GÜNDEM - 09 Şubat 2022 Çarşamba 11:40

Türkiye’de Avrupa standartlarında saat kordonu üretiliyor

A
A
A
Türkiye’de Avrupa standartlarında saat kordonu üretiliyor

Türkiye’de saat kordonu imalatında seri üretime geçildi. Böylece sektörü neredeyse tamamen elinde tutan Çin’in Türkiye’deki etkisi de kırılmış oldu. Yerli üretimin, dünyaca ünlü saat markalarına sahip İsviçre’nin dahi dikkatini çektiğini belirten Desi Grup Genel Müdürü Yakup Ülker, Avrupa standartlarında saat kordonu ürettiklerini söyledi.

Türkiye’de son dönemde yerli üretim alanında birçok yeni gelişme yaşanıyor. Savunma sanayiinin yanında birçok sektörde de yerli üretim atılımları var. Bu sektörlerden biri de Türkiye’de neredeyse hiç ustası olmayan saat kordonu imalatı. Çin’in sektördeki baskınlığına rağmen yerli üretimin Türkiye ve Avrupa’dan oldukça talep gördüğünü söyleyen Desi Grup Genel Müdürü Yakup Ülker, seri üretimle 2023 yılında üretim kapasitesini 3 katına çıkaracaklarını ifade etti.

“Hedef 2023 yılında üretim kapasitesini 3 katına çıkarmak”

Türkiye’deki saat üreticisi firmaların günlük kordon ihtiyacının bir hayli fazla olduğunu belirten Ülker, “Bu ihtiyacın giderilmesi için yeterli yerli üretim olmadığından Çin pazarına yönelim daha cazip geliyor. Saat kordonu üretimi pek bilinmeyen bir alan olmasına rağmen ticaret hacminin yüksek olması sektörü cazibeli kılıyor. Biz de 12 bin civarında olan aylık üretim kapasitemizi 2023’ün sonunda 45-50 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Çünkü talep çok. Sadece Türkiye’de değil, Azerbaycan’da, Amerika’da, İsviçre’de müşterilerimiz var” ifadelerinde bulundu.

Türkiye’de Avrupa standartlarında saat kordonu üretiliyor

Ürün kalitesi İsviçre’nin de dikkatini çekti

“Piyasada saat kordonu gibi birçok ürünü Çin üretir. Oradan almak şarttır veya Çin’den almak daha avantajlıdır gibi yanlış bir algı var” diyen Yakup Ülker, “1 yıl piyasadaki önyargıyı kırmak için mücadele ettik. Artık yerli saat kordonu denildiğinde akla gelen iki markadan biri firmamız oldu. Yakın zamanda markamızı ve işçiliğimizi duyan İsviçre'den bir firma ile iletişime geçtik. Bizden numune istedi. İsviçre’de gerekli testlerden geçirilen ürünlerimizin Çin’in ürettiğinden daha kaliteli olduğu sonucuna ulaşıldı. Yine Avrupa’ya birçok ürünü pazarlayan bir arkadaşım bizim kordonları görünce İtalya ve İngiltere’yi geçtiğimizi söyledi” şeklinde konuştu.

“Yerli üretime talep çok"

Türkiye’de saat kordonu üretiminde daha önce neredeyse hiç seri üretim yapılmadığını söyleyen Ülker, “Biz seri üretim yaparak, birçok saat firmasının ihtiyacını karşılıyoruz. Böylece firmalar, ithal ürün yerine yerli ürün almış oluyor. Nitekim ‘Çin’den ürün getirmek daha avantajlıdır’ algısı birçok sektörün yerli üretim konusunda teşvikini kırıyor. Bunlar birer önyargı. Türkiye’de üretilen saat kordonları Avrupa standartlarında” diye konuştu.

Türkiye’de Avrupa standartlarında saat kordonu üretiliyor

“Çin önyargısı sektörü tıkıyor”

Türkiye’de üretim yapmak isteyenlerin “Çin’den almak daha uygun” önyargısıyla karıştıklarını belirten Ülker, 2014 yılında Kasım Aras’ın teşvikiyle yerli üretime ilk adımı attıklarını belirterek, “Ciddi zorluklar yaşadık çünkü sektör tamamen Çin’in elinde. Fakat biz hiç vazgeçmeden üretmeye devam ettik. Yerli üretim ile beraber birçok firma ithal ürün satın almaktan kurtuldu” dedi.

