GÜNDEM - 29 Aralık 2019 Pazar 12:04

Köyden kentte doğal pazar turizmi

A
A
A
Köyden kentte doğal pazar turizmi

Tekirdağ’da bir AVM’de kurulan stantlarda köylü vatandaşlar doğal lezzetlerini şehir merkezinde satma imkanı buldu. Aile bütçesine katkı sağlanması ve “Kırsal Turizmi Geliştirme Projesi” kapsamında köyden gelen doğal lezzetler kentteki vatandaşlarında ilgi odağı oldu.

Tekirdağ’ın merkezi İlçesi Süleymanpaşa’da bulunan bir AVM’de hayata geçirilen “Kırsal Turizmi Geliştirme Projesi” kapsamında “Hanımeli Yöresel Ürünler Pazarı” ile kadınlar aile ekonomilerine katkı sağlıyor. AVM içinde açılan alana gelen yüzlerce vatandaş, köyden şehre gelen doğal lezzetlere ilgisiz kalmadı. Vatandaşlar kırsal kesimden merkeze gelen bu lezzetlerden faydalanmak için sıraya girdi. Etkinlik kapsamında köyde ürettikleri ürünleri burada satma imkanı bulan üreticiler ise 2 günlükte olsa uygulamadan memnun olurken, bu tür uygulamaların ara ara yapılması talebinde bulundular.

Köyden kentte doğal pazar turizmi

“Her bayan yaptığını, ürettiğini satmak ister”

Otantik takı tasarımcısı Müge Öztetik Tarımsal turizmi kalkındırma standı ile ilgili yaptığı açıklamada üretmeyi çok sevdiğini ifade ederek, “Tamamen el emeği, otantik kolyeler, bileklikler, şal, hırkalar tamamı kendi emeğimiz. Kadınlarla beraber çalışıyoruz. Tasarımlar bize ait. Her türlü etkinliğe katılıyoruz. Etkinlikte çok memnunuz. Her bayan yaptığını, ürettiğini satmak ister. Bu nakitte döndüğü zaman çok mutlu oluyor. Bu tür etkinliklerde bu konuda gayet çok güzel oluyor” ifadelerini kullandı.

“Bütçelerine katkıda bulunuyorlar”

Stantlarda satış yapan Kezban Çolak isimli kadın ise “Satışlarımız güzel gidiyor. İnsanlar alıştıkça gelecekler. Kırsal kesimdeki kadınlara destek. Bu belediyenin verdiği bir destek. Biz Ergene’den geliyoruz. Ergene’mizde de Zübeyde Hanım Parkında böyle sergimizi, stantlarımızı açıyoruz. Belediye araçları kadınlarımızı ücretsiz olarak alıp geliyor satışlarımızı yapıyoruz. Kadınlara destek. İnşallah böyle böyle büyüyeceğiz. Kadın kooperatifleri kuracağız. Doğal eşyalar, gıdalar ve malzemeler olduğu için vatandaşlarında hoşlarına gidiyor. Mesela ekmeklerimiz, kuskuslarımız bunlar bizim köyümüze has ürünler. Bayanlar el ürünlerini yapıyorlar. Böyle satıyorlar ve bütçelerine katkıda bulunuyorlar” şeklinde konuştu.

Köyden kentte doğal pazar turizmi

“Evde oturuyorlar. Bunun yerine üretecekler”

AVM’de stant açan Hoşköy Muhtarı Emine Açar da yaptığı açıklamada, “Tarımsal turizmi kalkındırma adı altında şuanda yöresel ürünlerimizin satışını yapıyoruz. Burada olmaktan mutluluk duyuyoruz. Ben aynı zamanda Hoşköy Mahallesi muhtarıyım aynı zamanda. Hoşköy Mahallesi olarak ilk defa böyle bir etkinlikte bulunuyoruz. Çok mutluyum gururluyum. Herkese bol bereketli kazançlar diliyorum. Böyle etkinliklerin devamlı yapılmasını istiyorum. Hatta muhtarı olduğum köyde bir kadın atölyesi kurmak istiyorum. Bu tür şeylerin daha da üretimini artırarak hayata geçirmek ve ileride kooperatifleşmek istiyorum. Talep şuanda çok fazla olmasa da var. Ben daha da olacağına inanıyorum. Çünkü kadınlarımızın çoğu işsiz. Evde oturuyorlar. Bunun yerine üretecekler. Dolayısıyla hem Hoşköy’ün adını duyuracağız hem de hep birlikte kalkınacağız. Çocuklarımız içinde bir gelir sağlamış olacağız. Hepimiz çocuk okutuyoruz. Güzel bir şey olacak ben ümitliyim elimden geleni de fazlasıyla yapacağım bu konuda. Yöresel ürünlerimizin daha da fazla üretilmesini ve bunun hayata geçmesini bütün kalbimle istiyorum. Cumartesi ve Pazar günü bize stant açma hakkı tanındı. 2 gün buradayız” diyerek konuşmasını noktaladı.

