SPOR - 24 Ağustos 2021 Salı 15:11

Tokyo Paralimpik Oyunları açılış seremonisi ile başladı

A
A
A
Tokyo Paralimpik Oyunları açılış seremonisi ile başladı

Korona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle bu yıla ertelenen Tokyo Paralimpik Oyunları, ülkede etkisini son haftalarda artıran salgının gölgesinde resmen başladı. Dev organizasyonun açılış seremonisi salgın tedbirleri nedeniyle seyircisiz olarak yapıldı.

Korona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle geçtiğimiz yıl olimpiyatlarla birlikte 2021 yılına ertelenen Tokyo Paralimpik Oyunları için geri sayım sona erdi.

Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) ve Japonya hükümetinin güvenli bir şekilde gerçekleştirileceğini yinelediği Tokyo Paralimpik Oyunları, bugün açılış seremonisi ile resmi olarak başladı.

Covid-19 önlemleri nedeniyle sınırlı sayıda protokol konuğun kabul edildiği Yeni Ulusal Stadyum'daki açılış töreninde ilk olarak dans ve ışık gösterileri sergilendi.

Tokyo Paralimpik Oyunları açılış seremonisi ile başladı

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın, Türk Bayrağı'nı görme engelli Para Atlet Havva Elmalı ile Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımı sporcusu Mücahit Günaydın'ın taşıyacağını açıkladığı seremoni, paralimpik milli takımlarının geçit törenine sahne oldu.

Türkiye'yi 87 sporcu temsil edecek

Toplam 160 ülke ve bölgeden yaklaşık 4 bin 400 sporcunun 22 dalda yarışacağı 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'nda, Türkiye'yi 13 branşta 87 sporcu temsil edecek. Karşılaşmalar yarın golbol, yüzme, masa tenisi, tekerlekli sandalye, eskrim, tekerlekli sandalye basketbol, bisiklet, tekerlekli sandalye ragbi branşlarındaki müsabakalarla başlayacak.

OHAL gölgesi altında gerçekleşecek

Covid-19 vakalarında son haftalarda gözlenen rekor seviyedeki artış nedeniyle salgında yeni dalga endişesi yaşanan Japonya’da hükümetten yeni tedbir adımı gelmiş, Tokyo, Okinawa, Saitama, Chiba, Kanagawa ve Osaka'da uygulanan Olağanüstü Hal (OHAL) kararının kapsamının genişletilmesine karar verilmişti. Ibaraki, Tochigi, Gunma, Shizuoka, Kyoto, Hyogo ve Fukuoka uygulamaya dahil edilirken, OHAL altında olan 6 eyalette normalde 31 Ağustos'ta sona ermesi öngörülen uygulamanın, tüm eyaletlerde 12 Eylül'e dek süreceği bildirilmişti. OHAL'in kapsamı 13 eyaleti içine alacak şekilde genişlerken, 6 eyalette ise uygulamanın süresi uzatılmıştı.

Tokyo Paralimpik Oyunları açılış seremonisi ile başladı

Salgına rağmen iptal edilmedi

Ülkede etkisini sürdüren Covid-19 salgını nedeniyle toplumun farklı kesimlerinden Tokyo Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları'nın iptal edilmesi çağrıları yapılmıştı. Sağlık meslek örgütleri, seyircisiz gerçekleşse dahi dev organizasyonun dünyanın dört bir yanından binlerce sporcu, antrenör, yetkili ve gazeteciyi ülkeye çekeceği için Japonya'daki enfeksiyon riskini artırabileceği uyarısında bulunmuştu. Ayrıca uzmanlar, farklı ülkelerden Japonya’ya taşınma ihtimali olan Covid-19 mutasyonlarının, Covid-19 aşısına karşı dirençli mutasyonların oluşumuna yol açarak, vaka patlamasına neden olabileceğini belirtmişti.

