ÇEVRE - 28 Ocak 2022 Cuma 15:52

Sürdürülebilirlik yavaş, iklim riskleri hızlı ilerliyor

A
A
A
Sürdürülebilirlik yavaş, iklim riskleri hızlı ilerliyor

Deloitte’un 2022 CxO Sürdürülebilirlik Raporu, dünya genelinde iş liderlerinin iklim değişikliği konusundaki endişelerinde hiçbir gerileme olmadığını gösterdi.

Deloitte’un hazırladığı 2022 CxO (Chief Experience Officer) Sürdürülebilirlik Raporu, iş dünyasında iklim krizi nedeniyle duyulan endişenin artarak büyüdüğünü ortaya koydu. Üst düzey yöneticilerin ve şirketlerin iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konularındaki endişelerini ve eylemlerini incelemek için hazırlanan araştırmaya 21 ülkeden 2 bini aşkın CxO katıldı.

Rapora göre, üstü düzey yöneticiler ya da CxO’ların yüzde 89’u iklim krizi yaşandığını kabul ederken, katılımcıların yüzde 63’ü de kurumlarının iklim krizi konusunda son derece endişeli olduğunu belirtti.

Atılacak her adım önemli
Raporu değerlendiren Deloitte Türkiye Risk Danışmanlığı Direktörü ve Sürdürülebilirlik Lideri Murat Günaydın, “İklim krizine karşı atılacak hiçbir adım önemsiz değil ancak bu konuda alınacak bazı kararlar ve yapılacak eylemler diğerlerinden daha önemli olabilir. İş dünyası iklim krizinin oluşturduğu tehditlerden endişe duymasına rağmen sürdürülebilirlikle ilgili adımları süreçlerine hızlı şekilde entegre etmekte zorluklar yaşayabiliyor. Bu noktada iş dünyasının atacağı cesur adımlara ihtiyaç var. İklim değişikliğinin oluşturduğu hasarı sınırlamak için hala zaman var. Bu noktada meydan okumaya hazır olduğumuzu kanıtlamanın zamanı geldi” diye konuştu.

Rapordan öne çıkan bazı satırbaşları şöyle:

Endişe de arttı, iyimserlik de
İklim değişikliğinin etkileri yöneticilerin gündeminde büyük yer kaplıyor. CxO’ların yüzde 79’u, dünyanın iklim değişikliğine yanıt verme konusunda dönüm noktasına geldiğine inanıyor. Bu oran 8 ay önceki ankete göre yüzde 20 artmış durumda.

Artan endişelere karşın CxO’ların yüzde 88’i, hızla harekete geçilmesi halinde, iklim değişikliğinin dünya üzerinde oluşturduğu olumsuz etkilerin sınırlandırılabileceği konusunda iyimserler. Bu oran bir önceki araştırmada yüzde 63 seviyesindeydi.

Şirketler olumsuz etkilendi
Katılımcıların yüzde 97’si, iklim değişikliğinin kurumlarını çoktan olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Yüzde 50’si ise bu durumdan operasyonlarının (iş modelleri, tedarik zincirleri vs) olumsuz etkilendiğini vurguladı.
Katılımcıların yüzde 81’i, son 12 ayda yaşanan iklim olaylarından (aşırı sıcak, artan fırtınalar, orman yangınları vs) kişisel olarak etkilendiklerini söyledi. Katılımcılar, yasa düzenleyicilerin, hissedarların, tüketicilerin ve çalışanların da iklim krizine karşı harekete geçilmesi yönünde baskı yaptıklarını dile getirdi.

Birçoğu harekete geçti
CxO’ların üçte ikisi, şirketlerinin daha sürdürülebilir materyaller kullandığını ve enerji verimliliklerini artırdığını belirtirken, yarısından fazlası enerji verimliliği sağlayan, iklim dostu makineler, ekipmanlar ve teknolojiler kullandıklarını söyledi. Katılımcıların büyük bölümü hava yolu ulaşımını azalttıklarını vurgularken, çalışanlarına iklim değişikliği eğitimleri verdiklerini de kaydetti.

