SAĞLIK - 28 Temmuz 2022 Perşembe 14:46

Uzmanlardan hepatit uyarısı: '1998'den önce doğanlar mutlaka test yaptırsın'

A
A
A
Uzmanlardan hepatit uyarısı: '1998'den önce doğanlar mutlaka test yaptırsın'

Dünya Hepatit Günü’nde konuşan Prof. Dr. Onur Yaprak, “En çok korktuğumuz Hepatit C ve B. Hepatit B 1998 yılından beri Türkiye’de rutin aşılama programında. Önerimiz; 1998 yılından önce doğanların mutlaka test yaptırmaları. Kronik karaciğer hastalıklarının yüzde 60-70 nedenini ülkemizde hepatitler oluşturuyor'' dedi.

28 Temmuz Dünya Hepatit Günü dolayısıyla Viral Hepatitle Savaşım Derneği ve Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği (TKAD) iş birliğinde TKAD Binası’nda bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Fulya Günşar, İstanbul Üniversitesi- İstanbul Tıp Fakültesi Gastroenterohepatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabahattin Kaymakoğlu, Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Onur Yaprak, Gastroenteroloji Uzmanları Prof. Dr. Mesut Akarsu, Doç. Dr. Suna Yapalı ve Prof. Dr. Levent Doğanay konuşmacı olarak katıldı. Toplantıda hepatit enfeksiyonlarının oluşturduğu tehlikelere dikkat çekilirken, hastalıklara karşı tarama konusunda bilinç oluşturulmasının gerekliliği ifade edildi. Hepatit hastası olan çok sayıda insanın haberdar bile olmadığına vurgu yapılırken uzmanlar, belirtisiz ilerleyen hastalıklara karşı toplumda farkındalık oluşturulması gerektiğine dikkat çekti.

“Hanımlarımız manikür, pedikürden bile hepatit kapabiliyor”

Toplumda hepatit virüslerine karşı farkındalığın oluşturulmasının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Fulya Günşar, “Bugün 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü ülkemizde de viral hepatitler gerçekten sirozun, kronik hepatitin, karaciğer kanserinin ve transplantasyonun en önemli nedenleri arasında. Bu tür hastalıkların önemini vurgulamak istiyoruz. Bu hastalıklar biraz sessiz ve sinsi hastalıklar, son ana gelinceye kadar belirti vermiyor. O nedenle biz farkındalığı artırmaya çalışıyoruz. Biz her erişkinin Hepatit C ve B var mıdır bu testleri yaptırmasını istiyoruz. Bazen hanımlarımız manikür, pedikürden bile hepatit kapabiliyor. O nedenle bu işlemleri yaptırırken kullanılan aletlerin yeteri kadar sterilizasyon yapılıyor mu, yapılmıyor mu bunları da kontrol ettirmeliler. Benzer şey; gençlerimiz arasında dövmeler de çok moda. O dövme merkezlerinde de ciddi kontrollerin alet, edevat açısından yapılması lazım” şeklinde konuştu.

Uzmanlardan hepatit uyarısı: '1998'den önce doğanlar mutlaka test yaptırsın'

“Kişilerin yüzde 90’ı hasta olduğunun ve ya taşıyıcı olduğunun farkında değil”

Kronik karaciğer rahatsızlıklarının sebebini önemli oranda hepatit virüslerinin oluşturduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Onur Yaprak, “Bilinen 5 tip hepatitimiz var, A, B, C, D ve E şeklinde. Bunların içerisinde en çok korktuğumuz; hepatit C ve B bulaşma yolları da farklı. B ve C’de genellikle kan teması, cinsel temas şeklinde temel bulaşma yolları var. Bunların içinde kronikleşen siroz ve karaciğerde kansere yol açan hepatit C ve B. Özellikle B ve C üzerine bir farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Hepatit B aşı ile korunulan bir hastalık, 1998 yılından beri Türkiye’de rutin aşılama programında, hepatit C ise son 5 yılda ilaçla yüzde 95 oranında tedavi edilebilen bir hastalık haline geldi.

Şu anda bizim önerimiz; 1998 yılından önce doğanların mutlaka gidip sağlık kuruluşlarında bir test yaptırmaları. Hepatit B’ye karşı eğer aşısız iseler aşılarını yaptırmaları, eğer Hepatit C pozitif iseler mutlaka bir ilaç tedavisine başlanması ve vücuttan bunun atılmasının sağlanması. Dünya genelinde yılda 1 milyon insan bu Hepatit B ve C’ye bağlı hastalıklar nedeniyle maalesef hayatını kaybediyor. Kronik karaciğer hastalıklarının da yüzde 60-70 nedenini ülkemizde hepatitler oluşturuyor. Ülkemiz geneline baktığımız zaman 3 milyon Hepatit B taşıyıcısı var, yaklaşık 400 bin civarında hepatit C pozitif kişi var. Bu kişilerin yüzde 90’ı hasta olduğunun veya taşıyıcı olduğunun farkında değil. Amacımız 2030 yılına kadar bu virüsleri ülkemizden temizlemek” dedi.

“Tedavi alan hasta sayısı 2021 yılında bu rakam 115 bine düştü”

Pandemi nedeniyle takipli hasta sayısında düşüş yaşandığını ifade eden İstanbul Tıp Fakültesi Gastroenterohepatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabahattin Kaymakoğlu, hepatit virüslerine karşı farkındalığın büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Prof. Dr. Sabahattin Kaymakoğlu, çok sayıda kişinin taşıyıcı veya hasta olduğundan bile haberdar olmamasının çok ciddi bir sorun olduğuna vurgu yaparak şöyle konuştu: “Normalde her yıl yaklaşık 8-10 bin civarında tedavi alan hasta sayımızda hep artış elde etmiştik. 2021 yılında bu rakam 115 bine düştü. Covid pandemisinin olumsuz etkilerini gördük, bu çok üzücü. Çünkü bir şekilde tanınmış hastaların düzenli takipten çıkması anlamına geliyor ve mevcut karaciğer hastalığı asla durmuyor, ilerlemeye devam ediyor. Hepatit C’li her hastayı da 8-12 haftalık tedavilerle virüsü vücuttan tamamen temizlemek suretiyle tedavi edebiliyoruz” dedi.

