SAĞLIK - 25 Kasım 2016 Cuma 17:30

Bitter çikolata kilo aldırır mı? Bitter çikolata kaç kalori? Bilimsel çalışma sonuçları

A
A
A
Bitter çikolata kilo aldırır mı? Bitter çikolata kaç kalori? Bilimsel çalışma sonuçları

Şayet kilo vermeye çalışıyorsanız, illa da çikolatadan uzak durmanıza gerek yoktur. (Bitter çikolata zayıflatır mı?) isimli makalemizde bu çikolatanın kilo vermeye olan etkilerinden bahsettik, bilimsel araştırma sonuçlarına yer verdik.

Evet, siyah çikolata zayıflamanıza yardımcı olur, kan şekerini dengeler, iştahı kontrol altına alır. Aynı zamanda ruh halinize de iyi gelir. ABD’nin California Üniversitesi’nde yürütülen araştırmalarda, uzmanlar, kas hücrelerinin bitter çikolatadaki epicatechin maddesine duyarlı olduğunu, yapılan sporun bitter çikolatayla desteklenmesinin kilo vermeyi kolaylaştırdığını ve kasların daha hızlı forma girmesini sağladığını belirtmişler ve günde 5 gr. bitter çikolata yemeyi tavsiye etmişlerdir.

Beslenme ve Diyet Uzmanı İrem Çelik Tütüncü 100 gram bitter çikolatanın 530 kalori olduğunu bildiriyor.

Metabolizmayı hızlandırır

Queen Margaret Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir çalışmada,çikolatanın yağ ve karbonhidrat mekanizmasını nasıl etkilediği ortaya çıkmıştır. Bitter çikolata, vücudun yağ asitleri sentezlemesini etkiler, sindirimi azaltarak karbonhidrat ve yağ emilimini azaltır. Sonuç olarak, bitter çikolata yemek, sizi tok tutar. Fakat çikolata seçimini doğru yapmalısınız, yiyeceğiniz çikolata en az \%70 kakao içermelidir.

Bitter çikolatanın kalorisi

28.3 gram bitter çikolata yüzde 60 kakao içeriğiyle 170 kaloridir. Bitter çikolatanın faydalarından yararlanmak için aşırıya kaçmadan haftada 2-3 kez tüketebilirsiniz.

Açlık krizlerini önler

Weight Watchers göre, iyi kalitede bitter çikolata, çoğu yeşil yapraklı sebzelerle aynı sağlık faydaları sağlamaktadır. Küçük miktarlarda tüketmenizle bitter çikolata kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir, dolaşımı artırır, damar sertliğini önler. Bitter çikolatada bulunan flavonoidler, insülin direncini düşürür, kan şekeri seviyelerinde ani değişimleri önler, böylece açlık krizi yaşamazsınız.

Açlığı kontrol altına alır

İnsülin, ghrelin ve leptin, iştahı kontrol eden 3 hormondur. İnsülin,vücudunuzdaki hücrelere kan dolaşımına şeker transferini kontrol eder. Ghrelin, leptinin tersi bir etkiye sahiptir ve iştahı artırır. Hollanda'da yapılan bir araştırma, bitter çikolatanın insülin direncini azalttığı ve ghrelin düzeylerini düşürdüğünü göstermiştir.

İyi hissetmenizi sağlar

Bitter çikolata, içindeki polifenoller sayesinde psikoloji üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Stres, üzüntü çoğu kişinin iştahını açar, kendinizi iyi hissetmeniz durumunda ise atıştırmalıklara çok başvurmazsınız. Swinburne University tarafından Avustralya’da yapılan bir çalışmada, 30 gün bitter çikolata tüketenlerin sakinliği ve memnuniyet duygusunun nasıl arttığı saptanmıştır. Bitter çikolata, anandamidin olarak bilinen mutluluk kimyasalı denilen bir lipid türü içerir.

Egzersize teşvik eder

Bitter çikolatadaki anti-inflamatuar bileşenler, cömert magnezyum içeriğiyle birleştiğinde vücuttaki ağrı hissini azaltır. Vücudunuz sağlıklı olduğunda sporla kilo vermek daha kolay gelecektir. 

