DÜNYA - 22 Ekim 2019 Salı 20:23

Türkiye ve Rusya'dan 10 maddelik ortak açıklama

A
A
A
Türkiye ve Rusya'dan 10 maddelik ortak açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmesi sonrası iki ülke arasında mutabık kalınan ‘Türkiye-Rusya Federasyonu Arasında Mutabakat Muhtırası’ yayınlandı.

Yayınlanan muhtırada yer alan maddelere şu şekilde yer verildi:

“Türkiye - Rusya Federasyonu Arasında Mutabakat Muhtırası (22 Ekim 2019, Soçi)

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin aşağıdaki konularda mutabık kalmışlardır:

1. Her iki taraf Suriye’nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün muhafazasına ve Türkiye’nin milli güvenliğinin korunmasına olan bağlılıklarını teyit ederler.

2. Terörizmin tüm şekil ve tezahürleriyle mücadele etme ve Suriye topraklarındaki ayrılıkçı gündemleri boşa çıkarma yönündeki kararlılıklarını vurgularlar.

3. Bu çerçevede,Tel Abyad ve Ras Al Ayn’ı içine alan 32 km derinliğindeki mevcut Barış Pınarı Harekatı alanındaki yerleşik statüko muhafaza edilecektir.

4. Her iki taraf Adana Anlaşması’nın önemini teyit eder. Rusya Federasyonu mevcut koşullarda Adana Anlaşması’nın uygulanmasını kolaylaştıracaktır.

5. 23 Ekim 2019, öğlen saat 12.00’den itibaren,Rus askeri polisi ve Suriye sınır muhafızları,Barış Pınarı Harekat alanının dışında kalan Türkiye-Suriye sınırının Suriye tarafına,YPG unsurları ve silahlarınınTürkiye-Suriye sınırından itibaren 30 km’nin dışına çıkarılmasını temin etmek üzere girecektir. Bu işlem 150 saat içinde tamamlanacaktır. Aynı saat itibarıyla, mevcut Barış Pınarı Harekat alanı sınırlarının batısı ve doğusunda 10 km derinlikte Kamışlı şehri hariç Türk-Rusortak devriyeleri başlayacaktır.

6. Münbiç ve Tel Rıfat’tanbütün YPG unsurları silahlarıyla birlikte çıkarılacaktır.

7. Her iki taraf terörist unsurların sızmalarının önlenmesinin temini için gerekli tedbirleri alacaktır.8.Mültecilerin güvenli ve gönüllü şekilde geri dönüşlerini kolaylaştırmak maksadıyla ortak çalışma yapılacaktır.

9. Bu muhtıranın uygulanmasını gözetmek ve koordine etmek amacıyla müşterek bir denetimve doğrulama mekanizması ihdas edilecektir.

10. Taraflar Astana Mekanizması çerçevesinde Suriye ihtilafına kalıcı bir siyasi çözüm bulunması amacıyla çalışmalarını sürdürecek ve Anayasa Komitesi’nin faaliyetlerini destekleyecektir”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Adana’da neredeyse durdurulan her iki motosikletliden biri ceza yedi Adana’da trafik polislerince yapılan denetimlerde bin 64 motosiklet kontrol edilirken, 433 sürücüye idari para cezası uygulandı, 62’si trafikten men edildi. Alınan bilgiye göre, İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şubesi ekipleri, kent genelinde motosikletlere yönelik geniş kapsamlı uygulama gerçekleştirdi. Denetimlerde bin 64 motosiklet kontrol edildi. Kurallara uymadığı tespit edilen 433 sürücüye idari para cezası uygulanırken, 62 motosiklet trafikten men edildi. Ceza maddelerine göre en fazla işlem kask kullanmamak ve ehliyetsiz araç kullanmak nedeniyle yapıldı. Uygulama sırasında polisin ’dur’ ihtarına uymayarak kaçmaya çalışan motosiklet sürücüleri de yakalanarak cezai işlem uygulandı. "Garsonluk yapıyorum cezayı ödeyemem" Motosikletin önünü kaldırdığı gerekçesiyle polis tarafından yakalanıp uygulama noktasına getirilen genç sürücü Mehmet Kargı, "Ben motosikletin önünü kaldırmadım. Ters yönden geldiğim için ceza yedim. Garsonluk yapıyorum ve cezayı ödeyebilecek maddi durumum yok" dedi. Motosikletlerin kapsamı dışında kullanıldığını belirten vatandaşlardan Fatih Yıldız ise "Çoluk çocuk motosikleti çok kötü kullanıyor. Kazaya sebebiyet veriyorlar. Adana düz bir yer o nedenle herkes motor kullanıyor. Çin motosikleti de piyasaya girdi. Ucuz olduğu için herkesin altında motosiklet var" diye konuştu. Kadın sürücü Beyda Sevinç ise "Bir kadın olarak trafikte çok fazla sıkıştıran var. Daha kibar olunabilir. Sonuçta biz de sürücüyüz, sadece erkeklere özel değil. Sıkıştırmayı geçtim, çok fazla argo kelimeye de maruz kalıyoruz. Umarım daha kibar bir Adana görebiliriz" ifadelerini kullandı.
Kocaeli Kocaeli’de toplu taşıma kurallarını ihlal eden 160 şoföre yaptırım Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Encümeni tarafından toplu taşımada düzeni bozan, yolculara kötü muamelede bulunan ve trafik kurallarını ihlal eden 160 şoföre idari para cezası ve araç bağlama yaptırımı uygulandı. Gerçekleştirilen encümen toplantısında ulaşım ve şehircilik gündemli 166 madde görüşülerek karara bağlandı. Denetimler kapsamında, vatandaşların huzurunu bozan ve trafik güvenliğini tehlikeye atan sürücülere yönelik ağır yaptırımlar uygulanması kararlaştırıldı. Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan değerlendirmeler neticesinde; yolcularla tartışan, kötü muamelede bulunan veya fiziksel müdahalede bulunduğu tespit edilen 3 şoförün araçları 3 ila 30 gün arasında değişen sürelerle trafikten men edildi. Ayrıca kendi çalışma alanı dışında faaliyet gösteren bir ticari taksinin de 3 gün süreyle trafiğe çıkması yasaklandı. 156 şoföre 460 bin lira para cezası Vatandaşlardan gelen şikayetler ve yapılan denetimler sonucunda; tehlikeli araç kullanma, sefer saatine uymama, güzergah ihlali, ruhsatsız çalışma, yolcu almama, araç içinde sigara içme ve bandrol eksikliği gibi nedenlerle 156 şoföre toplam 460 bin 668 lira idari para cezası kesildi. Taksi durakları ihaleye çıkarıldı Toplantıda ayrıca mülkiyeti belediyeye ait iki taksi durağı için ihale düzenlendi. Başiskele Yeniköy Merkez Mahallesi’ndeki 4 araçlık durak için 1 milyon 10 bin 60 lira, İzmit Alikahya’daki 5 araçlık taksi durağı için ise 1 milyon 265 bin 75 lira teklif sunulduğu kaydedildi.