GÜNDEM - 01 Mayıs 2024 Çarşamba 09:07

Eşini yormamak için otomobiliyle ot taşıyan yaşlı adam yürekleri ısıttı

A
A
A
Eşini yormamak için otomobiliyle ot taşıyan yaşlı adam yürekleri ısıttı

Hatay’da büyükbaş hayvanları için ot biçen yaşlı adam, eşini yormamak için otları aracıyla taşıdı. Otla kaplanan otomobil ortaya ilginç bir görüntü çıkarırken, Nihat Gülen’in “Hanımımı yormamak için biçtiğimiz otları bu şekilde arabanın üzerine atıp getiriyoruz” sözleri yürekleri ısıttı.


Defne ilçesi Tavla Mahallesi’nde yaşayan 64 yaşındaki Nihat ve 63 yaşındaki Vecihe Gülen çifti, evlerinin yan tarafında bulunan ahırlarında inek ve iki yavrusunu besliyorlar. Emekli olan aileye ekonomik destek sağlayan inek ve yavruları, baharın gelmesiyle birlikte yeşeren otlarla besleniyorlar. Yaşlı çift, gündüz yaylıma çıkan hayvanların akşam yemi için de ot biçiyor. Biçilen otları yaklaşık 150 metre mesafedeki tarladan ahıra getirmek için traktörü olmayan Nihat Gülen, otları eşini yormamak için otomobiliyle taşıyor. Otlarla kaplanan otomobil ilginç bir görüntü oluştururken, Nihat Gülen’in “Hanımımı yormamak için biçtiğimiz otları bu şekilde arabanın üzerine atıp getiriyoruz” sözleri yürekleri ısıttı.


Trafiği tehlikeye sokmadan ve aracına zarar vermeden 150 metre mesafedeki tarlasından otomobiliyle ahırına ot getirdiğini ifade eden Nihat Gülen, “Aracımla tarladan 150 metre mesafedeki evimize ot taşıyoruz. Bu işlem yılda birkaç sefer gerçekleşiyor. Hanımımı yormamak için bu şekilde arabanın üzerine atıp getiriyoruz. Arabaya ve trafiğe zarar vermeden yavaş yavaş getiriyoruz. Bir ineğimiz ve iki yavrusu var. Onlara ot getirdik, hanımım ve ablam biçti. Eşim düşer dedi ama ben yavaş yavaş giderim dedim” ifadelerini kullandı.


Hayvanları için tarladan ot taşıdıklarını belirten Vecihe Gülen, “Üç tane hayvanımız var. Bir ineğimiz ve iki yavrusu var. Tarladan onlara ot getiriyoruz” dedi.



Eşini yormamak için otomobiliyle ot taşıyan yaşlı adam yürekleri ısıttı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Tarımsal girdi maliyetleri aylıkta aynı kaldı, yıllık bazda arttı Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2024 yılı Mart ayı Tarım Girdi Fiyat Endeksi’ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE’nin Mart ayında aylık yüzde 1,16 arttığını belirten Çandır, "Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Mart ayları ortalamasının (1,77) yüzde-35 altında olmuştur. Diğer taraftan geçen yıl Mart ayı düzeyi ile aynı olmuştur" dedi. Tarım-GFE’nin Mart ayında yıllık yüzde 49,93 arttığını kaydeden Çandır, "Bu yıllık rakam, son 9 yılın Mart ayları ortalamasının (31,12) yüzde 60 üzerinde olmuştur. Diğer taraftan geçen yıl Mart ayı (43,21) düzeyinden yüzde 16 yüksek ilan edilmiştir. Tarım-GFE Mart ayında aylıkta aynı, yıllıkta yüksek artış olarak ilan edildi” dedi. En yüksek artış yine veterinerlik hizmetlerinde Tarım-GFE’nin alt kalemlerine bakıldığında, tarımda kullanılan mal ve hizmetlerin