POLİTİKA - 06 Temmuz 2021 Salı 23:30

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, yarın KKTC’ye geliyor

A
A
A
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, yarın KKTC’ye geliyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, yarın temaslarda bulunmak üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Ankara’dan KKTC’ye gelecek.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yarın temaslarda bulunmak üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) geliyor. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Ankara’dan KKTC’ye gelecek olan Oktay’ın 17.00’de başkent Lefkoşa’daki Ercan Havalimanına inmesi bekleniyor. İki gün sürecek olan ziyaret kapsamında Oktay’ın, Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu çalışmaları ile yeni KKTC Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ni ziyaret etmesi ve Başbakan Hamza Ersan Saner ile bir araya gelmesi planlanıyor.

Oktay, perşembe günü ise İskele ilçesine bağlı Yeni Erenköy ile Bafra köyünde vatandaşlarla bir araya gelecek, ardından Kapalı Maraş'taki Bilal Ağa Mescidi'nde restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyecek.

Tatar ile görüşecek olan Oktay, daha sonra "Polis Müdürlüğü Araç ve Malzeme Teslim Töreni" ile Lefkoşa Büyük Han'da düzenlenecek olan Gençlik Buluşmasına katılacak.

Emir Abdurrahman Bulut
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Van’da ineğin karnından bir avuç çivi ve tel parçaları çıktı Van’ın Tuşba ilçesinde hastalandığı için veteriner tarafından kontrol edilen ineğin karnında bir avuç çivi ile tel parçaları çıktı. Van’ın Tuşba ilçesine bağlı Bardakçı Mahallesi’nde ikamet eden bir vatandaş, ineğinin hastalanması üzerine tedavisinin yapılması için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi’ne getirdi. Burada Prof. Dr. Lokman Aslan ekibi tarafından yapılan muayene sonucunda ineğin midesinde çivi ve başka metaller olduğunu belirlendi. Daha sonra yapılan başarılı bir operasyon sonucu ineğin midesinde bir avuç çivi ve tel parçaları çıkarıldı. "Hayvanların dengeli beslenmeleri için yemlerine mineral madde katkıları ilave etmek gerekiyor” İneğin karnındaki bir avuç çivi ve tel parçalarını çıkaran veteriner hekim Aslan, çevrede ve hayvanların otlatıldığı bölgelerde toprağa düşen çivi ile tel benzeri metallerin, hayvanlar açısından ciddi tehlikeler doğurabileceğine dikkat çekti. Genellikle ineklerin gıda niteliğinde olmayan besinleri yediğinin altını çizen Prof. Dr. Aslan, “Bunun sebebi hayvanlar dengele beslenmediği için ‘Pika’ dediğimiz hastalıktan dolayı ineklerin gıda niteliğinde olmayan besinleri yerler. ‘Pika’, yiyecek olmayan maddelerin yenmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastalığın temelinde hayvanların dengesiz beslenmesi var. Bunun için hayvanların yemine mineral madde katkıları ilave etmek gerekiyor. Bunun yanında en önemlisi ise hayvanı meraya gönderiyorsanız yaban cismi yeme alışkanlığı varsa koruyucu olarak midesine mıknatıs bırakılmalı. Mıktanıs bırakıldığı zaman belirli sürelerde kontrol edilip hayvanın telef olmasına, verim düşüklüğüne sebep olamaması için belirli aralıklarla kontrol edilir. Bize gelen inekte ise sahibi tarafında daha ince midesine mıknatıs yerleştirildi. İnek zamanla merada ve yiyecekleri arasında bulunan metalleri yedi. Bunlar mıknatıs tarafından toplandı. Aşırı toplanma olduğunda inek rahatsızlanarak bize getirildi. Biz de yaptığımız başarılı bir operasyonla ineğin midesindeki çivi ve tel parçalarını çıkardık” dedi.
