SAĞLIK - 23 Haziran 2022 Perşembe 10:33

Fizyoterapist Elif Uzun uyardı: Babet ayakkabılara dikkat

A
A
A
Fizyoterapist Elif Uzun uyardı: Babet ayakkabılara dikkat

Yazın çok sık tercih edilen babet ayakkabılar için uyarıda bulunan Uzman Fizyoterapist Elif Uzun, “Ayağın normal anatomik yapısına çok da uygun olmayan bu ayakkabılar özellikle ayak baş parmağı, ayak tabanı ve tarak kemiklerinde kalıcı deformitelere neden olabilir. Babet kullanım sıklığı arttıkça ayak problemleri ve ağrı oranı artıyor” dedi.

“Kadınların giymeyi sıkça tercih ettiği babet ayakkabılar düşündüğünüzün aksine o kadar da masum değil” diye konuşan Uzman Fizyoterapist Elif Uzun, “Her ortamda ve her zaman kurtarıcı gibi görünseler de bazen can sıkıcı problemlere sebep olabilirler. Ayağın normal anatomik yapısına çok da uygun olmayan bu ayakkabılar özellikle ayak baş parmağı, ayak tabanı ve tarak kemiklerinde kalıcı deformitelere neden olabilir. Babet kullanım sıklığı arttıkça ayak problemleri ve ağrı oranı artıyor” ifadelerini kullandı.

“Diz, kalça ve bel daha fazla kuvvete maruz kalır”
Babetlerin ayak arkını desteklemeyen yapısının, kişilerin ayakta durma, yürüme, atlama ve koşma gibi aktiviteler sırasında ağrı hissetmesine neden olabileceğini belirten İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu’ndan Uzman Fizyoterapist Elif Uzun, “Desteklenmeyen ark, bir süre sonra çökmeye başlar. Ayak arkının yapısal ve fonksiyonel bozulmaya uğradığı ve tamamen kaybolduğu zaman, ayağın yer reaksiyon kuvvetini sönümleme yeteneği azalır. Bu durum, diz, kalça ve bel gibi yapıların daha fazla kuvvete maruz kalmasına neden olur. Bilimsel araştırmalarda düz taban (pes planus) olan kişilerde sıklıkla diz ve bel ağrısının görüldüğü gösterilmiştir” dedi.

Uzun, konuşmasını şöyle sonlandırdı:
“Babet kullanım süreleri azaltılmalı, kişinin çok yürümesi ve ayakta durması gereken günlerde babet giymek yerine ayak arkını destekleyen, geniş, konforlu ayakkabıların tercih etmesi gerekiyor.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla’da Hz. Mevlana 752. Vuslat Yıldönümünde anıldı Muğla’da Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin vefatının 752. yıldönümü dolayısıyla ’Şeb-i Arus’ programı düzenlendi. Muğla’da faaliyet gösteren Konya Karamanlılar Derneği’nin organizasyonuyla Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen anma töreninde protokol üyeleri ve sayıda vatandaş bir araya geldi. Gecede, Mevlana’nın öğretileri ve insanlığa mirası üzerine önemli vurgular yapıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Konya Karamanlılar Derneği Başkanı Erol Kütahyalı, Mevlana’nın sadece söz söyleyen değil, söylediklerini bizzat hayatına tatbik eden bir şahsiyet olduğunu vurguladı. Kütahyalı konuşmasında, "İnsan, bildiği için değil, bildiğini yaşadığı zaman insandır. Hz. Mevlana’nın asırlardır gönüllerde diri kalmasının asıl sebebi budur. O, sadece süslü sözler söyleyen biri değil, öğütlerini bizzat yaşayan bir kişi olduğu için hala aramızdadır. Geçmişte olduğu gibi, önümüzdeki asırlarda da hoşgörü timsali Hz. Mevlana’yı anmaya ve onun felsefesini içimizde yaşatmaya devam edeceğiz" dedi. Törene katılan Muğla Vali Yardımcısı İsmail Soykan ise Mevlana’nın evrensel değerlerine dikkat çekti. Soykan, Mevlana’nın 1207 yılında Belh şehrinde doğup 17 Aralık 1273’te Konya’da vuslata erdiğini hatırlatarak şunları söyledi: "Mevlana’nın insan anlayışının temelinde; nefsini arındırarak ilahi aşka ulaşmak vardır. Bu yolun temel taşları aşk, sabır, tevazu ve hoşgörüdür. Bu özellikler o dönemde olduğu gibi bugün de toplum olarak en çok ihtiyaç duyduğumuz değerlerdir. Bu felsefeyi ve Hz. Mevlana’nın ruhunu yaşatan bu güzel geceyi organize eden Konya Karamanlılar Derneği Başkanı’na ve üyelerine teşekkür ediyorum." Konuşmaların ardından programın finalinde gerçekleştirilen ve manevi atmosferin doruğa çıktığı semazen gösterisi, katılımcılar tarafından büyük bir ilgi ve beğeniyle izlendi.