fiyatlarında aylıkta yüzde 0.81 ve yıllıkta ise yüzde 46,74’lük artış ilan edildiğini belirten Çandır, “Mart ayları itibariyle aylıkta 2021 ve 2022 yıllarından ve yıllıkta ise 2022 yılından sonraki en yüksek değerler olmuştur” dedi. Çandır, tohumda aylık yüzde 7,04, enerjide yüzde -1,49, gübrede yüzde -0,24, ilaçta yüzde 2,86, veteriner hizmetlerinde yüzde 2,06, yemde yüzde 0,41 ve diğer kalemlerde ise yüzde 1,49 olarak aylık değişimler ilan edildiğini belirtirken, yıllıkta tohumda yüzde 59,63, enerjide yüzde 59,97, gübrede yüzde 26,85, ilaçta yüzde 22,78, veteriner hizmetlerinde yüzde 165,31, yemde yüzde 35,43 ve diğer kalemlerde ise yüzde 90,86’lık artış ilan edildiğini kaydetti. Çandır, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetlerin fiyatlarında ise aylık yüzde 3,35 ve yıllık yüzde 72,55’lik artış olduğunu belirtti. Çandır, “Mart ayında Tarım-GFE alt kalemlerindeki değişimler, yılbaşından bu yana benzer eğilim göstermiştir. Örneğin veterinerlik hizmetlerindeki ve diğer hizmet kalemlerindeki sıra dışı artışlar ile gübre, ilaç ve yemdeki ortalama enflasyonun 3’te 1’i kadar artışlar dikkat çekici olmuştur” dedi. Üretici fiyatların altında kaldı TÜİK tarafından Mart ayı tarımsal üretici fiyat endeksi Tarım-ÜFE’nin aylık yüzde 5,57, yıllık ise yüzde 61,87 ilan edildiğini kaydeden Çandır, “Tarımsal faaliyetlerde bulunanlar açısından son bir yıllık eğilim, genel olarak üretici aleyhine seyretmişken Mart ayındaki aylık ve yıllık girdi maliyetleri artışı, üretici fiyatlarının altında seyretmiştir. Üretici lehindeki bu aylık ve yıllık seyrin önümüzdeki aylarda devam etmesi, üreticiler için önem arz etmektedir. Böylece üretici kesimin birikmiş zararlarının azalmasına katkı sağlayacaktır” değerlendirmesinde bulundu. Yurt içi ve yurt dışı üretici enflasyonlarının tarımı dolaylı olarak etkilediğini söyleyen Başkan Çandır, yurt dışı üretici enflasyonu YD-ÜFE’nin Mart’ta aylık yüzde 4,70 ve yıllık yüzde 67,25 arttığını belirtti. Çandır, “Yurt içi üretici enflasyonu Yİ-ÜFE’nin aylık yüzde 3,29 ve yıllık yüzde 51,47 gibi oldukça yüksek düzeyde artmıştı. Üretici düzeyindeki gıda kalemi ise aylık yüzde 4,43 ve yıllık ise yüzde 62,46 artmıştı. Bu durum, Mart ayında da tarıma dayalı imalat sanayiindeki enflasyonun, tarımdan daha yüksek seyrettiğini göstermektedir” dedi. Mart ayında üretici kesimdeki bu enflasyonlara karşılık tüketici enflasyonu TÜFE’nin aylık yüzde 3,16, yıllık yüzde 68,50 arttığını kaydeden Çandır, “Tüketici taraftaki gıda enflasyonu ise Mart ayında aylık yüzde 3,40 ve yıllık yüzde 70,41 olarak ilan edilmişti. İşlenmemiş gıda enflasyonu ise Mart’ta aylık yüzde 0,57 ve yıllık yüzde 82,67 düzeyinde ilan edilmişti. Yaş meyve sebze enflasyonu ise aylık yüzde 0,57 ve yıllık 82,67 artış olarak ilan edilmişti. Tüketici taraftaki bu rakamlar, üreticilerin maruz kaldığı enflasyonun üzerinde bir tüketici enflasyonu olduğunu göstermeye devam etmektedir” değerlendirmesinde bulundu.
