DÜNYA - 01 Kasım 2022 Salı 18:05

Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur’da Türkiye esintileri

A
A
A
Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur’da Türkiye esintileri

Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur’da Türkiye Cumhuriyeti tarafından gerçekleştirilen birçok eser ziyaretçilerini karşılıyor.


Ülkenin en büyük şehri ve Moğolca’da “Kızıl Bahadır” anlamına gelen Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur, Türk eserleri ile dikkat çekiyor. Özellikle Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından şehirde ülkenin ilgili kurumları ile ortaklaşa gerçekleştirilen eserler iki ülke arasındaki bağları daha da güçlendiriyor.

Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur’da Türkiye esintileri

Başkent Ulan Batur’un en işlek noktalarından olan “Ankara Caddesi” 2013 yılında TİKA ve Ankara Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile çevre düzenlemesi ve asfaltlama çalışmaları yapılarak Moğolistan halkının kullanımına sunuldu.

Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur’da Türkiye esintileri

Cadde üzerinde yer alan ve avlusunda bir Atatürk büstü bulunan Atatürk Okulu da Türkiye’den getirilen taşlar ile yenilenerek minik öğrencilerin hizmetine sunuldu. Burada okuyan öğrenciler, Türkiye Cumhuriyeti ve Mustafa Kemal Atatürk hakkında da yakından bilgiler edinirken, iki ülke arasındaki dostluğun gelecek nesillere de aktarılması amaçlanıyor.

Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur’da Türkiye esintileri

Orta Kuzey Moğolistan’da bulunan Ulan Batur, ülkenin bürokrasi, kültür, ekonomi, eğitim ve sanayi gibi hayati değerlerini de içinde barındırıyor. Şehrin merkezinde bulunan Sukhbataar Meydanı göz alıcı yapısı ile ziyaretçilerin uğrak noktaları arasında yer alıyor. Cengiz Han’ın devasa heykelinin yer aldığı parlamento binasını da içinde barındıran meydan Ulan Batur’daki tüm yollar için kesişim noktası özelliği taşıyor.

Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur’da Türkiye esintileri

Moğolistan, sınırları içerisinde Bilge Tonyukuk yazıtlarını da barındırmaktadır.

 

 

Utku Şimşek
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 8 ayrı suç örgütüne “Kuyu-32” ve -Kuyu-33” operasyonları: 95 şüpheli yakalandı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya 8 ayrı suç örgütüne yönelik düzenlenen “Kuyu-32” ve “Kuyu-33” operasyonları ile 95 şüphelinin yakalandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, Cumhuriyet Başsavcılıkları ile Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; İl Emniyet Müdürlükleri KOM Şube Müdürlüklerince; Bursa, Gaziantep, İzmir, Kahramanmaraş, Konya, Sakarya ve Siirt olmak üzere 7 ilde “Kuyu-32” ve “Kuyu-33” operasyonları düzenlendi. Düzenlenen operasyonlarda İzmir’de Erkan Bulu, Kahramanmaraş’ta Vahdettin Yardım, Konya’da Mehmet Elagöz Bildik, Sakarya’da Selçuk Delikara ve İhsan Astam, Gaziantep’te cezaevinde olan Cuma Ali Dursun Bursa’da yurt dışında tutuklu olarak bulunan B.G. ve Siirt’te cezaevinde olan Rıdvan Dündar’ın elebaşılığını yaptığı 8 ayrı organize suç örgütüne üye 95 şüpheli yakalandı. Organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, nitelikli yağma, kasten öldürmeye teşebbüs, kasten yaralama, tehdit, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, mala zarar verme, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, tefecilik, şantaj, 6136 sayılı kanuna muhalefet suçlarından haklarında soruşturma başlatıldı. Operasyonlar sonucu, 24 adet ruhsatsız tabanca, 11 adet ruhsatsız tüfek, 1 adet otomatik tabanca, 9 adet kesici delici alet, muhtelif miktarda uyuşturucu madde ve çok sayıda çek-senet ele geçirildi.
Erzincan Salih Baba Yurt Müdürlüğü’nden anlamlı dünya kız çocukları günü etkinliği Salih Baba Yurt Müdürlüğü, Dünya Kız Çocukları Günü’nde öğrencileriyle birlikte bir kız çocuğuna hediye götürerek farkındalık ve toplumsal eşitliğe dikkat çekti. Salih Baba Yurt Müdürlüğü, Dünya Kız Çocukları Günü kapsamında anlamlı bir etkinlik düzenleyerek, kız çocuklarına olan sevgi ve sorumluluğu pekiştirmek adına duyarlılık ve farkındalık oluşturdu. Etkinliğin amacı, öğrencilerde ve çevrede kız çocuklarının önemini vurgulamak ve toplumda bilinç oluşturmak olarak belirtildi. Mahalledeki ihtiyaç sahibi bir kız çocuğuna destek Yurtta barınan 6 öğrencinin öncülüğünde, yurt müdürlüğünün katkılarıyla mahallede babasıyla yaşayan ihtiyaç sahibi bir kız çocuğu ziyaret edildi. Öğrenciler, çocuk için alışveriş yaparak çeşitli hediyeler aldı ve bu anlamlı ziyarette keyifli vakit geçirildi. Etkinlikte, kız çocuklarının toplumdaki değeri ve önemine dikkat çekildi. Etkinlik kapsamında, kız çocuklarının eğitimine ve temel ihtiyaçlarına erişimde yaşadığı zorluklara değinildi. Öğrenciler, alışveriş sürecinde kıyafet seçiminden sorumlu oldu ve toplumsal sorumluluklarını artırma fırsatı buldu. Bu etkinlik, empati ve dayanışma duygularının pekişmesine katkı sağladı. Etkinlik sonrasında öğrenciler, bu tür sosyal sorumluluk projelerinin hem kendi sosyal gelişimlerine katkı sağladığını hem de toplumda farkındalık oluşturduğunu ifade etti. Yurt Müdürlüğü’nün düzenlediği etkinliklerde yer almaktan mutluluk duyduklarını belirterek, bu tür projelerin artarak devam etmesini istediler. Salih Baba Yurt Müdürlüğü, öğrencilerin duyarlılıklarını artıracak bu tür sosyal sorumluluk projelerine devam edeceklerini açıkladı. Yurt Müdürlüğü, toplumda farkındalık oluşturmak için çeşitli projeler düzenlemeyi sürdürecek.