Kaynak: http://www.mavikadin.com/

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Afyon 23 yaşındaki öğretmen kazada hayatını kaybetti Afyonkarahisar’da yolun karşısına geçmeye çalışırken minibüsün çarpması sonucu ağır yaralanan ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden 23 yaşındaki gencin öğretmen Şeyma Candan olduğu ve evine dönerken kazanın yaşandığı ortaya çıktı. Olay sonrası araç sürücüsünün gözaltına alındığı bildirildi. Kaza, kent merkezi Karşıyaka mahallesinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, yolun karşısına geçmeye çalışan Şeyma Candan’a (23) M.E.’nin kullandığı 16 ASE 911 plakalı minibüs çarptı. Minibüs Candan’a çarptıktan sonra sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu kaldırıma çıkıp bir iş yerinin duvarına çarparak durabildi. Kazanın ardından çevredekilerin haber vermesi ile bölgeye çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Yaralanan Candan olay yerine gelen ambulansla Afyonkarahisar Devlet Hastanesine kaldırıldı. Ancak Candan yapılan müdahaleye rağmen kurtarılmayarak yaşamını yitirdi. Aile üyeleri büyük acı yaşadı Kazada hayatını kaybeden Candan’ın mahallede bulunan özel bir okulda güzel sanatlar ve resim öğretmeni olarak çalıştığı kaydedildi. Candan’ın kazadan sadece dakikalar önce çarşı merkezde arkadaşları ile çay toplantısında bir araya geldiği ve ardından eve dönüş yolunda dolmuştan inip yolda karşıdan karşıya geçmeye çalıştığı esnada kazanın gerçekleştiği belirtildi. Genç öğretmenin Afyonkarahisar Devlet Hastanesi morgundaki cenazesi sabah saatlerinde ailesine teslim edildi. Candan ardından Sadıkbey Mahallesinde gerçekleştirilen cenaze töreninin ardından aile kabristanlığında toprağa verildi. Cenaze töreninde aile üyeleri büyük acı yaşarken, cenazeye katılanlar Candan’ın ailesini teselli etmek için uğraştı. Öte yandan, kazanın ardından araç sürücüsü M.E.’nin polis tarafından gözaltına alındığı belirtildi.
Gaziantep HKÜ’de ‘Slow Food ve Michelin Yıldızı Yolculuğu’ ele alındı Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Turizm Fakültesi tarafından, Slow Food hareketini tanıtmak, bu yaklaşımın Michelin yıldızlı mutfaklarla olan bağlantısını vurgulamak ve gastronomi dünyasında bilinçli tüketim alışkanlıklarını teşvik etmeyi hedefleyen “Michelin Yıldızına Giden Yol: İlk Durak Slow Food” konulu bir panel gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü HKÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Furkan Baltacı’nın yaptığı ve Gaziantep’i Geliştirme Vakfı (GAGEV) Coğrafi İşaret ve Tescil Uzmanı Nefise Arslan, Zeytinhan Gaziantep Yağ, OMAÇ Mutfağı Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şerbetçi, YESEMEK Gaziantep Mutfağı 3.Kuşak İşletmecisi Taner Olca’nın konuşmacı olarak yer aldığı panele TGA Güneydoğu Anadolu Bölge Sorumlusu Özgür Çözgener, öğretim elemanları, sektör profesyonelleri ve öğrenciler de katıldı. Doç. Dr. Furkan Baltacı, “Gaziantep gastronomisi küresel rekabet için güçlü argümanlara sahiptir. Geriye bunları doğru kriterlerle hazırlayıp sunmak kalmaktadır. Michelin Yıldız’a giden yol, Slow Food’dan geçmektedir. Hedefimiz, Slow Food kriterlerinin uygulandığı işletme sayısını arttırmak ve önümüzdeki 5 yıl içerisinde Michelin Yıldız’ını Gaziantep’e getirmektedir. Bu konuda bizimle iş birliği yapan başta Gaziantep Valiliğine, Gaziantep Büyükşehir Belediyesine, GAGEV’e, gönüllü işletme sahiplerine ve TGA Güneydoğu Anadolu Bölge Sorumlusu Özgür Çözgener’e teşekkür ediyorum” dedi. Panelde katılımcılar, coğrafi işaretlerin gastronomi sektörüne katkıları, yerel ve sürdürülebilir üretimin önemi, Slow Food felsefesinin bölgesel mutfaklara etkisi, Michelin yıldızlı mutfaklara giden yolda yerel tatların rolü ve Gaziantep mutfağının uluslararası tanınırlığa katkısı konularında bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştılar.