ASAYİŞ - 01 Kasım 2024 Cuma 09:07

Kaza yapan genç aklına bile gelmedi: Hasar alan motoruna koşan vatandaşın o anları kamerada

A
A
A

Hatay’da yaşanan kaza sonrası yaralı sürücüye yardım etmek yerine hasar alan motosikletine koşan vatandaşın o anları kameraya yansıdı.

Kaza, İskenderun ilçesi Muradiye Mahallesi’nde yaşandı. Motosiklet sürücüsü, seyir halindeyken direksiyon hakimiyetini kaybederek devrilen aracıyla iş yeri önünde park halindeki motosikletlere çarptı. Kazayı fark eden bir vatandaş ise bir anlık refleksle yaralı sürücüye yardım etmek yerine koşarak devrilen motosikletini ayağa kaldırdı. O anlar ise anbean kameraya yansıdı. Kazada hafif şekilde yaralanan sürücünün sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Ogün Aslan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Cleveland Cavaliers yoluna namağlup devam ediyor NBA’de Cleveland Cavaliers evinde karşılaştığı Orlando Magic’i 120-109’luk skorla yendi ve 6’da 6 yaptı. NBA’de normal sezon heyecanı 9 karşılaşma ile devam etti. Cleveland Cavaliers, Rocket Mortgage FieldHous’da karşılaştığı Orlando Magic’i 120-109’luk skorla mağlup etti ve yenilgisizliğini sürdürdü. Ligde 6’da 6 yapan Cleveland’da Darius Garland 25 sayı, 4 asist, Donovan Mitchell 22 sayı, 3 ribaund ile oynayarak galibiyete katkıda bulundu. Bu sezonki 3. yenilgisini alan Orlando’da ise Jalen Suggs 28 sayı, 8 ribaund, Franz Wagner ile Tristan Da Silva da 17’şer sayı ile oynadı. Oklahoma’dan 5’te 5 Oklahoma City Thunder ise deplasmanda oynadığı Portland Trail Blazers’ı 137-114 yenerek 5. maçından da galip ayrıldı. Oklahoma’da Shai Gilgeous Alexander 30 sayı, 7 ribaund ile ön plana çıkarken, Aaron Wiggins 13 sayı ve Isaiah Joe da 12 sayı ile mücadele etti. Bu sezonki 4. kez yenilgisini alan Portland’da ise Jerami Grant 17 sayı, Deandre Ayton ile Rayan Rupert de 14’er sayı ile oynadı fakat mağlubiyeti önleyemedi. NBA’de günün toplu sonuçları şöyle: Charlotte Hornets: 109 - Boston Celtics: 124 Detroit Pistons: 98 - New York Knicks: 128 Cleveland Cavaliers: 120 - Orlando Magic: 109 Atlanta Hawks: 115 - Sacramento Kings: 123 Brooklyn Nets: 120 - Chicago Bulls: 112 Toronto Raptors: 125 - Los Angeles Lakers: 131 New Orleans Pelicans: 125 - Indiana Pacers: 118 Minnesota Timberwolves: 119 - Denver Nuggets: 116 Portland Trail Blazers: 114 - Oklahoma City Thunder: 137
Antalya “Manavgat Zeytin ve Zeytinyağı Festivali”nin ilk gününden barış mesajı çıktı Antalya’nın Manavgat İlçesinde, ilk kez düzenlenen “Zeytin ve Zeytinyağı Festivali’nin açılışında konuşan Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara’nın mesajı barış ve sevgi oldu. Manavgat Belediyesi’nin 1-3 Kasım tarihleri arasında; Antalya Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksekokulu, MATSO ve Manavgat Ziraat Odası’nın katkılarıyla ilk kez düzenlediği “Zeytin ve Zeytinyağı Festivali” dün başladı. Festival, çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleşen zeytin temalı kortejle başladı. Açılışa, Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara, CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, CHP Manavgat İlçe Başkanı Oykun Başar, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, STK Temsilcileri, oda başkanları, basın mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Festival açılışında konuşan Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara, barış ve sevgi mesajı verdi. Başkan Kara, “‘Zorunlu olmadıkça savaş cinayettir’ diyen Atatürkümüzün memleketindeyiz aslında. O da bizim gibi bu toprakların çocuğudur. Kökleri buraya dayanır. Tıpkı bütün Avrupa’ya birçok yere kökleri Anadolu’dan giden zeytinler gibidir. Zeytin barıştır. Aslında biz Manavgat’ta hoşgörüyü, sevgiyi, barışı başlattık. Bu son altı yedi aydır Manavgat’ta barışın köklerini daha da derinleştirmek için bütün gücümüzle mücadele ediyoruz. Bugün ilçemizde başlattığımız bu barış rüzgarının ülkemize ve bütün dünyaya yayılması en büyük temennimizdir. Çünkü bizim Anadolu kültürümüz sevginin, barışın en öncelikli olarak doğduğu yerdir” dedi. Manavgat’ta zeytin çeşitliliği: Hem sofralık hem yağlık Toplam 11 farklı zeytin türüne ev sahipliği yapan Manavgat; Kalamata, Memecik, Ayvalık, tarı