GÜNDEM - 14 Mart 2023 Salı 11:23

Kerevitaş’tan ekonomiye büyük katkı: 2022 yılı ihracatını ikiye katladı

A
A
A
Kerevitaş’tan ekonomiye büyük katkı: 2022 yılı ihracatını ikiye katladı

Dondurulmuş gıda, konserve ve margarin sektörlerinde Türkiye’de pazar lideri olan Kerevitaş, 2022 yılında konsolide cirosunu yüzde 153 artışla 12,3 milyar TL’ye yükseltti. Kerevitaş yurt dışı pazar payını da büyüterek ihracatını yüzde 111 ile rekor bir düzeyde artırdı.

Türkiye’de taze dondurulmuş gıda, konserve ve margarin pazarının lider şirketi Kerevitaş, 2022 yılı finansal sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıkladı. Buna göre Kerevitaş, geçen yıl konsolide cirosunu bir önceki yıla göre yüzde 153 oranında artırarak 12,3 milyar TL’ye yükseltti. İhracat kapasitesiyle de dünya genelinde çeşitli pazarlarda liderliğini koruyan Kerevitaş, 2022’de ihracatını yüzde 111 oranında artırarak toplam 1,6 milyar TL’ye yükseltti. SuperFresh ve margarin kategorisinde beş kıtada 50’yi aşkın ülkeye yaptığı ihracatla bölgesel liderliklerini güçlendiren Kerevitaş, tüketici margarini kategorisinde 30 yılı aşkın süredir faaliyette bulunduğu Irak, Suriye ve Gürcistan pazarlarında “Ona” markasıyla; ev dışı tüketim sektöründe ise pastacılık kategorisinde Arnavutluk’ta, catering kategorisinde Irak, Romanya ve Kazakistan’da liderliğini korudu. Şirket, İstanbul İhracatçılar Birliği tarafından düzenlenen İhracat Birincileri 2022 Ödül Töreni’nde, “Dondurulmuş Ürünler Kategorisi’nde” gerçekleştirdiği satış tonajıyla birinci seçilerek, son üç yılın en başarılı ihracatçısı ödülünün de sahibi oldu.

“Tüm kategorilerde liderliklerimizi daha da güçlendirdik”

Kerevitaş’ın 2022 yılı finansal sonuçlarını değerlendirirken sözlerine 11 ili sarsan deprem felaketiyle ilgili üzüntülerini ifade ederek başlayan Kerevitaş CEO’su Mert Altınkılınç, bölgeye ilk etapta konserve ton balığı ve gıda ürünü ulaştırdıklarını, yaraların hızla sarılması için bu çalışmalara devam edeceklerini aktardı. Altınkılınç sözlerine şöyle devam etti: “2022 yılında sadece ülkemizde değil, ihracat ve yurt dışında da büyümemizi sürdürdük. Yenilikçi ürünlerimizin, yaygın satış ve dağıtım ağımızın bize kattığı güçle tüm kategorilerde liderliklerimizi daha da güçlendirdik. Bu büyümede ihracattaki başarılarımızın payını önemli buluyor, yenilikçi ürün ve markalarımızla önümüzdeki dönem de liderliğimizi devam ettirmeyi hedefliyoruz.”

Markalar birbirinden önemli başarılara imza attı

Dondurulmuş gıda ve konserve sektörünün lider markası SuperFresh, 2022 yılında portföyüne yenilikçi marka duruşunu destekleyecek 19 ürün ilave ederek yeni bir soluk getirdi. Kategoride bir ilki gerçekleştirdiği ‘Refika Birgül ile SuperFresh Bi’ Yolculuk’ iletişim kampanyasıyla 50 yıla yakın uzmanlığı üzerinden dondurulmuş gıdanın tarladan tabaklara ulaşan yolculuğunu tüketicilere anlattı. Sektöre yön veren SuperFresh, yüzde 50 ciro pazar payıyla açık ara liderliğini korudu.

Türkiye margarin sektörünün açık ara pazar lideri olan Kerevitaş Yağ İş Birimi ise, yüzde 100 marka bilinirliğine sahip Bizim Yağ ve Teremyağ gibi markalarıyla 2022 yılını yüzde 63,2 oranındaki güçlü ciro payıyla tamamladı. Bizim Yağ, stratejik iş birlikleri ve yeni nesil dijital iletişimiyle Türkiye'de FMCG Gıda kategorisinde birinciliğini güçlendirerek 421 bin takipçiye ulaştı ve kendi rekorunu kırdı. Türkiye’de bir ilk olan, içinde yağ, salça, soğan, sarımsak ve baharatların yer aldığı; yemeklere keyif ve lezzet katan Ülker Bizim Yemek Bazı iki çeşidiyle raflarda yerini aldı. Domates salçalı ve pestolu çeşitleriyle ürün “hepsi bir arada” konseptinde tüketiciyle buluştu. Kategorinin hem ürün hem de iletişim anlamında en yenilikçi markası olan Teremyağ ise, 2022’de hedef kitlenin yoğun vakit geçirdiği ve erişimi en yüksek dijital mecra olan Instagram’da lezzet odaklı ve ayrışan içerik stratejisi ile FMCG Gıda kategorisinin en çok takip edilen üçüncü markası oldu.

Kerevitaş’tan ekonomiye büyük katkı: 2022 yılı ihracatını ikiye katladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Antalya’da 1 haftada 16 bin araç sürücüsüne ceza uygulandı Antalya İl Emniyet Müdürlüğü birimlerince yapılan 1 haftalık denetimlerde, toplam 16 bin 352 araç ve sürücüye trafik idari para cezası uygulandı. İl Emniyet Müdürlüğü Trafik birimlerince, 1 haftalık süreçte, mevcut trafik düzeni ve güvenliğinin devamının sağlanması, denetim faaliyetlerinin her zaman ve her yerde etkin bir şekilde gerçekleştirerek, sürücülerde “Algılanan yakalanma riski duygusunun” sürekli ve üst düzeyde tutulabilmesi amacıyla, helikopter ve drone kullanılarak operasyon gerçekleştirildi. Çalışmalar kapsamında; yük taşıyan araçların denetiminde; 13 bin 178, yolcu taşımacılığı denetiminde 4 bin 209, hız denetiminde bin 729, alkol denetiminde 9 bin 229, emniyet kemeri denetiminde 16 bin 674, motosiklet ve motorlu bisiklet denetiminde 7 bin 648, emniyet kemeri denetiminde 7 bin 663, okul servis araçları denetiminde 644 araç ve sürücüsü olmak üzere diğer denetimlerle birlikte toplam 77 bin 456 araç ve sürücüsü kontrol edildi. Kontrol sonucunda; yasak park yapan bin 597, engellilerin araçları için ayrılmış park yerlerine park yapan 277, hız ihlali yapan 6 bin 8, alkollü araç kullanan 281, korsan taşımacılık yapan 5, abartı egzoz kullanan 52, kırmızı ışık ihlali yapan 717, emniyet kemeri kullanmayan 889, kask kullanmayan bin 622, araç muayenesi olmayan 326, seyir halinde cep telefonu kullanan 47, sürücü belgesi olmadığı/geri alındığı/iptal edildiği halde araç kullanan 277, diğer maddelerle birlikte toplam 16 bin 352 araç ve sürücüye trafik idari para cezası uygulandı. Hava araçlarıyla yapılan denetimlerde ise, 731 araç sürücüsüne trafik idari para cezası kesilirken, Yaşam Tüneli Eğitim Çadırı’nda 53 araç sürücüsü 129 yolcu olmak üzere toplam 182 yol kullanıcısına eğitim verildi.
İzmir Aliağa’ya Denizcilik Uygulama Merkezi kuruluyor Aliağa Belediyesi ile İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi arasında geçtiğimiz yıl aralık ayında imzalanan, Aliağa’ya Denizcilik Fakültesine bağlı bir uygulama merkezi kurulmasını içeren protokol sonrası, uygulama merkezi fiilen kuruldu. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi’ne bağlı olarak kurulan uygulama merkezi çok yakın bir zamanda Kültür Mahallesi, Fevzi Paşa Caddesi adresinde faaliyetlerine başlıyor. Denizcilik Uygulama Merkezi, denizcilik, gemi geri dönüşüm ve denizcilik alanında birçok paydaşa hizmet verecek. Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ın girişimleri, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şube Başkanı Adem Şimşek ve Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi öğretim üyelerinin katılımlarıyla gerçekleştirilen protokol sonrası Aliağa’da Denizcilik Uygulama Merkezi kuruldu. Kâtip Çelebi Üniversitesi heyetinden Aliağa Belediyesine ziyaret Kurumlar arası yapılan görüşmeler kapsamında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakkı Dereli ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Önal Aliağa Belediyesi Başkan Vekili Mesut Öztürk’ü ziyaret etti. Ziyarette Aliağa Belediyesi Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ali Osman Karatekin de hazır bulundu. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Aliağa Belediyesi Başkan Vekili Mesut Öztürk, “Aliağa Belediye Başkanımız Serkan Acar, Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubemiz ve Katip Çelebi Üniversitesi Rektörlüğünün işbirliğinde imzalanan protokolle Aliağa’mızda açılacak olan Katip Çelebi Üniversitesi Gemi İnşa ve Denizcilik Uygulama Birimini değerlendirdik. Denizcilik sektörünün tüm paydaşları olmak üzere Aliağamıza önemli katkıları olacağını düşündüğümüz merkezin hayırlı olmasını diliyor, kıymetli hocalarımıza ziyaretleri için teşekkür ediyorum” dedi. Aliağa’ya gelen İzmir Katip Çelebi Üniversitesi heyeti, belediye ziyareti sonrasında Aliağa Liman Başkanlığı, İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi ve Aliağa Ticaret Odası’na da ziyarette bulundu.