GÜNDEM - 19 Eylül 2021 Pazar 10:54

Kadınlar imece usulü ile kışlık ekmek yapıyor

A
A
A
Kadınlar imece usulü ile kışlık ekmek yapıyor

Konya’da kadınlar imece usulü ile tek tek elleriyle açtıkları hamurları saç üzerinde ısıttıktan sonra pişiriyor. Kış mevsimin en önemli hazırlıklarından olan yufka ekmeği kış boyunca tüketiliyor.

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte kadınlar, kışlık hazırlıklara başladı. Salça, turşu, kurutulmuş ürünlerin yanı sıra en çok emek isteyeni ise yufka ekmek. Kış aylarının vazgeçilmezi haline gelen bu lezzet için Konya’nın Meram ilçesindeki kadınlar tarafından imece usulü ile her gün bir ailenin ekmeği yapılıyor.

Kadınlar imece usulü ile kışlık ekmek yapıyor

Sabahın ilk ışıklarında hazırladıkları hamur, halk dilinde beze olarak tabir edilen kesme işlemi ile başlıyor. Toplanan kadınlar bezeleri oklava yardımıyla tek tek açarak pişirme işlemine geçiyor.

Sıcak saç üzerinde hafif ısıtılan yufkalar, daha sonra ateşin içinde kızartılıyor. Akşam saatlerine kadar devam eden yoğun mesai içerisinde yaklaşık 2 bin adet yufka yapılıyor.

Kadınlar imece usulü ile kışlık ekmek yapıyor

Yapılan ekmekler daha sonra evin serin bir bölümünde muhafaza ediliyor. Hazırlanan yufka ekmeklerin en büyük özelliği ise kış boyunca bayatlamadan tüketilmesi olarak biliniyor.

Komşularına sırayla yufka yapmaya gelerek gün boyu hamur açan Fahriye Aslan, "Sabah beşte geldik, hamuru yoğurduk bezeyi tuttuk. Daha sonra yufkayı yapmaya başladık. İmece usulü komşularla burada toplanıp kışlık ekmeklerimizi yapıyoruz. Kışa hazırlık için ekmeğimizi akşama kadar yapıyoruz, bir kış yiyoruz” dedi.

Kadınlar imece usulü ile kışlık ekmek yapıyor

Her kış öncesi komşuları ile kışlık ekmeğini yapan Ayşe Uysal, "İki gün önce komşuları çağırdım. Biz burada birbirimize ödünç yapıyoruz. Sabah 5’te kalkıp hamuru yoğurdum, her şeyi hazırladıktan sonra komşularım geldi. Onlardan Allah razı olsun. Kışlık ekmeğimizi yapıyoruz. Bir kış yiyeceğiz. Allah’a şükürler olsun. Komşularıma da ben ödünç gideceğim. Bu şekilde birbirimize ekmeğimizi yapıyoruz. Atalarımızdan gördük biz, eskilerden beri yaparız ekmeğimizi. Biz bu yufka ekmeksiz yapamayız, devamlı kışlık ekmeğimizi yaparız. Şimdiki nesil fazla bu ekmeği yemiyorlar. Benim 5 çocuğum var, 3’ü yemiyor. Daha doğrusu yemek istemiyorlar. Aslında bunlar atalarımızdan gelen bir lezzet” diye konuştu.

Kadınlar imece usulü ile kışlık ekmek yapıyor

Hazırlanan yufkaları saç üzerinde pişiren Fadimana Memiş, "Yufkayı açan arkadaşlar sacın üzerine atıyor, bende üzerinde yufkayı çeviriyorum. Ateşin de içinde pişiriyorum. Pişecek, yenilecek. Ateşin içerisinde pişirdiğin zaman daha lezzetli olur. Biz bunu annemizden öğrendik. Küçüklüğümüzden beri de yaparız" dedi.

