TEKNOLOJİ - 18 Kasım 2015 Çarşamba 10:11

Sosyal ağ hesaplarınızın hepsine aynı şifreyi koymayın

A
A
A
Sosyal ağ hesaplarınızın hepsine aynı şifreyi koymayın

F-Secure Tüketici Güvenliği Birimi Genel Müdür Yardımcısı Samu Konttinen, tüketicilerin çoğunluğunun sosyal ağ hesaplarının hepsi için aynı şifreyi kullandığını belirterek, çok önemli tavsiyelerde bulundu.

 F-Secure Tüketici Güvenliği Birimi Genel Müdür Yardımcısı Samu Konttinen, tüketicilerin çoğunluğunun sosyal ağ hesaplarının hepsi için aynı şifreyi kullandığını belirterek, “Bu bir hata. Bir tanesi hacklenirse, örneğin Instagram şifresi ele geçirilen kişinin otomatikman diğer sosyal ağların şifresi ele geçiyor. Kullanıcılara tavsiyem her yerde aynı şifreyi kullanmamaları'' dedi. 

Bugün başlayan ve 19 Kasım'a kadar devam edecek olan Webit Global Kongresi'nin açılış konuşması için Türkiye’ye gelen F-Secure Tüketici Güvenliği Birimi Genel Müdür Yardımcısı Samu Konttinen, internet güvenliği hakkında bilgiler verdi. Konttinen, “Şuanda güvenlik piyasası aslında en çabuk büyüyen sektörlerden diyebiliriz. Kendi içinde bunu üç kategoriye ayırabiliriz. Birinci kategori siber saldırılar. Farklı farklı taraflar belirlediği belli hedeflere saldırılar gerçekleştiriyorlar. Genelde şirketlere ve devletlere. İkincisi tüketiciler ile ilgili boyutu. Tüketiciler, son kullanıcılar online oldukça artık gizliliklerinin giderek azaldığının farkına varmaya başladılar. Zaten gündemde olan konulardan bir tanesi. Nesnelerin interneti meselesi; bu ileriye dönük bir konu olacağı için nesnelerin interneti ile ilgili ne gibi tehlikeler karşımızda şuan onu tam olarak hayal edemiyoruz bile" dedi.

"SOSYAL AĞ HESAPLARINIZIN HEPSİNE AYNI ŞİFREYİ KOYMAYIN"
Sosyal ağ kullanımında aynı şifreyi kullanmama konusunda uyarıda bunan Konttinen, ''Instagram, Facebook, Dropbox gibi siteleri kullanan şirketlerin sorumlulukları var. Müşterilerini koruyabilmek ve güvenlik altına alabilmek için çaba sarf etmesi lazım. Tüketiciler de basit olduğunu düşündüğümüz bir hata yapıyorlar. Çoğunluğu sosyal ağ hesaplarında hepsi için aynı şifreyi kullanıyorlar. Bu bir hata. Bir tanesi hacklenirse, örneğin Instagram şifresi ele geçirilen kişinin otomatikman diğer sosyal ağların şifresi ele geçiyor. Kullanıcılara tavsiyem her yerde aynı şifreyi kullanmamaları'' şeklinde konuştu.

"FREEDOME GİZLİLİK KONUSUNDA TEDBİR ALMAK İÇİN HAZIRLANMIŞ"
F- Secure firmasının ürettiği Freedome'un ağırlıklı olarak gizlilik konusunda tedbir almak için hazırlanmış bir ürün olduğunu belirten Konttinen, ''Birkaç şey yapıyor aslında. Birincisi sizin internet trafiğinizi şifreliyor. Böylece internetteki hareketlerinizin arasında arada birilerinin sizi fark etmesi, dinlemesi, tespit etmesi mümkün olmuyor, bu da size gizlilik sağlıyor. İkincisi sizi anonim kılmak. Böylece sizi takip edenler ve profil çıkaranlardan kendinizi koruyabilmiş oluyorsunuz. Üçüncü yaptığı şey ise anonimlik işini bir derece daha yukarı çıkarmış oluyorsunuz. Eğer isterseniz sanal tercihinize göre seçebiliyorsunuz. Eğer Türkiye'de iseniz yerinizi Finlandiya'da gösterebiliyorsunuz. Bu da güvenliğinizi bir üst seviyeye çıkarıyor. En sonuncusu sörf yaparken size bir koruma getiriyor. İnternet dolaşırken yanlışlıkla kötü niyetli internet sitelerine girmenizi engelliyor. Hepsini toparlayacak olursak Freedome ürünü gizlilik konusunda koruma sağlamaya yönelik” dedi.

