SAĞLIK - 21 Mayıs 2020 Perşembe 10:50

Dr. Elif Ünüvar: 'Korona virüs hasar bırakabilir'

A
A
A
Dr. Elif Ünüvar: 'Korona virüs hasar bırakabilir'

Özel Konya Medicana Hastanesi Acil Sorumlusu Dr. Elif Ünüvar, korona virüs tedavisi gören hastaların iyileştikten sonra organlarında kalıcı hasar olabileceğini belirterek, “Bu süreç bizde daha yeni olduğu için net bir bilgi vermemiz şu anda çok zor ama özellikle kronik hastalarda yüzde 2-3 oranında kalıcı bir hasarın görüldüğünü biliyoruz” dedi.

Özel Konya Medicana Hastanesi Korona virüs şüphesi olan ve korona virüs testi pozitif çıkan hastaların tedavisiyle A’dan Z’ye kadar ilgilenirken, korona virüsle olan mücadelesinde çeşitli tedbirler alıyor. Hastanenin Acil Sorumlusu Dr. Elif Ünüvar, corona virüs şüphesiyle hastaneye gelenlerin ne gibi işlemlerden geçtiğini, herhangi bir ücret alınıp alınmadığını anlatarak, hastalara tavsiyelerde bulundu.

"Korona ve bahar alerjisi belirtileri aynı"

Dr. Elif Ünüvar, "Öksürük, nefes darlığı gibi belirtilerle kendini gösteren korona virüs şu sıralarda en çok bahar döneminde ortaya çıkan polen alerjisi ve saman nezlesiyle karışmaktadır. Her iki durum birbirine çok benzese de Covid-19 virüslerle bulaşıp üst ve alt solunum yollarında semptomlara yol açmaktadır. Saman nezlesi veya mevsimler alerjilerin esas nedenleri polenlerdir ve bulaşıcı değildir. Saman nezlesinde alerji öyküsü sorgulanmalıdır. Covid-19'da boğaz ağrısı ve öksürük ön plandadır. Ateş genelde görülür. Saman nezlesinde hapşırma ve burun tıkanıklığı sıktır. Her ikisinde de koku almada kayıp, gözlerde kızarıklık ve kaşınma görülebilir. Bunun yanında mevsimsel alerjisi olanlarda da bu hastalıklardan bağımsız Covid-19 geçirebilirler. Bu sebeple boğaz ağrısı, ateş, burun akıntısı, öksürük gibi semptomları olan hastaların mutlaka acil servisimize başvurmalarını tavsiye ediyoruz" dedi.

“Covid-19 olan bir kişi tedavisini gördükten sonra kalıcı bir hasar bırakıyor mu” sorusunu cevaplandıran Dr. Elif Ünüvar, "Dünya Sağlık Örgütü tarafından Covid-19 olarak adlandırılan yeni tip Korona Virüs'ün bilim adamları tarafından vücutta oluşturduğu hasar araştırılmaktadır. Virüs en çok üst solunum yolu ile beraber akciğerleri tutmaktadır ve akciğer bulguları ciddi hasara işaret etmektedir. Ama uzun vadeli hasar için 3. ay sonunda BT taramaları yapılmadan akciğerde kalıcı hasar söylememiz pek mümkün değil. Hastaların akciğer fonksiyon testlerinde \%2-3 oranında azalma olduğu görülmüştür. Yurt dışında yapılan çalışmalarda Ocak ayı başında Covid-19 tespit edilen hastalarda akciğer bulgularının iyileştiğini gösteren çalışmalar vardır. Fakat henüz bir kesinlik yoktur. Çin'den yayınlanan olgularda da akciğerlerin iyileştiği görülmektedir. Türkiye'de bu süreç daha yeni başladığı için kesin bir şey söylememiz doğru olmayacaktır” diye konuştu.

