EKONOMİ - 25 Haziran 2020 Perşembe 11:48

Türkiye’nin iç giyim ihracatı pandemi döneminde de hız kesmedi

A
A
A
Türkiye’nin iç giyim ihracatı pandemi döneminde de hız kesmedi

Kovid-19 salgını pek çok sektörde ekonomik dalgalanmalara yol açtı, iç giyim ise bu süreçten en az etkilenen sektörlerin başında yer aldı. Geçen yılın ilk çeyreğine kıyasla bu yıl virüse rağmen iç giyim ihracatı yüzde 2 büyüdü. Sektörün yeni hedef pazarı ise Almanya’nın ardından Rusya ve Ukrayna oldu.

Tüm dünyanın mücadele ettiği koronavirüs salgını, beraberinde getirdiği ekonomik belirsizlikler nedeniyle pek çok sektörü olumsuz etkiledi. Kimi sektörlerde küçülmeler meydana gelirken iç giyim sektörü salgına süreci en az hasarla atlattı. TÜİK verilerinden hareketle açıklama yapan yerli iç giyim firması Moonlight Underwear göre; Türkiye’nin örülmüş iç giyim ihracatı, yılın ilk çeyreğinde 2019 yılının aynı dönemine oranla yüzde 1,5 artarak 4,3 milyar TL’ye ulaştı. En çok iç giyim ihracatı yapılan ülke ise Almanya oldu. 2020 yılının ilk çeyreğinde Almanya’ya yapılan ihracat, geçen yılın ilk çeyreğine oranla yüzde 11,3 artış göstererek 1 milyar TL’yi aştı. Böylece Türkiye’nin iç giyim ihracatında Almanya’nın payı yüzde 24’e yaklaştı. Rusya ve Ukrayna ise artan ihracat hacimleriyle dikkat çekti. Mevcut tablonun iç giyim rotasını kuzeye çevirmesi öngörülüyor.

Rusya’nın iç giyim ihracatındaki payı yüzde 15 arttı
Moonlight Underwear’ın incelediği verilere göre; Ukrayna’ya yapılan iç giyim ihracatı, yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 24,7 artış göstererek 34 milyon TL’ye ulaştı. Rusya’ya yapılan ihracat ise yüzde 15,2’lik artışla 65 milyon TL’ye dayandı. Böylece Türkiye’nin toplam iç giyim ihracatında Rusya’nın payı yüzde 15 artış gösterdi. Rusya ve Ukrayna’daki ivlemelenmeyi değerlendiren Moonlight Underwear Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Çungur, "Türkiye’de iç giyim sektörü, hem işçilik hem de ihracat hacmi bakımından potansiyelini her geçen gün artırıyor. Sektörün 2019 yılında 15,4 milyar olan toplam ihracatının, virüse rağmen 2020 yılının ilk çeyreğine 4.3 milyar TL’ye ulaşmış olması da potansiyeli kanıtlar nitelikte. Bu sürece istikrarlı bir büyüme eğiliminde olan Rusya ve Ukrayna’nın ihracat payı ise yeni hedef pazarlarla çok daha iyi yerlere geleceğimizin sinyallerini veriyor. Şirket olarak öngörümüz, kaydedilen bu ivmelenmenin yeni normal dönemde de devam edeceği ve iç giyimde kuzey ülkelerine yöneleceğiz." dedi.

Pandemi sonrası için Ar-Ge çalışmaları hazır
İç giyim sektörünün zorlu geçen salgın sürecinde ülke ekonomisine önemi bir katkı sağladığını ve bu tablonun sürdürülebilirliği için hazırlıkların tamamladığını belirten Çungur, "İç giyim sektörü, pandemi sürecinde pek çok sektörü zor durumda bırakan ekonomik dalgalanmalara karşın ihracata ara vermeyen ve büyüme kaydeden sayılı sektörlerden biri oldu. Ancak önemli olan, ekonomik belirsizliklerin tamamen ortadan kalkmadığı yeni normalde ve sonraki süreçlerde de bu tabloyu korumak. Ayışığı Tekstil olarak Moonlight Underwear markamıza bu bakış açısından yola çıkarak pandemi döneminde de sonrası için gerekli Ar-Ge ve üretim planlaması çalışmaları yaptık ve hazırlarımızı tamamladık. Hedefimiz, Avrupa ülkeleri ve Rusya Ukrayna gibi ülkelere ihracatımız artırarak devam ettirmek." şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Turizm Komisyonu Kırkağaç ve Soma’nın turistik değerlerini inceledi Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi Turizm Tanıtım ve Sanat Komisyonu, kentin turizm potansiyelini en üst düzeye çıkarma hedefiyle Kırkağaç ve Soma ilçelerindeki tarihi ve kültürel zenginlikleri yerinde inceleyerek kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdi. Turizm alanında kapsamlı bir yol haritası oluşturmayı hedefleyen Turizm Tanıtım ve Sanat Komisyonu, Kırkağaç Belediye Başkanı Üstün Dönmez’i makamında ziyaret ederek ilçenin turizm değerleri hakkında bilgi aldı. Kırkağaç ziyaretine Turizm Tanıtım ve Sanat Komisyonu Başkanı Lütfi Akdağ’ın yanı sıra CHP Grup Başkanvekili ve komisyon üyesi Erdinç Yavaşlı, Kırkağaç Belediye Başkan Yardımcısı Necdi Özkan, Başkan Danışmanı Ali Osman Kınık, komisyon üyeleri ve Manisa Büyükşehir Belediyesi Yazı İşleri ve Kararlar Dairesi Başkanı Özcan Çetin katıldı. Kırkağaç’ın tarihi dokusuna yolculuk Kırkağaç Belediyesi ziyaretinin ardından komisyon üyeleri, dünyanın en yaşlı ağaçlarından birisi olan Anıt Zeytin Ağacı ve ilçenin tarihi dokusunu yansıtan eski Rum evlerini inceledi. Son olarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün milli mücadele döneminde Kırkağaç’a geldiğinde konakladığı ev ziyaret edildi. Kırkağaç ziyaretinin ardından Büyükşehir Belediye Meclisi Turizm Tanıtım ve Sanat Komisyonu Soma ilçesini ziyaret etti. Soma Belediye Başkanı Sercan Okur’u makamında ziyaret ederek ilçenin turizm değerleri hakkında bilgi alındı. Soma ziyaretine, Turizm Tanıtım ve Sanat Komisyonu Başkanı Lütfi Akdağ’ın yanı sıra CHP Grup Başkanvekili ve komisyon üyesi Erdinç Yavaşlı, Gülten Ezgi Tulaz, Mustafa Gül, Yasin Yalçın, Baha Özgen, Hüsnü Serdar Bozdemir, Savaş Aktepe ve Büyükşehir Belediyesi Yazı İşleri ve Kararlar Dairesi Başkanı Özcan Çetin’in katılımıyla Soma ilçesinin tarihi ve kültürel değerleri yerinde incelendi. Soma’nın maden ve kültür mirası Komisyon üyeleri ve Soma Belediye Başkanı Sercan Okur’un da içinde bulunduğu heyet ile birlikte Emir Hıdır Bey Camii, Tarihi Hamam ve Bedesten’i gezerek bölgenin köklü geçmişine tanıklık etti. Kültür Evi ve Damgacı Camii ziyaretlerinin ardından, büyüleyici atmosferiyle ünlü Darkale Mahallesi’nde incelemelerde bulunuldu. Programın bir sonraki durağı ise, Soma’nın yenilikçi projelerinden Millet Bahçesi ve Maden Müzesi oldu. Akabinde komisyon üyeleri, Celal Bayar Üniversitesi Soma yerleşkesinde bulunan ve simüle edilmiş Yeraltı Eğitim Ocağı’nı gezerek maden sektörüne ilişkin önemli bilgileri yerinde dinledi. Son olarak, Turgutalp Mahallesi’nde bulunan havuzları ve Tarihi Değirmen’i ziyaretinin ardından Soma turu tamamlandı. Ziyaretle ilgili yapılan açıklamada, Soma’nın tarihine ve kültürel mirasına sahip çıkmanın, aynı zamanda turizm potansiyelini geliştirmek için atılacak adımların önemine vurgu yapıldı. Bölgenin değerlerini daha fazla tanıtmak ve gelecek kuşaklara aktarmak için çalışmalara devam edileceği belirtildi.