GÜNDEM - 26 Ekim 2024 Cumartesi 09:26

Gizemli hayırsever, 13 depremzede ailenin 40 bin TL’lik bakkal borcunu ödeyip kayıplara karıştı

A
A
A
Gizemli hayırsever, 13 depremzede ailenin 40 bin TL’lik bakkal borcunu ödeyip kayıplara karıştı

Hatay’ın Payas ilçesinde gizemli hayırsever, bir bakkaldaki 13 kişinin veresiye defterindeki 40 bin TL’lik borcunu ödedi. İsmini açıklamayan gizemli hayırsever, yaptığıyla bakkal Abdurrahman Öztürk’ü şaşırttı.


Payas ilçesinde esnaflık yapan Abdurrahman Öztürk’ün iş yerine gelen bir vatandaş, veresiye defterindeki 40 bin TL borcu ödemek istedi. Bakkal Öztürk, hayırseverin verdiği parayla 13 kişinin borcunu sildi. Esnaf Öztürk’ü şaşırtan gizemli hayırsever, isminin açıklanmasını istemeyerek kayıplara karıştı.



"Bu hayırseverimiz hiçbir şekilde ismini ve görüntüsünü de vermek istemedi"


Depremzede vatandaşın borçlarını ödeyen hayırseverin isminin açıklanmasını istemediğini belirten 36 yaşındaki Abdurrahman Öztürk, "Bir hayırsever tarafından toplamda 13 kişinin borcu olmak üzere 40 bin TL borçları ödendi. Bu ödenen borçlar durumu iyi olmayanlar, ödemekte zorlananlar ve evleri kira olanlar özellikle seçildiler. 13 borcu bulunan kişinin toplamda 40 bin TL borcu hayırsever vatandaşımız tarafından ödendi. Bu hayırseverimiz hiçbir şekilde de ismini ve görüntüsünü de vermek istemedi. Bugün içerisinde gelerek 13 kişinin borcu kapatıldığı için borçları ödenen kişilere söylemedim, hepsine tek tek söyleyeceğim ve hayırsever vatandaşımızın ismini de vermeyeceğim. Borçları ödenen kişilere de gizli olarak borçlarının ödendiğini belirteceğim. Borçlarının ödenmesine benim sevindiğim kadar, onların da sevineceğini biliyorum; zor bir süreçteyiz, kul sıkışmayınca Hızır yetişmezmiş, gerçekten de zor zamanlar geçiriyoruz, biz esnaflar ve halk olarak” dedi.



"Bir hayırseverin veresiye defterindeki 13 kişinin 40 bin TL’lik borcunu kapatmasıyla ilk defa karşılaştım"


Esnaflık yaşantısında ilk defa böyle bir şeyle karşılaştığını dile getiren Öztürk, "13 kişinin borcunun bir anda ödenmesi bana da ilaç gibi geldi, borçları ödenen kişilere de geleceğinden eminim. Ben de yarın borçlarımı ödeyeceğim, borçları ödenen kişiler gibi ben de rahatlayacağım. Borcu olan arkadaşlar da alacakları maaşlarıyla buraya ödeme yapmayıp, başka alışverişlerini gerçekleştirebilecekler. Bir hayırseverin veresiye defterindeki 13 kişinin 40 bin TL’lik borcunu kapatmasıyla ilk defa karşılaştım. 6 yıl esnaflık yaptım, böyle bir şeyle ilk defa karşılaştım. Borcu ödenen 13 kişiyle birlikte hepimiz aynı anda şaşırdık ve mutlu olduk. Eminim ki borçları ödenen 13 kişiye söylediğimde onların mutluluğu zaten beni yeterince hüzünlendirecek” şeklinde konuştu.



