SAĞLIK - 29 Temmuz 2020 Çarşamba 10:49

Bayramda et tüketimine dikkat

A
A
A
Bayramda et tüketimine dikkat

Kırmızı et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda dengeli beslenmenin ve hareketli yaşamın önemine dikkat çeken Diyetisyen Halime Pulat Demir, bayramda et ve tatlı tüketiminde aşırıya kaçılmaması noktasında uyarılarda bulundu.

Kurban Bayramı’nı sağlıklı bir şekilde geçirmek isteyenlere önemli tavsiyelerde bulunan İstanbul Gelişim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Halime Pulat Demir, kurban etinin en az 24 saat bekletildikten sonra tüketilmesi gerektiğini söyledi. Demir, dinlendirilmeden tüketilen etin sindirim problemlerine yol açabileceğini ifade etti.

“En az 24 saat bekletilmeli”

Kurban kesildikten sonra etin 24 saat bekletilmesini ve dinlendirildikten sonra tüketilmesini öneren Demir, “Bekletilmeden yenilen etler sindirim sistemi sorunu yaşanmasına neden olabilir. Bu duruma toplumumuzda pek dikkat edilmiyor ancak en azından bayramın birinci günü et tüketimini öğle öğününe kaydırsınlar. 5-6 saatlik bir dinlenme süresinden sonra tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır. Sabah direkt kavurma ile güne başlanması sindirim sistemini için oldukça rahatsızlık verici olacaktır. Bunun dışında et 6 ay boyunca -2 derecede muhafaza edilebilir. Buzdolabı poşetlerinde porsiyonlara ayırarak, tüketime uygun biçimde buzlukta saklanabilir ”dedi.

Kronik hastalığı olanlara “aşırı et tüketmeyin” uyarısı

Özel hasta gruplarının bayramda beslenme noktasında oldukça dikkatli olmaları gerektiğini söyleyen Demir, “Böbrek, karaciğer, şeker, tansiyon hastaları, kalp ve damar hastalıkları olanlar et ve tatlı tüketimine dikkat etsinler. Özellikle bazı böbrek ve karaciğer hastalıkları için yapılan diyetlerde gram gram protein hesabı yapmamız gerekiyor. Et de protein bakımından oldukça zengin bir kaynak. Dolayısıyla bu hastaların aşırı et tüketmesi hastalıklarının daha ciddi seyretmesine neden olacaktır. Nitekim sağlıklı beslenme kadar fiziksel aktiviteler de önemli. Bayramda tüm uyarılara rağmen yemeyi abartanlar da olacaktır. Bu süreçte en azından günün serin saatlerinde 45-60 dakika yürüyüş yapılmasını öneriyorum” diye konuştu.

“Eti haşlama veya ızgara şeklinde tüketin”

Kurban etinin pişirme yönteminin doğru seçilmesi konusunda uyaran Demir, “Et tüketiminde miktarlara dikkat etmemiz gerekiyor. Öğün olarak ise öğle öğününde yenmesi ideal olandır. Bunun yanı sıra tüketilecek etin pişirme yönetimi de önem arz ediyor. Ülkemizde genelde kavurma, kızartma çok kullanılıyor ama bunun yerine haşlama, ızgara ve fırınlama yöntemi özellikle tercih edilmeli. Yenilen et miktarı aynı olsa bile pişirme yöntemi ile birlikte sağlığa yararlı ya da zararlı hale gelebilir. Ayrıca özellikle akşam öğünleri için sebze ya da bakliyat yemekleri tercih edilmeli. Et yemekleriyle birlikte mutlaka salata da tüketilmeli. Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tercih edilebilir. Sarma ve dolmalar için de yalnızca pirinç yerine pirinç, bulgur karışımı bir, iç harç kullanılabilir” şeklinde konuştu.

Mangal yaparken dikkat edilmesi gerekenler

“Mangalda kömürleşmiş etler tüketilmesin” diyen Demir, “Mangal ile et arasındaki mesafe yaklaşık 15 santim olmalı. Izgara yapılıyor diye et tüketiminin aşırısına kaçılmasın. Porsiyon tüketimine yine özen gösterilsin. Porsiyon ölçüleri kişiden kişiye değişir ama kadınlar için 90-120 gram arası, erkekler için ise 150-180 gram arası porsiyonlar ayarlanabilir” dedi.

“Bayramda tercih sütlü tatlı olsun”