ak, domat, Manzanilla, Arbekün, Girit, Gemlik ve Antalya bölgesine özgü coğrafi işareti alınmış tavşan yüreği zeytinleriyle dikkat çekiyor. Bunların yanı sıra, yalnızca Manavgat’a ait olan beylik zeytini bulunuyor. Beylik zeytini, iri taneli ve dolgun yapısıyla hem sofralık zeytin hem de zeytinyağı üretiminde tercih ediliyor. Bu zeytinlerden elde edilen zeytinyağı, kaliteli ve aromatik özellikleriyle öne çıkıyor. Manavgat Belediye Başkanı Kara ‘beylik zeytini’ için ilgili kurumlarla bir araya gelerek coğrafi işaret alınmasına öncülük edeceğini de ifade etti. İlçede şu an 50 bin dönüm üretim alanında tahmini 2 milyon zeytin ağacından yılda yaklaşık 50 bin ton zeytin elde ediliyor. Ayrıca bölgede faaliyet göstere 11 adet zeytinyağı fabrikasında yılda yaklaşık 9-10 bin ton zeytinyağı üretiliyor. Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara sözlerine şöyle devam etti: "İlçemizde giderek büyüyen zeytin tarımı ve zeytinyağı üretiminde daha ileri endüstriye geçmemiz gerekiyor. Zeytinyağını bizim çok daha fazlaya satabilir hale gelmemiz gerekiyor. Zeytin üreticisine dönüşümü böyle sağlayabiliriz. Bizim ülkemizde yetişen zeytini ve zeytinyağını tankerlerle alıp götürüp yurt dışına götürüyorlar, ihracat ediyor ve şişeleyip geri satıyorlar. Anadolu’nun zeytinyağları gidiyor onların yağı gibi pazarlanıyor. Oysa bizim kendi markamızı oluşturmamız, kendi markamız üzerinden pazarlamasını yapmamız gerekiyor. Zeytin üreticilerinin sorunları, zeytinin kendi başlı başına dertlerinin tartışılacağı, öne çıkarılacağı ve çözümler üretileceğine katkı sunacağına inandığı festivalimizin ilkini yapıyoruz, önümüzdeki yıllarda devam ettirerek uluslararası düzeye taşıyacağız." Zeytin sağlıktı Doktor Başkan zeytinin sağlığa faydasına dikkat çekerken şunları söyledi: "Zeytinin tarihini incelediğimizde Anadolu tarihiyle eşleştiriliyor. Zeytinin özelliklerini eşleştirdiğimizde de yaşamımızla eşleşiyor. Zeytin saçımızdan tırnağımıza kadar, kalbimizden beynimize kadar her şey için sağlıklı bir üründür. Zeytini ve zeytin yağını tüketmemiz gerekiyor. Ondan kaçınmayalım, çünkü o bizim dostumuz. Vücut için de barıştır. Zeytin, antioksidan özelliğe sahiptir. Yine barışı, vücudun kendisiyle barışık olmasını sağlar. Bunun sağladığı her alanda, her zaman bizim için faydalı olan zeytini ve zeytinyağının tüketilmesi ve onun değerlendirilmesi temel hedefimizdir." Zeytin tadımı ve çalıştayı Festivalin ilk gününde Ezgi Gözeger’in moderatörlüğünde Saraçlı Mahallesi’nde “Zeytin Tadımı” etkinliği düzenlendi. Burada, Manavgat’ın genetiği bozulmamış zeytinlerinden geleneksel taş sıkma yöntemiyle, Antik Çağ’dan kalma taş yataklarda, Saraçlı Mahallesi’nin zeytin üreticisi kadınlar tarafından soğuk sıkım zeytinyağı etkinliği yapıldı. Katılımcılar, Manavgatlı yerel üreticilerin özenle yetiştirdiği zeytinleri tadarken, zeytinyağı üretimi ve sürdürülebilir tarım konularında derinlemesine sohbet etme fırsatı buldu. Eş zamanlı olarak, Manavgat Atatürk Kültür Merkezi’nde tarım yazarı Mine Ataman moderatörlüğünde bir çalıştay gerçekleştirildi. Çalıştayda, konusunda uzman akademisyenler tarafından “Zeytin ve Zeytinyağında Kalite”, “Zeytin ve Zeytinyağında Coğrafi İşaret, Markalaşma ve Pazarlama” ile “Zeytinyağının Gastronomideki Yeri ve Önemi” başlıkları altında üç farklı oturum yapıldı. Festivalin ikinci gününde, ünlü gazeteci Meliha Okur’un moderatörlüğünde bir forum gerçekleştirilecek. Forumun konuğu ise tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım olacak. Yıldırım, zeytincilikte üretici, işgücü sorunları ve çözüm önerileri ile zeytincilikte tağşiş, pazar, ihracat sorunları ve çözüm önerileri üzerine değerlendirmelerde bulunacak. Festival boyunca, Manavgat yöresine ait zeytin ve zeytinyağlarının sergileneceği festival çarşısı, 1-3 Kasım tarihleri arasında Manavgat Atatürk Kültür Merkezi önünde ziyaretçilere açık olacak. Burada, yerel üreticilerin sunduğu zeytin çeşitleri ve zeytinyağları ziyaretçiyle buluşacak. Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara’nın vizyonuyla hayata geçirilen ve bölgenin tarihi zeytinlerini tanıtmayı amaçlayan festivalin, zeytin sektörünün katma değerini artırması bekleniyor.
