SPOR - 16 Mart 2023 Perşembe 21:01

Jorge Jesus’tan kadroda 5 değişiklik

A
A
A
Jorge Jesus’tan kadroda 5 değişiklik

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jorge Jesus, Kadıköy’deki Sevilla maçında son olarak deplasmanda oynadıkları müsabakaya göre 5 farklı isme görev verdi.

UEFA Avrupa Ligi Son 16 Turu ikinci maçında sahasında İspanyol ekibi Sevilla ile karşı karşıya gelen Fenerbahçe’de ilk maça göre 5 farklı oyuncu ilk 11’de görev aldı. Sarı-lacivertli takımın teknik adamı Jorge Jesus, İspanya'da oynanan karşılaşmada King, Arao, Crespo, İrfan Can ve Lincoln’u oynatırken, içerideki maçta bu isimlerin yerine Arda, İsmail, Oosterwolde, Zajc ve Batshuayi’yi sahaya sürdü. Jesus’un Sevilla karşısında mücadeleye başlayacağı ilk 11 şu şekilde: "Altay, Serdar, Samet, Szalai, Ferdi Kadıoğlu, İsmail Yüksek, Zajc, Oosterwolde, Arda Güler, Batshuayi, Valencia"

Bora Akyol - Mehmet Şirin Topaloğlu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas 100 gramıyla 4 kişilik ailenin karnı doyuyor Kurutulmuş çiçek bamyanın saymakla bitmeyen faydalarının yanı sıra, 100 gramı ile de dört kişilik bir ailenin karnı doyuyor. Türkiye’de yaygın olarak Akdeniz bölgesinde yetiştirilen bamya, ince işçiliğinden dolayı kilogram fiyatı 2 bin 500 liradan alıcı buluyor. Kadınlar tarafından İlkbahar aylarında sabah güneş doğmadan günün erken saatlerinde, çiçek haliyle tek tek toplanarak ince bir işçilikle ipe diziliyor. Bamyanın 100 gramı ile 4 kişilik aileye yemek yapılabiliyor. İç Anadolu’nun birçok ilinde ise düğünlerde düğün yemeği yapılarak misafirlere ikram edilen kurutulmuş çiçek bamya, insanlar tarafından sevilerek tüketiliyor. Faydaları saymakla bitmeyen bamya, birçok hastalığın da ilacı olarak biliniyor. Bamya, günümüzde de diz kapağındaki sıvı azalması, eklem rahatsızlıkları, kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik gibi birçok hastalığa iyi gelmesi nedeniyle sıklıkla tercih ediliyor. Hal esnaflarından Hakan Özfidancı, ”Sabah güneş doğmadan, kadınlar tarafından toplanan bamya, çiçek haliyle toplanır. Bamyanın tek tek ipe dizilmesi maliyetini yükseltiyor. Yazın taze satılan bamya kuru bamya ile eşdeğer değildir. Bu bamyanın 100 gramından 4 kişilik bir aileye yemek yapılabilir. İlk bakışta pahalı gözükse de aslında bamya pahalı bir yemek değildir. Eskiden atalarımız da tükettiği bir yemektir, Konya, Kayseri gibi illerimizde düğün yemeği olarak da tüketiliyor. Bamyanın kilogram fiyatı şu anda 2 bin 500 lira” diye konuştu. Özfidancı “Fiyatı ilk bakışta pahalı gibi gözükse de yemekleri yapıldığı zaman çok ekonomik ve bereketli bir bitki. 100 gramı 250 lira, ancak bu 100 gramdan dört kişili bir aileye yemek yapılabiliyor. Eskiden atalarımız, dedelerimiz bamyayı ilaç olarak kullanırlarmış. Günümüzde de bazı aileler halen şifa niyetine ilaç olarak kullanmaya devam ediyor. Diz kapağındaki sıvı azalması, eklem rahatsızlıkları, kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik için alıp şifa niyetine tüketen müşterilerim var” dedi.
İstanbul Organ nakli olanlar, çocuklar ve hamileler pestisit tehlikesi altında Son zamanlarda gıda üretiminde aşırı tarım ilacı kullanımı, ciddi bir endişeye yol açıyor. Pestisit kalıntıları, sağlık açısından büyük riskler taşıyor. Özellikle organ nakli olan bireyler, çocuklar ve hamileler bu tehlikeden en çabuk etkilenen gruplar arasında yer alıyor. Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, pestisit kalıntılarının sadece sebzelerle sınırlı olmadığını, bakliyat, et, süt ve yumurta gibi çok çeşitli gıdalarda da pestisitlere rastlanabileceğine dikkat çekerek, “Halkımız bu konuda bilinçli olmalı, ne yediğini iyi bilmelidir. Aynı zamanda, yetkililerin denetimleri artırması şarttır. Pestisit kalıntıları, başta organ nakli hastaları olmak üzere birçok kişi için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Pestisitlerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması için bireysel önlemler yeterli olmayabilir. Bu nedenle, pestisit kullanımı azaltılmalı. Pestisitlerde doz çok önemlidir” dedi. Pestisitler en çok elma, çilek, domates, biber ve ıspanak gibi ince kabuklu ya da yüzeyi pürüzlü olan ürünler, buğday, pirinç, kuru fasulye ve nohut gibi ürünlerde bulunabiliyor. Hayvan yemlerindeki pestisitler, et, süt ve yumurtaya bulaşabiliyor. Pestisitler sağlık üzerinde şu olumsuz etkilere sebep olabiliyor: "Hormonal düzensizlikler, sinir sistemi hasarı, kansere yol açabilecek toksik etkiler, üreme bozuklukları". Pestisit maruziyetini azaltmak için sebze ve meyveleri bol suda yıkamak, sirkeli veya karbonatlı suda bekletmek, kabukları soyulabilen ürünlerin kabuklarını soymak, sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmeye özen göstermek gerekiyor.