GENEL - 15 Ocak 2010 Cuma 10:13

"Yeni hal yasası küçük esnafı piyasa dışına iter"

A
A
A
"Yeni hal yasası küçük esnafı piyasa dışına iter"

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yeni hal yasasıyla fiyatların büyük mağazalar tarafından belirleneceğini kaydederek, "Yeni hal yasası küçük esnafı piyasa dışına iter" dedi.

Hükümet tarafından hazırlanan ve TBMM Sanayi Komisyonu'nda görüşülmeye başlanan yeni hal yasası ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Palandöken, esnafı piyasa dışına çıkarmaya yönelik olan bu yasa ile fiyatların büyük mağazalar tarafından belirleneceğini ve esnafın en kısa zamanda piyasa dışına itileceğini savundu.

Yeni yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte hal dışında ve özellikle üretici bölgelerinde yapılacak büyük miktarlardaki yaş meyve ve sebze alışverişlerinin piyasa fiyatlarını belirleyen temel unsurlar olacağını kaydeden Palandöken, "Yaş meyve ve sebze piyasalarında tüketici fiyatlarının oluşumu da böylece büyük hiper ve grosmarketlerin insafına terkedilmiş olacaktır.

Başlangıçta optimum düzeylerde oluşumu muhtemel gözüken tüketici fiyatları, esnafın piyasa dışına itilmesi sonucu zamanla oligopol piyasalarına dönüşecek alım-satım ortamlarında büyük mağazaların dayatmasıyla çok kısa sürede yükselişe geçecektir.

Rekabetin kalmadığı bir ortamda tüketici fiyatları artık doğrudan doğruya, hakim durumdaki büyük mağazalar tarafından belirlenecektir. Bu nedenle yeni kanunun, yaş meyve ve sebze fiyatlarının düşmesi sonucunu doğuracağı görüşü gerçeği yansıtmamaktadır. Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte ve çok kısa bir süre içerisinde esnafımız, büyük hiper ve grosmarketlerin çalışanı olacak, tarım kesimindekiler ise kendi tarlasında bu büyük mağazaların sözleşmeli işçisi konumuna düşeceklerdir" dedi.