Son olarak tatlı tüketimi konusunda da uyarılarda bulunan Demir, ”Tatlı tüketimi fazla olan bir toplumuz. Bayramda özellikle sütlü tatlıları öneriyoruz. Miktar olarak ise porsiyon ayarlaması yapılmalı. Tatlı tüketimi için günün ikindi saatleri uygundur. Burada dikkat edilmesi gereken yemekten hemen sonra tüketilmemesidir. En fazla bir porsiyon olacak şekilde tatlı tüketimini öneriyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara İçişleri Bakanı Yerlikaya: "18 ilde DEAŞ terör örgütüne yönelik düzenlenen ’Gürz-26’ operasyonlarında 54 şüpheli yakalandı" İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "18 ilde DEAŞ terör örgütüne yönelik jandarma tarafından düzenlenen ’Gürz-26’ operasyonlarında 54 şüpheli yakalandı. 20’si tutuklandı. 11’i hakkında adli kontrol kararı verildi. Diğerlerinin işlemleri devam ediyor" dedi. İçişleri Bakanı Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 18 ilde DEAŞ terör örgütüne yönelik jandarma tarafından düzenlenen “Gürz-26” operasyonlarında 54 şüphelinin yakalandığını belirterek 20’sinin tutuklandığını, 11’i hakkında adli kontrol kararı verildiğini, diğerlerinin işlemlerinin devam ettiğini kaydetti. Bakan Yerlikaya operasyonlarla ilgili şu bilgileri verdi: "Afyonkarahisar, Aydın, Bursa, Erzurum, Eskişehir, Hatay, İstanbul, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Kırşehir, Kilis, Mersin, Nevşehir, Samsun, Sinop, Tekirdağ ve Trabzon Cumhuriyet Başsavcılıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı TEM Daire Başkanlığı koordinesinde; İl Jandarma Komutanlıkları TEM Şube Müdürlüklerince DEAŞ terör örgütüne yönelik ’GÜRZ-26’ operasyonları düzenlendi. Yakalanan şüphelilerin; terör örgütüne üye olmak, terör örgütüne yardım ve yataklık etmek, sosyal medya platformları üzerinden örgütün propagandasını yapmak suçlarından savcılıklarımızca haklarında soruşturma başlatıldı. Yaz kış, gece gündüz demeden, güvenlik güçlerimizle terör örgütlerine karşı kararlılıkla mücadele ediyoruz. Operasyonları koordine eden cumhuriyet başsavcılıklarımızı ve operasyonları gerçekleştiren kahraman jandarmamızı tebrik ediyorum. Allah ayaklarına taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle."
Ankara “Rehberlik, Teftiş ve Denetim Faaliyetlerinin Düzenli ve Etkin Bir Şekilde Yerine Getirilmesi” Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı “Rehberlik, Teftiş ve Denetim Faaliyetlerinin Düzenli ve Etkin Bir Şekilde Yerine Getirilmesi” ile ilgili genelge Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. “Rehberlik, Teftiş ve Denetim Faaliyetlerinin Düzenli ve Etkin Bir Şekilde Yerine Getirilmesi” ile ilgili 2024/14 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. Yayımlanan genelgeye göre, kamu hizmetlerinin etkin, verimli, saydam ve hesap verebilir şekilde sunulması, rehberlik, teftiş ve denetim faaliyetlerinin düzenli ve kapsamlı yürütülmesi için bir dizi önemli düzenleme hayata geçirilecek. Bu çerçevede yayımlanan genelgede, rehberlik, teftiş ve denetim faaliyetlerinin esas amacı; kamu hizmetlerinin sunumunda değişen ve gelişen şartlara göre sorunlar ve çözümlerini tespit edip, uygulanmasına rehberlik ederek kamu kurum ve kuruluşlarının hizmetlerinin iyileştirilmesini ve geliştirilmesini sağlamak olduğu açıklandı. Yayımlanan genelgeye göre kamu kurum ve kuruluşlarının dikkat etmesi gereken maddeler şöyle sıralandı; 1. Vatandaşa temas eden faaliyetlerin izlenmesi, kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde talep ve ihtiyaçların en hızlı şekilde usulüne uygun karşılanması, hizmet memnuniyetinin artırılması, hizmet sunulan tüm alanlarda her türlü işlem ve uygulamanın ilgili mevzuata uygun icra edilmesi ve denetlenmesi sağlanacaktır. Sorunların mahallinde hızlıca ve ilk elden çözüleceğine dair kamu yönetimine duyulan güven ve itimat korunacaktır. 2. Kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet kalitesi ve performansının artırılması amacıyla denetim görevi esnasında kamu hizmetinin gerekleriyle bağdaşmayan usul, yöntem ve uygulamalar tespit edilerek eksiklik veya hataların öncelikle yerinde giderilip düzeltilmesi sağlanacak, bu konuda ilgili kurumlara ve personele rehberlik edilecektir. 3. Statüsüne bakılmaksızın tüm kamu görevlilerinin verilen görevleri layıkıyla ifasını teminen hiyerarşik amirlerince; niteliklerine uygun birim ve görevlerde çalıştırılması, çalışma disiplininin sağlanması, iş heyecanını ve motivasyonunu zinde tutacak tedbirlerin alınması hususları denetim faaliyetlerinde takip edilecektir. 4. Tüm kamu kaynaklarının azami tasarruf ve verimlilik esasına göre kullanıp kullanılmadığı kontrol edilecektir. 5. Kamu kurum ve kuruluşlarının rehberlik, teftiş ve denetimle görevli birimleri, görevleri kapsamındaki denetlemelerini teknolojik imkânları da kullanmak suretiyle düzenli olarak yapacaklardır. Yapılacak denetlemeler denetim dişi alan bırakılmayacak şekilde, tam bir tarafsızlıkla yerine getirilecektir. 6. Vatandaşların usulüne uygun müracaat ve şikâyetleri üzerinde hassasiyetle durulacak; kamu kurum ve kuruluşlarına intikal eden başvuru ve ihbarlara ilişkin gerekli inceleme, denetim veya soruşturmalara derhal başlanacak, sorumluları hakkında gerekli idari ve cezai işlemler gecikmeksizin uygulanacaktır. 7. Görevleri sırasında gerekli yardım, bilgi, evrak, kayıt ve belgeleri istemeye yetkili olan denetim görevlilerinin bu kapsamdaki istekleri ilgili mevzuat çerçevesinde ivedilikle yerine getirilecektir. 8. Kamu kurum ve kuruluşlarını inceleme ve denetleme faaliyetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi amacıyla rehberlik, teftiş ve denetimle görevli birimlerin çalışmalarının takibi ve koordinasyonu ile ilgili işlemler Devlet Denetleme Kurulu tarafından yapılacaktır. Söz konusu birimler, yıllık çalışma programları ile faaliyet raporlarını Devlet Denetleme Kurulu’na göndereceklerdir. Bunların düzenli izlenmesi ve değerlendirilmesi için gerekli takip sistemi oluşturulacaktır.