KÜLTÜR SANAT - 19 Temmuz 2024 Cuma 11:51

Kurtuluş Savaşı’nda içindeki mühimmatla batırılan Rüsumat 4’ün kalıntılarına ulaşıldı

A
A
A
Kurtuluş Savaşı’nda içindeki mühimmatla batırılan Rüsumat 4’ün kalıntılarına ulaşıldı

Kurtuluş Savaşı sırasında Anadolu’ya silah sevkiyatı yaparken 1921 yılında Yunan gemilerinden kurtulmak amacıyla batırılan ve sonrasında tekrar yüzdürülen Osmanlı Devleti’nin kahraman gemisi Rüsumat 4, Giresun’un Eynesil ilçesinde yapılan özel dalışlarla yeniden gün yüzüne çıkarılıyor.


Özel dalgıçlar tarafından yapılan incelemelerde, yaklaşık 1 kilometrekarelik alanda Rüsumat 4’e ait olduğu tahmin edilen gemi çapası bulundu. Dalgıçlar, geminin sahilden yaklaşık 100-150 metre ileride dere yatağında kumlarla kaplanmış olabileceğini belirtirken, su altı kamerasıyla geminin çapasına ve bazı enkaz parçalarına ulaştılar. Ekipler, daha geniş kapsamlı bir çalışma ile geminin tam olarak tespit edilebileceğini ifade ettiler.


AK Parti Giresun Milletvekili Prof. Dr. Nazım Elmas, Eynesil ilçesinde Rüsumat 4’ün batırıldığı Topallı Deresi mevkiinde incelemeler yaptı. Konuyla ilgili bilgi veren Elmas, "Eynesil ilçemiz ve bölgemiz için büyük bir değer olan Rüsumat 4’ün Giresun’umuzun kültür ve turizmine kazandırılması ve bu büyük değerimizi gelecek nesillerimize aktarıp sahip çıkılması için gerekli girişimlere başlıyoruz. Rüsumat 4 hem Eynesil ilçesine hem de Giresun’un turizmine büyük katkılar sağlayacaktır. En kısa sürede geminin enkazına ulaşıp, gün yüzüne çıkarmayı arzuluyoruz" dedi.


Eynesil Kaymakamı Erkut Pamuk da çalışmaları yerinde inceleyerek, "Dünya savaş tarihinde ismi altın harflerle yazılan Osmanlı Devleti’nin kahraman gemisi Rüsumat 4’ün battığı yer olan Eynesil ilçemizde batığın gün yüzüne çıkması ve battığı günün resmi olarak anılması için tüm resmi çalışmaları yürütüyoruz. Rüsumat 4, hem ilimize hem de ilçemize hayırlı, mübarek olsun" diye konuştu.


Rüsumat 4 gemisinin gün yüzüne çıkmasında büyük emek ve katkıları olan Giresun Üniversitesi Kamil Nalbant Meslek Yüksek Okulu Öğr. Gör. Mevlüt Kaya, "Milli Mücadelemizin tek batık gemisi olan kahraman Rüsumat 4’ün enkazına ulaşılması yolunda yaşanan bu önemli gelişme, bölgemizin ve ülkemizin tarihine somut katkılar sunduğu gibi turizmine de büyük faydalar sağlayacaktır" şeklinde konuştu.



Kurtuluş Savaşı’nda içindeki mühimmatla batırılan Rüsumat 4’ün kalıntılarına ulaşıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Mudanya Belediyesi’ndein öğretmenlere vefa Mudanya Belediyesi, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü münasebetiyle en yaşlı ve en genç öğretmenleri bir araya getirdi. Mudanya’da öğretmenler Mudanya Belediyesi’nin düzenlediği 24 Kasım Öğretmenler Günü etkinliklerinde buluştu. ’İyi ki Varsın Öğretmenim’ temasıyla kutlanan Öğretmenler Günü etkinliklerine Mudanya Belediye Başkan Vekili Baran Güneş, Belediye Başkan Yardımcısı Volkan Keçici, CHP İlçe Başkanı Furkan Atalay, Kent Konseyi Başkanı Ozan Kozan, meclis üyeleri, öğretmenler ve yakınları katıldı. Törende Mudanya’nın en yaşlı öğretmeni Soyer Kazancı ile en genç öğretmeni Başak Günhan Atatürk Anıtı’na birlikte çiçek koydu. Atatürkçü Düşünce Derneği Mudanya Şube Başkanı da olan emekli öğretmen Soyer Kazancı, öğretmenler adına yaptığı konuşmada meslektaşlarının gününü kutlayarak, “Öğretmen ışıktır, yol göstericidir. Toplumun geleceğini belirleyen bir unsurdur. Öğretmenlik en kutsal meslektir.” dedi. Mustafa Kemal Atatürk’ün emaneti Cumhuriyet’in kazanımlarını koruyup yaşatacak gençler yetiştirdiklerine dikkat çeken Kazancı, “Mustafa Kemal Atatürk bu ülkede öğretmene en çok değer veren kişidir. O da şüphesiz bir cumhurbaşkanı, bir devlet adamı yerine bir başka meslek tercih etseydi mutlaka öğretmen olurdu. Bizler de Mustafa Kemal Atatürk’ün öğretmenleri, askerleri olarak görevimizi yapmaya, ışık saçmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Tören sonrasında MUDAŞ Sosyal Tesisleri’nde yemekte bir araya gelen öğretmenler, Kemal Sunal ile Selma Sonat’ın başrollerini paylaştığı ve köylü bir öğretmenin yaşadığı zorlukları anlatan “Öğretmen” filmini izledi.