"Semptomlar kişiden kişiye değişiyor"

Korona virüs semptomlarının kişiden kişiye göre farklılık gösterdiğini ifade eden Dr. Ünüvar, “Covid-19 ilk olarak Çin'in Wuhan kentinde Aralık ayının sonlarında ateş, öksürük, nefes darlığı belirtileri ile başlayıp bütün Dünya'ya hızlı bir şekilde yayılmıştır. Korona virüsler hayvanlarda veya insanlarda hastalığa neden olabilecek bir virüs ailesidir. Covid-19'un da aynı daha önce Dünya'da ortağa çıkan MERS ve SARS virüsleri gibi solunum yolu enfeksiyonuna neden olduğu bilinmektedir. Covid-19'un semptomları kişiden kişiye değişmektedir. En sık gördüğümüz bulguları; ateş, öksürük, nefes darlığı, yaygın eklem ağrısı, halsizlik, gribal enfeksiyon gibi şikayetlerle seyrediyor. Şiddetli olgularda zatürre ve ölüm gelişebilir. Bunun yanında ishal, halsizlik, bulantı, kusma gibi belirtiler de görmekteyiz. Virüsün yaklaşık 3-14 gün aralığında kuluçka süresi vardır. Hastaların yüzde 80-85'inde hafif belirtiler görmekteyken bir kısmında ateş, nefes darlığı, öksürük gibi belirtilere rastlamaktayız. Şu anki hasta değerlendirmemizde eklem ağrısı, hafif gribal enfeksiyonlar, baş ağrısı, ateş, öksürük, bulantı, kusma gibi bu tarz semptomlar olduğu zaman bu hastaları direkt Covid-19 gibi değerlendiriyoruz. Bu durumda akciğer grafilerini, tomografilerini ve tetkiklerini yaptıktan sonra izolasyon bölümümüze alıyoruz ve tanı koyabilmemiz için servislerimize yatış veriyoruz" şeklinde konuştu.

"Sıkı bir izolasyon yapıyoruz"

Medicana Hastanesi olarak diğer hastaları da korumak amacıyla korona virüsü şüphesiyle gelen hastalara sıkı bir izolasyon yaptıklarını dile getiren Dr. Ünüvar, “Her hastamıza, başvurduğu şikayete bakılmaksızın maske imkanı sağlıyoruz. Kapıdan girişte hastalarımızın ateşlerini ölçtükten ve şikayetlerini dinledikten sonra muayene odamıza alıyoruz. Muayenesi yapılan hastayı şüpheli düşündüysek izolasyon bölümümüze alıp acil servise başvuran hastalarımızdan ayırıyoruz. Kimsenin temas etmediği özel bir asansörümüzle hastayı tomografiye kadar götürüyoruz. Hastalarımızı tekrar katlarına yerleştiriyoruz. Bunun haricinde hastada Covid-19 olsun olmasın yatağından kalktıktan sonra sedye örtüleri mutlaka değişiyor, hemen dezenfeksiyonlarımız yapılıyor. Tomografi ve röntgen cihazımız her hastadan sonra mutlaka dezenfekte ediliyor. Özellikle bizim için şu anda en önemli husus Covid hastalarının diğer hastalardan izolasyonudur" dedi.

"Şüpheli bulduğumuz her hastaya test yapıyoruz"

Korona virüs şüphesiyle gelen her hastaya mutlaka test yapıldığına değinen Dr. Ünüvar, “Şüpheli bulduğumuz tüm vakalara test yapıyoruz. Halsizlik, öksürük, ateş, nefes darlığı şikayetleriyle başvuran hastalarımızı Covid-19 açısından değerlendirip tarama ve tetkiklerini yapıyoruz. Bu tarama ve tetkikler neticesinde şüphelendiğimiz hastaları korona Virüs için özel olarak ayırdığımız katlara yatırıyoruz. Covid-19 için ayrılan kata yatırılan hastalarımız enfeksiyon ve göğüs hastalıkları uzmanlarımız tarafından değerlendirilmektedir. Eğer hastaların sonuçları pozitif gelirse Covid-19 bulgusu pozitif olan hastaların bulunduğu özel bir kata yatırılmaktadırlar. Bu katta tedavilerine başlanıyor ve devamında da hasta yakınlarıyla veya çevresiyle irtibata geçiyoruz. Hasta yakınlarını da değerlendirip bu değerlendirmelerin sonucuna göre gerekli tedaviyi uygulamaktayız” ifadelerine yer verdi.

