EKONOMİ - 19 Aralık 2019 Perşembe 16:25

'HORECA’da hedefimiz, 3,5 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak'

A
A
A
'HORECA’da hedefimiz, 3,5 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak'

Antalya'da düzenlenecek HORECA (Hotel, Restaurant, Cafe) buluşması öncesi konuşan Ali Bıdı, ''Bu yıl minimum 3,5 milyar dolar ticaret hacmi bekliyoruz. En az 49 ülkeden alım heyeti geliyor.50 bin ziyaretçi bekliyoruz'' dedi.

Türkiye’nin büyük konaklama, ağırlama, yiyecek ve içecek endüstrilerinden olan HORECA (Hotel, Restaurant, Cafe) buluşması 15-18 Ocak tarihleri arasında ANFAŞ tarafından Antalya'da gerçekleştirilecek. Büyük HORECA buluşması, katılımcılara daha verimli olanaklar sağlamak amacıyla, 31'inci ANFAŞ Hotel Equipment Uluslararası Konaklama ve Ağırlama Ekipmanları İhtisas Fuarı ve 27'nci ANFAŞ Food Product Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenecek. Toplam 600’ün üzerinde katılımcı firmanın, 3 bin 700’den fazla markasını sergileyeceği HORECA buluşmasını, 50 binden fazla yerli ve yabancı profesyonelin ziyaret etmesi öngörülürken, fuar sonunda 3,5 milyar dolarlık iş hacminin oluşması bekleniyor.

Sektör temsilcileri Antalya'daki büyük buluşma öncesi İstanbul'da bir araya geldi. Yapılacak fuarlar hakkında bilgiler verildi. Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Başkanı Melih Şahinöz başta olmak üzere; Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Güçlü Kaplangı, Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) Başkanı Ali Can Aksu, Marmara Bölge Satınalma Yöneticileri Platformu (MARSAP) yönetim kurulu üyesi İsmail Hakkı Kaya, ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı ile ANFAŞ Genel Müdür Yardımcısı Münevver Duran Karahasan'ın katılımıyla gerçekleşen toplantıda, B2B görüşmeleri sayesinde her iki fuarda toplam 3,5 milyar dolarlık ticaret hacmi beklendiği vurgulandı.

''Bu yıl minimum 3,5 milyar dolar ticaret hacmi bekliyoruz''

Fuar beklentileri hakkında konuşan Ali Bıdı, ''3 yıl önce ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanlığını devraldım, şu anda iki fuarımız yüzde 100 doldu. İnşallah 2021'de dışarıya çadır kuracağız. 2022'de fuarları ayırmayı düşünüyoruz. Çünkü çadır kursak da alanımız yetmeyecek. Bu yıl minimum 3,5 milyar dolar ticaret hacmi bekliyoruz. En az 49 ülkeden alım heyeti geliyor. 50 bin ziyaretçi bekliyoruz" dedi.

Turizm sektörüne değinen Bıdı, ''Turizmdeki krizler atlatıldı, 2018-2019 sezonu çok iyi geçti. Yatırımlar hızla artıyor, otellerde yenileme de başladı. Bu arada iç sektörde canlanacak, dışarıdan kaliteli daha fazla turist gelecek. Bize gelen turistler 650-700 dolar harcarken, Avrupa ülkelerine giden turistler harcamalarında bin 700 ve 2 bin eurolara kadar çıkıyor. Bu durum arz talebe göre değişiyor. Fiyatlarımızı arttırırsak ülkemize daha fazla döviz girer. Antalya'da buna müsait. Fuarımızı da büyüttük. 2023'de hedefimiz 7-8 milyar dolar olur. Bu fuar, dünyaya açılan bir kapı. Buraya gelen insan 2-3 gün fuarı geziyor. Kaldığı zaman zarfında etrafı görüyor. Bir anlamda Antalya'dan Türkiye'yi, tüm dünyaya tanıtıyoruz. Fuarımızda 3 bin 700 marka kendini tanıtacak'' şeklinde konuştu.

"Dernek olarak bu fuara çok önem veriyoruz ve destekliyoruz"

Melih Şahinöz ise şöyle konuştu: "Fuar ile ilgili düşüncemiz; Fuarlar sektörde ev dışı tüketim tedarikçilerini, kullanıcılarını, otelcilerini ve bütün satın almacılarını bir araya getiren ortam. Lokasyon itibariyle alternatifsiz bir fuar olduğu için dernek olarak bu fuara çok önem veriyoruz ve bu fuarları destekliyoruz. Dernek olarak sektöre katma değer sunan ve fayda sağlayan fuarlara destek oluyoruz. Bu fuara üyelerimizin katılmalarını ve müşterileri ile buluşmaları için doğru ortam olduğunu söylüyoruz''.

