Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Ankara'daki tarihi taş binası, bir başka tarihi ana şahitlik etti. Türkiye'nin IMF'ye olan kredi borcunun son taksitinin transferi, Başbakan Yardımcısı Babacan ve Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı'nın katılımıyla TCMB Ankara Şubesi'nde gerçekleştirildi. Babacan'ın tuşa basmasıyla ikisi dolar, ikisi euro olmak üzere 4 ayrı transferle IMF'ye son taksit ödenmiş oldu. Böylece 19 yıl aradan sonra Türkiye'nin IMF'ye olan borcu ilk kez sıfırlandı.
Türkiye, 1947'de üye olduğu, 1961'de ilk kaynak sağladığı IMF le ilişkisini, mali ve siyasi istikrarı ile bütçe disiplinin kendine sağladığı güç sayesinde bugün tek taraflı olarak bitti.
"Yarım asırlık borç defterini kapatmakla da kalmayacak" olan ülke, IMF'ye 5 milyar dolar borç verecek.
Türkiye'nin 28 Ocak 2013 itibariyle IMF'ye 19. Stand-by'dan kalan borcu 562,1 milyon SDR (yaklaşık 860 milyon dolar) düzeyindeydi. Söz konusu borç, 14 Mayıs 2013'te 281 milyon 54 bin 813 SDR'lik (yaklaşık 421 milyon dolar) son taksitin ödenmesinin ardından bitti.
19 STAND-BY ANLAŞMASI İMZALANDI
Türkiye, 11 Mart 1947'de üye olduğu IMF ile bugüne kadar 19 stand-by anlaşması yaptı. Ülkedeki siyasi ve ekonomik istikrarın da katkısıyla bu anlaşmalardan sadece son 2 stand-by başarıyla tamamlandı.
18. stand-by düzenlemesine 4 Şubat 2002'de başlayan Türkiye, 4 Şubat 2005'de bu anlaşmanın sona ereceği tarihten önce Ocak 2005'de 19. stand-by'a gitti. Türkiye, IMF ile yaşadığı bu süreçte fondan 50 milyar doların üstünde kaynak sağladı.
IMF ile stand-by anlaşması süreci, 1 Ocak 1961'de ilk anlaşmanın imzalanmasıyla başladı. O tarihten bugüne IMF ile süren ilişkiler boyunca ülkede 38 hükümet yönetimde bulundu.
EKONOMİ BAKANI ÇAĞLAYAN: "TÜRKİYE'NİN IMF'YE BORCU SIFIRLANDI"
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin IMF'ye borcunun sıfırlandığını belirterek, "Tarihi bir dönemeç, yeni bir milat yaşıyoruz" dedi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic ve Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomi Bakanı Mirko Saroviç ile biraraya geldi. Üç Bakan, Ekonomi Bakanlığı'nda gerçekleştirilen görüşmede üçlü ticaret komitesi kurulmasına ilişkin deklarasyona imza attı. İmza töreni sonrası soruları cevaplayan Çağlayan, Türkiye'nin bugün itibarıyla IMF'ye borcunun sıfırlandığını ve IMF'ye kredi açan bir ülke konumuna geldiğini belirterek, "Tarihi bir dönemeç, yeni bir milat yaşıyoruz. IMF'ye borcumuzu şu saatte ya ödedik, ya ödüyoruz" dedi.