“Saat kordonu ustası bulmak zor”

Türkiye’de saat kordonu ustasının yok denecek kadar az olduğunu söyleyen Ülker, “Türkiye’de bir iş insanı, Çin’de kapanan saat kordonu fabrikasının bütün malzemelerini getirmeyi planlamış. Fakat Türkiye’de bu işi yapacak usta olmadığı için Çin’den usta getirmek istemişler. Kalacak yer maliyeti, maaşları, giderleri ve personelleri hesap edince vazgeçtiler. Bu sektörde çalışacak nitelikli personele çok ihtiyacımız var” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Düzce Üniversitesi TEKNOFEST’te Türkiye’de milli teknolojinin geliştirilmesi konusunda önemli rol oynayan ve birçok kuruluşun paydaşlığıyla düzenlenen Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’in 2024 durağı Adana oldu. Düzce Üniversitesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da ayakları yere basmayan bu festivalde yerini aldı. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürütücülüğünde 10. kez düzenlenen TEKNOFEST, Adana Şakirpaşa Havalimanı’nda milyonlarca teknoloji tutkununu bir araya getiriyor. "TEKNOFEST ile Gelecek Sensin” temalı, Türkiye tarihinin en büyük ödüllü teknoloji yarışmaları olan TEKNOFEST teknoloji yarışmaları bu yıl, 49 ana kategori, 127 alt kategoride gerçekleştiriliyor. Yeniliğe ve teknolojiye büyük önem veren Düzce Üniversitesi, bu prestijli organizasyonda etkili ve başarılı tanıtım faaliyetleriyle dikkat çekiyor. TEKNOFET Adana’nın ilk gününde; Düzce Üniversitesi’nin eğitim-öğretim faaliyetleri, bilimsel projeleri, başarıları, katma değerli bölgesel kalkınma çalışmaları ile fark oluşturan girişimcilik ve inovasyon projeleri ziyaretçilerle paylaşıldı. Düzce Üniversitesi’nin enerji alanında Ortadoğu’da ilk 10’da ve Türkiye’deki üniversiteler arasında birinci sırada olduğunu belirten tanıtım görevlileri, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK’ın iş birliğinde hazırlanan Alan Bazlı Yetkinlik Analizi’nde Organik Kimya alanında da Türkiye birincisi olduğunu vurguladılar. Genç Üniversiteler Dünya Sıralamasında araştırma alanında Ülkemizde 2000 yılından sonra kurulan devlet üniversiteleri arasında yine birinci olan Düzce Üniversitesi’nin, “Ormancılık” ile “Endüstri ve İmalat Mühendisliği” kategorilerindeyse Türkiye’deki üniversiteler arasında ikinci sırada bulunduğu bilgisinin altını çizdiler. Düzce Üniversitesi tanıtım standında, Yığılca bal arsısı ekotipinin tescillenmesinde öncü rolü olan Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi’nin (DAGEM) ulusal ve uluslararası çapta kabul görmüş arı ürünleri ziyaretçiler tarafından oldukça beğeni topluyor. MEKATEK öğrenci topluluğu, geleceğin üst düzey teknolojisi olan otonom araçlar üzerine geliştirdiği aracı sergiliyor. Azak Hava Savunma Takımı, hava savunma sistemi ve orta irtifa roket konusundaki çalışmalarını paylaşırken, Roket ve Uydu Teknolojileri Topluluğu’nun model uydu alanında geliştirdikleri ürün ve projeleri ile İEEE Topluluğu’nun tika ve kablosuz haberleşme çalışmaları da yoğun ilgi görüyor. Toplumda teknolojiye olan ilgiyi artırmayı ve Türkiye’nin teknoloji üreten ve geliştiren bir topluma dönüşmesi konusunda farkındalık oluşturmayı hedefleyen TEKNOFEST, 6 Ekim 2024 tarihine kadar teknoloji yarışmaları, hava gösterileri, konserler, çeşitli konulardaki söyleşi ve etkinliklere ev sahipliği yapacak.