GÜNDEM - 02 Ekim 2024 Çarşamba 09:02

Depremzede terzi, hayat mücadelesini konteyner iş yerinde 5 çocuğunun geleceği için sürdürüyor

A
A
A
Depremzede terzi, hayat mücadelesini konteyner iş yerinde 5 çocuğunun geleceği için sürdürüyor

 Hatay'ın Antakya ilçesinde 26 yıldır terzilik yapan Hasan Şahin, depremde evinin ve iş yerinin yıkılmasının ardından açtığı 8 metrekarelik konteyner iş yerinde kazandığı parayla 5 çocuğunu okutarak hayat mücadelesini sürdürüyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde en çok yıkıma uğrayan Hatay'da, binlerce bina ve iş yerleri yerle bir oldu. Deprem sonrası yapılan prefabrik ve konteyner iş yerleri sayesinde esnaf, mesleğini yapmaya devam etti. Bu esnaftan biri olan Hasan Şahin, depreme Antakya ilçesi Günyazı Mahallesi'nde yakalandı. 41 yaşındaki Şahin'in iş yeri ve evi asrın felaketinde yıkıldı. Deprem öncesi iş yerinde terzilik yapan Şahin, 5 çocuğunu okutabilmek için pes etmedi ve 8 metrekarelik prefabrik iş yeri kurdu. Şahin, 1998 yılından beri sürdürdüğü mesleğini prefabrik iş yerinde sürdürerek hayat mücadelesini devam ettiriyor. Yaşama ve çalışma azmiyle takdir toplayan Şahin, hem ailesini geçindiriyor hem de evlatlarının eğitimini sürdürüyor.

Depremzede terzi, hayat mücadelesini konteyner iş yerinde 5 çocuğunun geleceği için sürdürüyor

"Mekan hiç önemli değil, isterse 8 metrekare olsun veya isterse 80 metrekare olsun"

8 metrekarelik konteyner iş yerinde 28 yıllık mesleğini sürdüren Hasan Şahin, “Ben terziyim. 1998 yılından beri bu meslekle uğraşıyorum. Çekirdekten yetiştim ve çıraklıktan bu yana kadar hep bu terzi işiyle uğraştım. Yine aynı şekilde terzi işiyle uğraşıyordum. İş yerimiz yıkıldı. Şu an bu şekilde hayatımızı idame ettiriyoruz. Evimiz de yıkıldı. 6 Şubat gecesi felaketleri yaşayanlar bilir. Benim 5 çocuğum var. Hepsinin suluklarını ve çantasını hazırladık. Kapının önüne koyduk. Her mesleğin bir zorluğu vardır ama işimi severek yapıyorum. Ortalama günlük bin TL - 2 bin TL civarı oluyor. Pantolon fermuarı 50 lira, mont fermuarı 100 lira ve kısaltmalar da 50 TL şeklinde yapıyorum. İnşallah çocuklarımı öğretirim ama şu an okuyorlar ve öncelik okumaları gerekiyor. 5 tane çocuğum var. Şimdi işimi severek yapıyorum. Mekan hiç önemli değil; isterse 8 metrekare olsun veya isterse 80 metrekare olsun. Hayatta mücadeleye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Depremzede terzi, hayat mücadelesini konteyner iş yerinde 5 çocuğunun geleceği için sürdürüyor

