EKONOMİ - 16 Mayıs 2021 Pazar 13:54

BTM girişimleri 4 yılda 300 milyon lira değerleme ile yatırım aldı

A
A
A
BTM girişimleri 4 yılda 300 milyon lira değerleme ile yatırım aldı

Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) girişimcileri, merkezin kurulduğundan bu yana geçen 4 yılda 300 milyon liraya yakın değerleme ile yatırım aldı.

Yeni nesil hibrit girişimcilik merkezleri arasında verdiği çok fonksiyonlu hizmetlerle girişimcilik ekosisteminde bir rol model görevi üstlenen Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), kurulduğu günden bu yana geçen 4 yılda 10 binden fazla başvuru aldı. Verilen bilgiye göre, İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından girişimciliğin desteklenmesi amacıyla kurulan BTM, bu süreçte bünyesinde faaliyet gösteren 30 girişimin yatırımcı ile buluşmasını da sağladı. Bazı yatırımlar birden fazla yatırım alırken söz konusu 4 yılda bu 30 girişim için 300 milyon liraya yakın değerleme yapıldı ve toplam yatırım tutarı 100 milyon liraya yaklaştı.

Bu süreçte 18 yaşından 78 yaşına kadar uzanan geniş bir yelpazede dört binden fazla girişimciye destek sağlayan BTM, kurulduğu günden bu yana sadece girişimcileri değil aynı zamanda yatırımcıları, sivil toplum kuruluşlarını, reel sektör temsilcilerini, fon kuruluşlarını ve daha nice ekosistem aktörünü bünyesinde destekledi.

Pandemi girişimcilere yaradı

Son olarak Doha’da düzenlenen World Incubation Summit’te, dünyanın en saygın 700 girişimcilik merkezi arasından ‘Dünyanın En Gelecek Vaad Eden Programı’ olarak ödüllendirilen BTM’nin Genel Müdürü İbrahim Elbaşı, geride kalan 4 yıllık süreci değerlendirdi. Elbaşı, pandeminin damgasını vurduğu 2020 yılının özellikle girişimcilik ekosistemi açısından önemli bir yıl olduğunun altını çizdi. Birçok sektörün darbe aldığı pandemi sürecinde girişimcilik ekosistemine yapılan yatırımların 2020 yılında zirveye ulaştığını belirten Elbaşı, “2020 yılı Türkiye girişimcilik ekosisteminde şimdiye kadar girişimlere en fazla yatırımın yapıldığı yıl olarak tarihe geçerken, 2021 yılının sadece ilk iki ayında yapılan yatırımlar, en çok yatırım yapılan yıl olan 2020 yılını bile geride bıraktı. Ve Türkiye, Peak Games ile başlayan Unicorn diğer adıyla Turcorn furyasına, 2021 yılında Getir ile daha da güçlü ve iddialı bir şekilde devam etti” dedi.

BTM girişimlerinin de ekosistemdeki gelişmelere ayak uydurmasıyla önemli anlaşmalara imza attıklarını belirten Elbaşı, “Bu yılın ilk dört ayında da toplam 4 girişim 33 milyon liradan fazla değerleme üzerinden yatırım aldı. Bu gelişme 2021 yılının BTM için de verimli bir yıl olacağını gösteriyor” dedi.

Girişimcilik ekosistemi rekabetin odak noktası olacak

Yakın dönemde ülkeler arasındaki rekabetin en belirleyici unsurunun, ülkelerin girişimcilik ekosistemleri arasındaki rekabet olacağını belirten Elbaşı, “Ülkemizin yatırım açısından önemli bir cazibe merkezi olması, ülkemizdeki startup’lara daha fazla yatırım yapılmasına teşvik edecektir. Stratejik hedefler doğrultusunda bu tür kurumlara yürütülecek çalışmalar, startup kültürünün ve yatırımcılığının yaygınlaştırılmasının yanı sıra, Türkiye’nin küresel bir girişimcilik merkezi haline getirilmesini sağlayacaktır. Önemli bir görev üstlenen BTM, şüphesiz bu anlamda da tüm girişimcilik ekosistemini kapsayıcı nitelikteki çalışmalarını sürdürmeye devam edecektir” dedi.

