GÜNDEM - 12 Mayıs 2015 Salı 13:15

Volkan Ş. Ediger: Kullandığımız enerjinin yüzde 75’i dışarıdan

A
A
A
Volkan Ş. Ediger: Kullandığımız enerjinin yüzde 75’i dışarıdan

Bu yıl beşincisi düzenlenen Uluslararası Enerji ve Değer Konferansı’nda konuşan Prof. Dr. Volkan Ş. Ediger, “Türkiye’de bir sürdürülebilir kalkınma olması şart. Bu noktada enerji de çok önemli bir yer tutuyor. Çünkü enerjide yüzde 75 oranında dışa bağımlıyız” dedi.

Türkiye’nin enerji köprüsü konumundan bir enerji merkezine dönüşümünü ve Enerji Borsası kuruluşunun masaya yatırıldığı “5. Uluslararası Enerji Ve Değer Konferansı” 7-9 Mayıs tarihleri arasında Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü ev sahipliğinde gerçekleşti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı himayesinde düzenlenen konferans, Kadir Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma ve Araştırma Merkezi (CESD) ve Hacettepe Üniversitesi Enerji Piyasaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (EPUAM) ile Hollanda ve Avustralya işbirliği ile kurulan Center For Energy and Value Issues (CEVI) tarafından ortaklaşa yapıldı. Konferansın ana konuşmacısı CEVI Başkanı ve Hollanda Free Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Andre Dorsman, Türkiye ve Avrupa’da son zamanlarda görülen elektrik kesintilerine de değindiği konuşmasında ‘Avrupa’da Enerji Birliğinin Kurulması’ konusunda bir sunum yaptı. Etkinlikte ayrıca Kadir Has Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Volkan Ş. Ediger, Hacettepe Üniversitesi Maliye Bölüm Başkanı ve Enerji Piyasaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necmiddin Bağdadioğlu ile CEVI Başkan Vekili ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Baha Karan da hazır bulundu. Konferansa yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda konuk katılırken, etkinlikte Enerji Projelerinin Finansmanı ve İslami Finansman, Enerji ve Sosyal Sorumluluk, Enerji Sistemleri, Doğalgaz ve Petrol Piyasası, Enerji Politikaları, Enerji ve Değerleme ile Enerji Ekonomisi başlıklı oturumlar gerçekleşti.

"SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMANIN BİR PARÇASI"
Konferans için özellikle İstanbul’un seçildiğini söyleyen Kadir Has Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Volkan Ş. Ediger, bunun sebebini İstanbul’un 100 yılı aşkın bir süredir bölgenin enerji merkezlerinden biri olduğunu ve son zamanlarda bu durumun daha ön plana çıktığını belirterek açıkladı. Konferansın kendileri için oldukça önemli olduğunu söyleyen Ediger bu etkinliğin yaklaşık 2 ay önce kurdukları Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma ve Araştırma Merkezi’nin ilklerinden biri olduğunu belirtti. Sürdürülebilir enerjinin sürdürülebilir kalkınmanın bir parçası olduğuna değinen Ediger, “Sürdürülebilirlik demek 2 şeyi vurgulamak demek. Bir tanesi kişisel çıkarları daha geri plana alıp toplumsal çıkarların ön plana koyulması ikincisi de günümüzün imkan ve kabiliyetlerinden ziyade geleceği düşünmek. Türkiye’de bir sürdürülebilir kalkınma olması şart. Enerji de bu noktada çok önemli bir yer tutuyor. Çünkü enerjide yüzde 75 oranında dışa bağımlıyız. Bu merkezi kurarken Türkiye’nin temel enerji sorunları konusunda araştırmalar yapmak, çeşitli uluslararası etkinlikler düzenlemek, kamuoyunda bu konudaki duyarlılığı arttırmak ve politika yapıcılara politika önerilerinde bulunmak temel amaçlarımız arasındaydı” diye konuştu.