Ramazan İlın

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Hormonlu spiralin kadın hastalıkları tedavisindeki etkisi Hormonlu spiralin (rahim içi araç-RİA), sadece hamileliği önlemekle kalmayıp, aynı zamanda birçok kadın hastalığının tedavisinde de etkin bir çözüm sunduğu bildirildi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Perinatolog Prof. Dr. Selahattin Kumru, “Diğer spirallerden farklı olarak gebelik önleyici fonksiyonunun yanında bazı hastalıklara karşı koruma ve tedavide de kullanılıyor. Kadınlarda anormal kanama, rahim duvarı kalınlaşması, ağrılı regl dönemleri ve endometriozis gibi sağlık sorunlarıyla mücadelede de etkin çözümler sunuyor” dedi. Hormonal RİA, salgıladığı progesteron hormonu ile rahim ağzındaki mukus tıkacı artırmakta ve tüplerin hareketliliğini azaltmaktadır. Bunlar sayesinde spermin yumurtaya ulaşmasını engelleyerek gebe kalmayı engellemektedir. Yumurtlamayı kısmen baskılamakta ve rahim duvarını inceltmektedir. Progestin hormonu içeren T şeklindeki spiraller, kadınlarda anormal kanama, rahim duvarı kalınlaşması, ağrılı regl dönemleri ve endometriozis gibi sağlık sorunlarıyla mücadelede de etkin çözümler sunarak tedaviye yardımcı oluyor. Kadınlar için büyük bir kolaylık sağlayan hormonlu spiral, yoğun kanama ve ağrıyı azaltarak yaşam kalitesini yükseltiyor. Uzmanlar, bu yöntemin son derece güvenilir olduğunu belirtiyor. “Koruma gücü çok kuvvetli olan bir yöntemdir” Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Perinatolog Prof. Dr. Selahattin Kumru, hormonlu spirallerin 5-10 yıl kadar koruma sağladığını, risklerin oldukça düşük olduğunu, istenildiği zaman çıkarılmasının mümkün olduğunu belirterek, “Ultrasonografi gibi görüntüleme prosedürleri sırasında takip edilmesine imkan tanıyan malzemeden üretilen koruma gücü çok kuvvetli olan bir yöntemdir” dedi. “Hekim tarafından yerleştirilmeli” Hormonlu spirallerin, progestin hormonunu (levonorgestrel) vücuda salmayı sağlayan, hamileliği önlemek için rahim ağzında ki mukusu kalınlaştırıp, spermin yumurtaya ulaşarak döllenmesini engelleyen T şeklinde plastiğin rahim içine yerleştirildiğini belirten Kumru, bu işlemin mutlaka bir hekim tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı. “İstenildiği zaman takılabilir” Selahattin Kumru, gebeliğin olmadığı süre içerisinde herhangi bir zamanda spiralin takılabileceğini belirterek, “Spiral takıldıktan sonra koruma başlayacaktır, ancak bir süre sonra yüksek ateş, şiddetli kanama, kötü kokulu akıntı, şiddetli karın/kasık ağrısı durumlarında mutlaka hekime başvurulması önemlidir” dedi. “Sadece koruma değil tedavi de sağlar” Prof. Dr. Selahattin Kumru, Hormonlu Spirallerin diğer spiral çeşitlerinden farklı olduğuna dikkat çekerek, “Diğer spirallerden farklı olarak gebelik önleyici fonksiyonunun yanında bazı hastalıklara karşı koruma ve tedavide de kullanılıyor. Kadınlarda anormal kanama, rahim duvarı kalınlaşması, ağrılı regl dönemleri ve endometriozis gibi sağlık sorunlarıyla mücadelede de etkin çözümler sunuyor” dedi.
Şırnak ’Bayrak Dede’ bu kez Cudi Dağı şehitler anıtında bayrak dalgalandırdı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Şırnak İl Başkanı Koçero Saluci’nin daveti üzerine Silopi’ye gelen Trabzonlu ’Bayrak Dede’ lakaplı Beyler Virdiloğlu, Cudi Dağı şehitler anıtını ziyaret ederek dağın zirvesinde bayrak dalgalandırdı. Silopi Kaymakamlığı tarafından 2023 Ekim’de inşa edilen şehitler anıtını ziyaret eden Virdiloğlu’na MHP İl Başkanı Koçero Saluci’de eşlik etti. Şehitler için duaların edilmesinin ardından uçsuz bucaksız manzara karşısında Virdiloğlu üç hilalli bayrak dalgalandırdı. Ardından MHP’li başkan Saluci de anıtın korumasını yapan askerlere dev Türk bayrağı hediye etti. MHP İl Başkanı Koçero Saluci, “Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm kahraman silah arkadaşlarına, tüm şehitlerimize sonsuz minnettarız” dedi. Beyler Virdiloğlu ise, “Şırnak’a geldim. İl başkanımızın daveti üzerine geldim. Burada bir etkinlik vardı. Etkinliğe katıldım. Etkinlikten sonra Cudi Dağı’nda şehitlerimizi anma programına katıldık. Şehitlerimize Allah rahmet eylesin, mekanlarını cennet eylesin. Adamlar Ağrı’dan, Iğdır’dan, Trabzon’dan, Yozgat’tan her taraftan gelmişler. Burada tek yumruk olmuş vatanı kurtarmak için siper olmuşlar. Bu şehitlerimizin Allah mekanlarını cennet etsin, yerlerini nur eylesin. Artık şimdi Şırnak’ta huzur var, güven var” diye konuştu. 