GÜNDEM
03 Mayıs 2024 Cuma - 13:47 Tatvan’da öğrencilere “hayvan sevgisi” aşılanıyor BİTLİS (İHA) – Bitlis’in Tatvan ilçesinde gönüllü veteriner hekimler, okul okul gezerek öğrencilere hayvan sevgisini aşılıyor. Tatvan ilçesinin Selahaddin Eyyübi Ortaokulunda öğrencilerle bir araya gelen Gönüllü Veteriner ve Teknikerler Derneği ve Tatvan Belediyesi Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi veteriner hekimleri, hayvanlar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Hayvan sevgisini aşılamak amacıyla gönüllü veteriner hekimler tarafından yürütülen bu projede, ‘ağaç yaşken eğilir’ deyimiyle ilkokul ve ortaokul öğrencilerine eğitimler veriliyor. Mayıs ayının ilk günlerinden itibaren çalışmalara başladıklarını söyleyen Gönüllü Veteriner ve Teknikerler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Rehber Altıntaş, “İlk ve ortaokullarda hayvan sevgisinin çocuklar için önemini, bunun üzerindeki kıymeti konusunda eğitim vermekteyiz. Tatvan Belediyesiyle birlikte yaptığımız bu işbirliği devam edecektir. Genellikle 7-11 yaş aralığındaki ilkokul ve ortaokul öğrencilerine bu eğitimleri vermekteyiz. Çocukların kalbinin temizliği, güzelliği, içinde olan sevginin, içinde olan hayvan sevgisinin sokaklarda hayvanlarla birlikte özgürce oynamaları, özgürce yaşamaları için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi. Toplumda köpekler hakkında büyük bir ön yargının olduğunu ve bu ön yargının yapılan eğitim sonrası kırıldığını söyleyen 7’nci sınıf öğrencisi Ayşe Akın da, “Bugün okuluma hayvanlar hakkında bilgi sahibi olan abiler geldi. Bizlere hayvanlar hakkında bilgiler verdi. Hayvanlara nasıl yanaşacağımız konusunda, hayvanların davranışları konusunda ve hayvanların yedikleri yiyecekler hakkında bilgi verildi” dedi.
DAGC’den 3 mayıs mesajı
03 Mayıs 2024 Cuma - 12:55 DAGC’den 3 mayıs mesajı Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti (DAGC) Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, Yönetim Kurulu adına 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü sebebiyle bir mesaj yayınladı. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 3 Mayıs gününün Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak ilan edildiğini hatırlatan Başkan Özsoy, "Basın mensupları, kamu görevi olarak, vatandaşların doğru haber alma ve bilgilendirme hakkını sağlamak için görevlerine cansiperane bir şekilde devam etmektedir. Basın emekçilerine minnet ve teşekkürlerimizi sunuyoruz ” dedi. Diğer sektörlerde olduğu gibi basın sektörünün de problemleri bulunduğunu anlatan Özsoy, mesajında: “Basının varlığını sürdürebilmesi için günümüze kadar alınan teşvikler devam ettirilmeli, yenileri ilave edilmelidir” diye konuştu. Basın özgürlüğünün, sadece gazetecilerin haber alma, haber verme ve ifade özgürlüğü olmadığını, aynı zamanda halkın da doğrudan haber alma özgürlüğü anlamını taşıdığını söyleyen Özsoy, şunları ifade etti: “Umut ediyoruz ki, daha güzel günlere ulaşırken, özgür basının da devam ediyor olması gerekmektedir. Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nün kutlandığı bu günün, gazetecilerin ve çalıştıkları kurumların mesleklerini özgürce, ekonomik bağımsızlıklarını elde etmiş olarak sürdürdükleri, çağın gerekleri ile donanımlı, basın özgürlüğünün de yeni açılımlar ve güvencelerle genişletilerek, iletişim özgürlüğüne dönüştürüleceği, hukuki düzenlemelerin gerçekleştirildiği bir süreç olarak kutlanması çok sevindirici olacaktır. Bunun yanı sıra gazetecilerin, basın kuruluşlarının elbette sorunları vardır, ancak ve sorumlulukları da bulunmaktadır. Bugün yazılı, görsel ve işitsel basının yanı sıra internet medyasının da basın alanına dahil olmasıyla, gazetecilerin sorumlulukları artmıştır. Bilinmelidir ki; sorumluluklarımız sorunlarımızın önündedir. Sorumluluklarımız ülkemizin öncelikleri, bölünmez bütünlüğümüz, vatanımız ve bayrağımızdır ve ülkemizin geleceğidir. Bu uğurda üzerimize düşen görevi geçmişte yaptık, günümüzde yapmaya devam ediyoruz ve gelecekte de yapacağımızı ve buna her zaman hazır olduğumuzu ifade ediyoruz. Günümüz kutlu olsun."