Kanun tasarısının yegane olumlu yönünün hal kayıt sistemi ile ürün künyesi oluşturmak olduğunu ifade eden Palandöken, pazar yerlerinin kuruluş mekanlarının belirlenmesinde ihtisas esnaf odalarının görüşlerinin alınmamasının da önemli bir eksiklik olduğunu söyledi. Cadde ve sokak aralarında pazar kurulmasının uygun olmadığını belirten Palandöken, bütün bu konularda belediyelerle esnaf odalarının işbirliği içerisinde çalışmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Gönüllü gençler, kansere dikkat çekmek için yürüdü "11. Uluslararası Onkoloji Günleri” çerçevesinde 10 ülkeden Muş’a gelen 350 gönüllü, müzik eşliğinde dans edip halay çekerek kanserde erken teşhise dikkat çekti. Muş’ta Genç Birikim Derneği tarafından düzenlenen "11. Uluslararası Onkoloji Günleri” çerçevesinde dünyanın farklı ülkelerinden ve il dışından gelen gönüllüler, meme kanserine dikkati çekmek için istasyon caddesi üzerinde yürüyüş düzenledi. Pembe bayrak sallayan gönüllü gençler, şarkılar eşliğinde Millet Bahçesi’ne kadar yürüdü. Muş Vali Yardımcısı Cihat Abukan, Onkoloji Günleri’nin çok yoğun geçtiğini belirterek, "Farkındalık oluşturmak için Millet Bahçesi önüne kadar yürüyüş yaptık. Muş halkımızdan çok yoğun bir katılım oldu. İnşallah bir sonraki yıl daha hareketli ve güzel bir şekilde yapmayı planlıyoruz. Gençlerimiz 7’den 70’e herkes burada. Allah kimsenin başına vermesin ama erken teşhis tanısı önemli ve vatandaşınıza da duyurmaya çalışıyoruz" dedi. Dernek Başkanı Salih Yüce ise düzenlenen 11. Uluslararası Onkoloji Günleri’ne 10 ülkeden yaklaşık 350 kişinin katıldığını belirtti. Her yıl farklı konu ele aldıklarını ifade eden Yüce, "Onkoloji Günleri’nde meme kanseri, akciğer kanseri ve jinekolojik kanser konusu ele alındı. Programının ilk günü genellikle kansere karşı farkındalık yürüyüşü yapıyoruz. Bugün yaptığımız yürüyüşün sonunda da müzik dinletisi etkinliği oldu. Yürüyüşe katılanları minik bir müzik keyfi sunduk" ifadelerini kullandı. Müzik etkinliği ile yürüyüş sona erdi. Düzenlenen yürüyüşe, Vali Yardımcısı Mustafa Batuhan Alpboğa, yurt içi ve yurt dışından gelen akademisyenler, kanser hastaları, gönüllü gençler ve vatandaşlar katıldı.
Manisa Kurtuluşun 102. yılı kutlamalarında "Perdenin Ardındakiler" coşkusu Manisa’nın Kula ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen kutlama şenliklerinin üçüncü gününde sahne alan "Perdenin Ardındakiler", izleyenlere unutulmaz bir gece yaşattı. Kula Belediyesi’nin düzenlediği 102. yıl kurtuluş etkinlikleri ve Beşibiryerde Turizm ve Sanat Festivali çerçevesinde gerçekleştirilen bu anlamlı gecede, grubun sahne enerjisi büyük beğeni topladı. Kula’nın kurtuluşunun anlam ve önemini vurgulayan geceye, gençlerin ve halkın yoğun katılımı damga vurdu. Perdenin Ardındakiler’in performansı, konser alanını bir eğlence merkezine çevirirken, Kula Belediyesi’nin organize ettiği etkinlik, izleyenlerin coşkusuyla doruk noktaya ulaştı. Kula halkı, hem şehrin tarihi onurunu yaşarken hem de müzik dolu bir akşamın keyfini sürdü. Konserin ilerleyen dakikalarında Kula İlçe Emniyet Amirliği tarafından son zamanlarda ilerleyen kadına şiddet olaylarına yönelik açılan “Kadına el kal-ka-maz” pankartı dinleyicilerin de desteğini topladı. Öte yandan Kula halkı büyük anlara tanık oldu. Oğuzhan Üzer ve Merve Karaduman çifti Perdenin Ardındakiler grubu sahne almadan önce sahnede düzenlenen evlilik teklifi ile bir yuva kurmanın ilk adımını atarken, tüm Kulalılar da bu ana şahit oldu. Öte yandan Kula’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen kutlama etkinlikleri yarın, yani 7 Eylül Cumartesi günü İnci Mercan konseri ile devam edecek.
Mardin Bakan Işıkhan, 3 . Uluslararası Midyat Kültür ve Sanat Festivali’ne katıldı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 3. Uluslararası Midyat Kültür ve Sanat Festivali’ne katıldı. Bakan Işıkhan, "Mardin sadece ekonomik değil, sosyal ve kültürel kalkınmayı da gerekli kılan Türkiye Yüzyılı vizyonumuzu perçinleyecek temel motivasyonun merkez üslerinden biri olacağına inanıyorum" dedi. 3. Uluslararası Midyat Kültür ve Sanat Festivali’nde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kadim kültürü nesilden nesle aktaran en nadide el sanatlarından, yöresel tatlara, medeniyeti ilmek ilmek işleyen zanaat örneklerinden konserlere kadar birçok etkinliğin üç gün boyunca sergileneceği böyle bir festivalde bir arada olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi. Mardin baba ocağı, ata toprağı olduğunu belirten Bakan Işıkhan, Mardin’in yüzyıllarca Türk’ün, Kürt’ün, Arap’ın, Süryani’nin, Ezidi’nin huzurla bir arada yaşadığı, geçmişten bugüne, birçok inanca, kültüre ve yaşam tarzına ev sahipliği yapmış kardeşliğin, birliğin, beraberliğin sembolü olmuş bir şehir olduğunu ifade etti. Mardin’in sadece ekonomik değil, sosyal ve kültürel kalkınmayı da gerekli kılan Türkiye Yüzyılı vizyonunu perçinleyecek temel motivasyonun merkez üslerinden biri olacağına inandığını dile getiren Bakan Işıkhan, şöyle konuştu: "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde devlet ve millet el ele verip bu hedeflerin gerçekleşmesi, Mardin’in kalkınması ve ilerlemesi için tüm imkanlarımızı ortaya koyarak birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Birlik ve beraberlik duygularımızı güçlendirerek, çalışma hayatı hizmetlerimizi, istihdam teşvik politikalarımızı arttırarak sürdüreceğiz. Mardin’i, bünyesinde barındırdığı tüm unsurlarıyla birlikte hak ettiği noktaya hep birlikte taşıyacağız. Bu organizasyonlar vesilesiyle Midyat’tan yayılacak olan bu kardeşlik dalgasının, ülkemizin her bir köşesine ulaşmasını, hatta sınırları aşarak tüm insanlığa ilham vermesini diliyorum." Midyat, tarihin ve medeniyetin kesiştiği bir nokta, bir kültür ve hoşgörü merkezi olarak her zaman göz kamaştırdığını aktaran Bakan Işıkhan, "Her adımında geçmişin izlerini taşıyan bu güzel ilçemiz, kadim medeniyetlerin izlerini, farklı inanç ve kültürlerin bir arada yaşama kültürünü bize sunmaktadır. Bugün de burada aynı hoşgörü ve birlik ruhunu taşıyan bu festivalle, kültür ve sanatın birleştirici gücünü bir kez daha görüyoruz. Sanat, insanın ruhunu besleyen, kültür ise toplumu şekillendiren önemli değerlerimizdir" dedi. Günlük hayatta daha mutlu ve üretken olmayı sağlayan bu tür kültürel ve sanatsal programların çok önemli olduğunu düşündüğünü belirten Bakan Işıkhan, "Bu bakımdan, Kültür ve Turizm Bakanlığımız himayelerinde, Midyat Belediyemiz ve Kaymakamlığımız tarafından düzenlenen bu değerli organizasyonda, emeği geçen herkesi tebrik ediyor, şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.