GÜNDEM - 18 Ekim 2024 Cuma 09:54

Depremden 18 ay sonra izine rastlanan genç kızın naaşı, 20 ay sonra anne ve babasının yanına nakledildi

A
A
A
Depremden 18 ay sonra izine rastlanan genç kızın naaşı, 20 ay sonra anne ve babasının yanına nakledildi

Hatay’da depremin 18. ayında başka bir isimle defnedildiği fark edilen Merve Ateş’in naaşı, asrın felaketinde vefat eden anne ve babasının yanına nakledildi. Kardeşine ait bir mezara kavuşmanın buruk mutluluğunu yaşadığını dile getiren İlknur Karaca, “Kardeşimin 20 ay sonra mezarı oldu, duasını edebileceğiz” dedi.


Depreme İskenderun ilçesi Mustafa Kemal Mahallesi’nde yakalanan Merve Ateş’in anne ve babası enkazda kalarak hayatını kaybetmişti. Ateş’in ailesiyle birlikte yaşadığı evlerinin enkazında genç kıza ait herhangi bir ize rastlanamamıştı. Genç kızdan acı haber asrın felaketinin 18. ayında gelmiş ve DNA eşleşmeleri ile resimlerle yapılan kontroller sonucunda Ateş’in cenazesinin İskenderun ilçesinde bulunan Çankaya Mezarlığı’na Yağmur Uçmaz ismiyle defnedildiği fark edilmişti. Mezarı açılan Merve Ateş’in naaşında kendisine ait kolye ve eşyalara rastlanırken 2. kez yapılan DNA’da kesin sonuç ortaya çıktı. Ateş’in naaşı ablaları tarafından Arsuz ilçesi Kışla Mahallesi Mezarlığı’na babasının ve annesinin yanına nakledildi.


Kardeşinin naaşının bulunmasına destek verenlere teşekkürlerini dile getiren Merve Ateş’in ablası İlknur Karaca, “6 Şubat’tan bu yana kız kardeşim Merve Ateş kayıptı. Hiçbir yerde ulaşamamıştık. 18 ay sonra çok şükür, mezarını bulduk. Bunun şükrünü ediyoruz. Kız kardeşimi biz hep sağ aradık, fakat ölmüş olabileceği ihtimalini de bulunduruyorduk. Ama kimsesizler mezarlığı tarandığında DNA’larda eşleşme de olmadı. Bundan 5 ay kadar önce İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya’nın verdiği destekle kurulan arama komisyonuyla kardeşimin mezarı bulundu, rabbim razı olsun. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.



“Biz kardeşimi Merve Ateş olarak aradık fakat Yağmur Uçmaz olarak defnedilmiş”


Kardeşinin Yağmur Uçmaz ismiyle defnedildiğini ifade eden Karaca, “Biz kardeşimi Merve Ateş olarak aradık ama fakat Yağmur Uçmaz olarak defnedilmiş. Savcılıktan bize gelen haberle fotoğrafın eşleşip, eşleşmediğini öğrenmek istediklerini söylediler. Yağmur Uçmaz adına tutulan kayıtta fotoğrafta kız kardeşimin fotoğrafı vardı. Farklı isimle defnedilmiş. Biz hep kimsesizler mezarlığında aradık ama Yağmur Uçmaz olarak defnedilmişti” diye konuştu.



“Kardeşimin 20 ay sonra mezarı oldu, duasını edebileceğiz”


Depremden bu yana umutla aradığı kardeşinin 20 ay sonra bir mezarı olduğunu belirten Karaca, “Mezarda Yağmur Uçmaz olarak defnedilen kişinin kız kardeşim olduğundan emin olmak için tekrar DNA istedik. Mezar bundan 2 hafta önce açıldı. Mezarın başında açıldığında eniştem vardı. DNA’ya gerek kalmadan üzerinden kardeşimin kolyesi çıktı. DNA sonucunda da kız kardeşim Merve Ateş olduğu çıktı. Bundan 3-4 gün öncesinde de kız kardeşimin mezarını annemin ve babamın yanına taşıdık. Yani çok şükür bulduk, bir mezar taşı olsun istemiştik ve rabbime şükürler olsun, artık bir mezarı var. Kardeşimin 20 ay sonra mezarı oldu, duasını edebileceğiz” ifadelerini kullandı.