“Doktora gitmelerine gerek yok”

Malkara Çavuşköy’den bal üreticisi Çetin Koru isimli vatandaş ise “Ürünlerimizin daha iyi anlaşılması için vatandaşlara daha iyi görünebilmesi için böyle etkinliklerin devam etmesini istiyoruz. Bu ürünleri halkımızın hizmetine sunuyoruz. Şifadır, çok doğaldır. Doktora gitmelerine gerek yok bunları tüketince. Sadece bende ballar değil, buradaki tün ürünlerin hepsi doğaldır. Buradaki amaç köylerde, kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın, komşularımızın doğal ürünlerini üretip pazarlamak beş, on kuruş aileye gelir sağlamak. Hem de insanlara daha faydalı, daha sağlıklı ürünler sunmak” dedi.

Köyden kentte doğal pazar turizmi

“Köyümüze ekonomik katkı sağlamak için”

AVM’de kurulan stantlarda satış yapan Yaylagüne Mahalle Muhtarı Akgül Öztürk de yaptığı açıklamada, “Bu etkinlikte ürünlerimizi getirdik. Bizler aynı zamanda ceviz ve badem üreticisiyiz aynı zamanda. Cevizlerimiz ve bademlerimizi getirdik. Burada halka buluşturuyoruz. Sağlıklı ve doğal ürünlerimiz var. Ayrıca kuskus, makarna yapıyoruz. Köyümüze ekonomik katkı sağlamak için insanlarımızla bu tür etkinliklere geliyoruz” diye konuştu.

Baldan yumurtaya kadar her şey var

Tekirdağ’ın birçok ilçesinde bulunan Yaylagöne, Çavuşköy, Elmalı, Sarıpolat, Hoşköy, Kirazlı, Kılavuzlu Mahallelerinin bulunduğu stantlarda kuskus, baklava, bal, köy ekmeği, yumurta, ceviz, zeytin yağı ve daha bir çok organik ürün bulunuyor. Kırsal Turizmi Geliştirme Projesi” kapsamında köyden gelen doğal lezzetler pazarı, Pazar akşamına kadar AVM’de açık kalacak.