Başkan Aslan: “Basın özgürlüğü, demokrasinin temel taşlarından biridir”
03 Mayıs 2024 Cuma - 12:52 Başkan Aslan: “Basın özgürlüğü, demokrasinin temel taşlarından biridir” Adıyaman Faal Gazetecileri Cemiyeti Başkanı İbrahim Aslan, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla açıklamada bulundu. Açıklamasında Başkan Aslan, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Gününü kutlamanın yanı sıra, bu önemli günün anlamını ve yerel basının karşılaştığı zorlukları, basın özgürlüğü, demokrasinin temel taşlarından biri olduğunu dile getirdi. Gazetecilerin toplulukların sesi ve vicdanı olduğunu vurgulayan Başkan Aslan, “Ancak, maalesef, yerel basınımızın önündeki engelleri göz ardı etmemeliyiz. Finansal zorluklar, sansür, baskı ve hatta fiziksel tehditler, yerel gazetecilerin karşılaştığı yaygın sorunlardan sadece birkaçıdır. Bu zorluklarla mücadele ederken, basın mensuplarının cesareti ve kararlılığı, toplumumuzun bilgiye erişimini sağlamak ve gerçekleri açığa çıkarmak için kritik bir rol oynamaktadır. Yerel basının önemini vurgulamak ve basın özgürlüğünün kutsallığını hatırlamak için birlikte duruyoruz. Yerel gazetecilerimizin karşılaştığı her türlü zorluğa rağmen, onların cesaretini ve özverisini takdir etmeli ve desteklemeliyiz. Basın özgürlüğü sadece bir haktan ibaret değildir, aynı zamanda demokrasinin güvencesidir. Bu nedenle, bugün ve her gün, basın özgürlüğünü savunmak ve yerel basınımızın güçlenmesini sağlamak için birlikte çalışmalıyız” diye konuştu.
