KÜLTÜR SANAT - 28 Nisan 2025 Pazartesi 08:50

Damaklarda tat bırakan alevli lezzet ’tuzda tavuk’ tescilleniyor

A
A
A

Gastronomi şehri Hatay’ın yöresel lezzetlerinden olan, kendine özgü pişirimi ve alevli sunumuyla dikkat çeken ’tuzda tavuk’ için coğrafi işaret başvurusunda bulunuldu. Vali Mustafa Masatlı, 45 coğrafi işaretli ürüne sahip Hatay’da sayıyı 135’e çıkarmayı planladıklarını söyledi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkıma uğrayan Hatay’da yaralar sarılmaya devam ediyor. Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın göreve gelmesiyle birlikte başlayan ihya sürecinde kentin kültürü de unutulmadı ve önemli çalışmaların adımları atıldı. Hatay Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Mustafa Örgüt öncülüğünde gastronomi şehrinin lezzetlerinin tescillenmesi için çalışma başlatılmıştı. Bölgeye özgü olan lezzetlerin sayısı 6 Şubat öncesi 25’ken Hatay Valiliğinin girişimleriyle bu sayı 45’e çıkarıldı. Reyhanlı ilçesinin vazgeçilmez lezzeti olan, pişirimi ve alevli sunumuyla dikkat çeken tuzda tavuk için Türk Patent Enstitüsü ve Marka Kurumu’na coğrafi işaret başvurusu yapıldı. Hatay Valisi Mustafa Masatlı, tuzda tavuğun coğrafi işaret olarak tescillenmesi süreci hakkında bilgi vererek coğrafi işaretli ürün sayısını 135’e çıkarmayı planladıklarını söyledi.

Damaklarda tat bırakan alevli lezzet ’tuzda tavuk’ tescilleniyor

"Hatay’ımızın yemek kültürü noktasında ne kadar zengin olduğunu ülkemize ve dünyaya göstermek istiyoruz"

Tuzda tavuğun kendine has tadı ve farklı bir pişirim süreci olduğuna dikkat çeken Vali Masatlı, "Biz medeniyetler şehri Hatay’ız ve UNESCO tarafından da gastronomi şehri olarak 2017 yılında ilan edildik. Bununla beraber 6 Şubat itibarıyla beraber bizim 25 olan coğrafi işaretli yöresel ürün sayımız şu an itibarıyla 45’dir. 45 coğrafi işaretli ürün sayımızın yanında bu sayıyı 135’e çıkarmayı planlıyoruz. Müracatta bulunduğumuz ürünlerimizden birisi de ’tuzda tavuk’ yemeğidir. İnşallah bu lezzetimizi de birkaç aya kadar tescillemiş olacağız. Kültürel ve tarihsel olarak çeşitliliği olan Hatay’ımızın yemek kültürü noktasında ne kadar zengin olduğunu ülkemize ve dünyaya göstermek istiyoruz. Tuzda tavuk, farklı bir metotla pişiriliyor. Kendine has özel bir tadı var. Hem yiyen insanlar için hem de ikram edilecek bir yemek olarak güzel bir lezzet. Biz herkesin bu lezzetimizi tatmasını isteriz" dedi.

Ramazan İlın - Ahmet Arslan

Damaklarda tat bırakan alevli lezzet ’tuzda tavuk’ tescilleniyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sinop Batı Karadeniz’de fırtına uyarısı: Soğuk ve kar kapıda Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Batı Karadeniz için fırtına ve ardından etkisini artıracak soğuk hava dalgasına karşı uyardı. Yapılan son değerlendirmelere göre bölgede rüzgâr bu geceden itibaren doğu ve kuzeydoğudan 6 ila 8 kuvvetinde (50–75 km/saat) fırtına şeklinde esecek; fırtınanın Perşembe akşam saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi bekleniyor. Yetkililer, ulaşımda yaşanabilecek aksamalar başta olmak üzere olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmasını istedi. Öte yandan 26 Aralık Cuma gününden itibaren bölge genelinin soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına girmesi öngörülüyor. Yağışların iç kesimlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağı tahmin edilirken, halen mevsim normalleri civarında seyreden sıcaklıkların bölge genelinde 4 ila 10 derece azalacağı bildirildi. Soğuk havanın önümüzdeki hafta boyunca da etkisini sürdürmesi bekleniyor. Bu süreçte özellikle gece ve sabah saatlerinde sıcaklıkların düşmesine bağlı olarak iç kesimlerde buzlanma ve don olaylarının görülebileceği, buna bağlı olarak kara, hava ve deniz ulaşımında aksamalar yaşanabileceği değerlendiriliyor. Tarımsal faaliyetlerin sürdüğü bölgelerde ise soğuk hava ve don olaylarının zirai don riskini artırarak ürün kayıplarına yol açabileceği uyarısı yapıldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 26 Aralık 2025 ile 2 Ocak 2026 tarihleri arasında bölgeye bağlı il merkezlerinde en düşük hava sıcaklıklarının eksi değerlere kadar düşebileceğini belirterek, yayımlanacak tahmin ve meteorolojik erken uyarıların yakından takip edilmesinin önem taşıdığını vurguladı.