Oyunlar kapalı kapılar ardında gerçekleşecek

Tepkilerin ardından deniz aşırı izleyicilere kapılarını uzun süre önce kapatan oyunların, yerel konuk da kabul etmeyerek tamamen kapalı kapılar ardında gerçekleştirilmesine karar verilirken, sınırlı sayıdaki yerel öğrencinin karşılaşmaları izleyebileceği gündeme gelmişti.

Bilanço giderek ağırlaşıyor

Japonya'da son 24 saatte 21 bin 570 yeni vaka tespit edilmesiyle toplam vaka sayısı 1 milyon 344 bin 510'a yükselmiş, son 24 saatte 42 kişinin hayatını kaybetmesiyle ülke genelinde Covid-19 kaynaklı can kaybı sayısı 15 bin 725'e ulaştı.

Salgın 1 yıllık gecikmeye neden oldu

Tokyo Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları, Covid-19 salgını nedeniyle bu yıla ertelenmiş, olimpiyatlar 23 Temmuz - 8 Ağustos 2021 tarihleri arasında seyircisiz olarak gerçekleştirilmişti. Paralimpik Oyunları ise 5 Eylül 2021 tarihinde sona erecek.

Burak Ersoy
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir "Dışarı çıkmayın" denilen günde ateş kaşsında ekmeklerinin kazanıyorlar Ülke genelinde olduğu gibi Eskişehir’de de mevsim normallerinin üzerinde seyreden kavurucu sıcaklar ateş karşısında işlerini sürdüren esnafı oldukça zorluyor. Ülke genelinde olduğu gibi Eskişehir’de de hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Uzmanlar ise oldukça bunaltıcı olan sıcaklarda ise mümkün olduğunca dışarı çıkmamayı öneriyor. Dışarıya dahi çıkmanın tehlikeli olduğu günlerde ateş karşısında çalışan meslek erbapları oldukça zorlanıyor. Ateş karşısında mesai yapan dönerci ve fırıncılar günde 4-5 kez kıyafet değiştirirken litrelerce su tüketiyor. Sıcak havada zor şartlarda çalışan vatandaşlar son zamanlarda en sıcak yaz günlerini yaşadıklarını söylüyor. “2 veya 3 sefer kıyafet değiştirmek zorunda kalıyoruz” Eskişehir’in Taşbaşı olarak adlandırılan bölgesinde döner dükkânı işleten Tanju Pekdemir, “Biz her yaz sıkıntı yaşıyoruz ama aşırı sıcaklarda artık çekilmez bir seviyeye kadar geliyor. Yani kaçacak bir yer bulamıyorsunuz. Dışarısı biraz iyi olduğu zaman çıkıp hava alabiliyorduk ama şu anda dışarıda da aynı sıcaklığı hissettiğimiz için çok zorlanıyoruz. Bol su içmeye dikkat ediyoruz. Gölgede durmaya çalışıyoruz. Dinlendiğimiz zaman gidip elimizi yüzümüzü yıkayarak tekrar geliyoruz. Bu şekilde atlatmaya çalışıyoruz. Biliyorsunuz, bizim burada ocak çalıştığı herhangi bir soğutma imkânımız yok. Salonu soğutabiliyoruz ama kendimizi maalesef soğutamıyoruz. Hesabını yapmadım ama kişi başına günlük 4-5 litre su içiyoruzdur. Gün içinde çok terlediğimiz için 2 veya 3 sefer kıyafet değiştirmek zorunda kalıyoruz” dedi. “İçerisi 50 dereceye yaklaşıyor, belki de geçiyordur” Ateş karşısında ekmek pişiren Fırıncı Oğuzkan Akbal ise sıcak hakkında şöyle konuştu; “Havalar sıcak, tabii fırın daha sıcak. İçerisi 50 dereceye yaklaşıyor, belki de geçiyordur. Buhar da var. Sıcaklık bizi zorluyor ama genelde fırında çalışanlar çocukluktan beri bu meslekte olduğu için kendini buna adapte etmiş oluyor. Dışarıdan gelen bir vatandaş, ’Burada nasıl duruyor, bu işi yapabiliyorsunuz?’ derken, biz çocukluktan beri fırınların içinde olduğumuzdan daha bir bağışıklığımız oluyor. Bu süreçte ister istemez zorlanıyoruz. Sık sık dışarıya hava almaya çıkıyoruz, soğuk meşrubatlar içiyoruz. Bazen buz torbaları yaparız, ensemize koyarız ve bez parçaları bağlarız.”
