DÜNYA - 28 Nisan 2021 Çarşamba 15:10

Mogadişu'da bomba yüklü araçla saldırı: 3 ölü

A
A
A
Mogadişu'da bomba yüklü araçla saldırı: 3 ölü

Somali’nin başkenti Mogadişu’da bir cezaevinin giriş kapısı yakınlarında bomba yüklü araçla düzenlenen saldırı sonucu 3 kişi hayatını kaybederken, 5 kişi de yaralandı.

Somali’nin başkenti Mogadişu’da bulunan bir cezaevinin giriş kapısı yakınlarında bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. Olayda 3 sivil hayatını kaybederken, 5 sivil de de yaralandı. Yaralılar polis tarafından hastaneye kaldırıldı.

Polis memuru Mohamed Hassan, “Bomba yüklü araç, sivilleri taşıyan tuktukun Mogadişu ile Afgooye kentini birbirine bağlayan yoldan geçişi sırasında patladı. Saldırganlar, cezaevinin giriş kapısını hedef almaya çalıştı ama başarılı olamadı” dedi.

Amin Ambulans Servisi Müdürü Abdikadir Abdirrahman Haji Aden ise “Patlama büyüktü. Gökyüzü dumanla kaplandı. Şimdiye kadar patlamada 3 kişinin öldüğünü biliyoruz" ifadelerini kullandı. Olayın ardından terör örgütü El Şebab, saldırıyı üstlendiğini duyurdu.

Abdalle Ahmed Mumin

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Çapa: "İzmir bizim yenilikçi endüstriler merkezimiz olmalı" 93. İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamındaki "TechTalks" etkinliğinin son konuğu gazeteci ve televizyoncu Emin Çapa oldu. Çapa, "İzmir bizim yenilikçi endüstriler merkezimiz olabilir" dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde “teknoloji” temasıyla ve “Zamanın Ötesine Geçiyoruz” sloganıyla 93’üncü kez kapılarını açan İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) kapsamında İZFAŞ ile İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ iş birliğiyle düzenlenen “TechTalks” etkinliğinin son konuğu gazeteci ve televizyoncu Emin Çapa oldu. İsmet İnönü Kültür Merkezi’ndeki etkinlikte Emin Çapa, geleceğin dünyası hakkında konuştu. “İçine bilim ve akıl sokmadığınız hiçbir işi yapmayın” Yeni bir dünyanın inşa edildiğini söyleyen gazeteci televizyoncu Emin Çapa, “Bu salondaki genç insanlar, bizim bildiğimiz anlamda çocuklar doğurmayacaklar. Bildiğimiz anlamda dünyamızın sonuna gelindi. Bir sınıra gelindi. Geçiş kuşağıyız biz. Yıkıcı bir şey bu. Bildiğiniz anlamda insanlık bitmek üzere. Fiziki biyolojik bir varlık olarak insan bitmek üzere. Dünya buna koşarken benim ülkem Ortaçağ’a doğru koşuyor. Istırap verici bir şey. Bu çocuklara bir gelecek bırakamamanın ıstırabı var. Benim çocuğumun iyi bir kariyeri var ama benim çocuğumun kurtulması gerekmiyor. Önemli olan Emin Çapa’ların kurtulması. Artık içine bilim ve akıl sokmadığınız hiçbir işi yapmayın. Hiçbir değeri yok” ifadelerine yer verdi. “Yapay zeka artık kritik dönemeci geçti” Dönemimizde toprak işgallerinin yerini zihin işgallerinin aldığını belirten Çapa, yapay zeka konusuna değindi. Çapa, “Yapay zeka artık kritik dönemeci geçti. Yeni bir döneme geldik. Artık öğrenen makineler var. Bunun 2070’te olması bekleniyordu. Ama artık yapay zeka, süper zeka seviyesine doğru gidiyor” şeklinde konuştu. “İngiltere’de bakanlığı var” İzmir’in yenilikçi endüstri konusunda yoğunlaşması gerektiğini belirten Çapa, “İzmir bizim neyimiz olabilir diye düşündüm. İzmir bizim yenilikçi endüstriler merkezimiz olabilir. Başka hiçbir şey olmamalı, İzmir öyle kalmalı. Sanayiydi, oydu, buydu hayır. Kendi hinterlandına bağlanarak bizim yenilikçi endüstriler merkezimiz olmalı. İngiltere’de bunun bakanlığı var. Refah yenilikçi endüstrilerden geliyor” diye konuştu.
Mersin Vali Pehlivan: "Eğitim, güçlü geleceğimiz ve müreffeh yarınlar için hayati konuların başında geliyor" Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, eğitimin, ülkenin güçlü geleceği ve müreffeh yarınlar için en hayati konuların başında geldiğini söyledi. Vali Pehlivan, 2024-2025 eğitim öğretim yılının başlaması vesilesiyle İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, müdür yardımcıları, şube müdürleri ve ilçe milli eğitim müdürlerinin katılımıyla koordinasyon ve değerlendirme toplantısına katıldı. Pehlivan, toplantıda yapmış olduğu konuşmasında, yeni eğitim-öğretim yılının hayırlı olması temennisinde bulundu. Milli eğitimin her zaman öncelikli konuların başında geldiğini vurgulayan Pehlivan, "Eğitimle ilgili hususları mütemadiyen değerlendirmek, varsa sorunları çözmek, yatırımları ve projeleri takip etmek, rutinin ötesinde eğitime değer katacak, başarı çıtasını yükseltecek adımları atmak, attırmak ve bunu yaparken de bir ekip ruhu içerisinde hareket etmek gerekmektedir" dedi. Eğitimin, ülkenin güçlü geleceği ve müreffeh yarınlar için en hayati konuların başında geldiğini belirten Vali Pehlivan, "İyi insan yetiştirmek; kendini, ailesini, toplumunu ve dünyayı tanıyan, milletini, vatanını, tarihini, milli ve manevi değerlerini idrak etmiş, çağın gerektirdiği bilgilerle donanmış, çalışkan, üretken nesiller yetiştirme hedefiyle eğitim ve öğretim hizmetlerini, okul, idareci, öğretmen, aile iletişimi ve işbirliğiyle sürdürmek büyük önem arz etmektedir. Bu konuda dertlenmemiz, mesai mefhumu gözetmeksizin yorulmadan, kararlılıkla çalışmamız gerekmektedir. Amacımız eğitimde her geçen gün kalite ve başarı düzeyini arttırmaktır. Hedef elbetteki sadece sınavlarda, yarışmalarda başarı değil. Amacımız, öğretmenlerimizle, ailelerimizle birlikte hem ilgi ve yeteneğine göre başarılı hem de iyi insan yetiştirmektir" diye konuştu. Toplantıda, okulların yeni eğitim öğretim sezonuna hazırlanması konusunda yürütülen çalışmalar, öğretmenler ve öğrencilerin okullarda huzur ve güven içerisinde eğitimlerini sürdürmeleri için okullarda ve okulların çevresinde alınan tedbirler ve ilgili çeşitli hususlarda yürütülen çalışmalar ile kurumlar arası koordinasyonu gerektiren hususlar değerlendirildi.