POLİTİKA - 04 Ağustos 2024 Pazar 16:53 | Son Güncelleme : 04 Ağustos 2024 Pazar 16:57

Fidan : “Hep beraber bu katliamı burada durdurmazsak, insanlık olarak bu katliamın ortağı olacağız''

A
A
A

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Refah Sınır Kapısını ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, “Eğer hep beraber bu katliamı burada durdurmazsak, insanlık olarak bu katliamın ortağı olacağız. Onun için elimizden gelen bütün yardımı yapmaya gayret etmeliyiz. İsrail’e yönelik bütün baskıyı arttırmalıyız” dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır’a resmi ziyaret gerçekleştiriyor. Bakan Fidan, Mısır El Ariş Havalimanında Kuzey Sina Valisi Tümgeneral Khaled Megawer Mohamed tarafından karşılandı. Bakan Fidan, Mısır Limanını ve Refah Sınır Kapısını ziyaret etti. Refah sınır kapısında yetkililerden bilgi alan Bakan Fidan, burada açıklama gerçekleştirdi. Bakan Fidan, ziyareti sırasında kendilerine Sina Eyalet Valisisinin refakat ettiğini ve teşekkür ettiğini ifade ederek, sınır kapısına gelmeden El Ariş Limanına uğradıklarını söyledi. Gemilerle getirilen yardımları nasıl getirildiğini, oradan nasıl kamyonlara yüklenip Refah Sınır Kapısına getirildiğini de görme imkanı bulduklarını söyleyn Bakan Fidan, “Şimdi burada Refah Sınır Kapısı’nda ilgili arkadaşlarımız bizlere brifing verdiler, yaptıkları çalışmaları anlattılar. Tabi an itibariyle Refah Sınır Kapısı trafiğe kapatılmış durumda. Sınırın öbür tarafı bildiğiniz gibi tamamıyla yok edilmiş durumda. Dolayısıyla bize verilen bilgiye göre, buradan şu anda kamyonlar gitmiyor. Kerem Şalom’a yönlendiriliyor, orada da günde 25 civarında kamyon ancak Gazze’ye geçiş yapabilmekte. Bu da tahmin edebileceğiniz gibi son derece az bir rakam” dedi.

Bakan Fidan açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Şu anda sınırın bulunduğumuz yerden birkaç yüz metre ötede bir insanlık trajedisi meydana gelmekte, bir soykırım işlenmekte. İki milyon insan yerlerinden edilmiş durumda, 40 bin kadın ve çocuk şehit edilmiş durumda. Şu anda ilaç yok, yiyecek yok, su yok, açık havada açlıkla pençeleşen Filistinli kardeşlerimiz var. Buradan bütün insanlığa sesleniyorum: Eğer hep beraber bu katliamı burada durdurmazsak, insanlık olarak bu katliamın ortağı olacağız. Onun için elimizden gelen bütün yardımı yapmaya gayret etmeliyiz. İsrail’e yönelik bütün baskıyı arttırmalıyız. Batı devletleri baştan beri olmak üzere bu suskunluğunu bozmak zorundalar, yoksa bu işlenen soykırıma ortak olmaya devam edecekler. Türkiye olarak biz krizin ilk gününden itibaren elimizden gelen her şeyi yaptık. Buradaki kardeşlerimiz de Türkiye’nin yardım yapan ülkeler arasında birinci sırada olduğunu söylüyorlar. Tabi biz yaptıklarımızla bir şey umacak değiliz ama en azından bütün kardeşlerimiz yardım göndererek ellerinden geleni yapıyorlar”

Bakan Fidan, Mısırlı yetkililer destekleri ve emekleri için teşekkür etti.

Gazze’de insani durum

İsrail’in 7 Ekim’de Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına aralıksız devam etmesi insanlık dramının yaşanmasına neden oluyor. Mayıs ayından bu yana İsrail işgali nedeniyle Refah sınır kapısından Gazze’ye yardım sevkiyatı gerçekleştirilemezken İsrail saldırılarında yardım konvoylarını da hedef alıyor. İsrail’in yardım konvoylarını hedef alması sonucu yaklaşık 300 yardım çalışanı öldürüldü.

