POLİTİKA - 06 Temmuz 2021 Salı 23:30

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, yarın KKTC’ye geliyor

A
A
A
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, yarın KKTC’ye geliyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, yarın temaslarda bulunmak üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Ankara’dan KKTC’ye gelecek.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yarın temaslarda bulunmak üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) geliyor. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Ankara’dan KKTC’ye gelecek olan Oktay’ın 17.00’de başkent Lefkoşa’daki Ercan Havalimanına inmesi bekleniyor. İki gün sürecek olan ziyaret kapsamında Oktay’ın, Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu çalışmaları ile yeni KKTC Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ni ziyaret etmesi ve Başbakan Hamza Ersan Saner ile bir araya gelmesi planlanıyor.

Oktay, perşembe günü ise İskele ilçesine bağlı Yeni Erenköy ile Bafra köyünde vatandaşlarla bir araya gelecek, ardından Kapalı Maraş'taki Bilal Ağa Mescidi'nde restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyecek.

Tatar ile görüşecek olan Oktay, daha sonra "Polis Müdürlüğü Araç ve Malzeme Teslim Töreni" ile Lefkoşa Büyük Han'da düzenlenecek olan Gençlik Buluşmasına katılacak.

Emir Abdurrahman Bulut
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla’da tarım sigortaları hakkında eğitim verildi Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile TARSİM Denizli Bölge Müdürlüğü iş birliğinde, tarım sigortaları konusunda eğitim toplantısı gerçekleştirildi. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen toplantıda, TARSİM Denizli Bölge Müdürü Oktay Çakıroğlu ve uzman ekip tarafından tarım sigortaları, hasar tespit metotları ve TARSİM’in işleyişine dair kapsamlı bilgiler aktarıldı. Toplantıya, İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinde doğal afetler ve TARSİM uygulamalarıyla ilgilenen personel katıldı. Eğitimde; Tarım Sigortaları Havuzunun sunduğu sigorta imkanları, hasar tespit süreçlerinde dikkat edilmesi gereken noktalar,Sahada karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri, pratik ve teorik bilgilerle detaylı bir şekilde ele alındı. Muğla İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Muhammed Sevinç, eğitim programının sahada yaşanan sorunların çözümü ve personelin bilgi eksiklerinin giderilmesi açısından son derece faydalı olduğunu belirtti. Sevinç, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve küresel iklim değişikliğinin yol açtığı afetler nedeniyle çiftçilerimizin zarar görmemesi için tarım sigortalarının önemini her fırsatta vurguluyoruz. Bu eğitim, hem personelimizin bilgi seviyesini artırdı hem de sahadaki çalışmalarımızı daha etkin hale getirmek adına verimli bir buluşma oldu. Tarım sigortalarının sağladığı devlet destekli imkanlardan üreticilerimizin daha fazla faydalanması için yoğun mesai harcamaya devam edeceğiz" Sevinç, eğitimi gerçekleştiren TARSİM Denizli Bölge Müdürlüğü ekibine teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
Muğla ‘Tarladan Sofraya Güvenilir Gıda’ denetimleri sürüyor Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü, üretimin her aşamasında bitki koruma ürünlerinin kontrollü kullanımına yönelik denetim ve kontrollerini sürdürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘Tarladan Sofraya Güvenilir Gıda’ misyonu doğrultusunda Muğla’da kontrollü pestisit kullanımı ile kalıntısız yaş sebze ve meyve üretimini hedefleyen İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, narenciye başta olmak üzere, nar, domates, biber, hıyar, taze sebze-meyve ve yeşil sebzelerin birincil üretim yerlerinde