''Fuar, metrekarede rekor seviyede katılım ile gerçekleşecek''

Bu sene fuarın metrekarede rekor seviyede katılım ile gerçekleşeceğini vurgulayan Güçlü Kaplangı, ''Fuarın hem işin ekipman tarafı hem de gıda tarafı olacak. Yaklaşık 40 bin metrekarelik alan satılmış durumda. Bu durumun son yıllara turizm sektörünün olumlu geçmesinde etkisi var. Hem mevcut yatırımların revizesi hem de yeni yatırımları düşünecek olursak; sektör olarak fuardaki potansiyelleri değerlendirmek ve sektöre katkıda bulunmak istiyoruz'' ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin satın alma profesyonelleri bir arada

Fuarda, Türkiye’nin sektördeki satın alma platformları bir araya gelecek. ANFAŞ tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda; 2020 yılında yatırım ve renovasyon gerçekleştirecek otel, restoran, kafe hastaneler ve yurtlar için satın alma müdürü ve yöneticileri, katılımcılarla buluşma imkanı yakalayacak. Aynı zamanda Türkiye’nin 81 ilinde misafirhaneleri bulunan kamu kurumlarında görev yapan satın alma yöneticileri ve ihale komisyon üyeleri de fuar boyunca alımlar gerçekleştirecek.

Yüksek katılımlı aşçı buluşması

Fuar kapsamında, Türkiye Aşçılar Federasyonu, Antalya Gastronomi Eğitimcileri Birliği Derneği ve ANFAŞ iş birliğiyle, turistik tesislerde yerli malı kullanımını teşvik etmek amacıyla başlatılan 'Yaşasın Anadolu' teması Food Show’da sanata dönüşecek. Endüstriyel mutfak ekipmanlarından gıda ürünlerine kadar tamamen yerli malı ürünler kullanılarak yarışma, şov, workshop ve gösteriler gerçekleştirilecek. Türkiye’nin en yüksek katılımlı aşçılık buluşması olması hedeflenen organizasyonda 4 binden fazla şef fuarda yerini alacak.

Latte Art Yarışması kahve etkinliği

Fuar kapsamında 'Otel Baristaları Derneği Latte Art Yarışması' kahve etkinliği düzenlenecek. Kahve sektörünün otel kanadı profesyonellerini bir araya getirecek 'Latte Art Şampiyonası; Türkiye’de ciddi bir gelir getirisine sahip ve önemli bir kaynak olan turizme destek sağlama amacı taşıyor. Türkiye turizmindeki barista sayısının ve niteliğinin artması ve iletişimin güçlenmesi anlamında önem taşıyan etkinlik; ayrıca otel yöneticileri için çalışan personelin eğitilmesi ve personele destek sağlanması anlamında da bir farkındalık oluşturmayı hedefliyor.

8'inci Uluslararası Housekeeping Olimpiyatları

Fuar çerçevesinde Hotel Kat Hizmetleri Eğitimi ve Dekorasyonu Derneği tarafından 8'nci Uluslararası Housekeeping Olimpiyatları düzenlenecek. Konaklama sektörünün aynası Housekeeping mesleğinde farkındalık oluşturmak ve mesleğin renkli yüzünü sergilemek için organize edilen olimpiyatlar, Housekeeping mesleği ve Türk turizmi adına önemli bir gelişme olarak nitelendiriliyor. Yarışma ayrıca, sağlıklı yaşamın korunması ve geri dönüşüm turizminin yegane teminatı housekeeping mesleğinin turizmde sürdürülebilirlik için her yönüyle geliştirilmesi, çıtasının yükseltilmesi turizm camiası adına büyük önem arz ediyor.

Elektrik maliyetini azaltmanın yolları konuşulacak

Eş zamanlı gerçekleştirilecek her iki fuarda da ENEREX Enerji temalı özel oturumlar da düzenlenecek. ''Çatılarımızda Güneş Toplayalım'', 'Endüstriyel Yapılarda ve Otellerde Enerji Verimliliği', 'Enerji Depolama ve Elektrikli Şarj İstasyonları', 'Gıda ve Yeşil Atığın Enerji Üretimi Yoluyla Değerlendirilmesi' başlıkları altında düzenlenecek oturumlarda elektrik maliyetlerini azaltmak isteyen, enerjinin verimli kullanımıyla ilgili soruları olan tüm kurumsal ve bireysel katılımcılar yer alacak.