BM raporlarına göre, bugün itibariyle her 10 Gazzeliden 9’u yaklaşık 1,9 milyon kişi yerinden edilmiş durumda. Nüfusun yüzde 96'sı, yani 2,15 milyon kişin ciddi seviyelerde gıda kıtlığı ile karşı karşıya. Gazzelilerin taze meyve ve sebzeye erişimi kalmazken çiftlik hayvanları da telef edildi. Gazze halkına yapılan gıda yardımı ihtiyaçları karşılayamazken Gazze'deki 36 hastanenin 20'si hizmet dışı, 16’sı ise kısmen işlevsel bir durumda. Gazze’de hastanelerin de hizmet verememesi nedeniyle bulaşıcı hastalıklar hızla artıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Şehit aileleri ve babalarıyla ilgili sözler söylemişti: Can Ataklı’ya 3 yıla kadar hapis talebi Şehit aileleri ve şehit babalarına yönelik sözleri nedeniyle yargılanan gazeteci Can Ataklı’nın davasında mütalaa açıklandı. Savcılık, Ataklı’nın ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etti. Şehit aileleri ve şehit babalarına yönelik 25 Aralık 2023’de sosyal medyada paylaşılan videoda söylediği sözler nedeniyle yargılanan gazeteci Can Ataklı’nın davasının görülmesine devam edildi. İstanbul 5.Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuksuz sanık Mustafa Can Ataklı’nın avukatı hazır bulundu. Duruşmaya müşteki Ali Yalçın ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Hukuki Hizmetler Birimi avukatı, Türk Devletleri Şehit Yakınları ve Gaziler Vakfı avukatı da katıldı. Sarf ettiği sözlerin kışkırtıcı davranışlar sergilemeye yönelik ifadeler içerdiği belirtildi Duruşmada esasa ilişkin mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı, sanık Ataklı’nın sarf ettiği sözlerin kışkırtıcı tutum ve davranışlar sergilemeye yönelik ifadeler içerdiğini, sözlerin halkın bir kesiminin diğer kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa, ayrımcılığı gerektirecek nefrete yönlendirici nitelikte olduğunu aktardı. Açıklanan mütalaada, videonun sosyal medya ve basın yayın organlarında yayınlanmasının ardından birçok hesap ve grup tarafından, yorumlarla birçok defa paylaşılarak medyada gündem oluşturduğu, , tahrik edilenler nazarında endişeye sebep olacak şekilde bir etki oluşturarak kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıktığı kaydedildi. 3 yıla kadar hapis talebi Mütalaada sanık Ataklı’nın ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi. Sanık Ataklı’nın avukatı, açıklanan mütalaaya karşı savunma hazırlayabilmek için mahkemeden süre talep etti. Duruşma ertelendi Ara kararını açıklayan mahkeme, sanık tarafına açıklanan mütalaaya karşı savunma yapabilmesi için süre verilmesine hükmederek duruşmayı erteledi. İddianameden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, şüpheli Ataklı’nın ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.