Altunkaya resim yarışmasında ödüller sahiplerini buldu
03 Mayıs 2024 Cuma - 12:51 Altunkaya resim yarışmasında ödüller sahiplerini buldu Yatırımları, üretim ve istihdamının yanı sıra gerçekleştirdiği ihracatıyla ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayan Altunkaya Şirketler Grubu geleceğin mimarı olacak çocuklarda çevre ve doğa bilincini aşılamak için sosyal sorumluluk faaliyetleri kapsamında bünyesinde çalışan personellerin çocuklarına yönelik düzenlediği resim yarışmasında doğa, çevre ve temizliği konu alarak minik ressamların tuvallerine hayallerindeki doğayı ve temizliği resmettirdi. Altunkaya Şirketler Grubu tarafından düzenlenen ‘Doğa ve Çevre’ isimli resim yarışması ile “Temiz Bir Çevre Resmediyorum ” isimli Resim yarışmasında dereceye girenler ödüllendirildi. Öğrencilere ödülleri Altunkaya Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya tarafından takdim edildi. Altunkaya Şirketler Grubu bünyesinde çalışanlarının çocuklarına yönelik düzenlenen yarışmada çevre temizliğine arttırmak amacıyla ‘Doğa ve Çevre’ isimli resim yarışması ile Öğrencilerde Çevre temizliği arttırmak adına “Temiz Bir Çevre Resmediyorum” konuları baz alındı. Birincisi bu yıl gerçekleştirilen ve önümüzdeki yıllardan itibaren ulusal düzeye taşınması hedeflenen resim yarışmasına ilkokul ve ortaokul öğrencileri katıldı. Yarışmaya katılan eserler, seçici kurul tarafından değerlendirildi. Resim Yarışmasında İlkokul ve Ortaokul kategorisinde 6. Sınıf öğrencisi Dila Avcı birinci, 7.Sınıf Öğrencisi Özüm Güneş Eroğlu ikinci, 4.Sınıf öğrencisi Hıranur Doğan üçüncü oldu. Altunkaya Resim yarışması gelenekselleştirilerek Türkiye geneline yaygınlaştırılacak “Temiz Bir Çevre Resmediyorum” isimli Resim yarışmasına ise 8-12 yaş aralığındaki 400 öğrenci katılım sağladı. Dereceye giren öğrencilere ödülleri Altunkaya Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya düzenlenen törenle verildi. Tüm yarışmacılara katılımlarından ötürü teşekkür eden Başkan Mahsun Altunkaya, dereceye girenlere ödüllerini takdim etti. Resim Yarışmasında birinci olan eser sahibi Dila Avcı’ya Tablet, ikinci olan eser sahibi Özüm Güneş Eroğlu’na Bisiklet, üçüncü olan eser sahibi Hinarun Doğan’a bluetooth kulaklık hediye edildi. Başkan Mahsum Altunkaya, ödül alan öğrencileri kutlayarak başarılarının devamını dilerken önümüzdeki süreçte bu yarışmanın yerel, bölgesel ve ulusal düzeylere çıkarılacağını ve Türkiye genelinde gerçekleştirilmesinin planlandığını sözlerine ekledi.
Büyükşehir’in 3 milyon 700 bin TL’lik Hobim Arıcılık Projesi’nde kuralar çekiliyor
03 Mayıs 2024 Cuma - 12:43 Büyükşehir’in 3 milyon 700 bin TL’lik Hobim Arıcılık Projesi’nde kuralar çekiliyor Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen 3 milyon 700 bin TL’lik, bin 600 kişinin başvuru yaptığı, 990 kişinin ise belgelerini tamamlayarak katılım hakkı kazandığı Hobim Arıcılık Projesi’nde kura çekimi için tarih 7 Nisan Salı günü olarak belirlendi. Kura çekimi sonucunda 500 kişi 1.000 TL katkı payı ödemesi yaparak, 2 adet arılı kovan desteği almaya hak kazanacak. Tarım ve hayvancılık alanında üretenin dostu ve destekçisi bir hizmet anlayışı ile sürekli yeni projeler üreten Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç yönetimindeki Kayseri Büyükşehir Belediyesi, kentte arıcılığın gelişimine katkı sunmak amacıyla Hobim Arıcılık Projesi’ni hayata geçiriyor. Kentte zenginleştirilmiş bitki çeşitliliği ile arıcılığın ve yenilikçi arı ürünlerinin