Son 4 yılda yatırımcı ile buluşan BTM girişimleri şöyle açıklandı:

Temizlikdevi - Yatırımcı: Ahmet Babayiğit

Sadece temizlik dikeyinde hizmet odaklı, kurumlarla çalışan e-ticaret sitesi. 3 milyon lira değerleme ile yatırım aldı.

Restroid - Yatırımcı: Erdem Dereli

Restoran ve kafelerde kullanılan sipariş ve otomasyon sistemlerini yenilikçi özelliklerle farklı bir çözüm sunan milli ve yerli yazılım. 2,3 milyon lira değerleme ile yatırım aldı.

Yollando - Yatırımcı: Tarvenn Ventures

Yurtdışındaki kullanıcılarına Türkiye’de bir adres tanımlayarak tüm e-ticaret sitelerinden kolayca alışveriş yapmalarını sağlayan hizmet odaklı bir web sitesi. 2.5 milyon lira değerleme ile yatırım aldı.

Dellron (Isı Reaktörü) - (Patent Kiralama)

Su, yağ, tüm sıvı gıdalar, endüstriyel sıvılar, asitler, yanıcı parlayıcı petrol ürünleri gibi sıvı ve akışkan olan her şeyi daha küçük bir alan kaplayarak çok daha uygun bir maliyetle ısıtılan bir teknoloji. 5 milyon dolara 5 yıllığına patenti kiralandı.

Kahvegibikahve - Yatırımcı: Tarvenn Ventures

Taze çekilmiş filtre kahveyi, kahve çekirdeklerini tazeliğini kaybetmeden öğütüp pratik filtreler halinde hazırlık ve temizlik derdi olmadan pratik halde sunan ürün. 2 milyon lira değerleme ile yatırım aldı. Kahvegibikahve ikinci yatırım turunda 4,8 milyon lira değerleme ile Tarvenn Ventures, Figen Korun, Tolunay Yıldız ve Sinan Güler’den yatırım aldı. İkinci yatırımını 7,5 milyon lira değerleme ile aldı.

Mornero - Yatırımcı: Tarvenn 

Seçilen serpme veya zengin kahvaltıyı istenilen saatte müşteriye ulaştıran kahvaltı aboneliği servisi. 1,1 milyon lira değerleme ile yatırım aldı.

MasterFi - Yatırımcı: Ayhan Alkan

Şirketlerin maliyetlerini azaltıp, karlılıklarını artırma üzerine yapay zeka teknolojisi geliştirerek Pazar araştırması yaparak saha satış süreçlerini yöneten bir yazılım. 3 milyon lira değerleme ile yatırım aldı.

StudioBillion - Yatırımcı: Tarvenn Ventures

Eğlendirici oyunlar ve hayatı kolaylaştıran uygulamalar yapan oyun firması 1, 4 milyon lira değerleme ile ilk yatırımını aldı. Studio Billion, değerlemesini 3 kat artırarak Tarvenn’den 4,2 milyon lira değerleme ile devam yatırımı aldı.

ForFarming - Yatırımcı: Tarvenn Ventures

Ev ve işyerleri gibi kapalı alanlarda çiçek, sebze ve meyve yetiştirebilmeyi sağlayan IoT tabanlı topraksız dikey tarım girişimidir. 1,4 milyon lira değerleme ile yatırım aldı. ForFarming ikinci yatırım turunda 12 milyon lira değerleme ile 2,4 milyon lira yatırım aldı.

Onlibüs

Onlibüs öğrencilerin, velilerin, okullların ve servis firmalarının içerisinde bulunduğu servis taşımacılığı hizmetlerindeki güvenlik açıklarını kapatan ve ihtiyaçlarını karşılayan bir uygulama. 1 milyon lira değerleme ile yatırım aldı.

Otelika - Yatırımcı: SGN Yapı

Otellerin iş süreçlerini minimize eden Otelika projesi, SGN Yapı'dan 2,8 milyon lira değerleme ile yatırım aldı.

Laska - Yatırımcı: TR Angels

Lastik atıklarından termo-kimyasal yöntemle, otomotiv ve kauçuk endüstrisi için karbon siyahı ve biyoyakıt gibi ekonomik değeri yüksek hammaddeler elde ediyor. 7,8 milyon lira değerleme ile yatırım aldı.