Gizemli hayırsever, 13 depremzede ailenin 40 bin TL’lik bakkal borcunu ödeyip kayıplara karıştı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Uslu: "Niğde’nin en önemli tarım ürünü olan patatese çok önem veriyoruz" Niğde’de patates hasadı rekor düzeyde verim beklentileriyle başladı. Bu kapsamda patates üretiminde Türkiye birincisi olan Niğde’de geçtiğimiz yıl yaklaşık 200 bin dekarlık alanda 757 bin 480 ton rekolte elde edilirken, bu yıl ise toplam 261 bin 300 dekarlık alandan 1 milyon 45 bin ton civarında üretimle yeni rekor bekleniyor. Bölgesel kalkınma odaklı çalışmalarıyla öncelikli alanlarından tarım ve gıdada önemli çalışamalara imza atan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, bilimsel araştırmalar ve uygulama faaliyetleri çerçevesinde tüm Türkiye’ye insanlık tarihinin kadim lezzetlerinden olan patatesin önemli bir besin kaynağı olarak sofralarda her daim olması gerektiği çağrısında bulundu. "Üniversitemizde Patates İle İlgili Önemli Bilimsel Çalışmalar Devam Ediyor" 2024-2028 Stratejik Planı’nda tarım-gıdayı öncelikli alanlarından birisi olarak belirleyen Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, birçok farklı tarım ürününe ilişkin bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda Niğde’nin önemli bir tarım ürünü olan patates ise bu ürünlerin başında geliyor. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Gökçe’nin yürütücüsü olduğu, araştırma ekibinde ise ulusal ve uluslararası yükseköğretim kurumlarından bilim insanlarının da yer aldığı TÜBİTAK 1001 programı destekli patates böceği ile mücadele projesi, patatese ilişkin önemli çalışmalarımızın arasında yer alıyor. Yine Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan’ın Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi “Öncelikli Alanlar” çağrısı kapsamında BAP desteğiyle desteklenen farklı iklim değişikliklerine uyumlu yeni patates çeşitlerinin geliştirilmesi projesi de Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin patatesle ilgili bilimsel araştırma ve geliştirme çalışmalarına bir diğer önemli örneği teşkil ediyor. Ayrıca bu çalışmaların yanında gerek Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi gerekse Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde devam eden birçok akademik araştırma ve uygulama faaliyetleriyle Niğde ve bölgedeki patates tarımına katkı sunulması hedefleniyor. “NÖHÜ Olarak Patatese Çok Önem Veriyoruz” Anadolu’nun yükseköğretim ve bilimde parlayan yıldızı bir üniversite olarak araştırma odaklı anlayışla bölgesel kalkınma amaçlı çalışmaların sürdüğünü belirten Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, “Niğde’nin en önemli tarım ürünü olan patatese, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi olarak çok önem veriyoruz.” diye konuştu. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin birçok ürünle ilgili olduğu gibi patatesle ilgili çalışmalarının son yıllarda belirgin bir şekilde öne çıktığına işaret eden Rektör Uslu, ayrıca bu konudaki araştırma projeleri ile uygulama faaliyetlerinin artarak devam edeceğini söyledi.
Kayseri Başkan Palancıoğlu: “Havacılık ve uzay sanayisine daha güçlü geliyoruz” Kayseri’de Türk havacılık tarihinin başladığı noktada “Melikgazi Belediyesi Mehmet Altun Havacılık ve Uzay Bilimleri Lisesi’nin temellerini atan Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, tefrişat çalışmalarının başladığı liseyi yerinde inceledi. TUSAŞ’ta meydana gelen menfur terör saldırısının, ülkemizin havacılık ve uzay sanayisinde katetmiş olduğu merhaleye karşı yapılmış olduğunu belirterek şiddetle kınayan Başkan Palancıoğlu, Kayseri’de havacılık ve uzay sanayisini geliştirecek gençlerin yetişmesi ile daha da güçleneceklerini belirterek şunları ifade etti: “TUSAŞ‘ta olan menfur saldırıyı şiddetle