OLCAY DÜZGÜN - AHMET ÖZER/KAYSERİ
Kayseri'de deri ve zührevi hastalıkları uzmanı olarak görev yapan Uz. Dr. Kemal Özyurt, yaz aylarında deri hastalıklarının sık görüldüğünü belirterek, "Yaz aylarında sık görülen deri hastalıkları vardır. Havuz veya deniz kenarında fazla güneşlenenlerde veya meslek gereği güneş altında çalışmak zorunda kalanlarda görülen cilt yanıkları, hafif ve orta şiddetli olmak üzere 3 başlık altında sınıflandırılabilir. Hafif ve orta olanlar ilaç ve kremlerle tedavi edilirken, şiddetli olanlar hastanede müşahede altında veya gerekirse sıvı desteği alınarak tedavi edilebilir. Tabii güneşin dik olduğu öğle saatlerinde güneşlenmemek, güneş altında uzun süre koruyucu kremler olmadan bulunmamak gerekir. Ayrıca uzun terekli şapkalar takarak, güneşten koruyucu kremleri düzenli kullanarak ve uygun kıyafetlerle güneş yanıklarından korunmak mümkün. Marketlerde satılan basit kremler bu yanıklar için yeterli olmayabilir" şeklinde konuştu.
Özyurt, bu aylarda sık rastlanılan bir diğer deri hastalığı isiliğin ise en çok çocuklarda görüldüğünü söyleyerek, "Yine yaz aylarında en fazla görülen cilt rahatsızlığı isiliktir. Özellikle çocuklarda görülür. Ense ve boyun kısmı ile kollarda ve bacaklarda görülür. Küçük kırmızı döküntüler halinde görülür. Bunu engellemek için çocukların sabah akşam ılık su ile banyo yapması gerekir" dedi.
Yaz aylarında genellikle mantar hastalığının yaygınlaştığını belirten Özyurt, "Yaz aylarında yine havuz, kaplıca, hamam, deniz kenarı gibi duşluklar ortak kullanım alanı olduğu için hassas zeminlerde mantar hastalıkları sıklıkla görülür. Özellikle ayak mantarları oluşabilir. Onların da erken tedavileri önem arz eder. Yazın gövde de mantar gelişebilir. Bu bulaşıcı değildir ama yaz aylarında özellikle sıcaklarda aşırı terleyen kişilerde görülür. Bahar aylarından başlamak üzere alerjik hastalıklar da sık sık görülür. Çiçek polenleri çimen gibi alerjik hastalıklar karşımıza çıkar. Böcek sokmasına bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklar yine sık görülür. Yaz aylarında sivrisinek sokmaları arı gibi basit, akrep sokması gibi değişik şekilde rahatsızlıklar karşımıza çıkar. Bu böcek sokmalarına karşı alerjik bünyeli kişilerde ciddi alerjiler olur. Bütün vücudun şişmesi ve aşırı kaşıntı olabilir. Ciltte böceğin soktuğu bölgede enfeksiyon olabilir ve bunun da ilerlemeden tedavi edilmesi gerekir. Zehirli akrep sokmalarında ise acil servislerde gerekli müdahalede bulunulur" diye konuştu.