Antalya Kazada eşini kaybeden adam, cenazeyi almaya sargılarla geldi Antalya’nın Finike ilçesinde meydana gelen trafik kazasında araçtan yaralı olarak çıkan çiften kadın olanı kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Ölüm haberi sonrası tedavi gördüğü hastaneden taburcu olan koca ise eşinin cenazesini almaya sargılarla geldi. Cenaze sırasında hayatını kaybeden kadının kızları ve yakınları gözyaşlarına boğuldu. Antalya’nın Finike ilçesi Avlan yolu üzerinde dün akşam 19.00 sıralarında meydana gelen trafik kazasında bakım çalışması nedeniyle tek yönden verilen yolda iki araç kafa kafaya çarpıştı. Yolun savaş alanına döndüğü ve her iki aracında kullanılamaz hale geldiği kazayı yaralı olarak atlatan 4 kişi olay yerindeki ilk müdahalelerinin ardından ambulansla Finike Devlet hastanesine kaldırıldı. Kazada Mercedes marka araçta bulunan ve yaralı olarak hastaneye kaldırılan Ahmet Öztepe ile eşi Ülkü Öztepe ise iç kanama şüphesiyle gece saatlerinde Antalya Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edildi. Hastanede hayatını kaybetti, kızları büyük üzüntü yaşadı Ambulansta Antalya’ya getirilen ve burada tedavi altına alınan Ülkü Öztepe durumunun kötüleşmesi üzerine yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Öztepe’nin eşi ve çocukları gelen vefat haberi üzerine büyük üzüntü yaşadı. Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Ülkü Öztepe’nin cansız bedeni kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için Antalya Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Yaralı baba kızlarını teselli etti Antalya Adli Tıp Kurumu’nda Ülkü Öztepe’nin işlemlerinin tamamlanmasını bekleyen eşi Ahmet Öztepe ve kızları ile kardeşi uzun süre gözyaşı döktü. Annelerini kaybetmenin üzüntüsünü yaşayan kızlarını teselli etmek ise kazayı yaralı olarak atlatan ve sargılar içinde Adli Tıp Kurumu’nda eşinin işlemlerinin tamamlanmasını bekleyen baba Ahmet Öztepe’ye düştü. Yaralı baba kızlarına sarılarak ve uzun süre konuşarak acılarını hafifletmeye çalıştı. Antalya Adli Tıp Kurumu’nda ki işlemlerinin ardından Ülkü Öztepe’nin cansız bedeni toprağa verilmek üzere ailesine teslim edildi.
Diyarbakır Diyarbakır Kitap Fuarı tanıtımı yapıldı Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve TÜYAP Fuarcılık organizasyonuyla 30 Kasım-8 Aralık tarihlerinde düzenlenecek olan Diyarbakır Kitap Fuarı’nın lansmanı yapıldı. DTSO Toplantı salonunda yapılan lansmana DTSO Başkanı Mehmet Kaya, TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk ve DTSO Fuar Komisyonu katıldı. Lansmanın açılış konuşmasını yapan DTSO Başkanı Kaya, Diyarbakır’da 2005’den beri kentin fuar merkezi olması için çaba sarf ettiklerini söyledi. 2008’de TÜYAP ile yaptıkları sözleşme ile fuarcılıkta önemli bir mesafe kat ettiklerini belirten Kaya, “ Pandemi, deprem gibi doğal afetler ve salgınlar fuar sürecini etkiledi ama biz çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Fuar merkezi ile ilgili çalışmalarda yerel yönetim ve kamu kurumları, STK’lar ile çalışıyoruz. Bugüne kadarda yerelde tüm kurumlarımız ile ortaklaştık hepsine teşekkür ediyoruz. Fuar merkezi için DİFAŞ’ı kurduk. Daha nitelikli fuarlar için fuarcılık şirketleri ile işbirlikleri yapıyoruz bazı fuarları da kendimiz yapıyoruz. 