"TÜRKİYE'DE GÜVENLİK PİYASASI BÜYÜMEKTE OLAN PİYASA"
Türkiye'de güvenlik piyasasının büyümekte olan bir piyasa olduğuna vurgu yapan Konttinen, ''Nüfusu itibariyle büyük bir pazar. Freedome ve benzeri ürünler için önemli potansiyel var. İnternet genel olarak Türkiye'de zaten artışta. Akıllı telefonlar, tabletlerle sürekli online oluyor insanlar. İnternet artık burada günlük hayatın bir parçası. Artan bu internet kullanımı yüzünden insanlar daha fazla anonim olmak, daha fazla koruma altında olmak ihtiyacı hissediyorlar. Tüketiciler takip edilmeden sitelerde dolaşmak istiyorlar" diye konuştu.

"DEVLETLER KENDİ KAYNAKLARINI KULLANARAK BİRTAKIM SİBER SALDIRI ARAÇLARI GELİŞTİRMEYE BAŞLADI"
Konttinen, ''Şuanda artmakta olan problem var aslında. İki ana başlık altında söyleyebiliriz. Birincisi siber suçlar, bunu kendi içinde ikiye ayırabiliriz. Bir tanesi hacktivist dediğimiz insanlar. Bunlar bir kampanya ya da bir ideolojiyi savunan kişilerdir. İdeolojiyi yaymak için hackleme yapıyorlar. İkincisi bildiğimiz siber suçlular. Bunlar normalde sizin paranızın peşindeler. Şirketi ya da bireyleri soyuyorlar. Üçüncü boyut var, o da son zamanlarda artış göstermeye başladı. Devlet ve hükümetlerin şirketler ve vatandaşlar üzerinde gösterdikleri gözetim meselesi. Online gözetim ve kontrol mekanizmalarından yararlanıyorlar. Eskiden bizim gibi F-secure şirketler, kötü amaçlı saldırganlara karşı kişileri korumaya çalışırdık. Şimdi bakıyorum bir şirkete saldırı oluyor. O saldırı yapan başka bir ülkenin hükümeti. Bu çok önemli bir problem olmaya başladı. Devlet kendi kaynaklarını kullanarak birtakım siber saldırı araçları geliştirmeye başladı. Tehlikeli boyutu bu siber saldırıları araçlarının devletin elinden kötü niyetli suçluların eline geçmesi'' ifadelerini kullandı.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Uçağın düştüğü gören vatandaşlar, o anları anlattı Libya Genelkurmay Başkanı Al-Haddad’ı taşıyan uçağın düşmesin ardından vatandaşlar o anları anlattı. Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Ali Ahmed Al-Haddad’ı taşıyan 9H-DFJ kuyruk numaralı Falcon 50 tipi uçağın Haymana ilçesi Kesikkavak köyü yakınlarında düşmesi sonrası köylüler gördüklerini anlattı. Evinde istirahat ettiği sırada bir patlama sesi geldiğini ifade eden vatandaş, "İkinci patlama sesi gelince herkes sokağa döküldü. Biri trafo patlamış dedi. Sonradan uçağın düştüğünü durduk. Zaten parçaları hep görünüyordu. Sonra Jandarma ekipleri gelince bizleri oradan çıkarttılar. Oradan sağ çıkma ihtimalleri yok, kötü bir patlama oldu. Herkese geçmiş olsun" dedi. Gazi Özgür’se saat 20.00-21.00 sıralarında yüksek bir patlama sesi duyduğunu ifade ederek, "Bir de yoğun bir sis ve hafif bir yağmur vardı. Patlamanın neticesini bilemediğimizden dolayı anlık haberler yayılmaya başladı. Haberler yayılmaya başlayınca arabaya bindim. Bölgede Jandarma ekipleri dronlarla arama yapıyorlardı. Deprem oluyor ve depremden önce gelen patlama sesi gibi bir ses geldi. Kalıntıları ilk gençler görünce Jandarmaya haber vermişler. Jandarma da olay yerine geldi ve herkesi uzaklaştırdı. Uçağın enkazı bulundu" diye konuştu. Olayı anlatan Gökhan Tekin ise, "Otelde teknik servis olarak çalışıyorum. Bir patlama sesi duydum. Otelde doğalgaz patlaması oldu diye bizim otelin ismini verdiler. Bizim otelde öyle bir patlama olmadı. Sonra uçak düştüğünü söylediler. Uçak parçaları vardı, ceset vardı jandarma sokmadı bizi oraya. Ses büyüktü, deprem oldu ya da bomba patladı sandık ama sonradan uçağın düştüğünü öğrendik" şeklinde konuştu.
