ÇEVRE - 02 Mart 2023 Perşembe 13:55

Şilili akademisyen, ülkesindeki deprem önlemlerini anlattı: 'İnsanlar inşaatı ciddiye alıyor'

A
A
A
Şilili akademisyen, ülkesindeki deprem önlemlerini anlattı: 'İnsanlar inşaatı ciddiye alıyor'

Şilili akademisyen Prof. Matias Hube, "Ülkenin olabildiğince hızla toparlanması en iyisi. Deprem sonrası mücadele etmek çok zordur. Bu nedenle, etkilenen bölgeyi iyileştirmek için toplum olarak tüm çabanızı gösterebileceğiniz konusunda en iyi görüşe sahibim. Umarım, aynı şey için bazı değişiklikler yapabilirsiniz" dedi.

Şili Katolik Üniversitesi İnşaat ve Jeoteknik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Matias Hube, Türkiye'de meydana gelen depremi ve Şili'nin aldığı önlemleri İHA muhabirine değerlendirdi. Şili'de insanların deprem tehlikesinin daha çok farkında olduğunu belirten Hube, "Yani insanlar son 100-200 yılda birkaç deprem yaşadı. Bu nedenle, son yıllarda inşaat uygulamaları değişiyor, gelişiyor ve toplum deprem tehlikesinin daha fazla farkına varıyor. Bu nedenle insanlar onlara çok dikkat ediyor, garip şeyler yapmıyorlar. İnşaat işlerini ciddi bir şekilde yapıyorlar ve yapılarda değişiklik yapmıyorlar. Bu benim hissim. İnsanlar inşaatı ciddiye alıyor" diye konuştu.

Şilili akademisyen, ülkesindeki deprem önlemlerini anlattı: 'İnsanlar inşaatı ciddiye alıyor'

Türkiye'nin hassas yapılara olduğunun altını çizen Hube, "Türkiye bu yapı sistemlerinden bazılarına sahiptir diğer ülkeler gibi. Bu sistemler ‘donatısız yığmadır'. Depreme karşı detaylandırılmamış betonarme karkaslı binalar ve özellikle dolgu duvarlı binalar çok hassastır. Depremden gördüğümüz şey, büyüklüğü 8,0 kadar olmasa da çok büyük bir deprem. Yüzeye çok yakın olduğu için yüzeyde sallanan yer çok büyüktü, aşırı büyüktü. 2010 depreminde (Şili Depremi) hocalarımızın hissettiklerinden iki üç kat daha büyük diyebilirim. Yani çok aşırı büyük" şeklinde konuştu.

"Her depremden sonra bina yönetmeliğini değiştiriyoruz"

Hube, Şili'nin büyük depremlere karşı nasıl önlem aldığı sorusuna ilişkin, "Şili'de her depremde bina yönetmeliğinde değişiklikler oluyor. Türkiye'nin büyük bir mühendislik ve araştırma topluluğu var ve deprem gerekliliklerini değiştirmek için biraz zorlamaları gerekiyor. Anladığım kadarıyla bu deprem bilim insanlarının tahmin ettiğinden daha büyüktü. Şili'deki depremleri izlemek için hükümetten gelen parayı harcamak için fon var. Çok fazla finansman yok. Aynı zamanda yeni inşaatı kanıtlamak için araştırma yapıyoruz. Ayrıca tasarımları değiştirmek için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bina yapımına farklı bir şekilde karar verilirse insanların bu şekilde öldürülmesinin önlenebileceğinin altın çizen Hube, "Türkiye artık depremlerde yıkılmayan binalar tasarlayabilir. Biraz daha fazla para harcamalısınız" ifadelerine yer verdi.

Şilili akademisyen, ülkesindeki deprem önlemlerini anlattı: 'İnsanlar inşaatı ciddiye alıyor'

"Umarım aynı şey için bazı değişiklikler yapabilirsiniz"

Şu anda yapılabilecek en iyi şeyin binaları analiz etmek olduğunu bildiren Hube, "Hangi binaların kullanılabileceğini, hangilerinin kullanılamayacağını ve ardından hangi binanın yıkılması gerektiğini öğrenmek önemli. Hangi binalar rehabilite edilmelidir? Yani bu ilk adımdır ve ardından mümkün olan en hızlı şekilde iyileşmek için inşaata başlayın. İlk defa gördüğüm en büyük rekor Kahramanmaraş'ta. Hayatımda daha önce hiç görmediğim kadar büyük bir rekordu. Ülkenin olabildiğince hızla toparlanması en iyisi. Deprem sonrası mücadele etmek çok zordur. Bu nedenle, etkilenen bölgeyi iyileştirmek için toplum olarak tüm çabanızı gösterebileceğiniz konusunda en iyi görüşe sahibim. Umarım, aynı şey için bazı değişiklikler yapabilirsiniz" açıklamalarında bulundu.

