GÜNDEM - 21 Haziran 2023 Çarşamba 10:44

Karadeniz'in deniz suyu sıcaklığı en düşük illeri Samsun ve Ordu

A
A
A
Karadeniz'in deniz suyu sıcaklığı en düşük illeri Samsun ve Ordu

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Karadeniz'in en soğuk deniz suyu sıcaklığına sahip ili 19 derece ile Samsun ve Ordu kıyıları oldu.

Türkiye'de Karadeniz'e kıyısı olan 16 il bulunuyor. Bu illerin 11'i Karadeniz Bölgesi'nde, 5'i de Marmara Bölgesi'nde yer alıyor. Marmara Bölgesinde Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli ve Sakarya'nın, Karadeniz Bölgesi'nde de Düzce, Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin'in Karadeniz'e kıyısı bulunuyor.

Deniz suyu sıcaklıkları verilerine göre İstanbul'un Karadeniz kıyıları ile Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli ve Sakarya kıyıları 21 derece, Düzce kıyıları 21 derece, Zonguldak, Bartın ve Kastamonu kıyıları 22 derece, Sinop kıyıları 20 derece, Giresun kıyıları 22 derece, Trabzon kıyıları 22 derece, Rize kıyıları 22 derece seviyesinde seyrederken, Artvin kıyıları ise 23 derece civarına çıktı.

Verilere göre Karadeniz'de en soğuk deniz suyu sıcaklığına sahip iller 19 derece ile Samsun ve Ordu olurken, en sıcak deniz suyu sıcaklığına sahip il ise 23 derece ile Artvin olarak kayıtlara geçti. Öte yandan Ege ve Akdeniz'de deniz suyu sıcaklıkları 21 ila 27 derece arasında değişiklik gösterirken, Marmara Denizi'nde de deniz suyu sıcaklıkları 21 ile 25 derece arasında bulunuyor.

Deniz suyu sıcaklık farkının nedenleri

Deniz suyu sıcaklık uzmanları, deniz suyu sıcaklığı ölçümün kıyılarda yapıldığını ifade ederken; akıntılar, çevresel ve bölgesel faktörlerin deniz suyu sıcaklığında farklılık oluşturabildiğini belirtiyor. Karadeniz’deki deniz suyu sıcaklıklarının farkını daha çok tatlı su akıntılarının neden olduğunu ifade eden uzmanlar ayrıca fazla rüzgar alan bölgelerin daha çabuk soğuyabildiğinin altını çiziyor. Karadeniz’de deniz suyu sıcaklıklarının çok büyük farklılık göstermediğini vurgulayan uzmanlar, Akdeniz ve Ege’de ise deniz suyu sıcaklık farklarının 5-6 dereceye kadar yükselebileceğine dikkat çekiyor. Akdeniz ve Ege’de dip suyu geldiğinde sıcaklığın bir anda değişebildiğinin altını çizen tahmin uzmanları, Karadeniz’de dip suyu nedeniyle sıcaklık farklarına fazla rastlanılmazken bu duruma Ege ve Akdeniz’de sıklıkla rastlandığını bildirdiler.

