SAĞLIK - 24 Şubat 2020 Pazartesi 18:46

Türkiye ve Bosna-Hersek'ten ilaç sektöründe dev anlaşma

A
A
A
Türkiye ve Bosna-Hersek'ten ilaç sektöründe dev anlaşma

Spektral Holding iştiraklerinden ve dünyada en fazla patente sahip ilaç yatırım şirketlerinden Mas İlaç Yatırım A.Ş ile Bosna-Hersek’li ilaç üreticisi Zada Pharmaceuticals arasında, uluslar arası ilaç üretimi ve satışı konusunda anlaşma imzalandı.

Anlaşma; bir anti-karsinojenik, iki antidiyabetik, bir antiviral, bir antienflamatuar ve bir de pro-somatropik formulasyon içeren patent portfolyosunun lisans sözleşmelerini kapsıyor.

İki ülke arasındaki ilk biyosötik teknoloji transferi olan bu lisans devirleriyle 24 ilaç ruhsatı, iki ay içinde onaylanıp, ürünlerin ilk on adeti üç ay içinde önce Bosna-Hersek, sonra da Türkiye, Benelüks ülkeleri ve Batı Avrupa genelinde piyasaya sürülecek.

İki kardeş ülke arasında imzalanan protokol uyarınca iki taraf üretim ve pazarlama konusunda birlikte yürüyecek.

Konuyla ilgili açıklama yapan Mas İlaç Yatırım A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Can Alkoçlar, ‘’Özellikle öncelik verdiğimiz alanlar kanser ve şeker hastalıkları. İlk faz ilaçların raflarda yerini bulmasından sonra hedeflediğimiz diğer alanlar ise akut viral ve bakteriyel enfeksiyonlar olacak. Patentlenmiş buluşların ürün ve finansal gelire dönüşmesi önemli ve zaman isteyen bir konu. Bizler patentleşmeden, kurumsallaşmaya, finansmandan ürüne dönüşmeye kadar olan tüm aşamalarda mucitlerimize destek olmak istiyoruz. Türkiye’nin milli ilaçlarını tüm dünyaya dağıtmak istiyoruz’’ diye konuştu.