İbrahim Yetkin
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Osmaniye Osmaniye’nin kurtuluşunun 103.yılı fener alayıyla kutlandı Osmaniye’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 103. yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde ’Fener Alayı’ yürüyüşü düzenlendi. Milli Mücadele zaferinin 103. yılında Osmaniye Belediyesi tarafından düzenlenen fener alayı yürüyüşünde Belediye Mehter Takımı, seslendirdiği marşlar ile katılımcılara coşku dolu bir gün yaşattı. Ellerinde fener ve Türk bayraklarıyla coşku dolu yürüyüşe katılan Belediye İzcilik Kulübü üyeleri, ’En Büyük Türkiye’, ’Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez’ sloganlarıyla destek verdiler. Katılımın yoğun olduğu fener alayı yürüyüşüne ellerinde Türk bayrakları ve alkışlarla vatandaşlar da destek verdi. Osmaniye Şehitler Anıtı Açık Hava Müzesinde tamamlanan yürüyüş mehter takımı konseri ile devam etti. Osmaniye Belediye Başkanı İbrahim Çenet, “Osmaniye’mizin düşman işgalinden kurtuluşunun 103. yılı kutlu olsun. Tabii Osmaniye’mizin şimdi öyle bir coşkuyla geldik ki gerçekten maşallah dedik. İşte bizim vatan aşkımız böyle gürül gürül akan bir ırmak gibi şu Akdeniz’in incisi olan öncüsü olan Çukurova’mızdan vatanımızın batısından doğusuna kuzeyinden güneyine hamdolsun her yerine akıyor. İşte dün Mahmure tren istasyonundaydık orada şehit kaymakam Saimbey’i onun silah arkadaşlarını yad ettik. Tabii ki bizim Rahime Hatunlarımız, Palalı Süleymanlarımız ve o kaç kaç hadisesinin yaşandığı dönemde bütün kahraman Osmaniye’mizin aziz şehitlerini burada bir kez daha saygıyla, hürmetle onları şükranla anıyorum. Bizlere bırakmış oldukları bu vatanı ilelebet hep birlikte Türk’ün yurdu yapacağımızı bir kez daha vurguluyorum ve sizleri saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. Osmaniye’mizin kurtuluşu bir kez daha hayırlı olsun diyorum.” dedi. Program havai fişek gösterisi ile son buldu. (MSL-
Uşak Uşak’ta göçük altında kalarak hayatını kaybeden iş makine operatörü olayında 2 kişi tutuklandı Uşak’ta dün göçük altında kalarak hayatını kaybeden iş makine operatörü olayında 2 kişi tutuklanırken, 1 kişi ise savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Olay, dün Köme Mahallesi Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Belediye İşhanı’nın yıkımı sırasında meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, yıkım esnasında meydana gelen göçükte bir iş makinesi operatörü enkaz altında kaldı. İhbar üzerine bölgeye sağlık, AFAD, UMKE, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. Polis ekiplerince bölgede geniş çaplı güvenlik önlemi alınırken, arama kurtarma ekiplerince yaklaşık 3 saatlik çalışmanın ardından Bekir Tut’a (60) ulaşıldı. Sağlık ekiplerince yapılan ilk incelemede Tut’un hayatını kaybettiği belirlendi. Olay ilişkin başlatılan soruşturmada polis ekiplerince firma yetkilisi F.Y.’nin gözaltına alınmasının ardından, yıkım sahası sorumlusu E.A. gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerin ardından F.Y. ve E.A. adliyeye sevk edildi. Şehir dışında olduğu tespit edilen şantiye sorumlusu Ö.O. ise ifadesi alınmak için adliyeye geldi. E.A. savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılırken, savcılık ifadelerinin ardından mahkemeye sevk edilen firma yetkilisi F.Y. ve şantiye sorumlusu Ö.O. ‘taksirle ölüme neden olma’ suçu nedeniyle tutuklanarak cezaevine gönderildi.