Depremden 18 ay sonra izine rastlanan genç kızın naaşı, 20 ay sonra anne ve babasının yanına nakledildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul’da Giresun rüzgarı esti Kağıthane Belediyesi tarafından düzenlenen 17’nci Giresun Tanıtım Günleri Hasbahçe’de başladı. Giresun’un kültürel zenginlikleri ve yerel lezzetleri İstanbullularla buluştu. Kağıthane Belediyesi ve Giresun Sivil Toplum Kuruluşları Federasyonu iş birliğiyle düzenlenen 17. Giresun Tanıtım Günleri Kağıthane’de başladı. Hasbahçe’de gerçekleşen Giresun Tanıtım Günleri’nde etkinlik boyunca geleneksel halk oyunları, yerel müzikleri, doğal ve kültürel zenginlikleri, el sanatları, meşhur yöresel lezzetleri İstanbullularla buluştu. 20 Ekim’e kadar sürecek tanıtım günlerinde İstanbullular Giresun’un yaylalarında yetişen doğal ürünleri, zengin mutfak kültürünü, Karadeniz’e özgü lezzetleri tatma fırsatı bulurken el emeği göz nuru yerel sanat eserlerini de yakından inceleyebilecek. Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin böylesi değerli bir kültürel etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, Kağıthane halkını ve çevre ilçelerde yaşayan vatandaşları bu anlamlı organizasyona davet etti. “Bunlar Giresun’un yöresel ürünleri” Yaz mevsiminde Giresun’da kış mevsiminde de İstanbul’da satış yaptıklarını söyleyen esnaf Salim Özyılmaz, “Bunlar Giresun’un yöresel ürünleri, bunları Giresun Bektaş yaylasında yapıyoruz. Taze peynirleriz var. Giresun’da dükkanımız var, oradan geliyor. Yazın orada yapıyor kışın burada satıyoruz. Karadeniz Bölgesi’nde genellikle yöresel tulum peynirimizi satıyoruz. Etkinliğin ilk günü olmasına rağmen gayet güzel. İnşallah diğer günlerde de iyi olacağını düşünüyoruz” dedi. “Şebinkarahisar’dan İstanbul’a yöresel ürünler tanıtımına geldik” Esnaf Fatih Şanlıtürk ise, “Şebinkarahisar ilçemizden İstanbul’a yöresel ürünler tanıtımına geldik. Giresunlu halkımızı ve herkesi davet ediyoruz. Pekmez ürünlerimizi getirdik. Cevizli sucuklarımız lokumlar, kuruyemiş çeşitlerini getirdik. Ürünlerimiz tamamen organik, doğal ürünlerdir. Pekmez şıralarıyla elde edilen yüzde 85 oranında cevizli sucuk nar şıralı, dut şıralı, kayısı pestili, cevizli dut pekmezi ve sade dut pekmezi getirdik. Misafirlerimizi bekliyoruz" diye konuştu.
Gaziantep Prof. Dr. Celkan, Kalp sağlığının korunması ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler paylaştı Medical Point Gaziantep Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. M. Adnan Celkan, kalp sağlığının korunması ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler paylaştı. Medical Point Gaziantep Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. M. Adnan Celkan, “Koroner by-pass ameliyatı, kalp damar hastalıkları için yaygın ve etkili bir tedavi yöntemi olarak ön plana çıkmaktadır. Kalp kasının yeterli oksijen alabilmesi için, koroner arterlerin sağlıklı bir şekilde kan akışını sürdürmesi büyük önem taşır. Ancak, bu damarların daralması veya tıkanması, kalp krizi riskini önemli ölçüde artırabilir. Koroner by-pass, bu sorunu çözmek ve kalp sağlığını yeniden kazandırmak için başvurulan etkili bir cerrahi yaklaşımdır” dedi. “Ameliyat öncesinde hastanın detaylı bir muayenesi yapılır” Ameliyat ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Celkan, “Koroner arter hastalığı, kalp damarlarının