Samsun OMÜ Hayvan Hastanesinde ’düşük doz lazer tedavi’ hizmeti Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesinde ‘düşük doz lazer tedavi’ hizmeti verilmeye başlandı. Türkiye’de veteriner fakülteleri arasında 2’nci, bölgede ise 1’inci uygulama merkezi olan OMÜ, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Didem Pekmezci yürütücülüğünde ve Dr. Öğretim Üyesi Ümit Özcan ile Arş. Gör. Dr. Zeynep Nurselin Kot’un eşlik ettiği proje ekibi, K-LASER veteriner düşük doz lazer cihazı ile can dostları tedavi etmeye başladı. Pekmezci “Düşük doz lazer terapi, hayvan dostlarımıza büyük bir konfor sağlamaktadır” Günümüzde teknolojinin sağlık alanındaki hızlı ilerleyişinin, veterinerlik uygulamalarını da olumlu yönde etkilediğini belirten Prof. Dr. Pekmezci, “Veteriner düşük doz lazer terapi (low-level laser therapy-LLLT), özellikle son yıllarda dikkat çeken ve hayvan sağlığında başarıyla uygulanan yenilikçi bir tedavi yöntemi. Bu terapi, iyileşme süreçlerini hızlandırma, ağrıyı azaltma ve inflamasyonu kontrol altına alma konularında önemli avantajlar sunuyor. Dolayısıyla düşük doz lazer terapi, hayvan dostlarımıza büyük bir konfor sağlamaktadır” dedi. “Ülkemizde veteriner fakülteleri arasında ikinci, bölgemizde ise birinci uygulayıcı merkeziyiz” Bu yenilikçi tedavi yönteminin, hayvanların yaşam kalitesini artırmak, iyileşme süreçlerini hızlandırmak ve tedavi etkinliğini arttırmak amacıyla tercih edildiğini vurgulayan Prof. Dr. Didem Pekmezci, “Veteriner düşük doz lazer terapi ile hastalarımızda akut/kronik ağrı yönetimi, dermatolojik problemler, inflamatuar hastalıklar, pankreatitis, sistitis, felin kronik gingivostomatitis ve yara iyileşmesi gibi bir çok durumda kullanılmaktadır. Ülkemizde Veteriner Fakülteleri arasında ikinci, bölgemizde ise birinci uygulayıcı merkeziyiz ve büyük mutluluk duymaktayız” diye konuştu.
Burdur Burdur’da Türk Mutfağı Haftası yöresel yemeklerin tanıtılması ile başladı Burdur’da Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri, protokol üyelerinin ve turistlerin develer eşliğinde kortej yürüyüşü sonrasında Baki Bey Konağı’nda yöresel coğrafi işaret alan yemeklerin ikram edilmesi ile başladı. Türk mutfağı konusunda farkındalık oluşturmak, markalaşmak ve Türk mutfağının sağlıklı, geleneksel özelliklerini yurt içi ve yurt dışında vurgulamak, bilinirliğini, sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla her yıl kutlanan Türk Mutfağı Haftası, Burdur’da develer eşliğinde protokol üyeleri, turist kafileleri ve öğrencilerin katıldığı kortej yürüyüşü ile başladı. Gazi Caddesi üzerinde başlayıp Cumhuriyet Caddesi üzerinde devam eden yürüyüş Tarihi Baki Bey Konağı’nda son buldu. Baki Bey Konağı’na gelen katılımcılara burada coğrafi işaretli Gölhisar kavurması, keşkek, ceviz ezmesi, haşhaş helvası ve ceviz çorbası ikram edildi. Programda açılış konuşması yapan Burdur İl Kültür Müdürü İbrahim Emre Gürsoy, Burdur’un coğrafi işaretli ürünlerini, lezzetlerini tüm dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını vurguladı. Gürsoy konuşmasında, “Türk Mutfağı Haftası Emine Erdoğan Hanımefendinin öncülük ettiği, bu yılın üçüncüsünü kutladığımız, yerel lezzetlerimizi tüm dünyaya tanıtmayı amaçladığımız, mutfağımızı tanıtmayı amaçladığımız bir hafta. Bizler Burdur olarak Burdur’umuzun coğrafi işaretli ürünlerini, lezzetlerini dünyaya tanıtmak amacıyla bölgemize gelen yerli ve yabancı misafirlerimize tanıtmak amacıyla bir program düzenledik. Programımız 4 gün boyunca sürecek” dedi. Programda konuşan Vali Türker Öksüz ise, "Tarım ve hayvancılık şehri olarak anılan ilimizde coğrafi işaret almış, önemli tatlarımız var. Süt ve hayvansal ürünleri sağlıklı ve organik şekilde üreterek, genleri işin içine sokarak çevreye saygılı tarım stratejisi ile bu alanda ülkemize örnek olabileceğinizi düşünüyorum. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz koordinasyonunda hazırlanan Türk Mutfağı Haftası münasebetiyle Teke yöresinin başkenti Burdur’umuzun ceviz çorbası, Gölhisar kavurması, Burdur şiş köftesi, keşkek, sarma aşı, pişi, su böreği ve hamursuz gibi yemeklerin yanı sıra olmazsa olmaz içeceğimiz çay ikram ederek gelen misafirlere kültürümüzü tanıtmak istiyoruz" şeklinde konuştu. Antalya’dan Türk Mutfağı Haftası’na katılmak için gelen Başkurdistanlı Giuzel Khaibullina, "Biz Başkurdistanlıyız. Antalya’da yaşıyoruz. Buraya ekip olarak kendi kültürümüzü de tanıtmak amacıyla geldik. Tabii hepimiz Türk’üz. Burdur’u tarihi bir şehir olarak bulduk. Yemekler bizim yemeklerimize benziyor. Biz Türkiye’de kendi kültürümüzü de tanıtmak amacıyla her yıl mayıs ayı sonunda Sabantoy Bayramı kutlaması yapıyoruz. Cumhuriyet günü kutluyoruz, Türk festivallerine katılıyoruz" dedi. Burdur’da Türk Mutfağı Haftası kutlaması katılmak için Fethiye’den gelen Marina Kelleci ise, "Ben aslında Çuvaşistanlıyım ama 6 senedir Fethiye’de yaşıyorum. Türkiye’yi çok güzel buluyorum ve çok seviyorum. Özellikle denizi, insanları, mutfağı çok güzel. Burada tattığım yemekler çok lezzetliydi ama en çok keşkeği sevdim. Çünkü o daha doğal. Gölhisar Kavurması ve ayranı da güzeldi. Ayranı çok seviyorum. Burdur bana ilginç geldi bana. Daha çok gezemedik ama tarihi yerlerini gezmek istiyorum. Tarih benim çok ilgimi çekiyor" şeklinde konuştu. Türk Mutfağı Haftası programı, Cumhuriyet Meydanı’nda yapılacak farklı etkinlikler ile devam edecek.
Eskişehir Eskişehir’deki Mobil Göç Noktası’nda bin 577 yabancının kimlik bilgileri sorgulandı Eskişehir’de kurulan ve bin 577 yabancının kimlik bilgilerinin sorgulandığı Mobil Göç Noktası’nda kontrolleri yapılan Suriye Türkmeni Cüneyt Cuma, “Böyle kayıtlar güzel. Çünkü bir insanda sıkıntı olduğu zaman burada belli oluyor, devletten de halktan da Allah razı olsun” dedi. Göç İdaresi Başkanlığı tarafından düzensiz göçle mücadele kapsamında hayata geçirilen Mobil Göç Noktası uygulaması, ilk olarak 19 Temmuz 2023 tarihinde İstanbul’da, 1 Aralık 2023 itibarıyla da diğer tüm büyükşehirlerle birlikte Eskişehir’de hizmet vermeye başlamıştı. Eskişehir’de hizmet veren Mobil Göç Noktası aracında, 1 Aralık 2023 ile 20 Mayıs 2024 tarihleri arasında bin 577 yabancının sorgulaması yapıldı. Yapılan kontrollerde bin 523 yabancının yasal kalış hakkı bulunduğu tespit edilirken, 54 yabancının yasal kalma hakkı olmadığı belirlendi. Söz konusu yabancılar Geri Gönderme Merkezlerine sevk edilerek hemen sınır dışı süreçleri başlatıldı. Parmak izi kontrolü yapılıyor Düzensiz göçle mücadele kapsamında gerçekleştirilen uygulama ve denetimlerde güvenlik güçleri, düzensiz göçmen olduğundan şüphelendikleri kişilerin kimliğini kontrol ediyor. Kimliğini ibraz edemeyen yabancılar gerekli kontrollerin sağlanması amacıyla Göç İdaresi Başkanlığına ait Mobil Göç Noktası aracına davet ediliyor. Burada söz konusu yabancıların, Göçnet veri tabanı üzerinden biyometrik verilere ilişkin parmak izi sorgulaması yapılanların yasal kalış hakkı olup olmadığı ve diğer konulardaki kontrolleri sağlanıyor. Yasal kalış hakkı olan yabancılar serbest bırakılırken, düzensiz göçmen konumunda olduğu tespit edilenler ise geri gönderme merkezine sevk edilerek hemen sınır dışı işlemleri başlatılıyor. "Devletten de halktan da Allah razı olsun” 9 sene önce Türkiye’ye gelen ve mevsimlik işçi olarak çalışan Suriye Türkmeni Cüneyt Cuma, uygulamadan memnun olduğunu belirtti. Yetkililere teşekkür eden Cuma, “Böyle kayıtlar güzel. Çünkü bir insanda sıkıntı olduğu zaman burada belli oluyor. Mesela ceza ya da belediyeden bir sıkıntı geliyor, burada kontrol ettiği zaman her şey çıkıyor. Yaklaşık 9 senedir Türkiye’deyim. Benim iznim var, kimliğim Eskişehir’de. Şimdi de Trabzon’da çalışmak için izin aldım. Tarla, fındık ve çay işlerinde çalışıyorum. Her işi yapıyorum. Devletten de halktan da Allah razı olsun” dedi.
Ankara Gazze’ye 600 ton insanî yardım Bombardımanın başladığı ilk günden itibaren Gazze’ye yardımlarını sürdüren Beşir Derneği, Kızılay ve AFAD işbirliği ile bölgeye desteğini devam ettiriyor. İsrail tarafından 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana abluka altına alınan Gazze’de temel yaşam malzemelerine olan ihtiyaç giderek artıyor. Bombardımanın başladığı ilk günden itibaren Gazze’ye yardımlarını sürdüren Beşir Derneği, Kızılay ve AFAD işbirliği ile bölgeye desteğini devam ettiriyor. Kızılay öncülüğünde Gazze için hazırlanan insanî yardım gemisine Beşir Derneği tarafından toplamda 600 tonluk gıda yardım kolisi yüklendi. Türkiye’nin tüm illerinden yola çıkan temel ihtiyaç ve gıda paketleri, Beşir Derneği Mersin deposunda bir araya getirilerek Mersin Limanından Kızılay İyilik Gemisine transferi gerçekleştirildi. “9. İyilik Gemisi El-Ariş Limanına Ulaştı” 6 Mayıs tarihinde Mersin Limanından yola çıkan Kızılay 9. İyilik Gemisi, EL-Ariş Limanına demir attı. Akdeniz üzerinden 55 saat süren seyahatin ardından Kuzey Mısır’da bulunan El-Ariş Limanına varıldı. Gönderilen yardımların Refah sınır kapısından Gazze halkına ulaştırılması için Mısır Kızılay’ı çalışmalarını devam ettiriyor. Türkiye’de bulunan tüm STK’lar ve Beşir Derneğinin katkılarıyla hazırlanan Kızılay 9. İyilik Gemisinde bebek ürünleri ve uyku tulumlarının da bulunduğu 3774 tonluk temel ihtiyaç malzemesi yer alıyor. “Elimizden geldiğince Gazze’nin ve Gazze halkının yanında olmaya devam edeceğiz!” Beşir Derneği Başkanı Fatih Sarıyar, Gazze yardımlarının devam edeceğini belirterek destek olan herkese şükranlarını sundu. Aynı zamanda Sosyolog olan Sarıyar, mesajında şu sözlere yer verdi; “Açlık, susuzluk ve ölümcül yaşam şartlarıyla mücadele eden Gazze’de insanî yardıma olan ihtiyaç, her geçen gün daha da artıyor. Temel yaşam gereksinimlerini gideremeyen ve abluka altında tutulan Gazze halkı, yaşam mücadelesini zorlu şartlarda sürdürmek zorunda bırakılıyor. İyilik Gemisi hareketleriyle bölgedeki ihtiyaçların karşılanmasını hedefleyen Türkiye, 9. yardım sevkiyatını El-Ariş Limanına ulaştırdı. Türkiye’nin her il ve ilçesinde teşkilatlanması bulunan Beşir Derneği olarak gemiye 60 tırın üzerinde, toplamda 600 tonluk destek paketi yükledik. Temel gıda ve kumanya malzemelerini içeren bu yardımların devam ettirilmesini hedefliyoruz.”