Şilili akademisyen, ülkesindeki deprem önlemlerini anlattı: 'İnsanlar inşaatı ciddiye alıyor'

Mevlüt İşli

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri, Gazileri ve Terör Mağdurları Derneği Genel Başkanı Gündüz’den Özel’e tepki: "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, bu ülkenin meşru lideridir" 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri, Gazileri ve Terör Mağdurları Derneği Genel Başkanı Abbas Gündüz, "Özgür Özel bilmelidir ki milletin oylarıyla defalarca sandıktan zaferle çıkan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, bu ülkenin meşru lideridir. Onun şahsına yöneltilen bu seviyesiz, mesnetsiz ve hadsiz sözler aslında Türk milletinin birlik ve beraberliğine karşı yapılmış alçakça bir saldırıdır" dedi. 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri, Gazileri ve Terör Mağdurları Derneği Genel Başkanı Abbas Gündüz, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in 21. Olağanüstü Kurultay’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik "Türkiye’yi seçimden, rakibinden ve milletten korkan bir cunta yönetmektedir" sözlerine tepki gösterdi. Bu sözlerin doğrudan milletin iradesine, demokrasiye ve devletin meşruiyetine yönelik açık bir hakaret olduğunu söyleyen Gündüz, mMilletin kendi iradesine parmak sallayanı da, hakaret edeni de, iftira atanı da unutmayacağını belirtti. Gündüz, "Özgür Özel bilmelidir ki milletin oylarıyla defalarca sandıktan zaferle çıkan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, bu ülkenin meşru lideridir. Onun şahsına yöneltilen bu seviyesiz, mesnetsiz ve hadsiz sözler; aslında Türk milletinin birlik ve beraberliğine karşı yapılmış alçakça bir saldırıdır. Kendi genel başkanlık koltuğuna otururken bile şaibeli bir kongre süreciyle gündeme gelen, FETÖ ile verdiği görüntüler arşivlerde olan, sokak çağrılarıyla kaosu tetiklemeye çalışan bir zihniyetin demokrasi, meşruiyet ve hukuk üzerine söyleyecek tek kelime hakkı dahi yoktur" dedi. Gündüz, "Cumhurbaşkanımıza ‘cunta başı’ demek, sadece bir nezaketsizlik değil, aynı zamanda anayasal düzene, seçilmiş iradeye ve milletin değerlerine yönelik organize bir saldırıdır. Kimse Türk milletinin hür iradesiyle seçtiği lidere parmak sallayamaz. Hiç kimse bu aziz millete hakaret ederek yol alamaz. Unutma Özgür Özel bu millet, iradesine uzanan dili de eli de zamanı geldiğinde sandıkta cevabını verir. Dün 15 Temmuz’da tanklara karşı duran bu millet, bugün de iftiralara, yalanlara, fitneye karşı sapasağlam durmaktadır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın yanındayız. Bu milletin adamına uzanan her dile karşı sessiz kalmayacağız. Hadsiz konuşup haddini aşan Özgür Özel’e dünya liderimiz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Bey’e sarf ettiği ‘cunta başı’ sözünden dolayı bir terör gazisi, şehit ve gazi aileleri adına hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı ifade ediyorum" ifadelerini kullandı.
Samsun Başkan Kurnaz: "İlkadım’da geleceğe sağlam adımlarla yürüyoruz" İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, ilçeyi geleceğe taşıyacak projelerle çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini söyledi. İlkadım Belediyesi, hem vatandaşların gönlüne dokunan hem de kentin geleceğine yön veren projeleriyle çalışmalarına devam ediyor. Sosyal, kültürel, teknolojik ve çevresel alanlarda yenilikçi bir bakış açısıyla yürütülen hizmetlerle, ilçeye kalıcı katkılar sağlanıyor. İlkadım’ın Samsun’un ve bölgenin en önemli cazibe merkezlerinden biri olduğunu belirten Başkan İhsan Kurnaz, "İlkadım’da kentin geleceğine yön verecek projelerimizi, çevresel sürdürülebilirlikten sosyal kalkınmaya, teknolojik dönüşümden tarımsal gelişime kadar geniş bir yelpazede sürdürüyoruz. Amacımız, İlkadım’ı yalnızca bugünün değil, geleceğin de şehri haline getirmek. Katılımcı yönetim anlayışımızla hemşehrilerimizin ihtiyaçlarını her zaman ön planda tutuyoruz. Öncelikli hedefimiz daha yeşil, daha akıllı ve daha kapsayıcı bir İlkadım’ın gelecek nesillere miras bırakmak. Gençlerimize yönelik eğitim ve gelişim programlarımızın yanı sıra kadınlara, çocuklara, yaşlılara ve engelli bireylere yönelik sosyal destek çalışmalarımız da kararlılıkla sürüyor. Akıllı şehir uygulamalarımız sayesinde belediyecilik hizmetlerini dijital dönüşümle daha hızlı ve etkin bir şekilde vatandaşlarımıza ulaştırıyoruz. Hayata geçireceğimiz tüm projelerde istişare kültürünü ön planda tutarak, sivil toplum kuruluşları ve kamuoyu ile ortak hareket etmeyi önemsiyoruz. Gençlerimize daha güçlü, daha yeşil ve yaşanabilir bir İlkadım bırakabilmek için çalışmalarımıza durmaksızın devam ediyoruz" diye konuştu.