Hatay’ın Dörtyol ilçesinde, 9 aylıkken geçirdiği enfeksiyon sonucu kronik akciğer hastalığına yakalanan ve doktorların, “Az ömrü kaldı, yurt dışında ameliyat olması şart" dediği 8 yaşındaki Miraç Hamitgil, 5 aydır bürokrasinin yavaş ilerlemesi nedeniyle ölümle pençeleşiyor.
Kronik akciğer hastalığı teşhisi konduktan sonra 7 yıl bir hastanede tedavi gören küçük Miraç’a doktorlar tarafından akciğerlerinin "iflas ettiği" ve nakil yapılması gerektiği teşhisi konularak nakil yapılması için başka bir hastaneye sevk edildi. Nakil yapılmayı bekleyen küçük kıza doktorları, Viyana'da akciğer nakli yapılmasını tavsiye etti.
Hamitgil ailesi küçük kızlarının yaşaması için Sağlık Bakanlığına girişimlerde bulundu. Bakanlık ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) görevlendirdiği bir hastanede iki doktor, Dörtyol'a gelerek Miraç'ı muayene etti.
Doktorlar, yaptıkları testlerin sonucunda Miraç'a canlı vericiden akciğer nakli yapılması gerektiği ve naklin Viyana'da gerçekleştirilmesinin uygun olacağı yönünde rapor verdi. Annesi ve teyzesinden alınan doku örneklerinin uyum sağladığını tespit ederek Viyana'daki uzmanlarla görüşen doktorlar, Miraç'a nakil için yurtdışından onay aldı.
Anne Fatma Hamitgil, kızının tedavisini yapan doktorların 5 ay önce kızı için 8 ay ömrü kaldı dediğini belirterek, "Zaten 5 ayı gitti gün sayıyoruz ama hala biz nakil için gidemedik. Ameliyat için her şey bitti deniyor ama bir türlü ambulans uçak gelip bizi almadı. Artık tek umudumuz başbakanımız kaldı. Sesimizi bari o duysun da bir an önce işlemler hızlansın. Kızımdan önce ben tükendim" dedi.
Baba Yılmaz Hamitgil, kızının ameliyatı nedeniyle yurt dışına gidebilmesi için istenen evrakları tamamladıklarını vurgulayarak, "Ancak şuan bir neticeye varamadık. Biran evvel yurt dışında nakil olması gereken kızım evde adeta hastane ortamında yaşamaya çalışıyor ama nereye kadar. Arkadaşları dışarıda oynarken Miraç’ımız gözümüzün önünde eriyor. Kızımın yaşaması için devlet büyüklerimizden aşamadığımız bürokrasinin hızlandırılmasını ve kızımın biran önce ambulans uçakla yurt dışına gönderilmesini istiyorum” diye konuştu.
Miraç'ın teyzesi Çiğdem Aslan ise yeğeninin sağlığına kavuşması için donör olmayı tereddütsüz kabul ettiğini söyleyerek, “Benim ve ablamın dokuları uyum sağladı. Yeğenimin sağlığına kavuşacağını umut ediyorum. Yeter ki yurt dışına bir an önce gidelim. 15 gün oldu yetkililerden gitmek için olumlu bir haber alamadık. Fazla bir ömrü kalmayan yeğenimin sesini Başbakanımızın duymasını ve işlemlerini hızlandırmasını istiyorum” dedi.
S ağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada , “ Miraç’ın durumu
Akciğer Nakilleri Bilimsel Danışma Komisyonunda hastanın durumu görüşülmüştür.Komisyonda alınan karar gereği hastanın tedavi planının, muayene ve tetkikleri ile birlikte değerlendirilerek yapılması kararlaştırılmıştır.Kararla ilgili Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Akciğer Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Adnan Sayar ve Hatay İli Dörtyol İlçesinde daha önce Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi bilgi verildi ve fikir alışverişinde bulunuldu. 10.01.2014 tarihinde Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi Organ Nakli Merkez sorumlusu Prof.Dr.Adnan SAYAR ve Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Hüseyin YILDIRIMOĞLU ile birlikte hasta Miraç Hamitligil Dörtyol Devlet Hastanesinde yattığı serviste konsülte edilmiştir.
Hastada BOS (BronşiolitisObliterans Sendromu) teşhisinin var olduğu ve Son Dönem Akciğer Yetmezliği geliştiğinden Akciğer Nakli endikasyonun var olduğu tespit edilmiştir. Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi (AllgemeniesKrankenhausUniversitasKlinikenLungen) Hastanesi ile paylaşılmış ve hastanın akciğer nakli içinkabül edilmesi istenmiştir.Üniversite
sadece canlı 2 (iki) verici ile hastanın gönderilmesi halinde Akciğer nakli için kabul edeceklerini bildirmiştirdir Canlıdan akciğer nakli için 4. dereceye kadar hastanın akrabalarından 2 kişinin tetkiklerinin acilen yapılması için 06.02.2014 tarihinde hastanın annesine telefonla bilgi verilmiştir. Anne eşinin il dışında olduğunu pazartesi günü (10.02.2014) tarihinde geleceğini ve hazırlıkların ancak yapabileceklerini beyan etmiştir. Verici adaylarının Anne ve Babası olacağı tarafımıza bildirilmiştir. Yapılan tetkikler sonucunda babanın verici olamayacağı tespit edilmiş, diğer verici adaylarının tetkikleri yapılmıştır. Teyzesinin uygun verici olduğunun tespit edilmesi üzerine yurt dışı sevk raporları yenilenmiştir.
18.02.2014 tarihinde Yedikule Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından ulaştırılan yurt dışı tedavi raporu yeniden onay için aynı gün Ankara numune Hastanesine teslim edilmiş (SUT hükmü gereği) alınan onay raporu 20 Şubat tarihinde Bakanlığımız tarafından onaylanarak elden 25.02.2014 tarihinde SGK’ na teslim edilmiştir.
SGK ile yapılan görüşmede Miraç hakkında düzenlenen yeni rapora istinaden ( anne ve teyzeden canlı nakil) yeniden onay hemen hazırlanarak ilgili il müdürlüğüne göndereceklerini ve vize işlemleri için Avusturya büyükelçiliğine başvurabileceklerini beyan edilmiştir.
Vize işlemlerinin tamamlanmasından sonra hastamız vericileri ile birlikte Uçak Ambulans ile Avusturya ya sevk edilecektir.” denildi.
NECATİ İVGİN
HATAY