Türkiye’nin enerji konusunda dışa bağımlılığını 3 şekilde önleyeceğini söyleyen Ediger, bu yolların üretim ve tüketimde azalmaya gitmek ve enerji verimliliğini arttırmak olduğunu söyledi. Önemli olanın insanların kendi yaşam standartlarından taviz vermeden enerjiyi daha etkin ve verimli kullanmaları olduğuna da dikkat çeken Ediger son olarak ülkede bir aramacılık faaliyetinin başlaması gerektiğini ve bu işe yatırılan paranın arttırılarak bulunacak sahaların daha etkin ve verimli kullanılması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Rize Çayeli Bakır’dan Çayeli Fen Lisesi’ne eğitim desteği Çayeli Bakır İşletmeleri’nin desteği ile Çayeli Fen Lisesi’nde kurulan yenilikçi sınıf ve bilgisayar sınıfı ile yenilenen spor salonu düzenlenen törenle hizmete açıldı. Açılış törenine Çayeli Belediye Başkanı İsmail Hakkı Çiftçi, Madenli Belediye Başkanı Mustafa Çalışkan, Büyükköy Belediye Başkanı Hamza Saruhan, Rize İl Milli Eğitim Müdürü H. İbrahim Akmeşe, okul yöneticileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Törende konuşan Rize İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe, kamu-özel sektör iş birliğiyle hayata geçirilen bu tür projelerin eğitim altyapısının güçlendirilmesi açısından çok kıymetli olduğuna dikkat çekerek, Çayeli Bakır’ın eğitime sunduğu katkıdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Açılışta konuşan Çayeli Bakır Genel Müdür Yardımcısı Ali Can ise şirketin eğitime ve spora verdiği desteğin, gençlerin dijital çağa uyum sağlaması ve sağlıklı bir yaşam kültürü edinmesi açısından kritik rol oynadığını vurguladı. Can, konuşmasında "Bilgisayar ve Yenilikçi sınıfı ve yenilenen Spor Salonumuz, gençlerimizin dijital çağa uyum sağlamaları ve sağlıklı bir yaşam kültürü edinmeleri için güçlü birer adım. Bizler, bu topraklarda yetişen her gencin potansiyeline inanıyor ve onların geleceğine yatırım yapmayı görev biliyoruz. Eğitimde teknolojiye erişim, gençlerimizin hayallerini gerçeğe dönüştürmelerine imkân tanırken; spor ise disiplin, dayanışma, azim ve hızlı düşünme gibi değerleri hayatlarına katıyor. Çayeli Bakır olarak, gençlerimizin eğitimine katkı sunmayı sürdüreceğiz" ifadelerine yer verdi.
İstanbul Sultangazi’de D Caddesi zeminaltı otopark, hizmet tesisi, park ve aile sağlığı merkezi birçok ihtiyaca çözüm oldu Sultangazi Belediyesi’nin bu yıl hizmete açtığı 50. Yıl Mahallesi D Caddesi Zeminaltı Otopark, Hizmet Tesisi, Park ve Aile Sağlığı Merkezi, mahallelilerin birçok ihtiyacına çözüm oldu. Otopark, bölgenin park yükünü önemli ölçüde alırken oyun grupları da minik ziyaretçilerin uğrak noktası oldu. İlçeyi önemli projelerle buluşturan Sultangazi Belediyesi, trafik sirkülasyonunun yoğun olduğu noktalardan biri olan 50.Yıl Mahallesi’nde inşa ettiği hizmet tesisini bu yılbaşında hizmete açmıştı. 50. Yıl Mahallesi D Caddesi Otopark, Yeşil Alan, Hizmet Tesisi ve ASM bölgedeki önemli bir boşluğu da doldurdu. Vatandaşlar 3 katlı yeraltı otoparkına güvenli bir şekilde araçlarını bırakırken aynı zamanda sokak aralarındaki park yükünü de hafifletmiş oldu. Yeşil alanlar ile oturma grupları, basketbol sahası ve çocuk oyun grupları ziyaretçilerin akınına uğruyor. Gençler spor yapmanın keyfine varırken, minikler gönüllerince eğleniyor. Anne- babalar da rahat bir nefes alıyor. Ayrıca tesiste yer alan aile sağlık merkezi ve çok amaçlı salon ilçe sakinlerine hizmet veriyor. Belediyecilik çözüm demek Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun; "Mahalle Tesislerimiz gerçekten bizim en önemli hizmetlerimizden birisi. Çünkü burada bir yaşam oluşturuyoruz, farklılık katıyoruz. 7’den 77’ye herkese hitap eden özellikleriyle vatandaşımızın tek bir çatı altında birçok ihtiyacını giderebilmesine imkan sağlıyoruz. Bu nokta trafik sirkülasyonunun yoğun olduğu ve mahalle aralarında araç park sorununun yaşandığı bir noktaydı. Tesiste yer alan yaklaşık 300 araçlık kapasiteli otoparkımızla bölgemizin önemli bir sorunumuzu daha çözüme kavuşturmuş olduk" dedi.