SAĞLIK - 12 Kasım 2017 Pazar 04:44

Nar ekşisi yapmanın püf noktaları ve narın sağlık sırları |Ev yapımı nar ekşisi nasıl yapılır?

A
A
A
Nar ekşisi yapmanın püf noktaları ve narın sağlık sırları |Ev yapımı nar ekşisi nasıl yapılır?

Aydın’ın Nazilli ilçesinde soğuk havaların başlamasıyla birlikte kışlık hazırlıklar da tamamlandı. Sonbahar mevsiminden kış mevsimine geçmeden yapılan hazırlıklardan bir tanesi de nar ekşisi yapımı. Uzun yıllardır kendisini bitkilere adayan Eczacı Mehmet Gebenç, nar ekşisi yapımının püf noktaları ve sağlık açısından faydaları hakkında bilgi verdi.Ev yapımı nar ekşisi nasıl yapılır?Nar ekşisi yapmanın püf noktaları ve narın sağlık sırlarını haberimizden öğrenebilirsiniz

Özellikle Ege Bölgesi’nde yemeklerin ve salataların vazgeçilmezleri arasında bulunan nar ekşisinin yapımı da çok özel. Yüzyıllar önceden başlayan gelenekleri yaşatan ve nar ekşisinin yanı sıra narın da tanelenerek yenmesi gerektiğini ve vücut için çok faydalı olduğunu ifade eden Eczacı Mehmet Gebenç, tanelenerek derin dondurucuya konulduktan sonra 1-1,5 yıl tazeliği korunarak saklanabilen Nar’ın, yaz aylarının vazgeçilmez tatları arasında yer alan Kar Helvasının en büyük rakibi olarak ‘Nar Helvası’ şeklinde ikram edilebileceğini iddia etti. Gebenç, “Orta Asya'dan beri alışılmış, atalarımızdan gelen adetle, nar ekşisi yapımında öncelikle taneleme yapılıyor. Arkasından bez torbada sıkma yapılıyor. Ayakla sıkılıyor ama günümüzde robotlarla da sıkılabilir. Kıyma makinesiyle da sıkılabilir. Sıkılan, suyu çıkartılan nar, kazana konuluyor. Odun ateşinde kaynatılıyor. Siz evde yapmak isterseniz tüp gaz üzerinde paslanmaz çelik tencerelerin içerisinde de yapabilirsiniz” dedi.

Nar ekşisi yapmanın püf noktaları ve narın sağlık sırları |Ev yapımı nar ekşisi nasıl yapılır?

İşte püf noktası
Gebenç, nar ekşisi hazırlanırken dikkat edilmesi gereken ve bu işin püf noktası olması nedeniyle soğan ve biber kullandığını belirterek, “Nar ekşisi yaparken sıktığınız nar suyunun 20 litresinde mutlaka bir tane kuru soğan doğrayıp içine koyacaksınız. Kuru biber varsa bir tane, yoksa yeşil taze biber koyacaksınız. Bu da işin püf noktası. Tabi bu yüzyılların deneyimi ile bu hale gelmiş. Eğer bunları koymazsanız nar ekşisi istediğiniz lezzette olmaz. Çünkü soğandan almış olduğu kükürt ve diğer mineraller, biberden almış olduğu vitamin ve mineraller ile nar ekşisi hem köpürmeden kaynama şansına sahip oluyor hem de lezzetli oluyor. Ve nar ekşisini koyu kıvama gelene kadar suyunu uçuruyorsunuz. Kaynatmanın esas amacı budur. Suyu uçtuktan sonra soğumaya bırakıyorsunuz. Ve soğumadan sonra elde etmiş olduğumuz nar ekşisini de cam kaplarda iki sene hiçbir katkı maddesi kullanmadan saklama imkanına sahipsiniz. O şekilde salatalarınızda ve diğer ekşi ile ilgili her türlü çalışmalarınızda kullanabilirsiniz” şeklinde konuştu.