Tüm bu olumlu adımlara karşın CxO’lar, şirketlerinin kültürlerine iklim duyarlılığı konusunu eklemede ve üst düzey yöneticilerini daha anlamlı bir dönüşüme girmeye ikna etmede sorun yaşadıklarını ifade etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Odunpazarı Belediyesi’nin müzik grubu OPA QUADRO’dan etkileyici performans Türkiye’de ilk kez bir belediye bünyesinde kurulan piyanolu oda müziği grubu olan OPA Quadro, prömiyer konserinde sanatseverlerden tam not aldı. OPA Quadro’nun ilk konseri Odunpazarı Belediyesi 100. Yıl Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Dinleyicilere büyüleyici bir repertuvar sunulan prömiyer konserinde eserler hakkında detaylı bilgiler paylaşıldı. Eserlerin anlatıcılığını, Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretim üyesi Prof. Burcu Yazıcı ve TRT Radyo Klasik Müzik Programları yapımcılarından müzisyen Ayşe Yavaş üstlendi. Sanatseverler unutulmaz bir gece yaşadı Piyanoda Tayfun İlhan, kemanda İlayda Erden, viyolada Burcu Yazıcı ve viyolonselde Sinan Dizmen’in oluşturduğu OPA Quadro’nun etkileyici performansı, sanatseverlere unutulmaz bir gece yaşattı. Konserde, Gustav Mahler’in duygusal derinlik taşıyan Piyanolu Dörtlü eseri ile Wolfgang Amadeus Mozart’ın zarif melodilerle bezenmiş Piyanolu Dörtlü, No:1 K.478 adlı eseri seslendirildi. Her 2 eser, sanatçılar tarafından büyük bir ustalıkla yorumlanarak dinleyicilere derin bir müzikal yolculuk yaşattı. "Piyanolu dörtlümüz her ayın son cumartesi günü sanatsever hemşehrilerimizle buluşacak" OPA Quadro’nun performansının ardından sahnede konuşma yapan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, "Bugün çok özel bir gün. Kıymetli sanatçılardan oluşan oda müziği grubumuzun ilk konserini izledik. Harika bir performans sergilediler. Eserleri herkesin anlayabileceği bir şekilde anlattılar. Sanatı halkla buluşturmak, bu kültürü aşılamak çok önemli bir görev. Kendilerini tebrik ediyorum. Piyanolu dörtlümüz OPA Quadro, her ayın son cumartesi günü 100. Yıl Kültür Merkezi’nde sanatsever hemşehrilerimizle buluşacak. Bu özel konserimizi onurlandıran siz değerli dostlarımıza ve bizlere harika bir akşam yaşatan kıymetli sanatçılarımıza teşekkür ediyorum. Odunpazarı Belediyesi olarak, sanatın her alanında var olmaya, kültür ve sanat şehri Eskişehir’imize yakışan etkinlikleri hemşehrilerimizle buluşturmaya devam edeceğiz” dedi. Aylık konserler ve YouTube yayınları Odunpazarı Belediyesi’nin grupla ilgili yapmış olduğu açıklamada, "OPA Quadro, her ay farklı tema ve repertuvarla konserler düzenleyecek. Konserlerde, eserlerin tarihçesi ve müzikal özellikleri hakkında açıklamalar yapılacak. Ayrıca, konserler Odunpazarı Belediyesi’nin YouTube kanalında yayınlanarak daha geniş bir kitleye ulaşacak. OPA Quadro projesiyle Odunpazarı Belediyesi yalnızca Eskişehir’de değil, Türkiye genelinde de sanatseverler için yeni bir dönemin kapılarını aralıyor. Klasik müziğin büyüleyici dünyasını dinleyicilere ulaştırmayı amaçlayan bu yenilikçi adım, Eskişehir’i kültürel inovasyonun merkezi haline getiriyor" denildi.