Hasibe Karadağ - Emre Baba

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Kastamonu Valiliği’nden önemli uyarı: ‘Zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmayın’ Kastamonu Valiliği’nden yapılan açıklamada, yaşanabilecek don olaylarına karşı vatandaşlar uyarılarak, zorunlu olmadıkça trafiğe çıkılmaması istendi. Kastamonu’da yaşanan kar yağışı ve soğuk hava sebebiyle il genelindeki tüm okullarda 25 Kasım Pazartesi günü eğitime 1 gün ara verildi. Kastamonu Valiliği’nden yapılan açıklamada ise yaşanabilecek don olaylarına karşı özellike sürücülerin dikkatli olunması istendi. Zorunlu ve acil olmadıkça trafiğe çıkılmaması gerektiğinin belirtildiği açıklamada, tuzlama ve küreme çalışmalarının ise tüm kurumların işbirliğinde yürütüldüğü kaydedildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “23 Kasım Cumartesi gnü saat 21.00 itibariyle ilimiz genelinde yoğun kar yağışı etkili olmuş ve hava sıcaklıklarının hızla düşmesi sonucunda birçok alanda karla kaplı yollarla birlikte don ve buzlanma olayları meydana gelmiştir. Kapanan yollar ve donan yüzeyler nedeniyle oluşan riskleri ortadan kaldırmak ve ulaşımda aksamalar yaşanmaması için ilgili kurumlarımız teyakkuza geçirilmiştir. Gerek yardım faaliyetleri gerekse güvenli ulaşım için Kastamonu il genelinde çalışmalar aralıksız sürdürülürken, kar temizleme çalışmaları ve buzlanma öncesi tuzlama işlemleri de hızla devam etmektedir. Vatandaşlarımızın acil durumlar dışında ve zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları, trafik işaretlerine ve uyarılara göre hareket etmeleri önem arz etmektedir. Ayrıca kış lastiği uygulamasına rivayet edilerek kış lastiği ve zincir gibi ekipmanların bulundurulması konusunda dikkatili ve tedbirli olunması vatandaşlarımızın güvenli seyahatleri açısından önem taşımaktadır. Vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için kar yağışı ve olumsuz hava şartları ile mücadele çalışmaları ilgili kurumlarımızın işbirliği içerisinde her alanda devam etmektedir."
Manisa Herkes İçin Turizm Derneği üyeleri Manisa’da ağırlandı Manisa Büyükşehir Belediyesi, İzmir’den gelen ‘Herkes İçin Turizm Derneği’ üyesi 30 kişilik kafileye Manisa’da bulunan tarihi ve kültürel mekânları gezdirdi. Manisa’nın tarihi ve kültürel mekânlarını çok beğendiğini belirten kafile geziyi düzenleyen Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’e teşekkürlerini iletti. Engelli bireylerin turizm sektörü, turizm faaliyetleri, kültür sanat ve spor etkinlikleri aracılığı ile yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla kurulan ‘Herkes İçin Turizm Derneği’ üyesi 30 kişilik kafile kent merkezinde ağırlandı. Düzenlenen Manisa kültür gezisine engelli bireyler ve yakınları katıldı. Manisa’nın önemli tarihi yapılarından birisi olan Tıp Tarihi Müzesi ve Uluslararası Mesir Macunu Festivali’ne ev sahipliği yapan Hafsa Sultan Camii’ne gidildi. Kafileye Sultan Camii’nin ve Tıp Tarihi Müzesi’nin tarihteki yerine ilişkin bilgi verildi. Daha sonra Mimar Sinan’ın Ege Bölgesi’ndeki tek eseri olma özelliğini taşıyan Muradiye Camii ziyaret edildi. Ardından, Saruhan Bey’in torunu İshak Çelebi tarafından 1368-1369 yılları arasında yaptırılan ve Manisa manzarasını izleme imkânı sunan Mevlevihane ziyaret edildi. Öğle yemeğinden sonra Manisa’da bulunan çeşitli eserlerin maketlerinin yer aldığı Şehzadeler Park’ın ziyaret edilmesinin ardından gezi programı sona erdi. Herkes İçin Turizm Derneği Başkanı Ali Aydoğmuş, “Doğuştan görme engelliyim, Herkes İçin Turizm Derneği benim gönüllü yaptığım işim. Biz dernek olarak İzmir’de kurulduk ve farklı engelli bireyler ile birlikte kültürel geziler yapıyoruz. İlk defa Manisa’ya geldim bizim açımızdan keyifliydi çünkü Osmanlı tarihi açısından önemli kentlerden olan Manisa’yı gezdik. Bize bu fırsatı sunduğu için Büyükşehir Belediyesi’ne ve Şehzadeler Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Engelsiz bir yaşam ve engelsiz bir kültür için devam” diye belirtti. İki yaşından beri ortopedik engelli olduğunu belirten Abidin Harputluoğlu, “Bu geziye katılmak benim için güzel bir duyguydu. Manisa’nın tarihi ve kültürel mekânlarını çok beğendim. Geziyi düzenleyen Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne ve bana engelsiz nakil aracı tahsil eden Şehzadeler Belediyesi’ne teşekkür ediyorum.” dedi.