Sağlık ve şifa deposu

Nar suyu ve nar ekşisi kalp ve damar sistemi için antioksidan olduğunu vurgulayan Gebenç, narın sağlık açısından faydalarını şu şekilde sıraladı: "Kırmızı olan şeyler antioksidandır. Kalp ve damar sistemindeki zararlı, vücudun atamadığı maddelerin atılımını hızlandırır. Bir de özellikle şunu vurgulamak istiyorum; nar ekşisi ve nar suyu metabolizmayı hızlı çalıştırır. Erikte de bu özellik vardır. Metabolizma hızlı çalıştığı için acıkma hissiniz daha çok olur. Yemek yemek istemeyen, yaşlı olsun, orta yaşlı olsun veya çocuk olsun, nar ekşisi veya nar suyu veya narın kendisini yedirdiğiniz zaman, daha fazla bir acıkma hissi olduğu için sizin söylemenize gerek kalmadan günde 3 defa 4 defa yemek yeme şansı elde etmiş olur. Nar ekşisi özetle iştah artırır. Nar Ekşisi metabolizmayı hızlandırdığı için, erkek olsun, bayan olsun kullandıkça doğal yolla kilo vermenizi de hızlandırmış olur. Nar ekşisi kalp damar sistemini, artı kolesterolü ayarlar bir de lipid yağ oranını harcattığı, metobizmayı hızlandırdığı için dolayısıyla lipidi de kolesterolü de ayarlar. Yüksekse düşürür. Bir de lipid yağ oranını da harcattığı için metabolizmayı da hızlı harekete geçirdiği için lipid olayını da ayarlar kolesterolü de ayarlar.”