İstanbul Büyükçekmece Celaliye Mahallesi’nde ilk kentsel dönüşüm çalışmaları başladı İstanbul Büyükçekmece’de kentsel dönüşüm çalışmaları çerçevesinde Celaliye Mahallesi’nde Büyükçekmece Belediyesi’nin katkıları ile ilk dönüşüm çalışmaları başladı. Büyükçekmece Belediyesi tarafından uzun yıllardır devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları çerçevesinde depremde yıkılma riski taşıyan binaların dönüşümlerine bugün de devam edildi. Celaliye Mahallesi’nde de ilk kentsel dönüşüm çalışması başladı. Yıkılma riski bulunan 5 bağımsız bölümden oluşan binanın yıkım çalışmalarını Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün de yerinde inceledi. Yıkım çalışmaları başlayan binanın etrafında tarihi tescilli binalar olması nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) ekipleri de yıkım çalışmalarına eşlik etti. Yaklaşan bir deprem riski olduğuna değinen Başkan Akgün, “2030 yılını beklemeden Büyükçekmece’de tehlike arz eden binaları yıkıp yenilemek zorundayız. Burası Celaliye Mahallesi, çok miktarda sivil mimari örnekler var. 26 tane bağımsız bölüm oluşacak bu yıkılan yerde. Arkasında önünde tarihi tescilli binalar olmasından dolayı İBB KUDEB ekipleri de yıkım çalışmalarına gözcülük yapıyor. Dolayısı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi katılımı ile Silivri sınırında ilk kentsel dönüşüm çalışmasını başlattık ve devam edecek burada. Biraz önce kahvede vatandaşlarımız ile görüştük onlara kentsel dönüşümü anlattık kullanacakları kredileri anlattık. Vatandaşı bilgilendirmeye devam ediyoruz. Bilgi işin yarısıdır. Vatandaşa cesaret vermek lazım depremi anlatmak lazım depremin oluşturacağı tramvayı anlatmak lazım. Bugüne kadar Büyükçekmece’de 55 bin civarı konutu yeniledik. Son gaz ilerlemek zorundayız" dedi.
Mersin Geleceğin şefleri mutfaktaki hünerlerini sergiledi Mersin Büyükşehir Belediyesi, çeşitli kurumlarla iş birliğiyle hayata geçirdiği ’Minik Ellerin Sihri’ projesi kapsamında, gastronomiye ilgisi olan 10-14 yaş arasındaki dezavantajlı çocuklara yönelik 4 haftalık atölye çalışması düzenlendi. Mutfak kültürünü yakından tanıma fırsatı bulan geleceğin şef adayları, ev yapımı makarna atölyesi ile hünerlerini sergiledi. Mersin Büyükşehir Belediyesi, Toros Üniversitesi, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası ve bir kulübün iş birliğinde ’Minik Ellerin Sihri’ projesini hayata geçirdi. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinesinde gerçekleşen projede; gastronomiye ilgisi olan 10-14 yaş arasındaki dezavantajlı çocukların, gastronomi alanında teknik ve pratik eğitim alması için 4 haftalık atölye çalışması düzenlendi. Önlük giydirme merasimi ile önlüklerine kavuşan geleceğin şef adayları, Toros Üniversitesi Aşçılık Bölümü Öğretim Üyeleri tarafından verilen eğitimlerle birlikte; mutfağı, mutfak araç gereçlerini, hijyen ve güvenlik kuralları ile birlikte mutfak kültürünü yakından tanıma fırsatı buldu. Her hafta omlet yapımından pizza tariflerine, ev yapımı makarnadan pasta çeşitlerine varıncaya kadar pek çok ürün deneyen ve yapımını öğrenen çocuklar, bir yandan el becerilerini geliştirirken, diğer yandan da mutfaktaki hünerlerini sergiledi. "Çocukların mutfak becerilerini geliştirmeyi amaçlıyoruz" Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Bitkisel Materyal ve Seracılık Şube Müdürü Zeynep Durmaz proje hakkında bilgi vererek, "Minik şeflerimiz mutfağa girerek ve çeşitli tarifleri deneyimleyerek gastronomi eğitimi alıyorlar. Lansman açılışı ile başlayan ve 1 ay sürecek projemizin 3. haftasındayız. Projemiz; 10-14 yaş arasındaki dezavantajlı ve gastronomiye merakı olan çocuklarımızdan oluşuyor. Çocuklar şimdiye kadar mutfakta kesici aletlerin kullanımından mutfak hijyenine kadar çeşitli yemek tariflerinin nasıl hazırlanacağı, pişirileceği ve sunum teknikleri hakkında eğitim aldılar" dedi. Projede; çocuklara profesyonel aşçılık mesleğini sevdirmekle birlikte, mutfak becerilerini geliştirmeyi ve mutfakla ilgili ürün üretebilmelerini sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Durmaz, "Dezavantajlı grupları önemsiyoruz. Önceliğimizde her zaman çocuklar ve dezavantajlı gruplara yer vermeye devam edeceğiz" diye konuştu. "Evde yalnız kaldıklarında