DÜNYADAN FUTBOL - 13 Haziran 2009 Cumartesi 16:20

'Mini Dünya Kupası' başlıyor

A
A
A
'Mini Dünya Kupası' başlıyor

Dünyanın en çok izlenen futbol organizasyonu olan Dünya Kupası finalleri öncesi son prova anlamını taşıyan ve birçok şampiyon takımı bir araya getiren 'Mini Dünya Kupası' yani Konfederasyon Kupası, Güney Afrika'da başlıyor.

ERSİN ŞİYHAN -İSTANBUL 

2010 Dünya Kupası Finalleri'ne ev sahipliği yapacak olan Güney Afrika, öncesinde Mini Dünya Kupası'yla futbolseverlere futbol ziyafeti sunacak. Bu yıl 8.'si düzenlenecek FIFA Konfederasyon Kupası 14 Haziran Pazar (yarın) günü ev sahibi Güney Afrika ile Asya Şampiyonu Irak arasında oynanacak karşılaşmayla başlayacak ve 28 Haziran Pazar günü yapılacak final maçıyla sona erecek. Karşılaşma Johannesburg'daki Coca-Cola Park Stadyumu'nda oynanacak. 

Toplam 8 takımın 2 grup halinde mücadele edeceği turnuvanın kuraları ise 22 Kasım 2008'de Johannesburg'daki Sandton Kongre Merkezi'nde çekilmişti. A ve B olmak üzere 4'erli iki gruptan oluşan Konfederasyon Kupası'nda A Grubu'nun ilk sırasında otomatik olarak ev sahibi takım (Güney Afrika) yer alırken, Brezilya (2007 Amerika Kupası Şampiyonu), İtalya (2006 Dünya Kupası Şampiyonu) ve İspanya (2008 Avrupa Şampiyonu) da A Grubu'nda mücadele edecekler. 

B Grubu'nda ise Mısır, (2008 Afrika Uluslar Kupası Şampiyonu), Irak (2007 Asya Kupası Şampiyonu), Yeni Zelanda, (2008 Okyanusya Şampiyonu) ve ABD (CONCACAF Altın Kupa Şampiyonu) kozlarını paylaşacaklar. 

2009 FIFA Konfederasyon Kupası Finalleri'ne Güney Afrika'daki 4 şehir ve stat ev sahipiği yapacak.

Statlar şunlar:

Johannesburg / Coca-Cola Park, kapasitesi 62 bin 567 kişi
Pretoria (Tshwane) / Loftus Versfeld Stadyumu, kapasitesi 50 bin kişi
Bloemfontein (Mangaung) / Vodacom Park, kapasitesi 48 bin kişi
Rustenburg (Royal Bafokeng Stadyumu, 42 bin kişi

2009 FIFA Konfederasyon Kupası'nda görev yapacak 10 orta hakem ve yardımcıları 5 Mayıs 2009'da açıklandı. Ancak daha sonra Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Karayipler Bölgesi hakemlerinden Carles Batres ile Güney Amerika Bölgesi hakemlerinden Carlos Amarilla sakatlıkları nedeniyle turnuvadan çıkarıldılar. FIFA bu hakemlerin yerine ise aynı bölgelerden sırasıyla Benito Archundia ve Pablo Pozo'yu atadı. 

Konfederasyon Kupası'nda görev alacak bölge hakemleri ve ülkeleri ise şöyle:

Afrika Bölgesi: Coffi Codjia (Benin Cumhuriyeti), Eddy Mailler (Şeysel Adaları)
Asya Bölgesi: Matthew Breeze (Avustralya)

Avrupa Bölgesi: Howard Webb (İngiltere), Martin Hansson (İsviçre), Massimo Busacca (İsviçre)

Kuzey Amerika, Orta Amerika ile Karayipler Bölgesi: Benito Archundia (Meksika)

Okyanusya Bölgesi: Michael Hester (Yeni Zelanda)

Güney Amerika Bölgesi: Paolo Pozo (Şili), Jorge Larrionda (Uruguay)

2009 FIFA Konfederasyon Kupası'nın maç takvimi şöyle:

A Grubu: 

14 Haziran
Güney Afrika - Irak (Coca-Cola Park, Johannesburg)
Yeni Zelanda - İspanya (Royal Bafokeng Stadyumu, Rustenburg)

17 Haziran
İspanya - Irak (Vodacom Park, Bloemfontein)
Güney Afrika - Yeni Zelanda (Royal Bafokeng Stadyumu, Rustenburg)

20 Haziran
Irak - Yeni Zelanda (Coca-Cola Park, Johannesburg)
İspanya - Güney Afrika (Vodacom Park, Bloemfontein)

B Grubu:

15 Haziran
Brezilya - Mısır (Vodacom Park, Bloemfontein)
ABD - İtalya (Loftus Versfeld Stadyumu, Pretoria)

18 Haziran
ABD - Brezilya (Loftus Versfeld Stadyumu, Pretoria)
Mısır - İtalya (Coca-Cola Park, Johannesburg)

21 Haziran
İtalya - Brezilya (Loftus Versfeld Stadyumu, Pretoria)
Mısır - ABD (Royal Bafokeng Stadyumu, Rustenburg)

Gruplarında oynadıkları 3 maç sonunda ilk iki sırayı alan takımlar FIFA Konfederasyon Kupası'nda yarı finale yükselecekler. Yarı finalde A grubu 1.'si ile B grubu 2.'si; B grubu 1.'si ile A Grubu 2.'si birbirlerine rakip olacaklar. İlk yarı final maçı (A grubu 1.'si ile B grubu 2.'si) 24 Haziran'da Bloemfontein'deki Vodacom Park'ta; ikinci yarı final maçı ise (B grubu 1.'si ile A Grubu 2.'si) Johannesburg'taki Coca-Cola Park'ta oynanacak. 