Konya Kış aylarında soba zehirlenmelerine dikkat Havaların soğumasıyla birlikte sobacılarda da hareketlilik arttı. İyi kurulmayan ve bakımı yapılmayan sobalar zehirlenmelere yol açabiliyor. Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte kış hazırlıkları başlarken, soba satıcılarında hareketlilik artıyor. Yaklaşan kış mevsimi öncesi sobalı evlerde oturan vatandaşlar soba satıcılarının yolunu tuttu. Esnaflar ise vatandaşlara sobanın her yıl kurulmadan önce gözden geçirilmesi konusunda uyarıda bulunuyor. Yanlış kurulan sobalar zehirlenmelere yol açabiliyor. “Soba her yıl kurulmadan önce gözden geçirilmelidir” Sobanın ömrünün temiz kullanım ve bakıma göre değiştiğini belirten soba satıcısı Abdülkadir Teksöğüt, “Temiz kullanıp, bakımı yapıldığı sürece uzun vadede kullanılabilir. Yalnız yıpratılırsa, nemli yerlerde tutulursa daha çabuk ömrü tükenir. Temiz kullanıp, koruyup kollamakta fayda var. Temizlik aşamalarında içindeki kurum temizlenir, soba temiz bir torbaya alınır, nemsiz bir yerde muhafaza edilirse uzun vadede kullanılabilir. Temizlikte çırpma vesaire derler biz onu tavsiye etmiyoruz. Borularda dış emayesini atıp çabuk korozyon yapma durumu vardır o yüzden içinin temizlenmesi yeterlidir. Soba her yıl kurulmadan önce gözden geçirilmelidir. Birincisi deliği, yırtığı, hava alan bir yeri var mıdır bakılır. En önemli şart olan da bacanın temizliği ve sağlıklı olduğunun kontrol edilmesidir. Bacanın tepesindeki şapka kısmının sağlam durduğuna emin olmak gerekir. Çünkü rüzgar ters akımlarda içeriye doğru basar, gaz zehirlenmesi o sebepten oluşur. Soba kurulmadan önce sistemin tamamen bir gözden geçirilip sağlıklı olduğuna emin olunması, ondan sonra kurulması lazım. Para verilip alınan malzemenin korunması milli servet gözüyle bakılarak bunun itinayla temiz korunması gerekir ki uzun vadede kullanılsın. Kimisi 3-5 senede nemli bir yere bodruma atar çabuk çürür, küflenir kimisi de temiz korur yıllarca kullanır. O kullanıcının kendi özenine bakar” dedi. “Sobanın ömrünü uzatmak için kovanın kaliteli olması lazım” Kuzinelerin 8 yıl, 10 yıl, 15 yıl, 30 yıl gidebileceğini söyleyen Teksöğüt, “Ürünün kalitesine göre değişir. Ekonomik malzemeler de vardır, kaliteli malzemeler de vardır. Fiyatına göre malzemesi olur muhakkak. Biz en düşük, orta kalite ve üst kalite, üst kalite biraz yorar bu ekonomik şartlarda ama en azından orta kaliteden aşağıya inilmemesini tavsiye ediyoruz. Kömürün kalori oranı yüksekse sağlam kova, temiz kovalardan kullanılması lazım. İnce kova kullanılırsa kova delinir bu sefer sobayı deler ve sobanın ömrünü tüketir. Kovaya da özen gösterilmesinde fayda var. Onlar da çeşit çeşittir. Buna göre biraz ucuzuna kaçalım da bugün işimizi görsün dediğin ürün en çabuk eskiyen üründür. Biraz daha orta kalite veya üst kalitelerde, özellikle kovada, sobanın ömrünü uzatmak için kovanın kaliteli olması lazım. Bizim vatandaşımız kova deliniyor onunla sobayı kullanmaya devam ediyor. Soba yıpranıyor bu sefer diyor ki soba çabuk delindi, sen özen göstermedin. Üreticinin veya satıcının sorunu değildir. Sen para verip milli servettir gözüyle bakıp korumadığın, ürüne göstermediğin özenin sonucudur o” diye konuştu.