içinde biriken yağ tabakaları (plak) nedeniyle daralması veya tıkanması sonucu gelişir. Bu durum, kalp kasının yeterli kan ve oksijen almasını engeller ve kalp krizi riskini artırır. Koroner by-pass ameliyatı, tıkanmış veya daralmış arterlerin etrafında yeni bir yol açarak kan akışını yeniden sağlamak amacıyla yapılan bir cerrahi müdahaledir. Ameliyat öncesinde hastanın detaylı bir muayenesi yapılır. Kan testleri, EKG ve anjiyografi gibi tetkikler, hastanın mevcut durumu hakkında önemli bilgiler sunar. Ameliyat, genel anestezi altında gerçekleştirilir, böylece hasta işlem sırasında herhangi bir acı hissetmez. Cerrah, göğüs kemiğini açarak kalbe ulaşır. Tıkanan damarların yerine, genellikle bacak ya da göğüs bölgesinden alınan sağlıklı damarlar (greft) yerleştirilir. Bu greftler, kanın tıkanmış arterleri bypass ederek kalp kasına ulaşmasını sağlar” ifadelerini kullandı. “Fiziksel aktivite, hastanın genel durumuna göre yavaşça artırılmalıdır” Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. M. Adnan Celkan Koroner By-Pass Ameliyatı ile İlgili önemli bilgiler vererek, “Ameliyat sonrası, göğüs kemiği kapatılır ve dikişler atılır. Hastalar genellikle birkaç gün hastanede kalır, iyileşme süreci ise birkaç hafta sürebilir. Fiziksel aktivite, hastanın genel durumuna göre yavaşça artırılmalıdır. Ayrıca, doktorun önerilerine dikkat etmek ve gerekli rehabilitasyon programlarına katılmak, iyileşme sürecinin sağlıklı bir şekilde tamamlanması için son derece önemlidir. Koroner by-pass ameliyatı, kalp sağlığı açısından hayati bir öneme sahiptir. Tıkanmış damarların bypass edilmesi, hastaların yaşam kalitesini artırabilir ve kalp krizi riskini önemli ölçüde azaltabilir. Düzenli sağlık kontrolleri, sağlıklı beslenme ve egzersiz, kalp hastalıkları riskini azaltmanın en etkili yollarıdır. Kalp sağlığınızı korumak için bu önlemleri hayatınıza entegre etmek, sağlıklı bir yaşam sürmenin anahtarıdır” diye konuştu.
Çankırı Çankırı’da Eylül ayında 300 konut satıldı Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, Çankırı’da Eylül ayında 300 konut satıldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2024 yılı Eylül ayı konut satış istatistiklerini açıkladı. TÜİK Başkanlığı tarafından verilen bilgiye göre, Eylül ayında Çankırı genelinde konut satışları 300 adet oldu. Konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre 137 adet arttı. Eylül ayında Çankırı genelinde ipotekli konut satışları 24 adet oldu. İpotekli konut satışlarının geçen yılın aynı ayına göre 11 adet arttı. İpotekli satılan konutların toplam konut satışları içindeki payı yüzde 8,0 oldu. İpotekli satılan konutların 4 tanesi ilk defa satılan konutlardan oluşurken diğer 20 tanesinin ise ikinci el satışlardan oluştu. Diğer konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre 126 adet artarak 276 adet oldu. Eylül ayında diğer satışların toplam konut satışları içindeki payı yüzde 92,0 oldu. Eylül ayında Çankırı genelinde ilk el satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre 78 adet artarak 111 adet oldu. İlk kez satılan konutların toplam konut satışları içindeki payı yüzde 37,0 oldu. Çankırı genelinde ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre 59 adet artarak 189 adet oldu. Çankırı’daki toplam konut satışları içinde ikinci el satışların payı yüzde 63,0 oldu.