yaygınlaştırılması, ihtisas kurs merkezlerinde alınan bilgilerin teoriye dökülmesi ve Kayserililerden gelen yoğun talep üzerine, vatandaşların ev ekonomilerine katkı sağlamak amacıyla Hobim Arıcılık Projesi Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenleniyor. Bu kapsamda 29 Mart 2024 tarihinde başvuruları tamamlanan, 26 Nisan 2024 tarihinde ise başvuru sahiplerinden gerekli belgelerin istenmesi sonucu katılım hakkı kazanan üreticileri belirleme işlemlerini tamamlayan Kayseri Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı kura için tarihi belirledi. Hobim Arıcılık Projesi çerçevesinde toplamda bin 600 kişi başvuruda bulunurken verilen süre içerisinde belgelerini tamamlayan 990 kişi kura çekimine katılmaya hak kazandı. 7 Mayıs Salı 2024 saat 10.00’da noter huzurunda gerçekleştirilecek Hobim Arıcılık Projesi Arılı Kovan Kura Çekimi, Kadir Has Kongre ve Spor Merkezi Erciyes Salonu’nda düzenlenecek. Kura çekimi sonucunda 500 kişi 1.000 TL katkı payı ödemesi yaparak 2 adet arılı kovan desteği almaya hak kazanacak. Büyükşehir’den arıcılığa toplam 7 milyon TL’lik destek Geçtiğimiz yıllarda da arıcılık alanında üreticilere destek veren Kayseri Büyükşehir Belediyesi, 2022 yılında 430 bin TL değerinde 420 adet arı kolonisi, 2023 yılında 2 milyon 260 bin TL değerinde 800 adet arılı kovan dağıtırken 2024 yılında ise Hobim Arıcılık Projesi kapsamında 3 milyon 700 bin TL’lik destek sağlamış olacak. Büyükşehir, toplam 2 bin 220 adet arılı kovan alırken güncel rakamlarla 7 milyon TL’lik yatırıma imza atıyor. Proje ile bölgede arıcılık faaliyetlerinin yürütülmesi neticesinde arıcılığın ekolojik dengeye sağlayacağı fayda doğrultusunda çevreci bir tutum izlenmesi ve tozlaşmaya katkısından dolayı bitkisel üretimde de olumlu artışlar meydana gelmesinin yanı sıra Büyükşehir’in hibe destekleri ile arı üreticiliği yapma konusunda isteklileri arıcılığa teşvik etmeyi hem bölge halkının donanımlı birer çiftçi olması hem de bölgenin istihdamına katkı sağlaması hedefleniyor.
Alevlerle mücadeleye güç katacaklar
03 Mayıs 2024 Cuma - 12:28 Alevlerle mücadeleye güç katacaklar Bolu’da orman yangınlarıyla mücadelede gönüllü olarak yer alacak köylülere eğitim verildi. Muhtemel orman yangınında alevlerle mücadeleye güç katacak vatandaşlar, müdahaleyi nasıl gerçekleştireceklerini uygulamalı şekilde öğrenildi. Aladağ Orman İşletme Müdürlüğü sorumluluk alanında yer alan orman köylerinde, toplumu orman yangınları konusunda bilinçlendirmek amacıyla başlatılan gönüllü uygulamasına dahil olan vatandaşlara eğitim faaliyeti düzenlendi. Aladağ Orman İşletme Müdürlüğünce düzenlenen teorik ve uygulamalı eğitim, Pelitçik köyünde yapıldı. İşletme Şefi İlker Mali tarafından verilen eğitimlere Gövem, Kuzfındık, Pelitçik, Saccılar ve Sebenardı köylerinden toplam 35 kişi katıldı. Eğitimde, orman yangınları hakkında genel bilgilendirme, yangınlarla mücadele yöntemleri, kullanılan araç ve gereçler, kişisel koruyucu donanımlar ve iş güvenliği konularında bilgiler verildi. Yangın öncesi ve sonrasında yapılacakla hususların aktarılmasından sonra katılımcılara su tankerlerinin nasıl kullanılacağı uygulamalı olarak anlatıldı. Orman yangınlarının söndürülmesinde en etkili müdahalenin yer ekipleri tarafından yapıldığını ifade eden yetkililer, muhtemel orman yangınları ile mücadelede yer ekiplerine katılacak ve destek olacak orman yangınları gönüllüsü vatandaşların eğitimlerinin, belli aralıklarla yıl boyunca devam edeceği belirtti.