımlılık oldu. Kızım işi severek yapmaya başladı. Okula sabahtan öğlene kadar gidiyor sonra da yanıma geliyor. Kızımın işinden çok memnunum. Balata değişimleri ve yağ bakımlarını yapıyor. Müşterilerim onu görmek için geliyorlar ve müşteri potansiyeli var. Müşteriler her geldiğinde Nehir usta nerede diye soruyorlar. Okulda hocaları Nehir usta diye çağırıyorlar. Benim ve annesinin desteğiyle makine mühendisi olup resmi bir şekilde iş yerini kurmasını istiyorum” şeklinde konuştu.

“Arabalarımız Nehir ustaya emanet”

Nehir ustayı yaklaşık 5 yıldır tanıdığını söyleyen Müslim Günal ise, “Nehir ustayı yaklaşık 5 yıldır tanıyorum. Her geldiğimde usta olduğunu kendisi gösteriyor. Şu an çok iyi bir usta haline geldi. Benim aracımın sensörü arızalanmıştı. Nehir usta o arızayı yapmış. Nehir ustanın yanına 5 yıldır geliyoruz. Arabalarımız Nehir ustaya emanet” ifadelerini kullandı.

Oto tamirhanesinin 13 yaşındaki Nehir ustası, yılların ustalarına taş çıkarıyor

Ramazan İlın

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Trendyol Süper Lig: Trabzonspor: 0 Kayserispor: 1 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 3. hafta erteleme maçında Trabzonspor, sahasında Kayserispor ile karşılaşıyor. Müsabakanın ilk yarısını Kayserispor 1-0 önde kapattı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 8. dakikada Denswill’in, ceza sahası içinde Cardoso’yu düşürmesi sonucu hakem Mehmet Türkmen VAR’a giderek penaltı noktasını gösterdi. 10. dakikada Attamah’ın kullandığı penaltı atışı kaleci Uğurcan Çakır’dan döndü. Dönen topu tamamlamak isteyen Carole’nin vuruşunda top auta çıktı. 12. dakikada sağ taraftan gelişen Kayserispor atağında arka tarafta topla buluşan Hasan Ali Kaldırım’ın vuruşunda meşin yuvarlak kaleci Uğurcan Çakır’ın solundan ağlarla buluştu. 0-1 34. dakikada Ozan Tufan’ın ceza sahasına ortasında Bardhi’nin kafa vuruşu kaleci Onurcan Piri’de kaldı. 35. dakikada Bardhi’nin ceza sahası dışından sert şutu üst direkten auta çıktı. 37. dakikada Boa Morte’nin yerden pasında Cardoso’nun vuruşunda meşin yuvarlak kaleci Uğurcan Çakır’da kaldı. Hakemler: Mehmet Türkmen, Deniz Caner Özaral, Bersan Duran Trabzonspor: Uğurcan Çakır, Malheiro, Savic (Ozan Tufan dk. 14), Denswill, Eren Elmalı, Mendy, Okay Yokuşlu, Cihan Çanak, Bardhi, Orsiç, Draguş Yedekler: Muhammet Taha Tepe, Barisic, Lundstram, Nwakaeme, Umut Bozok, Serkan Asan, Umut Güneş, Batahov, Poyraz Efe Yıldırım Teknik Direktör: Şenol Güneş Kayserispor: Onurcan Piri, Gökhan Sazdağ, Jeanvier, Attamah, Carole, Bourabia, Kartal Yılmaz, Boa Morte, Cardoso, Hasan Ali Kaldırım, Nazon Yedekler: Mehmet Şamil Öztürk, Kolovetsios, Karimi, Bahoken, Mehmet Eray Özbek, Baran Ali Gezek, Ramazan Civelek, Nurettin Korkmaz, Ackah, Talha Sarıarslan Teknik Direktör: Burak Yılmaz Gol: Hasan Ali Kaldırım (dk. 12) (Kayserispor) Sarı kart: Boa Morte (Kayserispor)
Mersin Peygamber sevgisi anlatıldı, meydanlar doldu Mersin’de Mevlid-i Nebi ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası çerçevesinde düzenlenen "Helale Koşalım, Onun Gibi" adlı programa büyük ilgi gösterildi. Mersin Erdemli Belediyesi ve Erdemli Müftülüğü iş birliği ile düzenlenen programda İlahiyatçı Yazar Osman Eğin “Hz. Peygamber” konulu konferans verirken, şair Dursun Ali Erzincanlı da şiir dinletisi gerçekleştirdi. Peygamber sevgisine dikkat çeken Erdemli Belediye Başkanı Mustafa Kara katılımın yoğun olduğuna değinerek, “Erdemli Kaymakamlığımızla, Erdemli Müftülüğümüzle ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz Mevlid-i Nebi programındayız. Vatandaşlarımızın yoğun bir katılımı var. Tabi böyle programlara Erdemli halkı her zaman destek vermiştir. Bugün de yine müftülüğümüzün, belediyemizin yanında oldular. Erdemli halkı Peygamber Efendimizin sevgisini Devlet Bahçeli Meydanı’nı doldurarak göstermiştir. Kendilerine teşekkür ediyoruz” dedi. Peygamberin hayatını anlamak ve anlatabilme adına programı düzenlediklerini ifade eden Erdemli Müftüsü İbrahim Yiğit de, "Güzel bir etkinlik olduğuna inanıyorum. Tüm vatandaşlarımız burada. Bizleri mahcup etmediler. Hepsinden Allah razı olsun. Peygamberimizin hayatını anlamak, anlamlandırabilmek için hocalarımızı davet ettik. Kırmadılar bizleri, geldiler. Peygamber sevgisini yeni neslimize toplu olarak gösterebilmek, insanımızı bir araya getirip Peygamberimizi topluca anabilmek, Peygamberimize olan muhabbetimizin bu toplumda yaşadığını kendimize ve bu toluma ispatlayabilmek için böyle bir program düşündük" diye konuştu. İzlemeye gelen vatandaşlardan Esma Çortul’da, "Çocuklarımıza Peygamber Efendimizi anlatıyoruz ama bu tür etkinliklerde çocukların beyninde daha güzel şeyler kalıyor. Çocuklarımızın bazı şeyleri anlaması için bunlar çok önemli" dedi. Ahmet Emin Bilgen ise, "Halk olarak millet olarak bir aradayız. Peygamber Efendimizin dünyaya sunduğu medeniyeti, kişilik, şahsiyet inşasını biz de burada tekrardan anıyoruz" konuştu.