GÜNDEM - 11 Mayıs 2015 Pazartesi 12:06

Çanakkale hatırası paralar

A
A
A
Çanakkale hatırası paralar

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, I. Dünya Savaşı ve Çanakkale Zaferi’nin 100. yıl dönümü vesilesiyle hatıra para seti bastı. Kültür, sanat ve milli değerleri yaşatma hedefiyle tarihi olaylara dair hatıra para basan Darphane, Çanakkale Zaferi için basılan hatıra paralarının şeklini yarışma ile belirledi.

I. Dünya Savaşı ve insanlık tarihinin gördüğü son göğüs göğse mücadele olan Çanakkale Savaşları’nı anmak üzere basılan hatıra paralarının tasarımlarında savaşın karanlık yüzünün karşı bir tavırla yansıtılması hedeflendi. Çanakkale Zaferi hatırası olarak basılan para setinde 10 farklı tasarım yer alıyor. Hatıra para setinde yer alan tasarımlar ise şöyle:

Gelibolu 2015 Hatıra Parası: Barışın simgesi olan güvercinin, savaşın gerçekleştiği topraklardan gökyüzüne taşıdığı bayrak, bu topraklarda savaşırken canını feda etmiş tüm askerlerin döktüğü kanın boşa gitmediğini, savaşın sonucunda kazananın barış ve dostluk olduğunu anlatmak üzere basıldı.

Çanakkale Mehmetçik Deniz Feneri Hatıra Parası: Çanakkale Şehitleri Anıtı ile birlikte Gelibolu yarımadasının en büyük anıtları arasında yer alan Mehmetçik Deniz Feneri’nin tasarımdan oluşuyor.
23 Nisan Barış Zirvesi Hatıra Parası: Çanakkale Muharebelerinde Türkiye’nin karşı cephesinde yer alan devletler ile kurmuş olduğu dostluk ilişkilerini ortaya koyan ve 23 Nisan 2015’te Çırağan Sarayında düzenlenen “Barış Zirvesi” anısına bastırıldı.

Hamidiye Kruvazörü Hatıra Parası: 1913’te, Ege ve Akdeniz’de olağanüstü güç koşullarda gerçekleştirilen Akın Harekâtında yer alan Hamidiye Kruvazörünün başarılarının anısına bastırıldı. Midilli Kruvazörü Hatıra Parası: Alman ve İngiliz donanmalarının Adriyatik’teki karşılaşmalarının ardından 1914’te Çanakkale Boğazına girmesiyle Osmanlı İmparatorluğu tarafından satın alındığı açıklanan tarihi geminin hatırasını yaşatmak için basıldı.

Muavanet-i Milliye Muhribi Hatıra Parası: Çanakkale Savaşları sırasında İngiliz Goliath Zırhlısını Çanakkale’nin Morto Limanı’ndan yaptığı torpido atışı ile batıran ve savaşın sürecini büyük ölçüde değiştiren Muavenet-i Milliye Muhribi’ni anlam için bastırıldı. Nusret Mayın Döşeme Gemisi Hatıra Parası: Çanakkale Zaferinin sessiz kahramanlarından biri olan Nusret Mayın Gemisi hatırası olarak bastırıldı.

Yavuz Muharebe Kruvazörü Hatıra Parası: Midilli gemisi ile birlikte Osmanlı İmparatorluğunun Almanya’nın müttefiki olarak I.Dünya Savaşı’na girişinde kilit rol oynayan Yavuz Kruvazörü anısına bastırıldı.

BARIŞ ZİRVESİNE ÖZEL ANMA PULU
Öte yandan, Çanakkale Savaşı’nda Türkiye’nin karşı cephede yer alan devletler ile kurmuş olduğu dostluk ilişkilerini göstermek adına 23 Nisan 2015’te İstanbul’da düzenlenen Barış Zirvesi anısına 2 farklı anma pulu, anma bloğu, ilk gün zarfı ile pul portföyü hazırlandı. Anma pulu için hazırlanan ilk gün zarfının damgası da Barış Zirvesi günü Beyoğlu PTT Merkezinde ve Zirvenin düzenlendiği İstanbul Kongre Merkezinde açılan geçici PTT ofisinde kullanıldı. 

HAKKI OVATMAN 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Yatağan Mermer İhtisas OSB’ye yer tahsisi resmi gazetede yayımlandı Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, Yatağan Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projesinin yer tahsisinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla Resmi Gazete’de yayımlandığını duyurdu. Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, Regaip Kandili vesilesiyle paylaştığı açıklamada Yatağan için önemli bir müjde verdi. Akbıyık, Yatağan Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) projesinin yer tahsisinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak Resmi Gazete’de yayımlandığını açıkladı. Vali Akbıyık, çevreci bir anlayışla hayata geçirilecek Yatağan Mermer İhtisas OSB ile mermer atıklarının ekonomiye kazandırılacağını, üretim ve lojistik süreçlerinde verimliliğin artırılacağını belirtti. Projenin, Muğla ekonomisine ve istihdama önemli katkılar sunmasının hedeflendiğini vurguladı. Muğla Valisi Akbıyık, Yatağan İhtisas Mermer OSB’ye destek verenlere teşekkür etti. Vali Akbıyık, "Yatağan Mermer İhtisas OSB Projesi’nin önemli kilometre taşlarından biri olan yer tahsisi sürecinde desteklerini esirgemeyen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mehmet Fatih Kaçır’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı’ya, Orman Genel Müdürümüz Sayın Bekir Karacabey’e ve emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı.
Kayseri KTB’de yılın son meclisi gerçekleştirildi Kayseri Ticaret Borsası’nda (KTB), 2025 yılının son meclis toplantısı üyelerin yoğun katılımıyla hizmet binasında bulunan meclis toplantı salonunda gerçekleştirildi. Kayseri Ticaret Borsası (KTB), 2025 yılının son Meclis Toplantısını yoğun katılımla gerçekleştirdi. Toplantıda gündemde yer alan maddeler ayrıntılı şekilde ele alınarak karara bağlandı. Meclis toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış; 2025 yılının değerlendirmesini yaparak 2026 yılına yönelik hedef ve projeleri meclis üyeleriyle istişare ettiklerini belirtti. Bağlamış; "Bugün 2025 yılının son meclis toplantısını gerçekleştirdik. 2025 yılında hem şehrimize hem de üyelerimize sunduğumuz hizmetleri meclisimizde kapsamlı şekilde değerlendirdik. Aynı zamanda 2026 yılı bütçemizi onayladık" dedi. 2026 yılında hayata geçirilmesi planlanan yatırımlar hakkında da bilgi veren Bağlamış; "Önümüzdeki yıl yapacağımız yatırımlar noktasında meclisimizle görüş alışverişinde bulunduk. Allah nasip ederse yeni yılda borsa hizmet binamızı yenilemek üzere planlama yaptık. Ulusal anlamda hizmet verecek hububat analiz laboratuvarlarımızı yenilemeyi hedefliyoruz. Ayrıca şehrimize 50 bin ton kapasiteyle başlayacak lisanslı depoları kazandırmak ve ihtiyaç durumunda bu kapasiteyi artırmak için gayret edeceğiz" ifadelerini kullandı. Projelerin Kayseri’ye, borsa üyelerine ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağını vurgulayan Bağlamış; "Planladığımız tüm projelerin şimdiden şehrimize, üyelerimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu. Başkan Bağlamış, Kayseri Ticaret Borsası’nın Kayseri’nin tarım ve ticaret potansiyelini daha da ileriye taşımak için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.