GÜNDEM - 29 Ağustos 2017 Salı 09:36

Meteoroloji istasyonu kurmak için evini sattı

A
A
A
Meteoroloji istasyonu kurmak için evini sattı

Gökova depremini 13 saat öncesinden tahmin eden deprem uzmanı Kadir Sütçü, meteoroloji istasyonu kurmak için İstanbul Kağıthane'deki dairesini 460 bin liraya sattı.

İstasyonda aynı zamanda eğitimler de vereceklerini aktaran Sütçü, "Dünyadaki jeolojik doğa olayı olandepremlerin meteorolojik olayları meydana getirdiğinin tam olarak ispatını yapacağız" dedi.

Gökova Körfezi'ndeki 6.6 büyüklüğündeki depremi 13 saat öncesinden tahmin edip internet sitesinde yayımlamasıyla dikkat çeken deprem uzmanı Kadir Sütçü, Sarıyer'deki Deprem Tahmin İstasyonu Karınca Laboratuvarı'na ek olarak meteoroloji istasyonu kurabilmek için Kağıthane'deki dairesini 460 bin liraya sattı.
Meteorolojik olaylarla depremlerin doğrudan bağlantısı olduğunu belirten Kadir Sütçü, dünya üzerindeki 'Sütçü bulutları' adını verdiği patentli bulutlarla olası depremleri tahmin ettiğini söyledi.

Meteoroloji istasyonu kurabilmek için gerekli izinleri aldıklarını ve istasyon sayesinde kurumsallık kazanacaklarını dile getiren Sütçü, aletlerin 20 bin, bilgisayar donanım ve yazılımlarının 50 bin lira maliyeti olduğunu kaydetti. Eşi ve oğluyla birlikte çalıştıklarını aktaran Sütçü, dünyadaki 9 fay yoğunluğu için 3 sismolog ve meteorolog istihdam edeceklerini, 320 metrekarelik eğitim alanı ve ekstra donanımlarla birlikte yapacakları yatırımın 200 bin lirayı aşacağını bildirdi.

İstasyonda eğitim de vereceklerini dile getiren Sütçü, “Dünyadaki jeolojik doğa olayı olan depremlerin meteorolojik olayları meydana getirdiğinin tam olarak ispatını yapacağız. Ondan sonra da depremlerin her meteoroloji istasyonunda tahmini yapılabilecek şekilde oradaki çalışanların eğitimini yapacağız. Burası bir üs, merkez olacak. Türkiye'deki meteorologların yanı sıra yakın komşumuz ülkelere de eğitim vereceğiz” diye konuştu. 

Nuri Pir
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ağrı Ağrı Dağı’nda Avrupa yamaç paraşütü rekoru kırıldı Ağrı Valiliği ve Serhat Kalkınma Ajansı işbirliğiyle, 5 bin 137 metre yüksekliği, değişken hava şartları ve dik yamaçlarıyla Türkiye’nin çatısı olarak bilinen Ağrı Dağı’nda yapılan zorlu atlayışla yamaç paraşütünde Avrupa rekoru kırıldı. Geçmişte terörle anılan bölge, güvenlik güçlerinin kararlı mücadelesi sonucu terörden arındırılarak doğa sporları için cazip bir merkez haline geldi. Her yıl yüzlerce yerli ve yabancı dağcının zirve tırmanışı yaptığı Ağrı Dağı, bu defa yamaç paraşütü sporcusu Abdullah Yıldız ve ekibine ev sahipliği yaptı. Yıldız ve ekibi, Avrupa yamaç paraşütü rekoru kırmak amacıyla Ağrı Dağı’na zirve tırmanışı gerçekleştirdi. Kar, fırtına ve sisin eksik olmadığı zorlu koşullara rağmen zirveye ulaşan Yıldız ve ekibi, zirvede yamaç paraşütü ile atlayış yaptı. Bulutların arasından yapılan atlayışla Abdullah Yıldız, Avrupa rekoru kırarak büyük bir başarıya imza attı. Ağrı Dağı’nın doğa sporları için cazip bir merkez haline gelmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Vali Koç, "Bölgemizde terörden arındırılmış alanlarda yapılan bu tür etkinlikler, hem bölge turizmine hem de sporcularımıza önemli katkılar sağlamaktadır. Ağrı Dağı’nda gerçekleştirilen bu rekor denemesi, bölgenin güvenli ve cazip bir spor merkezi olduğunu bir kez daha göstermiştir" dedi. Vali Koç, bu zorlu atlayışı gerçekleştiren Abdullah Yıldız’ı tebrik ederek, başarılarının devamını diledi. Avrupa rekoru kırmış olmanın mutluluğunu yaşayan Abdullah Yıldız ise emeği geçen Vali Koç’a ve Serhat Kalkınma Ajansı’na teşekkürlerini iletti. Yıldız, bu rekorun sadece kendisine ait olmadığını, tüm Türkiye’ye ait olduğunu ve Ağrı’nın doğa sporları açısından daha da popüler hale gelmesine katkıda bulunacağını söyledi.