kınıyorum. Cenab-ı Allah bir daha göstermesin. Şehitlerimize Allah’tan rahmet; yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Ülkemizin ve savunma sanayisinin gelmiş olduğu bu güzel duruma yan gözle bakanlar, bu durumu sorun haline getirenler, yurt dışındaki güçler maalesef Türkiye’nin gelişmesini istemiyorlar. Bu nedenle de aslında sadece TUSAŞ‘a değil; Türkiye’nin gelişmesine, kalkınmasına, savunma sanayisine yapılmış bir saldırı. Biz de Kayseri’de Türk havacılık tarihinin başladığı, yazılmış olduğu bu noktada güzel bir yatırım yapıyoruz. Havacılık ve Uzay Bilimleri Lisesi’nin temelini attık ve şu anda inşaatı tamamlandı. Tam 11 tane atölyesi ve hangarı ile birlikte Kayseri’nin hem eğitim sistemine hem Türkiye’ye hem de sanayiye katkı sağlayacak çok önemli bir yatırım. TUSAŞ’a yapılan saldırının ne kadar önemli bir yatırıma saldırı olduğunu, özellikle havacılık ve uzay alanında ülkemizin bundan sonra katedeceği merhaleye büyük bir saldırı olduğunu görüyoruz. Biz de burada yaptığımız bu yatırımın hayırla, güzel bir şekilde tamamlanmasını ve buradan ülkenin geleceğine nitelikli işler yapacak, havacılık ve uzay sanayisini geliştirecek gençlerin yetişmesini Cenab-ı Allah’tan temenni ediyoruz. Tekrar geçmiş olsun, diyorum. Yeni lisemiz hayırlı olsun inşallah.”
Gaziantep SANKO Sanat Galerisi’nde “Mekan ve İnsan” temalı resim sergisi Hasan Kalyoncu Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Atiye Güner, “Mekan ve İnsan” temalı eserlerini SANKO Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluşturdu. Dr. Öğr. Üyesi Güner, sergi açılışında yaptığı konuşmada sanatın birleştirici yönüne değinerek, toplumların geleceği için sanatsal faaliyetlerin desteklenmesi ve genç kuşakların sanata teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Mekanın genellikle sınırlandırılmış boşluk olarak tanımlandığına vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Güner, “Kevn yani olmak kökünden türeyen bir kelimedir. Varoluşu da simgeler aslında. Varoluşundan itibaren mekanla sürekli ilişki içinde olan insan bir yandan boşluğu biçimlendiren özne, bir yandan da boşluğun dönüştürdüğü nesnedir” dedi. Dr. Öğr. Üyesi Güner, “Modern sanata gelinceye kadar mekan ve insan geleneksel anlamda birbirinden ayrı varlıklar olarak görülmüştür. Günümüz sanatında mekan sanat yapıtının varlığını temsil eden dinamik bir öğedir” ifadelerini kullandı. Sergide çağdaş tekniklerle yaptığı eserlerinin yer aldığını ve çalışmalarında yerel değerleri de öne çıkaran veriler olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Güner, “Toplumları bir arada tutan en büyük bağlayıcı değer kültürdür. Günümüz dünyasında sürdürülebilir kültüre çok önem veriliyor. Son dönemde bütün dünyada kültür ve sanatın sürdürülebilirliği ön plana çıkmıştır” diye konuştu. Sanatın bir imge alışverişi olduğunu, sanatçının da kendi zihninde oluşturduğu imgeleri eserlerine yansıttığını dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Güner, “İzleyici eserlerde kendi dünyasından bir şeyler bulur. Sanat, yumuşatıcı, birleştirici ve toplumları kaynaştırıp bir arada tutucu bir araçtır” değerlendirmesini yaptı. SANKO Holding’in Gaziantep ve ülke ekonomisine sunduğu katkının yanı sıra sosyal ve kültürel alanda da öncülük eden bir kuruluş olduğunu hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Güner, “Kendi şehrimde SANKO Sanat Galerisi’nde eserlerimi sanatsever ile buluşturduğum için gururluyum. SANKO Yönetimine sanata ve sanatçıya verdiği destekten dolayı teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı. Konuşmaların ardından Akcan Barlas, SANKO Holding adına “Zeugma Fırat’ın Gerdanlığı” isimli yayını Atiye Güner’e takdim etti. Sergi açılışına SANKO Sanat Galerisi Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz Halil Çiçek, Yürütme Kurulu Üyesi Murat Köylüoğlu, Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Sevim Kaya, Hasan Kalyoncu Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi M. Fatih Eminoğlu, İletişim Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Buket Akdemir Dilek, Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Vanlıoğlu, İş İnsanı Ömer Güllü, Ticaret Odası Güzel Sanatlar Lisesi Resim Öğretmeni Hüseyin Yıldırım, Ressam Gül Öztürkmen Demir, sanatseverler ve davetliler katıldı. Atiye Güner’in 18 eserinin yer aldığı “Mekan ve İnsan” temalı resim sergisi, SANKO Park AVM üçüncü katta bulunan SANKO Sanat Galerisi’nde 15 Kasım 2024 tarihine kadar her gün 10.00-22.00 arasında gezilebilecek. Atiye Güner, Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesinde 2004 yılında lisans, 2010’da Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Resim Anabilim Dalında Yüksek Lisans, 2022 yılında ise Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Tasarım Ana Sanat Dalında Doktora eğitimini tamamladı. Hasan Kalyoncu Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümünde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapan Güner, bölüm başkanlığını da yürütmektedir. Katıldığı sergilerden bazıları Artİstanbul 2004 Uluslararası Çağdaş Sanat Buluşması Karma Sergi Lütfü Kırdar Sergi ve Kongre Sarayı Kayalı Sanat Galerisi. Polifonik Komşuluklar Karma Sergi F Sanat Galerisi 2017 İstanbul Bienali kapsamında. Artist 2019, 29.İstanbul Sanat Fuarı Karma Baskı Sergisi, Cumhuriyetimizin 100. yılı Uluslararası Çevrimiçi Karma Sergi 2023 Marmara Üniversitesi Geleneksel El Sanatları ve Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi (GESTUAM), Süleyman Demirel Üniversitesi Tekstil ve El Sanatları Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi (TESAUM) ve Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi (SATPARK) tarafından düzenlenmiştir. Galeri ARTS 29.Online Grup Sergisi 2023. Giz Bahçesi 2024 Kişisel Sergi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kahraman Emmioğlu Kütür Sanat Merkezi.
Sinop Sinop’ta balıkçı tezgahları şenlendi: 1,3 kiloluk palamutlar 100 lira Sinop’ta olumsuz hava şartları nedeniyle boş kalan balıkçı tezgahları, bugün balık çeşitleri ile şenlendi. 1 kilo 300 gramlık palamutlar 100 liradan satılırken, vatandaşlar tezgahlar önünde yoğunluk oluşturdu. Hava sıcaklıklarının 15 derece kadar düştüğü Sinop’ta denizde yaşanan fırtına dolayısıyla gırgırlar mavi sulara açılmakta zorlandı. Az sayıda teknenin ava çıkması nedeniyle boş kalan balık tezgahları, bugün yeniden şenlendi. Balığın bollaşması fiyatların yarı yarıya düşmesine neden olurken, vatandaşlar da balıklara yoğun ilgi gösterdi. Vatandaşların günlerdir balığın yolunu gözlediğini ifade eden balıkçı Olcay Karabulut, “Allah’a şükürler olsun sezon 10 numara geçiyor. Bundan 4-5 gün önce hava esti ve 2-3 gün balığımız yoktu. Kayıklarımız denize çıktı ve balığı buldu. Şu anda balık Sinop tarafında. Trabzon, Ordu, Hopa tarafından balık kaçtı, Sinop tarafına geldi. Allah’a şükürler olsun dün, 3 bin kasa balığımız vardı. Bu 3 bin kasa balık tek bizde değil, bütün kayıklarda hemen hemen vardı. Bu durumdan herkes faydalandı. Allah’a şükürler olsun sezonumuz 10 numara. Hamsiden de umudumuz var. 1 ay olmasa bile 20 güne hamsimiz de olur gibi. Bu da bize yeterli. Şu anda palamutlar 1 kilo 300 gram civarı geliyor ve fiyatı 100 lira. Bir tane balığı 3 kişi zor yiyor” diye konuştu. Sezondan memnun olduğunu ifade eden balıkçı Erdoğan Doğan ise “Sezon çok güzel. Palamut bol. Hamsi de var. İstavrit, mezgit, barbun bu sene ne ararsan var. Bu sene Cenab-ı Allah bereket verdi. Vatandaş bu sene bol bol balık yiyor. Balıkların fiyatı da iyi. Bu sezon balıkçı da kazanıyor. Vatandaş da balık yiyor” diye konuştu.