DÜNYA - 26 Aralık 2023 Salı 23:34 | Son Güncelleme : 24 Nisan 2024 Çarşamba 11:42

BM, Gazze'ye Kıdemli İnsani Yardım ve Yeniden Yapılanma Koordinatörü atadı

A
A
A
BM, Gazze'ye Kıdemli İnsani Yardım ve Yeniden Yapılanma Koordinatörü atadı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi'nde 22 Aralık’ta kabul edilen 2720 sayılı kararın ardından Hollanda’nın eski Başbakan Yardımcısı Sigrid Kaag'nı Gazze Şeridi’ne yönelik yardımları düzenlemek, kolaylaştırmak ve denetlemek üzere koordinatör olarak atadı.

BM Güvenlik Konseyi'nde 22 Aralık’ta Gazze Şeridi’ne insani yardım ulaştırılmasına yönelik karar tasarısının kabul edilmesinin ardından BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze Şeridi’ne yönelik insani yardımların düzenlemesi, kolaylaştırılması ve denetlenmesi için Kıdemli İnsani Yardım ve Yeniden Yapılanma Koordinatörü atadı. Guterres, söz konusu göreve Hollanda’nın eski Başbakan Yardımcısı Sigrid Kaag'nı getirdi.

BM tarafından yapılan açıklamada, “Bu görevde Kaag, Gazze'ye insani yardım sevkiyatını kolaylaştıracak, koordine edecek, izleyecek ve doğrulayacak. Ayrıca çatışmaya taraf olmayan devletler aracılığıyla Gazze'ye insani yardım sevkiyatını hızlandırmak için bir Birleşmiş Milletler mekanizması kuracak” ifadeleri kullanılarak, Kaag’ın 8 Ocak’ta göreve başlayacağı belirtildi.

BM’de üst düzey görevlerde yer aldı

BM’de çeşitli üst düzey görevlerde bulunan Kaag, 2015-2017 yılları arasında BM Lübnan Özel Koordinatörü, 2013-2015 yılları arasında Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü ve Suriye'deki Birleşmiş Milletler Misyonu Özel Koordinatörü, 2010-2013 yılları arasında BM Kalkınma Programı'nda Genel Sekreter Yardımcısı ve 2007-2010 yılları arasında Ürdün'de BM Çocuklara Yardım Fonu'nda (UNICEF) Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü olarak görev yaptı.

Hollanda kabinesindeki görevlerinden istifa etti

Hollandaca, Almanca, Fransızca, İngilizce, İspanyolca ve Arapça bilen Kaag, Ocak 2022’den bu yana yaptığı Hollanda Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı görevlerinden Ağustos 2023'te istifa etti.

Ayten Mamadli

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla Büyükşehir ekiplerinden su baskınlarına anında müdahale Muğla Büyükşehir Belediyesi Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarısını yaptığı yoğun yağış ve su baskınlarına karşı aldığı önlemler doğrultusunda il genelinde meydana gelen su baskınlarına anında müdahale etti. Köyceğiz, Ortaca, Dalaman, Fethiye ilçelerinde metrekareye ortalama 50-143 kg yağış düştü. 382 cadde ve sokakta çalışma yapıldı Muğla Büyükşehir Belediyesi ekipleri il genelinde 150 personel ile cadde ve sokaklarda yoğun yağış sonucunda çalışmalarını aralıksız sürdürdü. MUSKİ Genel Müdürlüğü, il genelinde 382 cadde ve sokak üzerinde bulunan toplam 773 adet yağmursuyu mazgalı, 447 yağmursuyu ve atık su bacası, 27 dere deşarj noktası 4 bin 750 metre hat temizliği gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Fethiye ve Ortaca ilçelerinde 3 konut, 3 iş yeri, 3 açık alan, 11 bodrum kat, depo ve su baskınına müdahale etti. Büyükşehir ekipleri yolları temizledi Yoğun yağış sonucu yollarda oluşan olumsuzluklara Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı ekipleri müdahale etti. Ekipler, Köyceğiz ilçesi Zeytinalanı, Otmanlar, Karaçam, Ekincik, Sultaniye ve Çandır Mahallelerinde yağmur nedeni ile yollara düşen taş ve dalları temizledi. Ekipler ayrıca Ortaca’nın Tepearası, Dalaman’ın Taşbaşı, Fethiye’nin Faralya, Karaağaç, Ovacık ve Ölüdeniz Mahallelerinde de yol temizliği gerçekleştirdi.
Ankara Göç İdaresi Başkanlığı’ndan Suriyelilerin sayısıyla ilgili iddialar hakkında açıklama Göç İdaresi Başkanlığı, Türkiye’de geçici koruma altında bulunan Suriyeli sayısıyla ilgili iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, ülkedeki yabancı sayısının şeffaf bir şekilde internet sitesinden paylaşıldığını bildirdi. Göç İdaresi Başkanlığı tarafından geçici koruma altındaki Suriyeli sayısıyla ilgili iddialara ilişkin yapılan açıklamada, “Ülkemizde geçici koruma altında bulunan Suriyeli sayısıyla ilgili ortaya atılan gerçek dışı iddialar hakkında açıklama yapma ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Göç İdaresi Başkanlığımızca yürütülen tüm iş ve işlemler 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ve ilgili diğer mevzuatlara uygun olarak yapılmaktadır. Geçici koruma kapsamındaki yabancıların kayıt işlemleri de Geçici Koruma Yönetmeliği’nin 21. maddesi kapsamında gerçekleştirilmektedir. Bahse konu maddede geçici korumadan yararlananların Türkiye’de doğan çocuklarının geçici koruma kayıtlarının en kısa sürede yapılması hüküm altına alınmaktadır. Bu kapsamda İl Göç İdaresi Müdürlükleri tarafından hastaneden alınan doğum bildirim formu ve ilgili diğer evraklar ile birlikte yeni doğan çocuğun kaydı, tüm bilgileri içerecek şekilde GöçNet veri tabanı sistemine işlenmekte ve söz konusu çocuklara yabancı kimlik numarasını içeren Geçici Koruma Kimlik Belgesi düzenlenmektedir. Yukarıdaki açıklamadan anlaşılacağı üzere ülkemizdeki geçici koruma altında bulunan 2 milyon 935 bin 742 Suriyeli sayısının içerisinde geçici koruma kapsamındaki Suriyelilerin Türkiye’de doğan çocukları da yer almaktadır. Başkanlığımız tarafından şeffaf bir şekilde internet sitesinden paylaşılan ve her hafta düzenli olarak güncellenen ülkemizdeki yabancı sayılarının dışında kamuoyu ile paylaşılan sayıların tamamı gerçek dışıdır ve hiçbir dayanağı yoktur” ifadeleri yer aldı.