‘Covid-19 katlarımız farklı"

Hastanenin içerisinde Covid-19 bulgusuna rastlanan hastalara özel katlar ayırdıklarından bahseden Dr. Ünüvar, “Bizim hastanemiz diğer hastalara da hizmet veriyor. Bu hizmetin aksamaması için Covid katlarımızı farklı bölümlere ayırdık. Belirlediğimiz katlarda özel hemşirelerle Covid hizmeti veriyoruz. Kadın Doğum için de özel bir Covid katı oluşturulmuştur ve şüpheli gebelerimiz diğer gebelerden ayrılarak burada tedavi görmektedirler. Ayrıca genel durumu kötü, solunum sıkıntısı olan Covid pozitif hastalarımız için genel yoğun bakımımızda özel izolasyon bölümleri oluşturuldu ve bu özel izolasyon bölümlerine de özel hemşire ve yardımcı sağlık personelleri atandı. Aynı zamanda bu özel izolasyon bölümlerine ziyaretçi ve refakatçi kabul etmiyoruz. Bu şekilde hastalarımızın ve hasta yakınlarının izolasyonunu sağlayarak sağlıklarını düşünüyoruz” diye konuştu.

"Hastalardan ücret alınmıyor"

İlk başta korona virüs şüphesi olan hastaların yatışlarında ve tedavilerinde hiçbir şekilde ücret alınmadığının altını çizen Dr. Ünüvar, “Covid-19 testinin pozitif çıkan hastaların da yine hastanemizde ücretsiz bir şekilde tedavilerine devam edilmektedir. Yani sonuç pozitif de çıksa negatif de çıksa hastalarımızdan ücret talep etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Hastalara önerilerde bulunan Dr. Elif Ünüvar, “Bizim tüm vatandaşlarımıza önerimiz; ateşlerine mutlaka dikkat etmelerini, en ufak bir halsizlik, öksürük, nefes darlığı gibi semptomları olursa hastanemize başvurabileceklerini söylüyoruz. Bunun yanında sık sık el yıkamalarını, sosyal mesafeye dikkat etmelerini; ağız, göz ve buruna elle temastan kaçınmalarını ve maske takmalarını öneriyoruz. Medicana Hastanesi olarak bu zorlu süreçte Konyalı vatandaşlarımızın her an yanındayız” diyerek sözlerini tamamladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Ak Parti Oltu ‘Oğuzhan Yavuz’la devam dedi AK Parti Oltu İlçe Başkanlığı’nın 8. olağan kongresi gerçekleştirildi. Kongrede, tek aday olarak giren Oğuzhan Yavuz yeniden ilçe başkanı olarak seçildi. Kongrede Gençlik kollarına atanan Mert Yavuz’a mazbatası verildi. Oltu Efkan Ala Kültür Merkezinde yapılan kongrede büyük bir coşkuya sahne oldu. Kongre saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Gündem konuşmaları yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın hayırlı olsun videosu izlendi. Ak Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala telefonla bağlanarak kongereye hayırlı olsun dileklerini iletti. Kongreye İçişleri eski Bakanı Erzurum Milletvekili Selami Altunok, Ak Parti İl Başkanı İbrahim Küçükoğlu Erzurum millletvekili Mehmet Emin Öz, Abdurrahim Fırat, İl Koordinatörü Amasya Milletvekili Hasan Çilez, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, MKY üyesi il koordinatörü Sümeyye Esenyel, MKY üyesi Fevzi Polat, Oltu Belediye Başkanı Adem Çelebi’nin yanı sıra çevre İlçe belediye Başkanları ve Ak Parti İlçe Başkanları Oltu MHP ilçe Başkanı Vedat sağlam ve Yönetim kurulunun yanı sıra çok sayıda delege ve partili katıldı. Oltu Ak Parti Yönetim kurlu Başkanı Oğuz Yavuz, Başkan yardımcısı Metin Polat, Süleyman Yıldırım, Güngör Durgun, Fuat Çelik, Mehmet Fatih Özbek, Cevat Özden, Fatma Özdemir, Münire Şimşek, Erkan Alkan, Refik Yeşilyurt, Akmet Aksoy, Ömer Şimşek, Şinasi Tağın, Uğur Taşkın seçildiler.