kendi yemeklerini yapabilirler" Toros Üniversitesi Aşçılık Bölümü Öğretim Görevlisi Uğurcan Metin de atölye kapsamında çocukların üniversitenin aşçılık mutfağında eğitim aldıklarını söyledi. Çocukların eğitim sürecindeki kazanımlarını dile getiren Metin, "Meyveleri, sebzeleri, mutfakta hijyeni ve bunun nasıl elde edileceğini, doğrama tekniklerini öğrenip yeteneklerini geliştirdiler. Makarna gibi kültürel ürünleri yapmayı öğrendiler. Çocuklar bu sayede, evde yalnız kaldıklarında kendi yemeklerini yapabilecek duruma geliyorlar. Çocukların küçük yaşta meslek seçimlerini, bu proje kolaylaştırıyor" dedi. Çocukların mutfaktaki gelişimlerinden de bahseden Metin, "Benim için uzun soluklu çalıştığım ilk deneyimim oldu. Çocukların öncesini ve sonrasını ölçebilmek çok iyi. Çocukların mutfakta tek başına yemek yapabileceklerini, ocağın altını yakmayı, mutfak araç gereçlerini kullanabilmeyi fark edip, evde aç kaldıklarında yemeği ısıtabileceklerini, tropikal sebzelere varıncaya kadar yemekle ilgili bilgileri öğrenip anlatabileceklerine inanıyoruz" diye konuştu. Çocuk mutfakta zaman geçirmeyi sevdi Çocuklardan Duru Çelik, mutfakta zaman geçirmekten çok keyif aldığını belirterek, "Hem yemek yaptık, hem de yedik. İlk defa makarna yaptım. Her hafta farklı tarifler öğreniyoruz. Mutafa girer evde yemek yapardım. Ama burada kendimi daha çok geliştirdim" dedi. Nejan Demirkan ise mutfakta zaman geçirmeyi sevdiğini ifade ederek, "Annem el becerilerimin olduğunu söylediği için geldim. Gayet güzel bir deneyim oldu. Hem yiyorum, hem eğleniyorum, hem de öğreniyorum" diye konuştu.
Kahramanmaraş Türkiye Offroad Şampiyonu Kahramanmaraş’ta belli olacak Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Kahramanlar Offroad Spor Kulübü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü iş birliğiyle 6-8 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek 2024 Türkiye Offroad Şampiyonası sezon finali öncesi gerçekleştirilecek heyecan dolu yarışlara tüm sporseverler davet edildi. Türkiye’nin en prestijli motor sporları etkinliklerinden biri olan 2024 Türkiye Offroad Şampiyonası sezon finali, 6 - 8 Aralık tarihleri arasında Kahramanmaraş’ın doğal güzellikleriyle ünlü Kapıçam Tabiat Parkı’nda gerçekleştirilecek. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Kahramanlar Offroad Spor Kulübü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenecek bu heyecanlı organizasyon sporseverleri bir araya getirecek. Türkiye’nin dört bir yanından gelen 15 farklı şehirden 36 yarışmacı, Kapıçam Tabiat Parkı’nın zorlu parkurlarında yeteneklerini sergileyecek. Yarışlar boyunca hem doğanın içindeki eşsiz güzellikler hem de kıyasıya rekabet izleyicilere unutulmaz anlar yaşatacak. Etkinlik, 6 Aralık Cuma günü saat 15.30’da yapılacak start seremonisiyle başlayacak. Start seremonisi, hem sporcuların hem de seyircilerin etkinlik öncesi enerjisini yükseltmeyi hedefliyor. Yarış heyecanı ise 7 ve 8 Aralık tarihlerinde Kapıçam Tabiat Parkı’nda devam edecek. Etkinlik öncesinde, Piazza AVM’de düzenlenen basın toplantısında, Kahramanlar Offroad Spor Kulübü Yarışma Direktörü Safa Güzelbulut, organizasyonun detaylarına dair açıklamalarda bulundu. “2024 Türkiye Offroad Şampiyonası’nın 7. ayağı olan sezon finali kahraman şehrimizde düzenlenecek. Şampiyonaya 15 farklı şehirden 18 araç ve 36 sporcu katılacak. 6 Aralık Cuma günü saat 15.30’da Piazza AVM’nin açık otoparkında gerçekleştirilecek start seremonisi ile yarışlar başlayacak. 7 ve 8 Aralık’ta ise Kapıçam Tabiat Parkı’nda yarışmacılar zirve için mücadele edecek. 8 Aralık Pazar günü saat 18.00’da Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek törende de dereceye giren yarışmacılara madalya ve ödülleri takdim edilecek. Türkiye şampiyonu da şehrimizde belli olacak. Tüm sporseverleri Türkiye Offroad Şampiyonası sezon finaline bekliyoruz” cümlelerini kaydetti.