Erdi Demir
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kilis Suriyeliler Kilis Öncüpınar Gümrük Kapısı’ndan yurtlarına dönüyor Esad rejiminin düşmesinin ardından Suriyeli mülteciler, Kilis Öncüpınar Gümrük Kapısı’ndan yurtlarına dönmeye devam ediyor. Suriyeliler 13 yıl sonra ülkelerinin yeniden inşası için geri dönerken Türkiye’ye teşekkür etti. Suriyeli mülteciler, Esad rejiminin 8 Aralık’ta düşmesinin ardından Türkiye’den ülkelerine dönmeye devam ediyor. Kilis’teki Öncüpınar Gümrük Kapısı’na sabahın erken saatlerinde çok sayıda Suriyeli gelerek, yurtlarına dönmek için uzun kuyruklar oluşturdu. 1963’te iktidara gelen Baas rejiminin sona ermesinin ardından, Şam’ın kontrolünü ele geçiren muhaliflerin, Beşar Esad’ı ülkesinden kaçmaya zorlamasıyla, Suriyeliler evlerine dönmeye başladı. "Türkiye’ye çok teşekkür ediyoruz" Kilis Öncüpınar Gümrük Kapısı’na gelenlerden Zekeriya Katmuş, 10 yıldır İstanbul’da yaşadığını belirterek, Esad’ın kaçmasının ardından yurtlarına dönmeye karar verdiklerini söyledi. Katmuş, “Türkiye’ye çok teşekkür ediyorum, burada çok iyi karşılandık. Allah razı olsun, haklarını helal etsinler” dedi. Ayrıca, tüm akrabalarının da Suriye’ye dönme kararı aldığını ifade eden Katmuş, kış şartları nedeniyle baharı bekleyen akrabalarının, ülkesini yeniden inşa etmek için geri döneceklerini söyledi. "Doktor olmak istiyorum" Eslam Katmuş, 1 yaşında Türkiye’ye geldikten sonra İstanbul’un Küçükçekmece ilçesinde büyüdüğünü belirterek, Suriye’de okuluna devam edeceğini ve ileride doktor olmak istediğini söyledi. Katmuş, Türkiye’ye misafirperverlikleri için teşekkür etti. İç savaşın sona ermesinin ardından ülkelerine dönmenin heyecanını yaşayan Suriyeliler, pikaplarla taşıdıkları eşyalarla gümrük işlemlerinin ardından yurtlarına kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor.
Samsun ’Kulak çınlaması ve baş dönmesi anemi habercisi olabilir’ İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Önder Özüm Polat, "Hemoglobin değerinin erişkin erkekte 14 gram, erişkin kadında 12 gramın altında olması anemi (kansızlık) olarak tanımlanır. Kulak çınlaması ve baş dönmesi anemi habercisi olabilir" dedi. Liv Hospital Samsun İç Hastalıkları (Dâhiliye) Uzmanı Dr. Önder Özüm Polat, eritrosit (RBC) yüksekliği ve düşüklüğü hakkında bilgilendirmede bulundu. ‘Kırmızı kan hücresi’ olarak bilinen eritrositin vücuttaki birinci fonksiyonunun gaz değişimi olduğunu belirten Uzm. Dr. Polat, "Eritrositler oksijeni akciğerden dokulara taşır ve dokudan da karbondioksit dışarı atılacağı akciğere getirirler. Eritrositler birkaç organel içeren çekirdeksiz hücrelerdir; sitoplazmalarının büyük bir kısmını oksijen taşınmasında rol oynayan demir içerikli hemoglobin adı verilen molekül oluşturur" diye konuştu. Kırmızı kan hücrelerindeki artış Hemoglobinin normal sınırının üzerinde bulunmasına "eritrositoz" veya "polistemi" adı verildiğini dile getiren Uzm. Dr. Polat, "Eritrositoz, hacim başına düşen eritrosit sayısında ve hemoglobinde artış olarak tanımlanır. Kırmızı küre kütlesinde görülen mutlak artış ise polisitemi veya diğer adıyla mutlak eritrositoz şeklinde adlandırılır. Polistemi aynı zamanda eritrosit üretiminde bir artma olduğunu işaret eder" şeklinde konuştu. "Polistemi nedenleri ve risk faktörleri" Polisteminin nedenleri ve risk faktörleri hakkında konuşan Uzm. Dr. Polat, "Polistemi, hipoksemi oluşturan başka hastalıklara bağlı ikincil (sekander) olarak gelişebileceği gibi (sekander polistemi) kanser veya renal hastalığa bağlı yüksek miktarlarda eritropoetin salgılanmasıyla veya tamamen otonom neoplastik bir hastalık (polistemi vera) olarak ortaya çıkabilir. Polistemi vera diğer adıyla polistemi, (rubra vera) krantik myeloproliferatif hastalıklar grubundan bir bozukluktur. Baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, görme bozuklukları, eklemlerde karıncalanma ve uyuşma olabilir. Gastroentestrol kanamalar, burun, diş eti kanaması, kardiovasküler semptomlar (angina pektoris, kalp yetersizliği) en sık görülen semptom kaşıntıdır. Hemoglobin değerinin erişkin erkekte 14 gram, erişkin kadında 12 gramın altında olması anemi olarak tanımlanır. Aneminin varlığının gösterilmesinin (teşhis edilmesinin) ardından mutlaka nedeninin aydınlatılması gereklidir" ifadelerini kullandı. 10 önemli hastalık "Eritrosit düşüklüğüne sebep olan 10 önemli hastalığı da belirten Uzm. Dr. Polat, şunları söyledi: "Demir eksikliği anemisi, talesemi, kronik hastalık anemisi, sideroblostik anemi, ranel hastalık anemisi, hipatiroidizm, B12 ve polik asit eksikliği (megalablastik anemi), karaciğer hastası bazı ilaçlar, kanser, HIV, kanama sebebiyle eritrosit düşer. Yangınlık, kalp atışında düzensizlik, çabuk yorulma, nefes almada güçlük, baş ağrısı, baş dönmesi, soluk cilt, bacaklarda kramp gibi belirtilerde eritrosit düşüklüğü tespit edilebilir."