Earnado

Kişilerin, öğrenip uygulama yaparak para kazanabilecekleri firmalara değer katacakları platform. 5 milyon lira değerleme ile yatırım aldı.

Digime3D - Yatırımcı: Tarvenn’in 1,6 milyon lira ile liderlik ettiği yatırım turuna; Milli basketbolcu Sinan Güler, değerli iş insanları İlter Terzioğlu, Yüksel Açık, Naser Alim, Tolunay Yıldız ve Belkıs Kuşçulu Özer, Keiretsu Forum melek yatırımcılarından Figen Korun, Davut Kohen ve Mustafa Bağcı, Türkiye’nin ilk ve tek spor odaklı girişim fonu olan two.zeroVentures ve TÜGİAD bünyesinde faaliyet gösteren GirişimTürk fonu katıldı.

Tüm vücudu saniyeler içinde üç boyutlu bir şekilde tarayarak vücut yağ oranı, günlük kalori ihtiyacı, bazal metabolizma hızı, ideal kilo, kas oranı, postür bozuklukları ve hareket analizi yapan girişim. İlk aşamada 2,2 milyon lira değerleme ile sonraki tur ise 15 milyon lira değerleme ile yatırım aldı.

Cepte Tamir - Exit: Burak Menteşe

Telefonunuzda bir arıza veya herhangi bir sorun olduğunda iPhone, Samsung, LG gibi markalara yerinde tamir hizmeti sunarak, telefon servisinde zaman kaybetmenizin önüne geçen girişim. 2 milyon lira değerleme ile yatırım aldı.

BrandFace - Yatırımcı: Corteq

Özgün, markalı içeriklerin üretilmesinde, marka ve tüketicilerinin beraber hareket edebileceği bir video paylaşım platformu. Yüzde 50 hissesi karşılığında 500 bin dolar yatırım aldı. Değerlemesi o günün rakamlarına göre 7 milyon lira olarak gerçekleşti.

Melonknows - Yatırımcı: Alesta Yatırım

Güzellik ve kişisel bakım hizmetlerini evlere getiren Meloknows 2 milyon 80 bin lira değerleme ile ilk yatırımını aldı.

Sertifier - Yatırımcı: Techone& Lima Ventures

Eğitim sonrası kuruluşların, entegre edilebilir web uygulaması aracılığıyla akıllı sertifika ve açık rozetlerini tasarlayıp alıcı gruplarına gönderebilmesini ve blockchain güvencesi ile depolanabilmesini sağlayan girişim. 6 milyon lira değerleme ile ikinci yatırım turunu tamamladı.

Wask - Yatırımcı: Techone

Akıllı dijital reklam platformu WaskTechone’dan 8 milyon lira değerleme ile 1,2 milyon lira yatırım aldı.

Wastespresso - Yatırımcı: Erciyas Holding

Her yıl oluşan tonlarca kahve atığını işleyerek sürdürebilir ve doğal pipetler üreten girişim. 12,5 milyon lira değerleme ile yatırım aldı.

Navlungo - Yatırımcı: Akiş GYO & Akkök Holding & Etki Yatırım Girişim ve diğer

Kullandığı algoritmalarla lojistik firmalarının dağınık teklif verme süreçlerini standart hale getirerek müşteriye saniyeler içinde fiyatlama yapabilen, aynı zamanda bu teklifleri uluslararası pazarlarda satabilen bir dijital platform. 250 bin dolar yatırım aldı.

Ahtapot - Yatırımcı: TRANGELS

Üyelerin birbirleriyle etkileşime girmesini sağlayarak toplulukların kendi markalarını oluşturmasını ve büyütmesini sağlayan kişiselleştirilebilir topluluk platformu. 12 milyon lira değerleme ile yatırım aldı.

İletmen- Yatırımcı: KT Portföy Teknogirişim GSYF ve Keiretsu Forum Türkiye

Paketlerinizi, ürünlerinizi veya siparişlerinizi işletmenizden alıp müşterilerinize teslim etmenizi sağlayan bir platform. 29 milyon lira değerleme ile 2,29 milyon lira yatırım aldı.