2024 yılında Kitap Fuarını TÜYPAP ile birlikte yapacağız. TÜYAP Fuarcılık Genel Müdürü, Türkiye yayıncılar birliği başkanı burada. TÜYAP’ın Kitap Fuarları konusunda 40 yılı aşkın bir deneyimi var. Kitap Fuarı Sadece kentimizin değil bölgenin en önemli fuarlarından biri olacak. Kentin ve bölgenin Kitap Fuarına ilgisi oldukça yoğun. Bu fuarı en iyi TÜYAP ile yapacağımızı düşünerek teklif götürdük ve bugün bir aradayız” şeklinde konuştu. TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü, kötü bir gündemin yoğun olduğu kentte iyi bir gündem oluşturmak için bir arada olduklarını dile getirdi. TÜYAP Fuarcılık olarak 45 yıldır Türkiye Fuarcılık sektörüne önemli katkılar sağladıklarını kaydeden Ersözlü, “Yurtiçinde farklı merkezlerde ve yurtdışında 8 ülkede fuarlar hazırlayan 500’ün üzerinde çalışanı ile ülkemiz istihdamı ve ihracatına önemli katkılar sunuyoruz. Fuarlarımız ile kentin ekosistemine, kültürüne de önemli katkılar sunuyoruz. Kültür fuarları alanında kitap ve eğitim fuarları düzenliyoruz. 5 yıl aradan sonra TÜYAP Kitap Fuarı markasını tekrar Diyarbakır’a getiriyoruz. Birçok şehirden talep var kitap fuarı için. Ama Diyarbakır’ı es geçemedik. Diyarbakır fuar kültürü olan bir şehir. Bu bölgede aydın ve edebiyat dünyasını takip eden bir okur kitlesi var. Bu nedenle yeniden fuar yapma kararı aldık. 30 Kasımda bu bölgenin en nitelikli ve güzel fuar merkezinde kitap fuarını açacağız. 9 gün boyunca Türkiye’nin yazarlarını, şairlerini, sanatçılarını Diyarbakır’da ağırlayacağız” dedi.
Kastamonu Dünya şampiyonası hazırlıklarını tamamlayan Gençler Muaythai Milli Takımı, Kastamonu’dan ayrıldı Bir süredir Kastamonu’da sürdürdüğü Dünya Şampiyonası hazırlıklarını tamamlayan Gençler Muaythai Milli Takımı, Tayland’a gitmek üzere Kastamonu’dan ayrıldı. Kastamonu’da Olimpiyat Hazırlık ve Kamp Eğitim Merkezi’nde son kampını teknik direktör Erhan Otluoğlu yönetiminde yapan Gençler Muaythai Milli Takımı, Dünya Şampiyonası hazırlıklarını tamamladı. Teknik Direktör Erhan Otluoğlu nezaretinde 26 sporcunun kamp yaptığı Kastamonu’da çalışmalarını tamamlayan Gençler Muaythai Milli Takımı, Gençler Muaythai Dünya Şampiyonası’na katılmak için bugün Tayland’a gitmek üzere kentten ayrıldı. Gençler Muaythai Dünya Şampiyonası’na 26 sporcu ile katılacaklarını ve şampiyonadan başarı ile döneceklerine inandığını söyleyen Teknik Direktör Erhan Otluoğlu, “Kamp dönemimiz çok verimli geçti. Kastamonu’ya kadar birkaç kamp daha yapmıştık. Son kampımızı Şeyh Şabanı Veli’nin memleketi Kastamonu’da yaptık. Çok güzel bir çalışma ortamı vardı. Sporcularımız oldukça verimli şekilde çalıştı. Kamp dönemimizi çok verimli geçirdik” ifadelerini kullandı. Gençler Muaythai Milli Takımı olarak Dünya Şampiyonasına hazır olduklarını ve şu anda her şeyin yolunda gittiğini söyleyen Otluoğlu, “Sporcularımız mental olarak çok hazırlar. Tayland’dan hem bireyselde hem de takım olarak güzel derecelerle dönmek istiyoruz” şeklinde konuştu. Gençler Muaythai Dünya Şampiyonası’nın 11-20 Eylül tarihleri arasında Tayland’da gerçekleştirileceğini belirten Otluoğlu, “Federasyon Başkanımız Hasan Yıldız, yönetim kurlu üyemiz Hasan Siret Albayrak ve İstanbul İl Temsilcimiz Oktay Avcı bizleri Tayland’a uğurlayacak. Şampiyonanın 2. günü Federasyon Başkanımız Tayland’da milli takımımıza katılacak. Federasyon Yönetim Kurulu Üyemiz Furkan Durna kafile başkanlığında bugün Tayland’a gideceğiz” diye konuştu.