Türkiye’nin hemen her alanda binlerce üretici beyne sahip olduğunu, amaçlarının bu dev kaynağa yatırım yapıp tüm insanlığa hizmet etmek olduğunu vurgulayan Alkoçlar, bu zamana kadar kendini ifade edememiş ya da keşfedilmemiş insan kaynaklarına destek olmayı amaç edindiklerini kaydederek, bu kaynağın Türkiye’nin ve dünyanın geleceğini değiştirebilecek potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Erdal Can Alkoçlar ve Metehan Yeşil’in sahip olduğu ve 130 ilaç patentinin inhisari lisans haklarına sahip olan Mas İlaç Yatırım A.Ş, özellikle Müslüman ülkelerin ilaç teknolojisi ve biyosötik AR-GE konusundaki bağımsızlığı için çalışıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum MHP’li Kamil Aydın’dan boykot çağrısına sert tepki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in 2 Nisan için yaptığı boykot çağrısına, Milliyetçi Hareket Partisi Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Kamil Aydın sert tepki gösterdi. Aydın, CHP’nin bu hamlesini "milleti cezalandırmaya çalışmak" olarak nitelendirdi. Aydın, CHP’nin son dönemde attığı adımların tamamen dikkat dağıtmaya yönelik olduğunu savunarak, "Artık içerideki çürümüşlüğün, kokuşmuşluğun ayyuka çıktığı bir süreci dışarıya projekte etmeye çalışıyorlar. ‘Biz değil, bizi bu hale getirenler hükümet ve yönetim şekilleri’ gibi ipe sapa gelmez ifadeler kullanıyorlar. Özgür Özel zıvanadan çıkmış durumda bu bağlamda. 15 gün önce gençleri sokağa çağırdı, bunu başaramayınca iş dünyasını hedef aldı. Şimdi de bir boykot deniyorlar. Bu kadarı da fazla" dedi. Özel’in çağrısının ekonomiye zarar vereceğini belirten Aydın, "Türk ekonomisine darbe vurmaya çalışarak iktidar elde etme girişimi beyhude bir çabadır. Bu milletin sinesinde karşılık bulmaz, tam tersine büyük bir tepkiye dönüşür. Sabah saatlerinden itibaren aldığımız telefonlar ve medyadan gelen tepkiler de bunu gösteriyor" ifadelerini kullandı. Aydın, Türkiye ekonomisinin herhangi bir siyasi partinin güdümünde olmadığını vurgulayarak, "Bu ülkenin ekonomisi Tayyip Erdoğan’ın ekonomisi değil ki. Erdoğan ailesine ait değil ki ya da AK Parti’nin güdümünde olan bir ekonomi değil ki. İlk 50’deki büyük şirketlerin siyasi mensubiyetini araştırırsanız belki Cumhur İttifakı’na yakın olanların sayısı bile azdır. Milleti mi cezalandırmaya çalışıyorsunuz?" diye konuştu. ‘Bu yangın çağrısı hepimizi yakar’ CHP’nin boykot çağrısının geniş çaplı ekonomik zararlara yol açabileceğini dile getiren Aydın, "Ekonomiyi siyasetin üzerinde tutmak gerekiyor. Oda başkanları, ticaret odaları, TOBB başkanı, esnaf sanatkârlar odası gibi birçok ekonomik temsilci bu çağrıya tepki gösterdi. Burada Allah korusun topyekûn bir yangın çağrısı, topyekûn bir infilak çağrısı söz konusu. Bu hepimizi yakar. Bu da inanın değmiş değmemiş politik apolitik bir ayrım söz konusu olmaz. Bu kadar emek zayi olmuş olur. Bu da Cumhuriyet Halk Partisi’ne büyük bir fatura olarak yazılır mahşeri vicdanlarda" dedi.
Ağrı Ağrı geven balı avrupa yolunda; Bölgenin değerine küresel vitrin Ağrı’nın eşsiz doğasında, yüksek rakımlı yaylalarından süzülen ve geven bitkisinin kokusunu taşıyan Ağrı Geven Balı, uluslararası arenada hak ettiği değeri bulmak için yeni bir eşiğe geliyor. 2022 yılında Serhat Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle Ağrı İli Arı Yetiştiricileri Birliği adına coğrafi işaret tescili alınan bu özel bal için Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili başvuru süreci başlatıldı. Başvurunun yürütülmesi kapsamında Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Nurullah Karaca, Ağrı İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Hüseyinoğlu ve Ağrı İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkan Vekili Taha Karakoç’un katılımıyla bir protokol imzalandı. Bu protokol, sadece bir evrak niteliğinde değil; Ağrı’nın tarımsal mirasına sahip çıkma ve bal üreticilerinin emeğini küresel düzeyde taçlandırma amacı taşıyan bir iş birliği adımı oldu. Serhat Bölgesi’nde Bir İlk Ağrı Geven Balı’nın Avrupa Birliği’ne coğrafi işaret başvurusu, Serhat Bölgesi için bir ilki temsil ediyor. Bu adımla, Ağrı Geven Balı’nın yalnızca Türkiye’de değil, Avrupa pazarında da değer kazanması ve üreticilerine ekonomik güç kazandırması hedefleniyor. Avrupa Birliği tescili, Ağrı Geven Balı’nın saflığını, kalitesini ve kaynağını resmi olarak güvence altına alarak dünya çapında tanınırlığını artıracak. Rakipsiz Bir Doğallık: Ağrı Geven Balı’nın Farkı Ağrı’nın zengin bitki örtüsü ve temiz doğası, bölgedeki arıcılığa büyük bir avantaj sağlıyor. Geven bitkisinin baskın olduğu bu coğrafya, bala özgün bir tat, aroma ve mineral dengesi kazandırıyor. Üstelik bölgede tarımsal ilaçlamanın yok denecek kadar az olması, Ağrı Geven Balı’nın doğallığını en üst seviyeye çıkarıyor. Avrupa’nın en büyük pazarlarında bu benzersiz özellikleriyle yer alacak olan Ağrı Geven Balı, coğrafi işaretle birlikte güvenilir ve prestijli bir marka haline gelecek. Üretici Kazanacak, Bölge Kalkınacak Coğrafi işaret tescili yalnızca bir belge değil, aynı zamanda üreticilerin emeğinin değer görmesini sağlayan bir koruma kalkanı. Bu sürecin başarıyla tamamlanması durumunda, Ağrı’daki arıcılık faaliyetleri büyük bir ivme kazanacak. Küresel pazarda hak ettiği konuma ulaşan Ağrı Geven Balı, bölge ekonomisine de ciddi bir katkı sunacak. Bu girişim, Ağrı’nın sadece coğrafi bir bölge olarak değil, doğal ürünleriyle küresel çapta marka değeri taşıyan bir şehir olarak anılmasını sağlayacak. Bu adım, Ağrı’nın doğal zenginliklerinin ve geleneksel üretim kültürünün uluslararası alanda tescillenmesi adına önemli bir dönüm noktası olacak.