İstanbul Sürat Kargo 2025 yılında 125 elektrikli araca ulaşacak ‘Dünya Sürdürülebilir Taşımacılık Günü’ kapsamında açıklamalarda bulunan Sürat Kargo Genel Müdürü Cem Oğuz, “2025 yılında filomuzdaki elektrikli araç sayısı 125’e çıkacak. Bu araçlarla 3,8 milyon kargo teslim edilecek, 1,9 milyon kilometre yol yapılacak. Ayrıca bu sayede yıllık 975 bin ton karbon salımının önüne geçilecek ve 140 bin ağaca eş değer fayda sağlanacak” dedi. Sürdürülebilirlik konusunu bütünsel bir yaklaşımla ele alan ve sıfır atık projeleri, elektrikli araç yatırımları ve yeşil teknoloji kullanımı gibi bir dizi çalışma yürüten Sürat Kargo, 2025 yılında filosundaki elektrikli araç sayısını 125’e çıkaracak. Sürat Kargo Genel Müdürü Cem Oğuz, “Çevresel sorumluluk bilinciyle sürdürülebilirliği odak noktamız haline getiriyoruz. Sürdürülebilirlik dendiğinde ilk akla gelen elektrikli araçlar. Biz bu konuda yatırımlarımızı sürdürürken, onun öncesinde de planlamalarımızı en az kaynak tüketecek şekilde yapıyoruz” dedi. ’Dünya Sürdürülebilir Taşımacılık Günü’ kapsamında açıklamalarda bulunan Oğuz, “İklim değişikliği, enerji kıtlığı ve doğal kaynakların bilinçsiz tüketimi, gezegenimizin limitlerini her geçen gün zorluyor. Günde 600 binden fazla adrese ve milyonlarca müşteriye hizmet sunan Sürat Kargo olarak, doğa ile uyumlu bir gelecek oluşturmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Cem Oğuz, şirketin elektrikli araç yatırımlarıyla ilgili olarak da şu bilgileri verdi: "Birleşmiş Milletler’in (BM) belirlediği karbon azaltımı hedeflerine ulaşabilmemiz için 2.6 trilyon ağaç dikilmesi gerekiyor. 1 ton kargo kara yoluyla 1 kilometre mesafeye iletildiğinde yaklaşık 8 gram karbondioksit emisyonu ortaya çıkıyor. Türkiye’nin 2053 net sıfır hedefini dikkate aldığımızda lojistik faaliyetleri kaynaklı emisyonların önemi daha da çok artıyor. Bu açıdan baktığımızda sektörümüzün üzerine büyük sorumluluklar düşüyor. Şirket olarak iş süreçlerimizi çevreye duyarlı ve gelecek nesillere karşı sorumluluk bilinciyle sürdürüyoruz. Türkiye genelinde hizmet verecek elektrikli araç filomuzu 2025 yılında 125 araca çıkararak bu hedef doğrultusunda önemli bir adım atmayı planlıyoruz." Kargo şubeleri şarj istasyonu olacak Ulusal kargo firmaları içinde Sıfır Atık belgesi alan tek firma olduklarının, 800 şube ve 8 bin personel ile Sıfır Atık Projesi’ni uyguladıklarının altını çizen Oğuz, şubelerinin aynı zamanda elektrikli araç şarj noktaları olacağını vurguladı. Cem Oğuz, “Sürat Kargo’nun yaklaşık 800’e yakın noktasının uygun olanlarının önüne elektrikli araç şarj istasyonları koyuyoruz. Gündüzleri müşterilerimiz orada araçlarını şarj edebilecek gece de biz kendi araçlarımızı şarj edeceğiz. Bir sonraki aşamada da aktarma merkezlerimizin uygun olanlarında güneş panelleri kurmaya başlayacağız” şeklinde konuştu. 140 bin ağaca eş değer fayda Yapılan açıklamaya göre, şirketin 2025 yılında devreye gidecek 125 elektrikli aracı ile 3,8 milyon kargo teslim edilecek, 1,9 milyon kilometre yol yapılacak (dünyanın etrafını 47 bin defa dolaşacak). Ayrıca bu sayede yıllık 975 bin ton karbon salımının önüne geçilecek ve 140 bin ağaca eş değer fayda sağlanacak.