denetimlerini sürdürüyor. Bakanlıkça geliştirilen ‘Hasat Öncesi Pestisit Denetimi’, ‘Turunçgil ve Örtüaltı Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi’ ve ‘İyi Tarım ve Organik Tarım’ projeleri kapsamında 2024 yılında toplam 725 üretici denetimi gerçekleştirildi. Bitki koruma ürünlerinin etiket bilgilerine göre kullanımının kontrol edildiği denetimler neticesinde ürünlerinden alınan numune sonuçları temiz çıkan üreticilere birer teşekkür belgesi takdim edildi. “Muğla üreticisi çok duyarlı” İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, hasat öncesi pestisit denetimleri başta olmak üzere, yıl boyunca rutin aralıklarla gerçekleştirdikleri kontrollerde bitki koruma ürünlerinin doğru kullanımına öncelik verdiklerini belirtti. Bu ürünlerin doğru kullanılmaması durumunda insan sağlığını tehdit ettiğini ve ekosisteme zarar verdiğini anlatan Saylak, “Bitkisel üretimin sürdürülebilir olabilmesi için risk faktörünü ortadan kaldırmalıyız. Biz, kurum olarak bu konuda son derece hassas davranıyoruz. Aynı duyarlılığı Muğla’daki üreticilerimizden görmek bizi mutlu ediyor” dedi. İl Müdürü Barış Saylak, 2024 yılında Muğla’dan ihracata gönderilen gıda ürünleri için toplam 299 adet sağlık sertifikası düzenlendiğini belirterek “İhracatı yapılan gıda ürünleri ile ilgili olarak üreticilerimize düzenli bilgilendirme yapıyoruz. Üretim esnasında, hal girişlerinde, tüketim noktalarında zirai ilaç denetimlerini asla ihmal etmiyoruz. Bunu ihracat aşamasında da titizlikle yapıyoruz. Uygunsuzluk tespit edilmesi durumunda iade edilen ürünler ise mutlak surette imha ediliyor” diye konuştu.
Aydın Başkan Sürücü, deniz kaplumbağalarına dikkat çekti Aydın’ın Kuşadası ilçesinde yaşayan açık su yarışçısı Uğur Güler, antrenman yaptığı esnada su üzerinde telef olmuş bir deniz kaplumbağası bulurken, kaplumbağayı teslim alan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, deniz kaplumbağalarının sürekli hedef dışı av olarak boğulduğunu söyleyip duyarlılık çağrısında bulundu. Kuşadası Kadınlar Denizi Plajı’nda her gün yüzme antrenmanı yapan açık su yarışçısı Uğur Güler, denizde yüzerken bir deniz kaplumbağasıyla karşılaştı. Kaplumbağayı kıyıya çıkaran Güler, durumu Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) yetkililerine bildirdi. EKODOSD tarafından yapılan incelemelerde, kaplumbağanın nesli tehlike altında olan Yeşil Deniz Kaplumbağası olduğu tespit edildi. Kaplumbağanın boynunda derin bir yara bulunduğunu belirten EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, yaranın muhtemelen denizde uzun süre kaldığı sırada kuşlar tarafından oluşturulduğunu söyledi. Ayrıca, kaplumbağanın hedef dışı av olarak bir balık ağına takılıp boğulmuş olabileceği tahmin ediliyor. Kaplumbağa, ölçümleri ve doku örneklerinin alınmasının ardından Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Oğuz Türkozan’a bilimsel araştırmalarda kullanılmak üzere gönderildi. Yeşil Deniz Kaplumbağalarının genellikle Hatay, Adana, Mersin ve Kıbrıs gibi bölgelerde yuva yaptığını ancak beslenmek için deniz çayırlarının bol olduğu Kuşadası kıyılarına geldiklerini belirten EKODOSD Başkanı Sürücü "Denizde yaptığımız gözlemlerde ve ölen kaplumbağalardaki tespitlerimizde genellikle Juvenil Yeşil Deniz Kaplumbağalarının Kuşadası kıyılarında yoğun olarak görüldükleri tespit edilmiştir. Etçil olan ve derin sulara inebilen İribaş Deniz Kaplumbağalarıyla karıştırılan Yeşil Deniz Kaplumbağaları daha sığlık alanlarda 20-50 metre derinliklerde deniz çayırlarıyla beslenmektedir. Deniz ekosisteminin önemli canlı türlerinden olan deniz kaplumbağaları genellikle tesadüfü olarak ağa yakalanma, plastik kirliliği ve deniz araçlarına çarpılma gibi nedenlerle ölmektedir" dedi.