Akıllıfon - Yatırımcı: Lima Ventures

Yapay zeka tabanlı bir Robo danışmanlık ve portföy optimizasyon platformu. 600 bin lira ile ilk yatırımını aldı.

BukyTalk - Yatırımcı: Alesta Yatırım

Sosyal ortamda İngilizce konuşma pratiği sağlayan platform. 750 bin TL değerleme ile yatırım aldı.

ArtLabs - Yatırımcı: Kültepe Yatırım & EGİAD Melekler

E-ticaret sitelerinin eforsuz bir şekilde artırılmış gerçeklik deneyimi tasarlamasına olanak veren derin teknoloji girişimi. 2 milyon dolar değerleme ile yatırım aldı.

Gotocure - Yatırımcı: CESMAS Holding GmbH

Sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren girişim. 5 milyon lira değerleme ile yatırım aldı.

Pacha - Yatırımcı: Galata Business Angels’dan Umur Özal, Arya Kadın Yatırım Platformu’ndan Işılay Ilgın Ceylanlı ve Rıza Kadılar ile bireysel melek yatırımcılar Bedia Erden, Mehmet Uslu, Murat Tortopoğlu ve Mustafa Ülker

Türkiye'nin ve dünyanın ilk ve tek doğal kolajen ve protein cipsini tüketicilere sunuyor. 2,5 milyon dolar değerleme ile yatırım aldı.

Ulak - Yatırımcı: Erdem Yurdanur, Tarkan Onar, Bülent Bahadır, İbrahim Sakallıoğlu ve Kokteyl Bilgi Teknolojisi A.Ş.

Lojistik konusunda yazılım geliştiren ve yazılımını kullanan işletmelere kurye kaynağı sağlayan ULAK Yazılım Teknoloji A.Ş. 10 milyon lira değerleme ile ilk yatırımını aldı.

