DÜNYA - 29 Nisan 2024 Pazartesi 15:29 | Son Güncelleme : 29 Nisan 2024 Pazartesi 16:00

İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf’tan istifa kararı

A
A
A
İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf’tan istifa kararı

İskoçya'nın ilk Müslüman Başbakanı Hamza Yusuf, görevinden istifa etme kararı aldı.

İskoçya'nın ilk Müslüman Başbakanı Hamza Yusuf, başbakanlık görevinden ve İskoçya Ulusal Partisi (SNP) liderliğinden istifa etme kararı aldığını açıkladı. Sorunsuz ve düzenli bir geçiş sağlamak için yeni başbakan seçilene kadar görevde kalacağını belirten Yusuf, 12 yıllık siyasi kariyeri boyunca her zaman değerlerine uygun hareket ettiğini söyledi. Görevi devralacak yeni liderin yoksul çocuklar, önyargı ve ayrımcılıkla mücadele de dahil olmak üzere öncelik verdiği konular için mücadele etmeye devam edeceğinden hiç şüphesi olmadığını vurgulayan Yusuf, parti üyelerine seslenerek her zaman yanlarında olacağını ve partiyi desteklemeye devam edeceğini ifade etti.

Geçtiğimiz hafta İskoçya Yeşiller Partisi ile koalisyon anlaşmasını sonlandırmasının ardından Hamza Yusuf’a yönelik baskılar artmıştı. Yusuf, parlamentodaki muhalefet partilerinin talebi üzerine bu hafta yapılması beklenen güven oylaması için yeterli desteği elde edememişti.

Eski İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon'un şubat 2023’te istifa etmesinin ardından eski Sağlık Bakanı Hamza Yusuf, İskoçya Ulusal Partisi’nin yeni lideri seçilmişti. Pakistan asıllı 37 yaşındaki Yusuf, 29 Mart 2023’te Yüksek Mahkeme'de yemin ederek resmi olarak görevine başlamıştı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Çaldığı motosikletle kaçan şüpheli kovalamacayla yakalandı Aksaray’da çaldığı motosikletle giderken "dur" ihtarına uymayan şüpheli ile polisin kovalamacası kameralara yansıdı. Kovalamaca sonucu yakalanan şüpheli gözaltına alınırken motosikletin çalıntı olduğu belirlendi. Olay gece yarısı Hassas Mahallesi’nde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, mahallede devriye atan İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ekibi şüpheli olarak gördüğü bir motosiklet sürücüsüne ‘dur’ ihtarında bulundu. Motosiklet sürücüsü polisin ihtarına uymayarak kaçmaya başlarken polis ile motosiklet sürücüsü arasında kovalamaca başladı. Ekiplerin şahsın kaçtığını telsizden anons etmesi üzerine şüphelinin kaçtığı bölge abluka altına alındı. Kameralara da yansıyan kovalamacada şüpheli kaçtığı motosikletle birlikte Nakkaş Mahallesi 2817 Sokak’ta kıskıvrak yakalandı. Yakalanan motosiklet sürücüsü Y.E.G. (18) gözaltına alınarak polis aracına bindirilirken yapılan sorgulamasında daha önceden de 2 ayrı hırsızlık kaydı bulunduğu belirlendi. Motosiklet üzerinde inceleme yapan polis ekipleri şasenin kazınmış olduğunu tespit ederken motosikletin tescilinin bulunmadığı ve çalıntı olduğu ortaya çıktı. Motosiklet incelemelerin ardından çekici marifeti ile otoparka çektirilirken gözaltına alınan şüpheli sorgulanmak üzere Polis Merkezine götürüldü. Olayla ilgili Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı.