SAĞLIK - 05 Aralık 2017 Salı 14:23

Ağız yaralarının nedenleri nelerdir ? Ağız yaraları nasıl geçer ?

A
A
A
Ağız yaralarının nedenleri nelerdir ? Ağız yaraları nasıl geçer ?

Ağız yaralarından hemen hemen herkes muzdariptir. Ağızda dil, diş eti, yanak, damak gibi hassas bölgelerde meydana gelen ve kişinin yemek yemesine, içmesine, konuşmasına engel olabilmektedir.Peki ağız yaralarının nedenleri nelerdir ? Ağız yaraları nasıl geçer ? İşte detaylar...

İnsanların neredeyse hayatının bir döneminde ağız yaraları görülmektedir. Sarı ya da beyaz renkli olabilen bu ağız yaraları 1-2 mm kadar derinliğinde görülmektedir. Yapılan araştırmalarda bayanlarda daha sık oranda görülebilen ağız yaraları değişik sebeplere bağlı olarak ortaya çıktığı görülmektedir.

Ağız yaralarının nedenleri nelerdir ? Ağız yaraları nasıl geçer ?

AĞIZ YARALARININ NEDENLERİ ?

Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi doktorlarından Deri ve Zührevi Hastalıklar (Cildiye) Uzmanı Uzm. Dr. Fikret Kaya, çoğu kişinin yaşadığı ve günlük yaşantısına büyük etki eden ağız yaraları hakkında önemli bilgiler paylaştı. Dr. Fikret Kaya, “Ağız yaralarında çok farklı nedenler olabilmektedir. Özellikle küçük yaşta çocuklarda (Albicans) adı verilen bir mantar türü olabilse de yetişkinlerde behçet hastalığı gibi inflamatuar sistemik hastalıklar neden olabilir. Bağışıklık sisteminin baskılanması ve beslenme bozuklukları ya da uygunsuz diyet ağız yaralanmalarının başlıca sebeplerindendir. Özellikle bütün hastalara ağız ve diş sağlığı çok önem arz etmektedir. Ağız yarası kişilerin tek taşınan mücadele edebileceği bir durum değildir. Ağzı yaraları insanın bütün bünyesini ve tüm sistemini etkilemesidir. Sürekli gergin olma durumu da kişinin direncinin kırılmasına neden olduğundan ağız yarasına sebep olmaktadır. Yiyeceklerin sertliği yumuşaklığı, sıcaklığı ve soğukluğu da yara oluşumunu tetikleyebilir. Diş macunlarının yapısında bulunan köpürtücü madde de bu hastalığın sebeplerindendir. ‘Bu ve bunun gibi birçok sebep ağız yaralarına sebep olabilmektedir. Bu nedenle sebebin doğru tespiti ve tedavisi için mutlaka doktorunuza başvurun” diye konuştu.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla’da kovan barınakları tekrar ayağa kaldırılıyor Muğla’da meydana gelen büyük yangınların ardından yaban hayatından korunmak için kullanılan kovan barınakları, sürdürülebilir arıcılık ve ekolojik restorasyon projeleriyle yeniden gün yüzüne çıkıyor. Muğla ormanlarında, ayı ve yaban domuzu gibi yaban hayvanlarının kovanlara erişimini engellemek amacıyla inşa edilen ve 1970’li yıllardan sonra fenni kovanların yaygınlaşmasıyla terk edilen "arı avluları", modern üretim modellerine ilham oluyor. Natura Doğa ve Kültür Koruma Derneği tarafından yürütülen proje kapsamında, bu tarihi yapılar kayıt altına alınarak restorasyon sürecine başlandı. Büyük yangınlar sonrası ekolojik restorasyon sahalarını inceleyen uzmanlar, geçmişin arıcılık mirasını "bal ormanı" potansiyeliyle yeniden keşfediyor. Çalışmalar kapsamında, bu avluları geçmişte aktif olarak kullanan yöre arıcılarıyla bir araya gelinerek; kovan barınaklarının hangi şartlarda ve nasıl kullanıldığına dair bilgiler derlendi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Yasin İlemin, projenin önemine dikkat çekerek şunları söyledi "Mega yangınlar sonrası çam balı üretiminden uzaklaşmak zorunda kalan birçok Muğlalı arıcımız için kadim arı avluları; doğa ile uyumlu, yaban hayatını gözeten ve sürdürülebilir bir üretim modeli sunuyor. Yangın sonrası restorasyon görmüş alanlardaki bazı avluları aslına uygun şekilde restore etmeye başladık. Bu çalışmalarla arıcılara, ormancılara ve yaban hayatı yöneticilerine örnek bir model sunmayı hedefliyoruz" ifadesi kullanıldı.
Eskişehir Eskişehir’de hayvansal üretim ve su ürünlerinde planlama toplantısı Eskişehir İl Planlama Kurulu, 2026-2028 yıllarını kapsayan ’Hayvansal Üretim Planı’ ile ’Su Ürünleri Üretim Planı’yla ilgili toplantı gerçekleştirdi. Program, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde Eskişehir Vali Yardımcısı Adem Keleş başkanlığında düzenlendi. Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü teknik personelleri tarafından kurul üyelerine, Eskişehir’in 2026-2028 yıllarına yönelik Hayvansal Üretim Planı ve Su Ürünleri Üretim Planı hakkında sunum yapıldı. Sunumlar kapsamında, Eskişehir’de yetiştirilen hayvansal ürünlerin üretim hedefleri ile yönetmelik doğrultusunda yürütülecek çalışmalar değerlendirilerek söz konusu planların onaylanmasına karar verildi. Tarımsal üretimin planlanması hakkında konuşuldu İklim değişikliği, su kısıtı ve artan gıda talebinin tarımsal üretim üzerindeki etkilerine dikkat çekilen toplantıda, bu şartlar altında tarımsal üretimin planlanmasının önemine vurgu yapıldı. Tarım Kanunu’nda yapılan değişiklikle tarımsal üretimin planlanması yetkisinin Tarım ve Orman Bakanlığı’na verildiği, bu çerçevede yayımlanan ’Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik’ ile stratejik ürünlerde arz güvenliğinin sağlanması ve suyu merkeze alan, sürdürülebilir bir üretim yapısının hedeflendiği ifade edildi. Toplantı, kurul üyelerinin karşılıklı görüş alışverişinde bulunmasının ardından sona erdi. Toplantıya, İl Tarım ve Orman Müdürü Yüksel Çil ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinden oluşan İl Planlama Kurulu üyeleri katıldı.