Ali Soydemir 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Uçağın düştüğü gören vatandaşlar, o anları anlattı Libya Genelkurmay Başkanı Al-Haddad’ı taşıyan uçağın düşmesin ardından vatandaşlar o anları anlattı. Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Ali Ahmed Al-Haddad’ı taşıyan 9H-DFJ kuyruk numaralı Falcon 50 tipi uçağın Haymana ilçesi Kesikkavak köyü yakınlarında düşmesi sonrası köylüler gördüklerini anlattı. Evinde istirahat ettiği sırada bir patlama sesi geldiğini ifade eden vatandaş, "İkinci patlama sesi gelince herkes sokağa döküldü. Biri trafo patlamış dedi. Sonradan uçağın düştüğünü durduk. Zaten parçaları hep görünüyordu. Sonra Jandarma ekipleri gelince bizleri oradan çıkarttılar. Oradan sağ çıkma ihtimalleri yok, kötü bir patlama oldu. Herkese geçmiş olsun" dedi. Gazi Özgür’se saat 20.00-21.00 sıralarında yüksek bir patlama sesi duyduğunu ifade ederek, "Bir de yoğun bir sis ve hafif bir yağmur vardı. Patlamanın neticesini bilemediğimizden dolayı anlık haberler yayılmaya başladı. Haberler yayılmaya başlayınca arabaya bindim. Bölgede Jandarma ekipleri dronlarla arama yapıyorlardı. Deprem oluyor ve depremden önce gelen patlama sesi gibi bir ses geldi. Kalıntıları ilk gençler görünce Jandarmaya haber vermişler. Jandarma da olay yerine geldi ve herkesi uzaklaştırdı. Uçağın enkazı bulundu" diye konuştu. Olayı anlatan Gökhan Tekin ise, "Otelde teknik servis olarak çalışıyorum. Bir patlama sesi duydum. Otelde doğalgaz patlaması oldu diye bizim otelin ismini verdiler. Bizim otelde öyle bir patlama olmadı. Sonra uçak düştüğünü söylediler. Uçak parçaları vardı, ceset vardı jandarma sokmadı bizi oraya. Ses büyüktü, deprem oldu ya da bomba patladı sandık ama sonradan uçağın düştüğünü öğrendik" şeklinde konuştu.
Ankara İletişin Başkanı Duran’dan düşen uçakla ilgili açıklama İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Libya Genelkurmay Başkanını taşıyan uçağın düşmesi ile ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. İletişim Başkanı Duran, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, uçağın elektrik arızası nedeniyle acil durum bildirdiğini belirterek, "23 Aralık 2025 günü Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Ali Ahmed Al Haddad ve maiyetindeki dört kişi ile üç mürettabatı taşıyan bir özel jet, 20:17’de Esenboğa havalimanından kalktıktan sonra 20:33’te hava kontrol merkezine elektrik arızasından kaynaklı acil durum bildirmiş ve acil iniş talebinde bulunmuştur. Uçak hava kontrol merkezi tarafından tekrar Esenboğa havalimanına yönlendirilmiş ve havalimanında gerekli önlemler alınmaya başlamıştır. Acil iniş için alçalmaya başlayan uçak 20:36’da radar ekranından kaybolmuş ve sonrasında irtibat kurulamamıştır" ifadelerine yer verdi. Olay yerinde gerekli çalışmaların devam ettiğini ve sadece resmi makamlar tarafından yapılan açıklamalara itibar edilmesi gerektiğini vurgulayan Duran, "İçişleri Bakanlığımıza bağlı ekiplerce başlatılan arama faaliyetleri sonucunda düştüğü anlaşılan uçağa ait enkaza ulaşılmış olup, ilgili tüm kurumlarımızca gerekli çalışmalar titizlikle sürdürülmektedir. Bu süreçte başta basın-yayın kuruluşlarımız olmak üzere kamuoyumuzun sadece resmi makamlar tarafından yapılan açıklamalara itibar etmesi; bunun haricinde sosyal medyadaki teyitsiz bilgi, spekülasyon ve komplo teorilerini dikkate almaması, dezenformasyon girişimlerine prim verilmemesi adına oldukça önemlidir" ifadelerini kullandı.
Kars Masalsı yolculuğun son durağı: Turistik Doğu Ekspresi Kars’ta coşkuyla karşılandı Türkiye’nin en prestijli demiryolu rotalarından biri olan ve Ankara’dan yola çıkan Turistik Doğu Ekspresi, kış sezonunun en yoğun seferlerinden birini tamamlayarak son durağı olan Kars’a ulaştı. Yaklaşık bin 300 kilometrelik etkileyici bir parkuru geride bırakan tren, Kars Garı’nda büyük bir coşkuyla karşılandı. Yolcuları Kars Garı’nda karşılayan Vali Ziya Polat, yolculara hoş geldin dileklerini ileterek karanfil takdim etti. Kars’a Ankara’da geldiğini ifade eden İrem Büğrü, "Ankara’da Kars’a turistik tren ile geldik. Her şey çok güzeldi. Çok güzel karşılandık. Kars halkına teşekkür ediyorum" dedi. "Sevgi dolu sıcak bir karşılama ile bu ayazı hiç hissetmedik" Turistik Doğu Ekspresi ile Kars’a gelen TCDD Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Şems Çakıroğlu, "Biz Kars’a trenimizi dün Ankara’dan 13.55’de yola çıkardık. Yüzlerce kişiyle beraber inanılmaz keyifli, neşeli bir yolculukla buraya kadar geldik. Öncesinde Erzincan’a uğradık. Erzurum’a uğradık. Kars’a geldik, inanılmaz sevgi dolu sıcak bir karşılama ile bu ayazı hiç hissetmedik. Çok teşekkür ediyorum" diye konuştu. Kars’ın marka şehir olduğunu dikkat çeken Vali Ziya Polat, "Kars’ın soğuk gecesinde sıcak bir karşılama ile Turistik Doğu Ekspresi Kars’a, Kars’ta Turistik Doğu Ekspresi’ne kavuştu. Tabi Kars’ın en önemli turizm markalarından biri olan Turistik Doğu Ekspresi buraya yolcu edenlere teşekkür ediyoruz. Gazi Kars’ımız Ani, Çıldır, Sarıkamış, Şehitler diyarı Baltık mimarisi ile bu bölgenin, ülkemizin en önemli turizm destinasyonlarından biri artık, bu turizm merkezi olma yolunda tabi ki Turistik Doğu Ekspresi başlangıç noktası, buraya çok büyük bir marka kattığını hepimiz biliyoruz. Kars’a gelen misafirlerimize hoş geldiniz diyoruz" şeklinde konuştu. Daha sonra gar binasına geçen yolcuları burada aşıklar türküleriyle karşıladı. Yolcular son olarak çıkıştı ateşle yakılan Kars yazısıyla otellerine uğurlandı. Öte yandan, Turistik Doğu Ekspresi’nin şehre gelişiyle birlikte Kars’taki otellerde doluluk oranları yüzde 100 seviyesine ulaştı. Geceyi Kars’ta geçirecek olan yolcular sabahın ışıklarıyla sırasıyla UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki tarihi şehir Ani Ören Yerini gezecek. Donmuş Çıldır Gölü üzerinde atlı kızak keyfi yapacak. Kars Mutfağının olmazsa olmazı Kaz eti ve gibi yöresel lezzetlerin tadına bakacak.