Turnuvanın finali 28 Haziran'da Johannesburg'ta Coca-Cola Park'ta, 3.'lük karşılaşması ise yine aynı tarihte Rustenburg'taki Royal Bafokeng Stadyumu'nda oynanacak.

TARİHİ

FIFA Konfederasyon Kupası, 1992 yılından beri düzenlenmektedir. Suudi Arabistan'da Kral Fahd Kupası olarak düzenlenen ilk turnuvayı finalde Suudi Arabistan'ı yenen Arjantin elde etmiş. 1995 yılında yine aynı ülkede ve aynı adla düzenlenen ikinci turnuvayı ise finalde Arjantin'i yenen Danimarka kazanmıştı. 

1997 yılında yine Suudi Arabistan'ın ev sahipliği yaptığı 3. turnuvayı ise finalde Avustralya'yı yenen Brezilya elde ederken, Denilson turnuvanın en iyi oyuncusu seçilecekti. Romario ise turnuvanın gol kralı olarak Altın Ayakkabı ödülünü kazanacaktı. 

1999'da ev sahibi Meksika finalde Brezilya'yı yenip şampiyonluğa uzanmasına karşın Altın Ayakkabı ve Altın Top ödülleri Brezilyalı Ronaldinho'ya gidiyordu. 

2001 yılında Güney Kore ve Japonya'nın ev sahipliği yaptığı turnuvada şampiyonluk ipini finalde Japonya'yı deviren Fransa elde ederken, Fransız oyuncu Robert Pires, Altın Top ve Altın Ayakkabı ödüllerini toplayacaktı. 

2003 yılında Fransa'da düzenlenen Konfederasyon Kupası'na ise Türkiye A Milli Futbol Takımı tarihinde ilk kez katılmasına karşın oynadığı güzel futbolla 3. olurken, finalde Kamerun'u yenen ev sahibi Fransa şampiyon oluyordu. Altın Top ve Altın Ayakkabı ödülleri Fransız yıldız Thierry Henry'nin olurken, akıllarda kalan en önemli olay ise Kamerunlu oyuncu Marc-Vivien Foe'nin yarı finalde oynadıkları Kolombiya maçında aniden sahaya yığılıp kalması ve daha sonrada hayatını kaybetmesiydi. 

2005 yılında Almanya'da düzenlenen son turnuvayı ise finalde Arjantin'i 4-1 yenen deviren Brezilya elde ederken, şu anda futbol yaşantısını ülkesinde sürdüren eski Inter'li Adriano turnuvada Altın Top ve Altın Ayakkabı ödüllerini kazanıyordu. 

Bu tarihten sonra FIFA turnuvanın 4 yılda bir oynanmasını ve Avrupa ile Güney Amerika şampiyonlarının turnuvaya katılımlarını kendi isteklerine bırakmayı kararlaştırdı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Iğdır Iğdır’da hava kirliliği alarm veriyor Hava kirliliği oranının hem yaz hem de kış mevsiminde ulusal sınır değerlerinin üzerinde olduğu Iğdır’da hava kirliliği alarm vermeye devam ediyor. Hava kirliliğinde Avrupa’da birinci sırada yer alan Iğdır’da kış ayı ile birlikte artan hava kirliliği yeniden alarm veriyor. Iğdır’da hava kirliliğinde coğrafi konum, rüzgâr erozyonu, Ermenistan’daki Metzamor Nükleer Santrali, kalitesiz kömür tüketimi, egzoz salınımları kirliliğin başlıca sebepleri arasında yer alıyor. Ayrıca Iğdır’da ölümlerin başında yine kirli hava yer alıyor. Iğdırlı vatandaşlar şehir genelinde doğal gazın yaygınlaştırılmasını istiyor. Bazı vatandaşlar da hava kirliliğine neden olan kişilere para cezası, yeri geldiğinde hapis cezası verilmesini istiyor. Iğdır’da alınan verilere göre ölçülen parametrelerden PM10 (Partikül madde) değerlerinin hem yaz mevsiminde hem de kış mevsiminde ulusal sınır değerlerin üzerinde olduğu ortaya çıktı. Dünyada meme kanseri ile hava kirliliği arasındaki ilişkiye işaret eden bilim adamları araştırmaların sayısının giderek arttığına dikkat çekti. Iğdır’da esnaf olan Ekrem Eray şehirde zehirli bir hava soluduklarını belirterek, “Iğdır’da hava kirliliği sorununu biz Iğdırlılar hepimiz yaşıyoruz. Zaten son yıllarda da hastalıklar özellikle kanser çok arttı. Sobalarda çıkan kömür dumanlarına bir çözüm bulunmalı ki bu sorun bitsin.” dedi. Şehirdeki sis bulutları dron ile görüntülendi .