Halil Dağ
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Çağımızın hastalığı: Karaciğer yağlanması İEÜ Medical Point Hastanesi Gastroenteroloji bölümünden Prof. Dr. Ahmet Ömer Özütemiz, karaciğer yağlanması rahatsızlığının tedavi edilmezse karaciğer kanserine kadar gidebileceğini söyledi. Özütemiz, “Dünyada obezite, şeker hastalığı artıyor ve artmaya da devam ediyor. Bununla birlikte karaciğerde de yağlanma artıyor. Yağlanmayla başlayan bu süreç karaciğer iltihabını ve karaciğer sirozunu beraberinde getirip hastalık karaciğer kanserine kadar gidebiliyor” dedi. Karaciğer yağlanması rahatsızlığı son yıllarda hem ülkemizde hem de dünya üzerinde artarak devam ediyor. Karaciğerde biriken yağ zamanla bu organın büyümesine neden olurken, tedavi edilmemesi durumunda ise sonu siroza, devamında da karaciğer kanserine kadar gidebiliyor. İEÜ Medical Point Hastanesi Gastroenteroloji bölümünden Prof. Dr. Ahmet Ömer Özütemiz de bu konu hakkında önemli uyarılarda bulundu. Karaciğer yağlanmasında dünya genelinde büyük bir artış olduğuna vurgu yapan Özütemiz, “Karaciğer yağlanması rahatsızlığı, 21’inci yüzyılın başlangıcındaki en sık rastlanan karaciğer hastalığı olarak göze çarpıyor. Çünkü dünyada obezite, şeker hastalığı artıyor ve artmaya da devam ediyor. Bununla birlikte karaciğerde de yağlanma artıyor. Yağlanmayla başlayan bu süreç karaciğer iltihabını ve karaciğer sirozunu beraberinde getirip hastalık karaciğer kanserine kadar gidebiliyor” dedi. "Önemli olan erken teşhis" Siroz hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Ahmet Ömer Özütemiz, “Siroz da karaciğerin kronik bir hastalığıdır. Genellikle çok çeşitli nedenler sonucu gelişen ama aynı sonuca ulaşan klinik bir tablodur. Alkol kullanımına, bağışıklık sistemine, ilaçların yan etkilerine, metabolik doğuştan hastalıklara, bakır ve demir birikimine bağlı gelişebilmektedir. Hastalara çok büyük belirtiler vermez. Daha sonra karında su toplama, sarılık ve kanamalar gibi belirtiler vermeye başlar. Eskiden siroz tedavi edilemezdi. Ancak bugünkü teknolojilerle hastanın tamamen iyileşebildiğini görüyoruz. Önemli olan erken teşhis etmek.” ifadelerini kullandı. Karaciğer rahatsızlıklarında doktor kontrolünün önemine vurgu yapan Özütemiz, “Şeker hastalarının, ailelerinde hastalık öyküsü olanların, kronik hepatit B hastalarının, alkol kullanan kişilerin mutlaka doktor kontrolüne gitmesi gerekiyor. Kontrolün ardından ortaya çıkan tablo neticesinde bu kontrollerin ne kadar sıklıkta olacağına hekiminiz karar verecektir.” diye konuştu.
Ankara İstanbul ilk 3 ayda 3 milyon 766 bin 718 yabancı ziyaretçi ağırladı İstanbul, yılın ilk 3 ayında 3 milyon 766 bin 718 yabancı ziyaretçi ağırladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre mart ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 8,49 artışla 1 milyon 309 bin 200 yabancı ziyaretçi ağırlayan İstanbul, Türkiye turizminin de lokomotifi oldu. İstanbul’a mart ayında giriş yapan en çok ziyaretçiyi 163 bin 548 kişi ile Rusya Federasyonu oluştururken, 121 bin 194 kişi ile İran ikinci, 115 bin 563 kişi ile Almanya üçüncü, 57 bin 97 kişi ile İngiltere (Birleşik Krallık) dördüncü oldu. İngiltere’yi sırasıyla 55 bin 940 kişi ile Amerika Birleşik Devletleri, 40 bin 828 kişi ile Fransa ve 35 bin 446 kişi ile İtalya izledi. Mart ayında Arap ülkelerinden İstanbul’a gelen ziyaretçi sıralamasında ise Cezayir birinci, Irak ikinci, Fas üçüncü, Suudi Arabistan dördüncü sırada yer aldı. Suudi Arabistan’ı Lübnan, Libya, Mısır, Ürdün ve Tunus takip etti. Ayrıca 2024’ün ilk 3 ayında İstanbul, 3 milyon 766 bin 718 yabancı ziyaretçi ağırladı. “En çok yolcu İstanbul Havalimanı aracılığıyla geldi” İstanbul’a mart ayında gelen yabancı ziyaretçiler en çok İstanbul Havalimanı aracılığıyla şehre giriş yaptı. İstanbul Havalimanı, mart ayında 918 bin 36 yabancı ziyaretçi tarafından tercih edildi. Mart ayında İstanbul’a havayoluyla gelen toplam yabancı ziyaretçi sayısı içerisinde İstanbul Havalimanı’nın payı yüzde 70,55 oldu. Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan da yine mart ayında 382 bin 96 yabancı ziyaretçi giriş yaptı. Sabiha Gökçen Havalimanı en çok yabancı ziyaretçinin giriş yaptığı ikinci sınır kapısı olurken, havayoluyla İstanbul’a giriş yapan yabancıların yüzde 29,37’sini oluşturdu. Mart ayında havayoluyla İstanbul’a gelen yabancı ziyaretçi sayısı da 2023 yılının aynı ayına göre yüzde 8,83 artarak 1 milyon 301 bin 194 oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın en son yayımladığı konaklama istatistiklerine göre Bakanlık belgeli tesislere geliş sayısı bu yılın şubat ayında toplam 1 milyon 3 bin 842 oldu. Bu tesislerde toplam 2 milyon 205 bin 835 geceleme yapılırken, ortalama kalış süresi 2,20 gün oldu. İstanbul’daki konaklama tesislerinin şubat ayı doluluk oranı ise yüzde 45,67 olarak gerçekleşti.
Bingöl Bingöl Valisi Usta: "Jeotermal kaynaklar açısından son derece zengin bir coğrafyaya sahibiz" Bingöl Jeotermal Kaynaklarının Değerlendirilmesi Toplantısı’nda konuşan Vali Ahmet Hamdi Usta, "Jeotermal kaynaklar açısından son derece zengin bir coğrafyaya sahibiz. İlimizin jeotermal potansiyelinin güçlü projelerle etkin bir şekilde kullanılması, turizm ve ekonomi açısından daha aktif ve katma değer sağlayan birer parametreye dönüştürülmesi gerekiyor" dedi. ‘Bingöl Jeotermal Kaynaklarının Değerlendirilmesi’ bilgilendirme toplantısı, Vali Ahmet Hamdi Usta başkanlığında gerçekleştirildi. Bingöl jeotermal kaynaklarının etraflıca ele alınıp değerlendirildiği toplantıda, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü uzmanları ile Prof. Dr. Alper Baba birer sunum yaptı. Bingöl’ün jeotermal kaynakları konusunda bilgi paylaşımında bulunan Prof. Baba, Bingöl’ün jeotermal kuyu bakımında zengin bir konumda olduğunu belirterek, Bingöl bölgesinde seracılık, termal turizm, ısıtma ve soğutma yapılabileceğini ifade etti. "Veriler ve öneriler doğrultusunda çalışacağız" Toplantıda açıklamalarda bulunan Vali Ahmet Hamdi Usta, bölgedeki kaynakların ekonomiye kazandırılması için detaylı bilgiler aldıklarını söyledi. Vali Usta, "Jeotermal kaynaklar açısından son derece zengin bir coğrafyaya sahibiz. İlimizin jeotermal potansiyelinin güçlü projelerle etkin bir şekilde kullanılması, turizm ve ekonomi açısından daha aktif ve katma değer sağlayan birer parametreye dönüştürülmesi gerekiyor. Bu amaçla Balçova-İzmir jeotermalde birlikte çalıştığımız bu konuların uzmanı İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Baba ve MTA Genel Müdürlüğü Enerji Hammadde Etüt ve Arama Daire Başkanı Ejder Yapıcı, MTA Jeotermal Enerji ve Hidrojeoloji Koordinatörü Lütfi Taşkıran’ı Bingöl’e davet ettim. Değerlendirme toplantısına katkıları için değerli hocamız Prof. Dr. Alper Baba’ya ve uzman arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Vali yardımcılarımız, Belediye Başkanımız, Rektör Yardımcımız, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız ile paydaş kamu kurum ve kuruluş yetkililerinin de katıldığı toplantıda Bingöl’deki jeotermal kaynakların potansiyeli, değerlendirilmesi gereken alanlar ile bu kaynakların ekonomiye kazandırılması konusunda Hocamız ve MTA yetkililerinden detaylı bilgiler aldık. Kendilerine teşekkür ediyorum. Veriler ve öneriler doğrultusunda çalışacağız. Bugün temiz enerji kaynaklarının dünya literatüründeki yeri herkesçe malum. Herkesin hassasiyet gösterdiği şey temiz enerji kaynaklarıdır. Bizler de Bingöl olarak, bölgede kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanmayı planlıyoruz. Bu konuda kamu, özel sektör ve Sivil Toplum Kuruluşları el birliği ile bu yönde durmaksızın çalışmaya devam edeceğiz" dedi. Valilikte gerçekleşen toplantıya; Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Çiftçi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Baba, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü uzmanlarının yanı sıra paydaş kurum ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.