Adem Gürer
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Ziraat Türkiye Kupası: Trabzonspor: 2 - Bodrum FK: 2 (İlk yarı) Ziraat Türkiye Kupası çeyrek final maçında Trabzonspor, sahasında Bodrum FK ile karşılaşıyor. Müsabakanın ilk yarısı 2-2 beraberlikle sonuçlandı. Maçtan Dakikalar (İlk yarı) 3. dakikada Zubkov’un ceza sahası içine yerden pasında Visca’nın vuruşunda top kaleciden döndü. Dönen topu iyi takip eden Banza, meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 1-0 15. dakikada savunma arkasına atılan pasta topla buluşan Seferi, ceza sahasına girerek çaprazdan vurdu, meşin yuvarlak kaleci Uğurcan Çakır’ın solundan filelere gitti. 1-1 20. dakikada Seferi’nin ceza sahası içine doğru yerden gönderdiği topla arka tarafta boşta kalan Bardhi’nin vuruşunda meşin yuvarlak ağlarla buluştu. 1-2 22. dakikada Okay Yokuşlu’nun savunmadan uzun gönderdiği topla ceza sahası içine giren Mustafa Eskihellaç aşırtma bir vuruşla meşin yuvarlağı filelere yolladı. 2-2 Hakemler: Zorbay Küçük, Kerem Ersoy, Candaş Elbil Trabzonspor: Uğurcan Çakır, Malheiro, Okay Yokuşlu, Serdar Saatçı, Mustafa Eskihellaç, Mendy, Lundstram, Visca, Zubkov, Sikan, Banza Yedekler: Muhammet Taha Tepe, Savic, Ali Şahin Yılmaz, Cham, Folcarelli, Cihan Çanak, Draguş, Enis Destan Teknik Direktör: Fatih Tekke Bodrum FK: Sousa, Ajeti, Ali Aytemur, Cenk Şen, Celustka, Mohammed, Fredy, Bardhi, Gökdeniz Bayrakdar, Okita, Seferi Yedekler: Rüzgar Mehmet Adıyaman, Süleyman Özdamar, Üzeyir Ergün, Herelle, Erkan Degişmez, Taylan Antalyalı, Brazao, Demitrov, Puscas, Ege Bilsel Teknik Direktör: Jose Morais Goller: Banza (dk. 3), Mustafa Eskihellaç (dk. 22) (Trabzonspor), Seferi (dk.15), Bardhi (dk. 20) (Bodrum FK)
Muş Muş’ta ilkbaharın gelmesiyle 1 milyon 250 bin hayvan meraya çıkarıldı Türkiye’nin önemli küçükbaş hayvan yetiştiriciliği merkezlerinden biri olan Muş’ta, ilkbaharın gelmesiyle birlikte yeşeren meralar oğlak ve kuzuların sesleriyle şenlendi. Yaklaşık 1 milyon 250 bin küçükbaş hayvan varlığıyla Türkiye’nin önde gelen hayvancılık merkezlerinden biri olan Muş’ta, karların erimesiyle birlikte doğa yeniden canlandı. Kış mevsiminin sert geçtiği kentte uzun süre karla kaplı kalan meralar, havaların ısınmasıyla birlikte koyun, kuzu, keçi ve oğlaklarla şenlendi. Kışın çetin geçtiği ve yılın büyük bir bölümünde soğuk hava ve kar yağışının etkili olduğu Muş’ta ilkbaharın gelmesi ve meralardaki karların erimesiyle otlar büyümeye başladı. Besiciler, hayvanlarını doğal ortamda otlatmanın mutluluğunu yaşarken, ortaya çıkan manzara ise güzel bir görüntü oluşturdu. Hayvanlarını meraya çıkaran Emirhan Demir, "Baharın gelişi ile birlikte hayvanlarımızı meralara çıkardık. Son günlerde güzel bir yağmurda yağdı. Ova yağmurdan sonra yeşerdi. Yem ve samandan tasarruf ediyoruz. Son 6 aydır hayvanlarımıza içerde bakıyorduk. Artık dışarı çıkardık ve oldukça rahatladık" dedi. Zorlu bir kış mevsiminin ardında hayvanlarını meraya çıkardıklarını söyleyen çiftçilerden Muhammed Seyit Yalçın, "Bu sene kırsalda kış mevsimi oldukça zorlu geçti. Karların erimesi ile birlikte hayvanlarımızı dışarı çıkardık. Şuan hayvanlarımızı merada otlatıyoruz" şeklinde konuştu.