5 gündür Silopi’de bulunan Bayrak Dede, Şırnak ziyaretini tamamlayarak Antalya’ya doğru yola çıktı.
İstanbul Otomobil satışları Ocak-Eylül döneminde geçen yıla göre yüzde 0,9 arttı Otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2024 yılı Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,2 oranında azalarak 847 bin 692 adet olarak gerçekleşti. Otomobil satışları, 2024 yılı Ocak-Eylül döneminde geçen yıla göre yüzde 0,9 oranında artarak 673 bin 73 adet, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 8,4 azalarak 174 bin 619 adet oldu. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD), Eylül ayı verilerine göre, Otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2024 yılı Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,2 oranında azalarak 847 bin 692 adet olarak gerçekleşti. Otomobil satışları, 2024 yılı Ocak-Eylül döneminde geçen yıla göre yüzde 0,9 oranında artarak 673 bin 73 adet, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 8,4 azalarak 174 bin 619 adet oldu. Otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2024 Eylül ayında yüzde 11,6 azalırken, otomobil pazarı yüzde 14,61 azaldı ve hafif ticari araç pazarı ise yüzde 1,6 oranında arttı. 2024 yılı Eylül ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2023 yılı Eylül ayına göre yüzde 11,6 azalarak 85 bin 540 adet oldu. 2024 Eylül ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,61 azalarak 67 bin 434 adet olurken, hafif ticari araç pazarı yüzde 1,6 artarak 18 bin 106 adet oldu. Otomobil ve hafif ticari araç pazarı 10 yıllık Eylül ayı ortalama satışlara göre yüzde 33,4 arttı. Otomobil pazarı, 10 yıllık Eylül ayı ortalama satışlara göre yüzde 37 artış gösterdi. Hafif ticari araç pazarı, 10 yıllık Eylül ayı ortalama satışlara göre yüzde 21,7 arttı.
Muğla Sürekli patlayan Bodrum’un ana içme suyu hatlarında yenileme başladı Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından Bodrum Yarımadası’nda sürekli arızaların meydana geldiği ana içme suyu hatlarının yenileme çalışmaları başladı. İlk olarak Gölköy Mahallesi’nde bulunan Gölköy, Gündoğan, Kızılburun, Dağbelen, Farilya, Yalıkavak, Dirmil, Geriş, Koyunbaba, Erdemil, Gümüşlük, Peksimet, Turgutreis, Bahçelievler, Akçaalan ve Karabağ Mahallerini besleyen içme suyu hattının 600 metrelik kısmının değişimi yapıldı. Arızaların ortadan kalkması ve vatandaşlara kesintisiz olarak su sağlanabilmesi amacıyla yapılan yenileme çalışmasının ardından hatların sorunsuz olarak devreye alınabilmesi bağlantı işlemleri başlatıldı. Çalışma sırasında su alımı durdurulacak ve hattın dolum işlemlerine imalatın tamamlanmasının ardından başlanacaktır. Çalışmanın tamamlanması ile birlikte hat tekrar doldurulmaya başlanacak ve alt kotlardan itibaren su alımına başlanarak kademeli olarak üst kotlara su verilecektir. Su alımının tamamlanması ve hattın tam kapasiteyle devreye alınmasının ardından su kesintisi sona erecek. MUSKİ Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Bu süreçte depoların dolması ve kesinti süresinin azaltılması amacıyla içme suyu tankerleri ile depolara su takviyesi yapılarak su seviyeleri hızlıca arttırılacak. Vatandaşlarımıza anlayışları için teşekkür eder, çalışmalar süresince su kesintisinden en az düzeyde etkilenmeleri için gerekli tedbirleri almalarını önemle rica ederiz” denildi.