DÜNYA - 30 Nisan 2024 Salı 22:48 | Son Güncelleme : 30 Nisan 2024 Salı 22:49

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, 7 Ekim’den bu yana 7. kez İsrail’de

A
A
A
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, 7 Ekim’den bu yana 7. kez İsrail’de

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların başladığı 7 Ekim’den bu yana 7’nci kez İsrail’e geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ürdün’deki temaslarının ardından İsrail’e geldi. İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların başladığı 7 Ekim’den bu yana Blinken, 7’nci kez İsrail’i ziyaret etti. Blinken, ziyareti kapsamında yarın İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile görüşecek.
Blinken, ayrıca Kerem Şalom Sınır Kapısı ve Aşdod Limanı’nı da ziyaret edecek ve başkent Tel Aviv'de ABD rehinelerin aileleriyle bir araya gelecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cumhurbaşkanı Erdoğan: "İsrail mezaliminin durdurulması için uluslararası camianın sorumlulukları ortadadır" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İsrail mezaliminin durdurulması ve Filistinli kardeşlerimizin güvenliklerinin teminat altına alınmasında uluslararası camianın sorumlulukları ortadadır. Müttefikimiz Romanya’nın da bu konuda sürdürülen uluslararası çabalara gereken katkıları vereceğine inanıyorum" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bugün imzaladığımız ortak ortak bildiri ile Türkiye-Romanya Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi’nin tesisini temin ettik. Bu sayede ilişkilerimizde tarihî bir aşama kaydettik. Karşılıklı ticaret hacmimiz iki yıl üst üste 10 milyar dolar seviyesini aştı. 15 milyar dolar hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz. Savunma sanayisi ve askerî alandaki iş birliğimiz Romanya’yla ilişkilerimizin önemli sacayaklarından birini teşkil ediyor" dedi. Romanya’yla gerek ikili düzeyde gerek NATO çatısı altında ortak faaliyetlerde bulunarak bölgenin güvenlik ve istikrarına katkı sağladıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "PKK ve FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadelede Romanya’dan beklentilerimizi Sayın Başbakan’la paylaştım. Romanya’da yaşayan Türk ve Türk Tatar toplumlarını aramızdaki dostluk köprüsü olarak görüyoruz" diye konuştu. Rumen vatandaşlarının Türkiye’ye kimlikle seyahatini mümkün kılacak düzenlemeyi hayata geçirdiklerini, bu şekilde beşeri münasebetlerin artacağına inandıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İsrail mezaliminin durdurulması ve Filistinli kardeşlerimizin güvenliklerinin teminat altına alınmasında uluslararası camianın sorumlulukları ortadadır. Müttefikimiz Romanya’nın da bu konuda sürdürülen uluslararası çabalara gereken katkıları vereceğine inanıyorum" dedi. Görüşmelerinde, Ukrayna’da üçüncü yılına giren savaşın gidişatını da ele aldıklarını kaydeden Erdoğan şunları söyledi: "Türkiye, savaşın başlangıcından bu yana çatışmaların sona erdirilmesi, küresel gıda güvenliğinin temini ve Karadeniz’deki seyrüsefer emniyetinin sağlanması konusunda önemli katkılar sundu, sunmaya da devam ediyor. NATO müttefikimiz, stratejik ortağımız ve Karadeniz’den komşumuz Romanya’yla ilişkilerimizi, ülkelerimizin menfaatleri doğrultusunda ileriye taşımak için çalışmaya devam edeceğiz."
Antalya Antalya’da Çerkes Sürgünü 160’ıncı yılında anıldı Antalya’da bulunan Çerkes dernekleri Çerkes Sürgünü’nün 160’ıncı yılı nedeniyle basın açıklaması yaptı Antalya Çerkes Derneği ve dernek üyeleri, 21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı ve Sürgünü Anma Günü nedeni ile Attalos Heykeli önünde basın açıklaması yaptı. Ellerinde Çerkes ve Türk bayrakları bulunan grup Çerkezce ve Türkçe olarak yaptıkları basın açıklamasında Çerkezlerin, Çarlık Rusya’sına karşı yüzyıldan fazla süren özgürlük savaşının 21 Mayıs 1864’te kesin olarak kaybedildiğini belirtti. Grup üyeleri adına konuşan Şevval Cankat, “21 Mayıs 1864’te kesin olarak kaybettik. Anavatanımız Çerkesya işgal edildi; halkımız kadın, çocuk, yaşlı demeden tarihi vatanımız Çerkesya’dan sürüldü; köylerimiz, ekinlerimiz, bahçelerimiz ateşe verildi; Çerkesya haritalardan silindi” dedi. ‘Adalet ve geçeğimizi istiyoruz’ 21 Mayıs’ın Çerkes halkının Çerkesya’dan sürgün edildiği, nüfusunun yüzde 90’ının soykırım ve sürgüne kurban verildiği gün olduğunu söyleyen Cankat, “Bugün hala hem anavatanımızda hem de diasporada gelecek kaygısı içerisinde yaşıyor, asimile oluyorsak ve varlığımız tehdit altındaysa; bunun nedeni Rusya Federasyonu’nun Çerkes Soykırımı’nı tanımaya ve sonuçlarını telafi etmeye yanaşmıyor, inkar etmeyi yeğliyor ve Çarlık Rusyasının politikalarının hala devam ettiriyor olmasıdır. Bu nedenle, Rusya Federasyonu’nun Çerkes Soykırımını ve Sürgününü tanımasını ve tüm sonuçları ile birlikte telafi etmesini; yani adalet ve geleceğimizi istiyoruz” ifadelerini kullandı.