Hükümet tarafından hazırlanan ve TBMM Sanayi Komisyonu'nda görüşülmeye başlanan yeni hal yasası ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Palandöken, esnafı piyasa dışına çıkarmaya yönelik olan bu yasa ile fiyatların büyük mağazalar tarafından belirleneceğini ve esnafın en kısa zamanda piyasa dışına itileceğini savundu.
Yeni yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte hal dışında ve özellikle üretici bölgelerinde yapılacak büyük miktarlardaki yaş meyve ve sebze alışverişlerinin piyasa fiyatlarını belirleyen temel unsurlar olacağını kaydeden Palandöken, "Yaş meyve ve sebze piyasalarında tüketici fiyatlarının oluşumu da böylece büyük hiper ve grosmarketlerin insafına terkedilmiş olacaktır.
Başlangıçta optimum düzeylerde oluşumu muhtemel gözüken tüketici fiyatları, esnafın piyasa dışına itilmesi sonucu zamanla oligopol piyasalarına dönüşecek alım-satım ortamlarında büyük mağazaların dayatmasıyla çok kısa sürede yükselişe geçecektir.
Rekabetin kalmadığı bir ortamda tüketici fiyatları artık doğrudan doğruya, hakim durumdaki büyük mağazalar tarafından belirlenecektir. Bu nedenle yeni kanunun, yaş meyve ve sebze fiyatlarının düşmesi sonucunu doğuracağı görüşü gerçeği yansıtmamaktadır. Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte ve çok kısa bir süre içerisinde esnafımız, büyük hiper ve grosmarketlerin çalışanı olacak, tarım kesimindekiler ise kendi tarlasında bu büyük mağazaların sözleşmeli işçisi konumuna düşeceklerdir" dedi.
Kanun tasarısının yegane olumlu yönünün hal kayıt sistemi ile ürün künyesi oluşturmak olduğunu ifade eden Palandöken, pazar yerlerinin kuruluş mekanlarının belirlenmesinde ihtisas esnaf odalarının görüşlerinin alınmamasının da önemli bir eksiklik olduğunu söyledi. Cadde ve sokak aralarında pazar kurulmasının uygun olmadığını belirten Palandöken, bütün bu konularda belediyelerle esnaf odalarının işbirliği içerisinde çalışmaları gerektiğini sözlerine ekledi.