AB Komisyonu tarafından GSO’nun Antep Baklavası’na ilişkin resmi başvurusunu 8 Ağustos 2013 tarihli AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanmasının ardından 3 ay içinde itiraz gelmediği için, Antep Baklavası’nın tescili konusunda nihai onayını vermesi baklava ustaları tarafından da memnuniyetle karşılandı. Kentin en ünlü baklavacıları baklavaya sahip çıkan bütün yetkililere teşekkür ederek, resmen AB tescilli olan Antep Baklavası’nın Türkiye’den tescil edilen ilk ürün olmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi. 35 yıllık Baklava Ustası Şirvan Payaslı, Gaziantep denince akla Antepfıstığı ve Baklavanın geldiğini ifade ederek, “Gaziantep baklavası ve fıstığı ile artık tamamen öz deşmiştir. Bu nedenle 2009 yılında GSO’nun tescil için yaptığı müracaat çok şükür başarıyla sonuçlanmıştır. Bu durum bütün Gaziantepliler olarak bizleri mutlu etmiştir. Zaten baklava denince akla Gaziantep geliyor. Dünyanın neresinde olursanız olun baklavanın şehri Gaziantep olarak bilinir. En mükemmel baklavayı ancak Gaziantep’te yapabilirsiniz” dedi. Süreçte emeği geçen bütün yetkililere teşekkür eden baklava ustası Şirvan, “Bu noktaya gelineceğini tahmin etmiyorduk ama başta Gaziantep Sanayi Odası’na ve destek veren herkese baklavamıza sahip çıktıkları için teşekkür ediyorum” diye konuştu. Alınan kararın baklava satışlarına önemli bir etki sağlamayacağını ancak kentin tanıtımı açısından önemli olduğunu ifade eden Şirvan usta, AB tescilli baklavayı yemek isteyen herkesi Gaziantep’e davet etti.
FATİH SEBZECİ-HABİP DEMİRCİ
GAZİANTEP