KÜLTÜR SANAT - 27 Eylül 2024 Cuma 14:53

Roma Lejyoner Zırhı bin 500 yıl sonra çıkarıldığı topraklara geri döndü

A
A
A
Roma Lejyoner Zırhı bin 500 yıl sonra çıkarıldığı topraklara geri döndü

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesine bağlı Sadak köyü sınırlarındaki Satala Antik Kenti’ndeki kazılarda bulunan lejyoner zırhı ‘Lamellar’ restorasyonunun ardından Gümüşhane Müzesi’ne teslim edildi.


Gümüşhane’de bulunan Satala Antik Kenti’nde 2020 yılı kazı sezonunda bulunan ve Ankara Bölge Laboratuvarı’nın katkılarıyla araziden kaldırılarak Erzurum Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı tarafından 3 yıl süren titiz çalışmalarla tüm levhaları yerinde kodlanarak konservasyon ve restorasyon işlemleri tamamlanan bin 500 yıllık ‘Lamellar’ isimli lejyoner zırhı düzenlenen törenle Gümüşhane Müzesi’ne teslim edildi.


Gümüşhane Müzesi önünde gerçekleştirilen törene Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, AK Parti Gümüşhane Milletvekili Celallettin Köse, Gümüşhane Belediye Başkanı Vedat Soner Başer ve il protokolü katıldı. Burada yapılan protokol konuşmalarının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından mühürlü olarak gönderilen zırhın özel hazırlanan kutusu Vali Baruş ve Milletvekili Köse tarafından açıldı.


Müze yetkilileri tarafından özenle hazırlanan ve Geç Roma Dönemi’ne tarihlendirilen lejyoner zırh artık çıkarıldığı topraklarda sergilenecek.



“Bu kadar özellikli bir eserin bulunması Satala Antik Kenti’nin önemini gösteriyor”


Eserin en önemli özelliklerinden birisinin bütün halde muhafaza edilmiş olması olduğunun altını çizen Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, “Gümüşhane bu önemli medeniyetlerin yaşadığı önemli topraklara sahip. Bu topraklar üzerinde özellikle Roma döneminden, Bizans’a, beylikler dönemine, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı’ya kadar birçok tarihi eserin inşa edildiğini ve bugünlere ulaştığını görüyoruz. Bu tarihsel miras içerisinde önemli kaynaklardan bir tanesi de Satala Antik Kenti. Doğu Anadolu’dan Karadeniz’e ulaşımı sağlayan yol üzerinde stratejik konumda bulunan Satala Antik Kenti, Roma İmparatorluğu döneminde Pers ordularının Anadolu’ya yaptığı akınlarda kullandığı güzergâh üzerinde bulunması nedeniyle askeri üst olarak kullanılmıştır. Roma İmparatorluğu’nun doğudaki savunmasının ana karargâhı olan bu kent imparatorluğun 15. Apollinaris Lejyonu adıyla anılmakta olup, Kelkit ilçesi Sadak Köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. 2017 yılında kamulaştırma çalışmaları yapılarak 2018 yılında arkeolojik kazı çalışmalarına başlanılan Satala Antik Kenti’nde ortaya çıkarılan eserler Gümüşhane Müzesi deposunda muhafaza altına alınmış ve bu eserlerden birisi olan tarihi zırhın restorasyon ve koruma çalışmaların yapılabilmesi amacıyla Erzurum Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğüne teslim edilmiştir. Yaklaşık 3 buçuk yıl süren restorasyon sonucunda da eserin parçaları birleştirilerek son halini almıştır. Geç Roma dönemine ait olan bu zırh günümüzden yaklaşık bin 500 yıl öncesine aittir. Fiziki olarak 2018 yılında başlanılan kazıların ardından henüz 2 yıl geçmişken bu kadar özellikli bir eserin bulunmuş olması Satala Antik Kenti’nde gelecek yıllarda yapılacak olan kazıların ne kadar önemli olduğunu ve Gümüşhane’ye kazandıracağı tarihi değerlerin ne kadar büyük olduğunu göstermesi bakımından da son derece önemlidir. Gümüşhane’mizde bu tür önemli eserleri görmek zengin tarihi mirasımızın şehrimizin bölgede ve Türkiye’deki önemini ortaya koyması açısından çok önemli bir göstergedir. Bu buluntuyu önemli yapan sebeplerden birisi de eserin bütün halde muhafaza edilmiş olmasıdır. Bu tarihi zırhın müzemize kazandırılmış olması ileriki dönemlerde buraya yapılacak turizm ziyaretlerinde çok önemli bir çekim noktası oluşturacaktır. Çünkü bu tür tarihi yapıları her yerde bulmak kolay değildir. Gümüşhane’de bu şansa sahip, sayın milletvekilimizin ifade ettiği gibi Gelecek Gümüşhane için çok daha güzel olacak” dedi.



“Gümüşhane’den çıkarılan ve başka yerlerde sergilenen eserleri de Gümüşhane’ye getireceğiz”


Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Gümüşhane’den çıkarılan ve dünyanın çeşitli bölgelerinde sergilenen tarihi eserlerin Gümüşhane’ye getirilmesi için çaba sarf edeceklerini aktaran AK Parti Gümüşhane Milletvekili Celalettin Köse, “Dünyada tek olduğu bilinen ve başka örneği olmadığı ifade edilen Roma’nın askerlerine ait olan zırh burada sergilenmeye açık hale getirilecek. Gümüşhane birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir şehir ve çok fazla turizm destinasyonumuz var. Bizim amacımız sayın valimizin önderliğinde bu işin bütün paydaşları ile birlikte Gümüşhane’mizi bir adım daha öne çıkarmak için ve geliştirmek için hep beraber çalışacağız. Turizmle birlikte ben bu şehrin gelişeceğine ve ekonomik anlamda istihdama katkıda bulunacağına inanıyorum. Gerek ülkemizde gerekse dünyanın dört bir tarafında Gümüşhane’mize ait olan tarihi kimliği haiz eserler var bir kısmı Satala Antik Kenti’nden çıkmış bir kısmı başka yerlerden çıkarılıp değişik yerlerde sergilenen eserler var biz bunların da Gümüşhane Müzesi’ne getirilmesi için de gayret göstereceğiz. 10 gün evvel Satala’ya gelen bir Alman profesörü ile yaptığımız konuşmada burası arkeoloji hocaları için en uç nokta, en hayal edilen noktadır. Biz derslerde öğrencilerimize hep burayı anlattık ben hep buraya gelmeyi hayal ettim ve şimdi buradayım dedi. Burası bizim mesleğimizin en zirve noktasıdır dedi ve kazı başkanı Elif hocaya atfen de şunu söyledi, inşallah buradaki arkadaşımız bu kazıyı tamamladığında buradan daha toprağın altında kalmış olan ve gün yüzüne çıkacak çok şeyler olacak ve burası turizmde bu şehirde çok önemli bir yere sahip olacak” ifadelerini kullandı.



Roma Lejyoner Zırhı bin 500 yıl sonra çıkarıldığı topraklara geri döndü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Tarihi Yenişehir Panayırı 40 yıl sonra yeniden kuruluyor Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel’in seçim öncesi verdiği sözlerden biri olan Tarihi Yenişehir Panayırı için geri sayım başladı. 29 Eylül’de kurulacak panayır, 3 Ekim’e kadar devam edecek. Yenişehir’de en son 40 yıl önce kurulan Tarihi Yenişehir Panayırı bu yıl yeniden kuruluyor. Seçimden önce Belediye Başkanı Ercan Özel’in vaatleri arasında yer alan Tarihi Yenişehir Panayırı’nın kurulmasına günler kaldı. 29 Eylül tarihinde başlayacak olan panayır, 3 Ekim’de sona erecek. Alışveriş stantları, üreticilerin ve kooperatiflerin stantları, giyim stantları ve hediyelik eşya stantlarının yer alacağı panayırda lunapark da olacak. Konu hakkında açıklama yapan Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, “Yenişehir’de panayır en son 1984 yılında düzenlenmiş. O günden bu yana ne yazık ki panayır ilçemize gelmemiş. Oysa panayır kültürü Yenişehir’den doğmuştur. Osmanlı Cihan İmparotorluğu’na 26 yıl baş şehirlik yapan Yenişehir’de panayır da ilk defa burada kurulmuştu. Seçim çalışmaları sırasında gördük ki Yenişehir halkı panayır kültürünü ilçemizde tekrar görmek istiyor” dedi. Seçimin hemen ardından çalışmalara başladığını ifade eden Başkan Özel, “40 yıl sonra Yenişehir’de panayır kurmanın heyecanını yaşıyoruz. Panayırımızda alışveriş standları, giyim ve hediyelik eşya stantlarının yanı sıra üreticilerimizin el emeklerinin de görücüye çıkacağı yöresel ürünler stantları yer alacak. Ayrıca lunaparkta da vatandaşlarımız doyasıya eğlenebilecek. Değerli hemşehrilerimi Kurtuluş Mahallesi Fetih Caddesi’ndeki Tarihi Yenişehir Panayırı’na bekliyorum” ifadelerini kullandı.
Gaziantep Bakan Yumaklı, Gaziantep Haydi Ekmek Fabrikası’nın açılışını yaptı Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Haydi Ekmek Fabrikası’nın açılış törenine katıldı. Törende konuşan Bakan İbrahim Yumaklı, "Bu gibi tesislerlere Türkiye yüzyılına katkı sunanlara teşekkür ederim" dedi. Bir dizi program ve ziyaret için Gaziantep’te bulunan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanarak hizmet vermeye başlayan Haydi Halk Ekmek Fabrikası açılış törenine katıldı. "Buğday Anadolu’nun öz ve öz ürünü" Törende konuşan Bakan İbrahim Yumaklı, "Vatandaşı milleti memleketi önceleyen her şey elbette ki bizim başımızın üzerinde ve başımızın tacıdır. Yanı başımızda Göbeklitepe var. İlk buğdayın ve o buğdayla alakalı yapılmış olan ürünün orada teyit edildiği tescil edildiği yer. Yani buğday Anadolu’nun öz ve öz ürünü. Dolayısıyla biz buna ilişkin her şeyi bu memleketin her tarafında geliştirmek ve daha ileriye götürmek için her şeyi yapıyoruz" dedi. "Bu gibi tesislere Türkiye yüzyılına katkı sunanlara teşekkür ederim" Yapılan haydi halk ekmek fabrikası ile ilgili de konuşan Bakan Yumaklı, "Ben içeriyi görmek için de sabırsızlanıyorum. Bu ve bunun gibi tesislerle, icraatları ile konuşan ve Türkiye yüzyılına bir tuğla koymak için gecesini gündüzüne katan bütün Türkiye yüzyıl vizyonuna gönül vermiş olanlara canı gönülden teşekkür ediyorum. Bizler icraatlerimizle konuşuyoruz. Miş gibi mış gibi yapanlardan olmadık, olmayacağız. Her zaman vatandaşımızın milletimizin hemen yanı başında olacağız. Kimler üretiyorsa, kimler bu memleket için bir taş üzerine taş koymaya gayret ediyorsa biz hemen onların yanında olacağız. Onlarla beraber olacağız. Cumhurbaşkanımızın bu ülkenin 22 yılına vizyonu ile kattığı o çok özel dönemi bundan sonraki zamanda da Türkiye yüzyılı olarak taşlanacağız. Bu tesis için gayret gösteren emek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Gaziantep’e böyle bir tesisi kazandırdığı ve bunun gibi pek çok tesisi kazandıracağı için kıymetli başkanım Fatma Şahin’e teşekkür ediyorum" diye konuştu. Konuşmaların ardından Haydi Halk Ekmek Fabrikası açılışı kurdele kesimi ile yapıldı. Düzenlenen programa Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti Grup Başkanvekili ve Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, İl Tarım Müdürü Mehmet Karayılan, kent protokolü üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Haydi Halk Ekmek Fabrikası Yerli ve milli makinaların yer aldığı modern fabrika, yaklaşık 15 bin metrekare alan üzerine kuruldu. Tam otomatik ekmek üretim hattı ile hijyenik ve modern tekniklerle üretim yapacak şekilde tasarlanan fabrika, altyapısı itibariyle üretim kapasitesini dört katına kadar artırabilecek özellikte. Günlük kapasitesi 3 vardiyada 120 bin francala tipi ekmek üretilecek alt yapıya sahip. HAYDİ büfeleri sayesinde vatandaşlar, fabrikada üretilen ekmeklere kolayca ulaşabilecek ve taze, hijyenik ekmek tüketme imkânına sahip olacak.