Ankara İletişin Başkanı Duran’dan düşen uçakla ilgili açıklama İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Libya Genelkurmay Başkanını taşıyan uçağın düşmesi ile ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. İletişim Başkanı Duran, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, uçağın elektrik arızası nedeniyle acil durum bildirdiğini belirterek, "23 Aralık 2025 günü Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Ali Ahmed Al Haddad ve maiyetindeki dört kişi ile üç mürettabatı taşıyan bir özel jet, 20:17’de Esenboğa havalimanından kalktıktan sonra 20:33’te hava kontrol merkezine elektrik arızasından kaynaklı acil durum bildirmiş ve acil iniş talebinde bulunmuştur. Uçak hava kontrol merkezi tarafından tekrar Esenboğa havalimanına yönlendirilmiş ve havalimanında gerekli önlemler alınmaya başlamıştır. Acil iniş için alçalmaya başlayan uçak 20:36’da radar ekranından kaybolmuş ve sonrasında irtibat kurulamamıştır" ifadelerine yer verdi. Olay yerinde gerekli çalışmaların devam ettiğini ve sadece resmi makamlar tarafından yapılan açıklamalara itibar edilmesi gerektiğini vurgulayan Duran, "İçişleri Bakanlığımıza bağlı ekiplerce başlatılan arama faaliyetleri sonucunda düştüğü anlaşılan uçağa ait enkaza ulaşılmış olup, ilgili tüm kurumlarımızca gerekli çalışmalar titizlikle sürdürülmektedir. Bu süreçte başta basın-yayın kuruluşlarımız olmak üzere kamuoyumuzun sadece resmi makamlar tarafından yapılan açıklamalara itibar etmesi; bunun haricinde sosyal medyadaki teyitsiz bilgi, spekülasyon ve komplo teorilerini dikkate almaması, dezenformasyon girişimlerine prim verilmemesi adına oldukça önemlidir" ifadelerini kullandı.
Kars Masalsı yolculuğun son durağı: Turistik Doğu Ekspresi Kars’ta coşkuyla karşılandı Türkiye’nin en prestijli demiryolu rotalarından biri olan ve Ankara’dan yola çıkan Turistik Doğu Ekspresi, kış sezonunun en yoğun seferlerinden birini tamamlayarak son durağı olan Kars’a ulaştı. Yaklaşık bin 300 kilometrelik etkileyici bir parkuru geride bırakan tren, Kars Garı’nda büyük bir coşkuyla karşılandı. Yolcuları Kars Garı’nda karşılayan Vali Ziya Polat, yolculara hoş geldin dileklerini ileterek karanfil takdim etti. Kars’a Ankara’da geldiğini ifade eden İrem Büğrü, "Ankara’da Kars’a turistik tren ile geldik. Her şey çok güzeldi. Çok güzel karşılandık. Kars halkına teşekkür ediyorum" dedi. "Sevgi dolu sıcak bir karşılama ile bu ayazı hiç hissetmedik" Turistik Doğu Ekspresi ile Kars’a gelen TCDD Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Şems Çakıroğlu, "Biz Kars’a trenimizi dün Ankara’dan 13.55’de yola çıkardık. Yüzlerce kişiyle beraber inanılmaz keyifli, neşeli bir yolculukla buraya kadar geldik. Öncesinde Erzincan’a uğradık. Erzurum’a uğradık. Kars’a geldik, inanılmaz sevgi dolu sıcak bir karşılama ile bu ayazı hiç hissetmedik. Çok teşekkür ediyorum" diye konuştu. Kars’ın marka şehir olduğunu dikkat çeken Vali Ziya Polat, "Kars’ın soğuk gecesinde sıcak bir karşılama ile Turistik Doğu Ekspresi Kars’a, Kars’ta Turistik Doğu Ekspresi’ne kavuştu. Tabi Kars’ın en önemli turizm markalarından biri olan Turistik Doğu Ekspresi buraya yolcu edenlere teşekkür ediyoruz. Gazi Kars’ımız Ani, Çıldır, Sarıkamış, Şehitler diyarı Baltık mimarisi ile bu bölgenin, ülkemizin en önemli turizm destinasyonlarından biri artık, bu turizm merkezi olma yolunda tabi ki Turistik Doğu Ekspresi başlangıç noktası, buraya çok büyük bir marka kattığını hepimiz biliyoruz. Kars’a gelen misafirlerimize hoş geldiniz diyoruz" şeklinde konuştu. Daha sonra gar binasına geçen yolcuları burada aşıklar türküleriyle karşıladı. Yolcular son olarak çıkıştı ateşle yakılan Kars yazısıyla otellerine uğurlandı. Öte yandan, Turistik Doğu Ekspresi’nin şehre gelişiyle birlikte Kars’taki otellerde doluluk oranları yüzde 100 seviyesine ulaştı. Geceyi Kars’ta geçirecek olan yolcular sabahın ışıklarıyla sırasıyla UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki tarihi şehir Ani Ören Yerini gezecek. Donmuş Çıldır Gölü üzerinde atlı kızak keyfi yapacak. Kars Mutfağının olmazsa olmazı Kaz eti ve gibi yöresel lezzetlerin tadına bakacak.