GÜNDEM - 06 Temmuz 2023 Perşembe 12:20 | Son Güncelleme : 08 Temmuz 2023 Cumartesi 15:28

'Uygulanan yasağın çerçevesi genişletilerek ülke çapına yayılmalı'

A
A
A
'Uygulanan yasağın çerçevesi genişletilerek ülke çapına yayılmalı'

İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamada nargile kullanımının bazı alanlarda yasaklandığı duyuruldu. TSSD Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Halk sağlığı için yasağın daha şümullü hale getirilmesi ve ülke genelinde bu uygulamanın yaygınlaşması gerektiğini” ifade etti.

İstanbul'da nargile yasağı Vali Davut Gül tarafından duyuruldu. Sosyal medya hesabı üzerinden paylaşımda bulunan İstanbul Valisi Davut Gül plajlar, sahiller, ormanlar, mesire alanları ve parklarda nargile içilmesinin yasaklandığını duyurdu. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, gençler arasında son dönemde yayılan nargilenin sigaradan daha tehlikeli kimyasallar içerdiğini söyledi.

Nargile sigara kadar zararlı

Toplumun kültürel bir unsuruymuş gibi sunulan nargileye insanların yöneldiğine dikkat çeken Doç. Dr. Aydın, nargilenin sigaradan daha tehlikeli olduğunun altını çizerek, “Tömbekiden geçen duman sıvı hâlde ıslanarak ağza giriyor ve yutağa yapışıyor. Bu durum ciddi bir gırtlak kanserine neden olmaktadır. Gırtlak kanserinin yanı sıra nargilede bulunan arsenik, nikel, kobalt, krom ve kurşun miktarı birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Bir nargile içiminde alınan nikotin miktarı, bir sigaradan alınan nikotin miktarının yüzde 70’den fazlasıdır. TSSD olarak nargile konusunda yıllardır uyarı yapıyoruz. Nargile her zaman için sigaradan daha riskli bir alışkanlık. Zira tömbekisi, marpucu ve hortumu, zararlı mikroorganizmaların yetişmesi için çok uygun bir ortam. İnsanlarımızın ve gençlerimizin sağlığıyla ve geleceğiyle oynanmasına izin verilmemeli. Nargile de sigara da elektronik sigara da akciğerlere zarar veriyor. Tütün ürünlerinin bağışıklık sistemini baskılaması da cabası" olduğunu vurguladı.

Her türlü tütün ve tütün ürünü sağlığa zararlı

Nargilenin, adına 'Nargile Kafe' denen mekanlarda kullanılarak ve her gün onlarca insanın elinden geçmesinin sağlık açısından büyük tehlike arz ettiğini belirten Doç. Dr. Aydın, “Nargilenin marpuç kısmı tam bir mikrop yuvası. Her türlü bulaşıcı hastalık için riskini yüzde 100 artırıyor. Üstelik marpuca takılan ve adına sipsi denen ağızlık aparat da bu bulaşma riskini önleyemiyor. Hele birkaç kişinin aynı anda kullanabileceği şekilde tasarlanmış olan tipleri çok daha büyük risk taşıyor. Nargile kafelerde umuma açık bir şekilde kullanılan ve yeterince dezenfekte edilmeyen nargileler aracılığı ile verem başta olmak üzere birçok enfeksiyonel hastalık kişiden kişiye bulaşabilir” diye konuştu.

Nargile yasağını destekliyoruz

Sigara içen bir kişi ortalama 8-12 kez dumanı içine çekerken bir nargile içiminde ise ortalama 20-200 kez duman çekildiğini ifade eden Doç. Dr. Aydın, “1 saatlik bir nargile içiminin ortalama 40-50 sigaraya denk olduğu düşünülmektedir. İçerisindeki ağır metaller nedeniyle 1 nargile belki de 4-5 paket sigarayla eşdeğer zarara yol açabilir” dedi. Son olarak yasağın genişleterek ülke çapında yaygınlaşması gerektiğini sözlerine ekleyen Doç. Dr. Aydın, “İstanbul Valisi Sayın Davut Gül’e aldığı bu karardan dolayı şükranlarımızı sunuyor, TSSD olarak nargile konusunda alınan bu kararın diğer tüm valiliklerimize de örnek teşkil etmesini umut ediyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Başkan Yılmaz: "Kentsel dönüşüm projeleri iklim dostu bir gelecek için önemli" Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin (UNFCCC) 29. Taraflar Konferansı’na (COP29) katılan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, "Gerçekleştirdiğimiz kentsel dönüşüm çalışmalarında konut stoklarımızın yalnızca deprem dirençli değil aynı zamanda iklim dirençli olmasını da önemsiyoruz” diye konuştu. COP29 kapsamında düzenlenen "İklim Eylemine Öncülük Eden Şehirler" oturumu, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, Türkiye Pavilyonu’nda gerçekleştirildi. Yerel yönetimlerin küresel iklim eylemindeki stratejik rolüne ışık tutan panelde Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Kentsel Dönüşüm ve İklim Değişikliğine Uyum” üzerine konuştu. İklimlendirme, yağmur suyu toplama ve peyzaj sulama, yaya ulaşımının desteklenmesi, alt yapı geliştirme ve ısınma sistemleri, sürdürülebilir malzeme kullanımı ve dönüşüm projelerine katılımcılık üzerine sunum gerçekleştiren Başkan Oktay Yılmaz, Yıldırım’da gerçekleştirdikleri model kentsel dönüşüm çalışmalarından bahsetti. Kentsel dönüşüm uygulamalarıyla iklim değişikliği ile mücadelede atılması gereken kritik adımları ele alan Başkan Oktay Yılmaz, “Kentsel dönüşüm projeleri sadece yapısal yenilenme değil aynı zamanda sürdürülebilir ve iklim dostu bir gelecek için önemli bir fırsattır. İklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden en fazla kentler etkilenmektedir. Kentsel dönüşüm faaliyetleriyle, iklim değişikliğiyle mücadele eylemlerinin karşılıklı ilişkilerinin çok yönlü olduğunu bilinmelidir. Kentsel dönüşüm çalışmalarının iklim değişikliği ile mücadelede önemli fırsatlar sunmaktadır. Gerçekleştirdiğimiz kentsel dönüşüm çalışmalarında konut stoklarımızın yalnızca deprem dirençli değil aynı zamanda iklim dirençli olmasını da önemsiyoruz” dedi. Azerbaycan programı kapsamında Yıldırım’ın kardeş belediyesi olan Hırdalan Belediyesi’ni ziyaret eden Başkan Oktay Yılmaz, Hırdalan Belediye Başkanı Orhan Musayev ve Bakü Vali Yardımcısı Fuat Cebraliyov ile buluştu. Kentler arasında dayanışmayı güçlendirmek, tecrübe paylaşımını artırmak ve yeni iş birliği imkânlarını değerlendirmek adına sağlanan görüşmede gerçekleştirilecek çalışmalar gündeme alındı. İki devlet tek millet anlayışıyla yerel yönetimlerde de deneyim alışverişinde bulunmayı ve iş birliğini geliştirmeyi amaçladıklarını ifade eden Başkan Oktay Yılmaz, “Gerçekleştirdiğimiz tecrübe paylaşımlarıyla çok verimli ve faydalı bir program geçirdik. Hemşehrilerimize en iyi hizmeti sunabilmek için iş birliklerimiz ve gönüldaşlığımız devam edecek” diye konuştu.