İstanbul Sarıyer ormanları ve sahilleri çöplüğe döndü Bayram tatili sonrası İstanbul sahillerinin ve ormanlarının vatandaşlar tarafından çöplüğe çevrilmiş hali havadan çekilen görüntüler ile gözler önüne serildi. Sarıyer Kısırkaya Sahili’nin çöple dolmuş halinin çevre kirliliğinin en somut görüntüsü olduğu kaydedildi. İstanbul’da Sarıyer Kısırkaya Plajı ve Belgrad Ormanı tatilciler tarafından çöplerle kirletildi. Sahiller bayram tatilini İstanbul’da geçiren vatandaşların çöpleri ile doldu taştı. Havadan çekilen görüntülerde sahillerin çöplüğe döndüğü net bir şekilde ortaya çıktı. Plastik şişeler, lastikler, yemek artıkları ve çöp poşetleri ile dolan sahile gelenler, gördükleri manzara karşısında şaşkına döndü. Belgrad Ormanı’nda ise yol kenarları başta olmak üzere insanların girebildiği her noktada adeta çöp dağlarının oluştuğu görüldü. Bazı gönüllüler çöpleri temizlemek için çalıştıklarını ancak her akşam aynı kirlilik ile karşılaştıklarını belirtti. İstanbul’un ormanları ve sahilleri çöple dolmaya devam ederken, belediye ekiplerinin ise birçok noktada çalışmadıkları görüldü. “İnsanların içerisine çöp canavarı kaçtığına inanıyorum” İstanbul Çevre Konseyi Genel Sekreteri Zafer Murat Çetintaş, “Kısırkaya Plajı’nda havadan çekilen görüntülerden 5-10 kamyon çöp çıkabileceği gözüküyor. Burada 10 tona yakın çöp olduğunu tahmin ediyorum. Bu çöpü kim toplayacak, bu belediyelerin asli görevidir. Halkın uyarılması lazım. Uyarmaz ve ceza kesmezseniz bu şekilde olur. Bizim insanımızın içerisine karışan çöp canavarlarını yok etmek için ciddi anlamda cezai uygulamalar yapmak zorundayız. Ormanlarda atılan çöpler nedeniyle yangın çıkabiliyor. Hızlı bir şekilde buraların temizlenmesi gerekiyor. Sarıyer sınırları içerisinde olan Sarıyer Belediyesi’nin zabıtalarının sürekli orada nöbet tutmaları gerekiyor. Kısırkaya gibi halk plajları ücretsiz olduğu için bu plajlara akın yaz dönemi boyunca devam ediyor. Halk bedava olduğu için intikam alırcasına hoyratça kullanıyor. Dereler çöp deresi haline getiriliyor. İnsanların içerisine çöp canavarı kaçtığına inanıyorum. Bulunduğumuz yer 10 gün önce temizlendi. Arkada tabelada görüyorsunuz ’Çöp dökmek yasaktır’ yazıyor ama inadına oraya çöpler dökülüyor” dedi. “Bu manzara karşısında artık çok üzülüyorum” Sarıyer’de ormanları gönüllü olarak temizleyen Osman Çelebi, “İstanbul’u sözde seviyoruz galiba, bakıyoruz sahiller çöp dolu. Biz arkadaşlarımızla birlikte kendi insanlarımızla çöp poşetleri alıp kendimiz temizliyoruz. Her yer çöplük olmuş. Artık doğayı sevdiklerine inanmıyorum. O çevreciyim diyen bir kısma da inanmıyorum. Bu manzara karşısında artık çok üzülüyorum, diyecek söz bulamıyorum” diye konuştu.