Şırnak Sağlık-Sen Şırnak Şube Başkanı Anmal: “Farkımız iyiliğimiz olsun” Sağlık-Sen Şırnak Şube yöneticileri, Dünya Sağlık İdarecileri Günü’nde kentte görev yapan idarecileri ziyaret etti. Sağlık-Sen Şırnak Şube Başkanı Sabğatullah Anmal, beraberindeki şube yöneticileri ve hastane iş yeri temsilcileri ile birlikte Şırnak İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Sait Değer, Sağlık Müdürlüğü ile İlçe Devlet Hastanesi idarecilerini ziyaret ederek, Dünya Sağlık İdarecileri Günü’nü kutladı. Ziyarette sağlık çalışanları sorunlarını ileterek, çalışma ortamların düzenlenmesi için gerekli önlemlerin alınmasını istedi. Sağlık-Sen Şube Başkanı Anmal, ’’Dünya Sağlık İdarecileri Günü nedeniyle tüm idarecilerimize Sağlık-Sen yönetimi ve Sağlık-Sen iş yeri temsilcilerimizle ziyaretler gerçekleştirerek günlerini kutladık. Sağlık kurumlarının nitelikli, etkili ve kaliteli sağlık hizmeti sunmasına katkıda bulunan, sağlık sektörünün gelişmesi için çabalayan İl Sağlık Müdürümüz Dr. Mehmet Sait Değer ve sağlık yönetici kadroları olmak üzere tüm sağlık yöneticilerinin ve genç sağlık yöneticisi adaylarının Sağlık İdarecileri Günü kutlu olsun. Sağlık-Sen ailesi olarak sahada yaptığımız çalışmaların çözümü için sürekli kapılarını çaldığımız idarecilerimize vesile olan ’Dünya Sağlık İdarecileri Günü’ nedeniyle yaptığımız ziyaretlerde çalışanların sorunlarını iletirken idarecilerimizin de birikmiş sistem ve bürokrasi engellemelerinin aşılması için istişarelerde bulunduk. ’Farkımız iyiliğimiz olsun, zira kötülük yapan çok’ şiarıyla çalışanların rahat ve güvenli bir çalışma ortamında halka daha nitelikli ve kaliteli bir sağlık hizmeti sunulmasına katkıları olacağı inancımızla birlikte başarı dileklerinde bulunduk. Sağlık idarecilerimizin de sorunlar yumağı haline gelen özlük haklarının iyileştirilmesi için sendikamızın yaptığı ve önümüzdeki günlerde gündeme gelmesi beklenen çalışmalar ile idarecilerin de sorunlarının çözüm adresinin Sağlık-Sen olduğunu ifade ettik” dedi.
Balıkesir Zeytinyağında beklenen fiyat ocak ayında açıklanacak Türkiye’nin önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, zeytin üreticileri Tariş’in zeytinyağı fiyatlarını açıklamasını bekliyor. Burhaniye 76 nolu Burhaniye Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifinin olağan genel kuruluna katılan Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Fikret Akova, zeytinyağı fiyatının ocak ayında açıklanacağını duyurdu. Ege yöresinde yüzbinlerce zeytin üreticisi Tariş’in zeytinyağı fiyatlarını açıklamasını bekliyor. Her sene Kasım ayında açıklanan zeytinyağı fiyatlarının bu güne kadar açıklanmaması üreticileri tedirgin ederken, Burhaniye 76 nolu Burhaniye Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifinin olağan genel kuruluna katılan Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Fikret Akova, zeytinyağı fiyatının ocak ayında açıklanacağını duyurdu. Bu sene Türkiye’nin yanı sıra diğer ülkelerde de ürün bolluğu olduğunu kaydeden Fikret Akova, “Burhaniye Kooperatifi kooperatiflerin en büyüğüdür. Sizler de bu büyümeye destek veren ortaklarsınız. Şu anda yurt dışında İspanya başta olmak üzere müthiş bir ürün rekoltesi var. Üretilen zeytinyağını yurt içinde tüketemiyoruz. Onun için ihraç etmek zorundayız. 85 milyon nüfusumuz var. Kişi başı 2 kilo tüketim var. Yurt içinde toplam tüketim 170 bin ton. Oysa 475 bin ton tahmin var. Ürettiğimiz yağ tükettiğimizden çok az. Bugün Tariş ortağı olmayan, Tariş’e bir kilo yağ vermemiş insanlar konuşuyorlar. Tariş özerk bir yapı. Arkamızda devlet desteği yok. Geçen yıl kilo başına 80 kuruş destekleme verildi. Bu rakam bu yıl bir liraya çıktı. Biz bunun kilo başına 15 liraya çıkmasını istiyoruz. Bunun için hepinize görev düşüyor. Siyasilere baskı yapın. Yılbaşından sonra ocak ayı içinde zeytinyağı fiyatını açıklayacağız. Geçtiğimiz yıl bin 400 ton yağ satın aldık. Bu sene bugünü kadar bu rakam 2 bin 300 tona yaklaştı. 30 yıl sonra bu görevi devraldık ancak, o kadar olumsuzluklarla karşılaştık ki bunun altından ancak Burhaniye çıkar diye düşünüyorum. Kooperatifimize sahip çıkan bütün vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.