Diner - Yatırımcı: Kültepe Yatırım, EGİAD Melekleri

Diner, yüzlerce restoranın menüleri sunuyor. İstenilen yemek seçildikten sonra masanın üzerinde 3 boyutlu olarak görüntülenebiliyor. Hiç bilmediğiniz yemekleri ve restoranları evinizden çıkmadan keşfedebiliyorsunuz. 14,7 milyon lira değerleme ile tohum öncesi yatırım aldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne Kapıkule’de binlerce tır 4 gündür bekliyor Edirne’den Bulgaristan’a açılan Kapıkule Sınır Kapısı’nda binlerce tır, yapılan sistem güncellemesi nedeniyle 4 gündür ülkeden çıkmak için bekliyor. Ayrıca, Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda da 25 kilometreden fazla tır kuyruğu oluştu. Edirne’de Bulgaristan’a açılan Kapıkule ve Hamzabeyli Sınır Kapılarında ihracat yükleri ile dolu binlerce tır ülkeden Avrupa ülkelerine çıkış yapmak için sıra bekliyor. Sınır kapılarında yapılan sistem güncellemesi olan “yeni transit bilgi sistemi NCTS-P5’in” devreye girmesiyle tırların sınırdan geçişleri durduruldu. Edirne’den Bulgaristan’a açılan Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda ise tır kuyruğu 25 kilometreyi buldu. Tır sürücüleri günlerdir gümrüklerde beklediklerini ve yapılan güncellemenin daha önceden bilgi verilerek yapılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, tır sürücüleri, ihtiyaçlarını gideremedikleri için içinde yaşanan duruma sert tepki gösterdi. “Burada ne park var ne de lavabo var, hiçbir şey yok” İstanbul’dan yüklediği yükü Fransa’ya teslim etmek için Kapıkule’de bekleyen tır sürücüsü Ömer Ünal, “4 gündür burada sırayım. Yol kenarlarında sosyal yaşantımız olmadan bekliyoruz. Burada ne park var ne de lavabo var, hiçbir şey yok. Yaşanan durumun ne kadar süreceğinden de bilgimiz yok. Sistem değişikliğinden dolayı 60 saattir bekliyorum” dedi. “Mağduriyet var” Tır sürücüsü Mustafa Aslan, "Biz İstanbul’dan yükleme yaptık ve Edirne’de Kapıkule’de bekliyoruz. Gördüğünüz gibi yol kenarları ve tır parkları tamamen dolu. Yeni bir sistem güncellemesi olacak ve bu daha önce neden söylenmedi. Burada şuan mağduriyet var. Masrafları şoförler kendi ceplerinden karşılıyor. Bu daha önce belli bir düzene koyulup öyle yapılsaydı daha iyi olurdu” dedi. "Bir anda lap diye çıkıyorlar efendim sistemi güncelliyoruz diyorlar" Bursa İnegöl’den Paris’e ihracat yükünü Avrupa’ya götürmek için Kapıkule’de 4 gündür bekleyen tır sürücüsü Hüseyin Ünal, Burada sistem güncellemesi var ve bu sistem güncellemesinden kimsenin haberi yok. Bir anda lap diye çıkıyorlar efendim sistemi güncelliyoruz diyorlar. Yer gök göründüğü gibi her yer tır zaten. Sistem daha kurulmadan daha önceki sistem siliniyor ve bu kadar insan mağdur oluyor. 60-70 saattir bekliyoruz” şeklinde konuştu. “Tuvalet yok, banyo yok, içecek suyumuz yok” Mersin’den limon yükledikten sonra Polonya’ya götürmek için yola çıkan 25 yıllık tır sürücüsü Ahmet Doğru, Uluslararası ülkelere sefer yaptığını ifade ederek, “Burada yaklaşık 4-5 gündür bekliyoruz. Burada tır şoförlerinin 60-70 saat bekleme süresi var. Hiçbir sosyal yaşantımız yok. Tuvalet yok, banyo yok, içecek suyumuz yok. Sırda duranların hali perişan ve bu sıkıntıların giderilmesi için Edirne Valiliği’nin ve yetkililerin bir el atması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
İzmir Başkan Erkan Özkan, şoför esnafının sorunlarına çözüm için Ankara’da İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Erkan Özkan, göreve geldiği kısa süre içinde taksici esnafının sorunlarını çözmek için yoğun bir mesai harcıyor. Başkan Erkan Özkan, bu kez taksici esnafının mülkiyet konusundaki sorunlarını gündeme taşımak için tekrar Ankara’ya gitti. İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Erkan Özkan, geçtiğimiz günlerde İzmir milletvekillerine seslenerek korsan taşımacılıkla ilgili sert bir çıkış yapmış ve "korsanı ya bitireceğiz ya bitireceğiz" demişti. Özkan, korsan taşımacılığın taksici esnafının en büyük sorunlarından biri olduğunu belirterek, bunun sadece oda olarak çözülemeyeceğini ifade etmişti. Ayrıca, "Kolluk kuvveti değiliz, ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi, merkezi hükümet ve emniyet güçleriyle koordineli bir şekilde çalışarak bu sorunu eninde sonunda bitireceğiz," diyerek kararlılığını dile getirmişti. Mülkiyet Tasarısı esnafı kaygılandırdı Meclise sunulan ve tartışmalara neden olan mülkiyet konusundaki yasa tasarısı, taksici esnafını yakından ilgilendiriyor. Tasarıda, esnafın aleyhine olabilecek maddelerin yer aldığı yönündeki iddialar üzerine Başkan Erkan Özkan, bu konuyu görüşmek üzere Ankara’ya gitti. "Esnafımızın en büyük sorunu şu an mülkiyet tasarısı. Tasarının mevcut haliyle yasalaşması, taksici esnafının geleceğini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, gerekirse yetkililerin kapısında sabahlayarak bu konuyu çözüme kavuşturacağız," diyen Erkan Özkan, esnafın haklarını savunmak için sonuna kadar mücadele edeceklerini belirtti. "Esnafım için kapılarında yatarım" Başkan Erkan Özkan, yasa tasarısının esnafın lehine düzenlenmesi için her türlü çabayı göstereceklerini ifade etti. Ankara’da yetkililerle görüşmelere başlayan Erkan Özkan, tasarının revize edilerek taksici esnafının haklarının korunmasını sağlamak için çözüm odaklı öneriler sunduklarını söyledi. "Bu mesele sadece bir düzenleme değil, esnafın geleceği meselesidir. Esnafımın ekmeğiyle oynanmasına asla izin vermeyeceğim," diyen Erkan Özkan, mücadelelerinin süreceğini vurguladı.